به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سیوهفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم با همه ضعفها و قوتها، همه کمی و کاستیها و همه هر آن چیزی که داشت و نداشت به کار خود پایان داد تا حداکثر طی چند روز آینده، نقل محافل قرآنی باشد و بعد هم کم کم بحث و گفتوگو در مورد آن کم و کمتر شود تا اینکه به دست فراموشی سپرده شود.
بیمها/ تلاوتهایی که موسیقیمحورند
اما سی و هفتمین دوره مسابقت سراسری قرآن کریم، بیمها و امیدهایی برای همه فعالان و دستاندرکاران این عرصه داشت، بیمها و امیدهایی که اگر برنامهریزی مدونی برای آنها در نظر گرفته نشود و در برنامههای طراحی شده جایگاهی برای آنها تعریف نشود در سالهای آینده به شکل دیگری خود را نشان خواهند داد.
شاید اولین بیمهای مربوط به این دوره از مسابقات که اکثر داوران و کارشناسان قرآنی کشور نیز بر آن در ایام برگزاری مسابقات اذعان داشتند، بحث تلاوتهای قاریان شرکتکننده در این دوره از مسابقات بود. تلاوتهایی که بیشتر جنبه موسیقایی پیدا کرده است و کمتر از تجویدهای کاملاً صحیح بهره میبرد و این را داوران این دوره از مسابقات طی گفتوگوهایی که با ایکنا داشتند نیز بیان کردهاند.
داوران مسابقات چه گفتند؟
«تلاوت قرآن در کشور ما بیشتر جنبه موسیقایی و آوازخوانی دارد، طی سالهای گذشته قاریان ما در بخش صوت و لحن رشد بسیار خوبی داشتهاند اما آفتی را در بحث تجوید و وقف و ابتدا مشاهده میکنیم»، «در بخش ترتیل واقعاً با یک ترتیل باکیفیت به معنای ترتیلی که استانداردها در آن رعایت شود مواجه نبودیم و این رشته به لحاظ فنی دچار مشکلات جدی شده است»، «هیچ تلاوت شاهکار و یا استعداد جدید در این چند روز دیده نشده است».
اینها تنها گوشهای از اظهارنظرهای برخی داوران سی وهفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم در تبریز بود که همه نشان از بیمهایی میدهد که اگر بر روی آن برنامهریزی صورت نگیرد در سالهای آینده و در مسابقات آینده نیز شاهد آن خواهیم بود و چه بسا تا چند سال آینده همه آنچه که از تلاوت مدنظر بوده است به حیطه فراموشی سپرده شده و تنها صدایی زیبا باشد که در مسابقات قرآن دیده شود.
قاریان و حافظانی با بیش از 10 دوره سابقه حضور
یکی دیگر از بیمها که البته تنها مختص به این دوره از مسابقات نبوده و در ادوار مختلف دیده شده است حضور قاریان و حافظانی با سابقه بیش از 10 سال شرکت در مرحله کشوری است، امسال رتبه اول رشته تلاوت 12 دوره مداوم در مرحله کشوری مسابقات حضور داشته است و در بسیاری از این 12 دوره به فینال راه یافته است.
چاقوی دولبه حضور قاریان و حافظان با تجربه
حضور قاریان با تجربه حضور بیش از 10 سال در مسابقات هر چند که میتواند ارتقاء کیفی مسابقات را به دنبال داشته باشد اما بزرگترین ضربه را قاریان و حافظان جوانتر خواهند خورد؛ چرا که درصد بسیار زیادی از فینالیستهای رشتههای مختلف را همین افراد با تجربه زیاد، به خود اختصاص میدهند.
نسل جدید قاریان و حافظان قرآن
اما از بیمهای این مسابقات که کم هم نیستند بگذریم به امیدها خواهیم رسید، امیدهای مسابقات سراسری قرآن که در این دوره به بهترین شکل ممکن خود را نشان داد، حضور نسل جدیدی از قاریان و حافظان جوان بود که با اینکه تجربه چندانی در عرصه کشوری مسابقات را نداشتند، اما حرفهای بسیار زیادی برای گفتن داشتند.
درخشش شرکت کنندگان جوان در مسابقات
«محسن حسنی کارگر»، «محمد خاکپور»، «محمدعلی اسلامی»، «جواد سلیمانی» و ... در این دوره از مسابقات حضور یافته و در رقابت با قاریان و حافظانی که سابقه چندین دوره حضور در مسابقات را دارند، رتبه برتر را به دست آوردند.
حضور محمد خاکپور و محدعلی اسلامی به عنوان دو شرکت کننده 19 و 17 سال و کسب رتبههای دوم و سوم رشته حفظ کل قرآن کریم و نیز کسب رتبه دوم رشته قرائت تحقیق توسط حسنی کارگر و انتخاب شدن توسط مردم به عنوان بهترین قاری مسابقات، تنها و تنها نشان دهنده این موضوع است که نسل جدیدی از قاریان و حافظان قرآن کریم در راه هستند که حرفهای بسیار زیادی برای گفتن خواهند داشت.
بدون شک در سال آینده از این چهرههای جوان که به عنوان نماینده کشورمان در رقابتهای بینالمللی قرآن حضور خواهد یافت بیشتر و بیشتر شنیده خواهد شد به این شرط که اسیر ناداوری در آن مسابقات نشوند.
اما شاید طلاییترین دیالوگ و اظهارنظری که در حاشیه سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن مطرح شد، طرح سؤالی از سوی رئیس شبکه قرآن و معارف سیما بود، همان سؤالی که «فروغیها» و «پرهیزکار» و «طباطبایی» های جدید کجا هستند؟ این سؤال را باید مسئولان برگزارکننده مسابقات و نیز نهادهایی که تربیت نسل آینده کشورمان را برعهده دارند پاسخ دهند که چرا سالها از تربیت چنین استعدادهای درخشان میگذرد اما هنوز هم خبری از آنها نیست، آیا مسابقات سراسری قرآن نخبه پروری را به فراموشی سپرده است؟