به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، ایمان اسلامیان، کارشناس مسائل اقتصادی، در مصاحبه با رادیو اقتصاد اظهار کرد: متأسفانه معناباختگی در واژهها باعث شده است فقط نگاه صرف ارزشی و احساسی مدنظر خیلی از صاحبنظران در مباحث بانکداری اسلامی قرار گیرد در حالیکه الگوی بانکداری اسلامی مبتنی بر کارآمدی است.
وی افزود: مطمئن باشید که اگر بانکداری اسلامی در نظام اقتصادی کشور رعایت شود مشکلاتی مانند بدهی معوق نخواهیم داشت و با رونق تولید و افزایش سودآوری به ثبات نرخ تورم و همچنین ساماندهی نرخ سود تسهیلات و به رونق اقتصادی کمک میکند.
اسلامیان گفت: روشهای تجهیز جمعآوری پساندازها و سپردههای مردمی و بنگاهها در بانکداری اسلامی و بانکداری متعارف دنیا تفاوتی ندارد بلکه تمایز ویژه در نحوه تخصیص منابع است.
این اقتصاد دان گفت: نظام تخصیص منابع بانکی در بانکداری اسلامی مبتنی بر عقودی مانند عقود مشارکتی است که متاسفانه خیلیها واژه مشارکتی را به درستی درک نکردند.
وی افزود: عقد مشارکتی به معنی بازی برد- برد بانک و سرمایهگذار است و شبکه بانکی مجبور میشود همه جوانب و ابعاد طرح مورد نظر برای ارائه تسهیلات را به دقت بررسی کند و ریسک آن را میسنجد و اعتبارسنجی هم از مشتریان انجام میشود.
اسلامیان گفت: هم اکنون بخش عدمهای از عقود مشارکتی در بانکداری کشور فقط اسم مشارکت را دارد چون هیچ بانکی تا به حال در زیان سرمایهگذار شرکت نکرده است و با توجه به ضمانتهای سنگینی که میگیرد همواره سود 27 تا 30 درصد خود را دریافت میکند.
وی افزود: شبکه بانکی باید به نیابت، وکالت و امانت از طرف صاحبان منابع پولی در طرح اقتصادی مشارکت کند و طرحی که تسهیلات گرفته است باید شفافیت صددرصدی را داشته باشد.
وی افزود: نرخ تورمی بالا نیز باعث شده است نظام تخصیص منابع در بانکداری کشور بهینه نباشد اما عقود اسلامی ظرفیت کامل برای پاسخگویی به نیازهای اقتصادی را دارد و عقد مرابحه و فروش اقساطی به خیلی از نیازهای خرد و کوچک هم جواب میدهد