به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، همایش بینالمللی فضای مجازی پاک، پیش از ظهر امروز با حضور متخصصان و فعالان فضای مجازی در وزارت کشور برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین حمید شهریاری، عضو شورای عالی فضای مجازی، در همایش بینالمللی فضای مجازی پاک، با اشاره به تفاوتهای دو واژه تمیز و پاک اظهار کرد: تمیز یک مفهوم عرفی است یعنی کسی که از پلیدی دور است اما پاکی یک مفهوم دینی است و تمایز این دو در اختصاص آنها به دینداران است یعنی تمیز بودن به افراد دیندار وغیردیندار اختصاص مییابد و پاک بودن تنها به افراد دیندار اختصاص دارد.
وی افزود: فضای مجازی پاک، ترویج اموری است که متضاد با نجاسات و ناپاکی است. متأسفانه امروزه در فضای مجازی شاهد تبلیغ یک سری مواردی است که خلاف ارزشها و باورهای ماست. خرید سگ در اینترنت و زندگی کردن انسانها با سگ متأسفانه در زندگی امروز بسیار رواج دارد و همین امر سبب میشود که به پاکی انسان لطمه وارد کند.
عضو شورای عالی فضای مجازی تصریح کرد: جامعه حکمتدار جامعهای است که رنگ خدایی داشته باشد و فضای مجازی که رنگ خدایی دارد، پاک است.
وی بیان کرد: اینترنت ناپاک یعنی ترویج هرزگی، ابزار دزدی، بیعدالتی، تبلیغ اخبار باطل و ظلم به دیگران است. نباید اجازه دهیم که قدرتمندان فضای مجازی، اینترنت را ناپاک کنند. نباید آنها تبدیل به بت شوند و حکمتمداری اقتضاء میکند که خانه دل را از این بتها پاک کنیم.
حجتالاسلام شهریاری اظهار کرد: اگر در جستجوهای فضای مجازی به صحنه ناپاکی برخورد کردید، میتوانید دستتان را روی صحنه بگذارید و محتوا را بخوانید تا آن صحنه ناپاک سبب بازماندن از خواندن محتوا نشود. دست بهترین ابزار پاکی است.
وی بیان کرد: طهارت قلب را باید به جوانان آموزش دهیم. همچنین محتواها باید پاک باشد. امروزه متأسفانه جوانان وقت خود را در فضای مجازی به هدر میدهند.
عضو شورای عالی فضای مجازی تصریح کرد: ما باید در فضای مجازی پاک از خدانمایان دوری کنیم. آدمهای ناپاک در فضای مجازی باید شناسایی شوند.
موازیکاری؛ از آسیبهای ساختاری حوزه فضای مجازی
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین ابوترابی اظهار کرد: باید از موازیکاری در حوزه فضای مجازی دوری کنیم، نهادها نباید به یکدیگر به عنوان رقیب نگاه کنند بلکه در کنار هم حرکت کنند.
وی افزود: فضای مجازی نمره محصول دانش و نفس انسان است و قطعا اگر دانش و علم نبود، فضای مجازی هم وجود نداشت. اگر نفس انسانی نبود، تهدید و فرصت فضای مجازی هم نبود. فضای مجازی برای انسان تبدیل به فرصت و تهدید استثنایی شده است و هنر، آن است که صاحبان دانش و فناوری بستری را فراهم میکنند که از آن به صورت شایسته بهرهمند شوند.
همچنین حجتالاسلام ابوترابی اظهار کرد: فضای مجازی به عنوان یک قدرت، تهدید است و آنچه که در نظام از این قدرت استفاده میشود، در راستای آرمانهای متعالی انسانی است. همه دستاوردهایی که نظام در عمر مبارک خود دارد، محصول گرهخوردن قدرت با مبانی ارزشهای اخلاقی است.
تعریف فضای مجازی سالم از زبان دبیر شورای عالی فضای مجازی
در ادامه محمدحسن انتظاری، دبیر شورای عالی فضای مجازی، اظهار کرد: فضای مجازی امتداد فرهنگ و اجتماع انسانی در محیط شبکههای اطلاعاتی بر بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات است.
وی افزود: فضای مجازی سالم، مفید و ایمن، فضایی متشکل از شبکههای ارتباطی است که در آن محتوا و خدمات مفید در چارچوب مبانی و ارزشهای اسلامی و قوانین و مقررات کشور ارائه میشود.
اینترنت پاک منشأ عدالت اجتماعی
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین سید سعیدرضا عاملی، رئیس مرکز پژوهش سیاستهای فضای مجازی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران اظهار کرد: خودکنترلی را در میان کاربران ایجاد کنیم و سواد رسانهای و معرفت فضای مجازی کاربران را افزایش دهیم؛ اینترنت پاک منشأ عدالت اجتماعی است.
وی بیان کرد: امروزه کاربران بدون فاصله به همه ظرفیتها دست یافتهاند و فضای مجازی منطبق با ضمائر واقعی شده است و حتی میتوان گفت به دلیل آنکه فضای مجازی قابل دسترس است، همه جهان به آن دسترسی دارند و در نهایت همین ارتباطات سبب همسایهشدن کاربران جهانی با یکدیگر است.
وی افزود: رویکرد آسیبی به فضای مجازی این است که همه ظرفیتها را تبدیل به آسیب میکنند و باید در مقابل این رویکرد آسیبی، رویکرد راهبردی وجود دارد و باید تلاش کنیم که ظرفیتها و آسیببها را توأمان مورد توجه قرار دهیم.
استاد گروه مطالعات آمریکای شمالی دانشگاه تهران با اشاره به این موضوع که فضای مجازی میتواند برای مدیریت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه باشد، گفت: رویکرد ابزاری به فضای مجازی، یکی از رویکردهای اشتباه است و باید در مقابل این رویکرد، نگاه دوفضایی باشد. امروزه هر عرصهای از زندگی دو فضایی شده که میتوان به مجاز و حقیقت اشاره کرد.
در ادامه همایش پیام آیتاللهالعظمی جوادیآملی، مرجع تقلید به صورت تصویری پخش شد.
ورود تکنولوژی به اتاق شخصی ممنوع!
همچنین غلامعلی افروز، استاد روانشناسی دانشگاه تهران اظهار کرد: خانوادهها باید دستگاههای صوتی و تصویری اعم از تلفن همراه و کامپیوتر را از اتاق خصوصی دور کنند چرا که آسیبهای روانی بسیاری به دنبال خواهد داشت.
وی ادامه داد: دستگاههای صوتی و تصویری و استفاده از فضای مجازی باید در اتاق نشیمن باشد که این امر سبب کاهش آسیبهای اعتیاد فضای مجازی میشود. خانوادهها باید بتوانند این تکنولوژی را مدیریت کنند.