حجتالإسلاموالمسلمین «أحمد الأزرقی»، روحانی و پژوهشگر قرآنی عراقی و دانشجوی دکترای رشته تفسیر و علوم قرآن جامعة المصطفی(ص) العالمیه و مدیر مرکز مطالعات اسلامی «الهدف» در قم، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به این مطلب اشاره کرد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره نقش مؤسسات قرآنی در توسعه فرهنگ قرآنی در جوامع اسلامی گفت: بدون شک مؤسسات قرآنی نقش بسیار پررنگی در توسعه فرهنگ قرآنی دارند؛ زیرا آنها مراکزی برای برگزاری دورههای قرآنی، تدوین آییننامههای آموزش قرآن و تحقیق در آن بهشمار میآیند.
الأزرقی افزود: اهمیت مؤسسات قرآنی در فعالیت ساختارمند و سیستماتیک آنها نهفته است. این مؤسسات با فعالیت منظم در پی تحقق اهداف تربیتی و قرآنی هستند و به فعالیت پراکنده و غیرمنظم نمیپردازند.
وی تصریح کرد: مؤسسات، اهدافی را برای خود تعیین و با بهکارگیری شیوههای مشخص و از قبل پیشبینی شده برای تحقق آنها تلاش میکنند. این گونه فعالیت منظم در زمینه قرآن خود به خود به توسعه فرهنگ قرآنی در جامعه کمک میکند.
روحانی برجسته عراقی در ادامه با اشاره به ضرورت افزایش تعداد مؤسسات فعال در زمینه قرآن کریم، اظهار داشت: ضرورت افزایش تعداد مؤسسات قرآنی بهطور ویژهای در جمهوری اسلامی ایران اهمیت دارد؛ زیرا این کشور مهد توسعه فرهنگ صحیح قرآنی است.
احمد الأزرقی در پاسخ به پرسشی درباره ضرورت فعالیت مؤسسات در زمینه تفسیر قرآن کریم و ترویج عمل به آموزههای این کتاب آسمانی، گفت: آنچه این فعالیت را ضروری و برجسته میکند، گسترش اندیشه سلفی و تکفیری است.
این پژوهشگر قرآنی عراقی با اشاره به اینکه برخی کشورها اندیشه تکفیر را در منطقه گسترش و مطالعات قرآنی را در معرض انحراف قرار میدهند، گفت: بخش مهمی از مشکلات مسلمانان، به دلیل فهم و برداشت و فهم نادرست از مفاهیم قرآن کریم است.
وی تأکید کرد: برخی کشورها اندیشه تکفیر را در منطقه، نشر و مطالعات قرآنی را در معرض انحراف قرار میدهند؛ بهطوریکه این مطالعات تنها به آموزش نسلی تکفیری منجر میشود که نه نظرات دیگر را میپذیرد و نه گفتوگو با آنها را.
اجیرشدن مؤسسات به اصطلاح قرآنی در برخی کشورها برای تربیت تکفیریها
مدیر مرکز مطالعات اسلامی «الهدف» در قم، نسبت به اجیرکردن مؤسسات به اصطلاح قرآنی در برخی کشورها برای تربیت تکفیریها ابراز تأسف کرد.
وی در ادامه هماهنگی و همکاری مؤسسات قرآنی را خواستار شد و اظهار داشت: اگر مؤسسات با هم هماهنگ باشند و با هماهنگی در زمینه پژوهش در قرآن کریم فعالیت کنند، بدون شک میتوانند علوم قرآنی پیشرفتهای را تولید کرده و همه بتوانند از آنها استفاده کنند.
وی افزود: بخش زیادی از مشکلات مسلمانان به دلیل فهم و برداشت نادرست از قرآن کریم است و هرچه بهتر کتاب خدا را بتوانیم درک کنیم، بهتر میتوانیم پیام آن را بهدرستی دریابیم و دلیل نزول آن را بفهمیم.
شیخ احمد الازرقی درباره تأثیر بهکارگیری فنآوریهای نوین در آموزش قرآن کریم گفت: بدون شک هرچه استفاده از این تکنولوژیها بیشتر رواج پیدا کند، راه آموزش قرآن کوتاهتر و سادهتر خواهد شد.
به گفته وی، وسایل ارتباط جمعی خواه ناخواه همه افراد جامعه را به خود مشغول ساخته پس بهتر است این وسائل و فنآوریها را به خدمت قرآن و آموزش آموزههای آن درآوریم.
وی تصریح کرد: جهان معاصر بسیار پیشرفته است و ما در «دهکده جهانی» زندگی میکنیم، بنابراین بهکارگیری دستاوردهای نوین تکنولوژیک ثمرههای زیادی از جمله سرعت در آموزش و تشویق قرآنآموز را به همراه خواهد داشت.
اهمیت فعالیت مؤسسات قرآنی مردمنهاد
شیخ احمد الأزرقی درباره نقش مؤسسات قرآنی مردمنهاد در ترویج فرهنگ قرآنی گفت: اینگونه مؤسسات با توجه به اینکه وابسته به دولتها نیستند، غالباً از مساجد، حسینیهها و اماکن عمومی استفاده میکنند و به این جهت فعالیت آنها بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا در اماکنی که مردم حضور دارند، فعالیت میکنند.
وی در پایان اظهار داشت: فعالیتهای علمی هرچه از چارچوب دولتی دور باشند، دستاورهای بهتری را به همراه خواهند داشت، اما به شرطی که بین این گونه مؤسسات نوعی ارتباط و هماهنگی مستمر باشد.
لازم به ذکر است، شیخ احمد الأزرقی، مدیر مرکز مطالعات سیاسی ـ دینی الهدف در شهر مقدس قم است. این مؤسسه یک مرکز علمی ـ پژوهشی در زمینه اندیشه سیاسی اسلامی است. همچنین در این مرکز مطالعات، آثار فارسی به زبان عربی ترجمه و نیز دورههای آموزشی برگزار میشود.