به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآنی(ایکنا)، نشست خبری هفته سلامت با شعار از «مزرعه تا سفره» صبح امروز 26 فروردین ماه، با حضور معاونین بهداشت وغذا و دارو وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برگزار شد.
در ابتدای این نشست دیناروند ضمن اعلام دو محور سلامت محوری و ایمنی و سلامت مواد غذایی، گفت: در حوزه سلامت محوری با ورود به عرصههای صدور مجوز برای تولید کنندگان و وارد کنندگان مواد غذایی یک سری معیارهای سلامتی فراتر از معیارهای موجود در نظر گرفته و براساس این معیارها مجوز صادر میکنیم.
وی افزود: کاهش میزان نمک و اسیدهای ترانس موجود در چربیها را در سال 94 پیگیری و ضابطه برچسب گذاری سلامت فراوردههای غذای را در این محور اجرایی میکنیم.
دیناروند ادامه داد: از فرآوردهای مفید که نشان سلامت و ایمنی دریافت کردهاند و به اصول سلامت پایبند بودهاند تقدیر میشود همچنین به آنها این اجازه خواهد داده شد که نشان ایمنی و سلامت را بر روی محصولات خود بزنند.
ایمنی و سلامت مواد غذایی
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت محور دوم برنامه کاری معاونت تحت سرپرستی خود را ایمنی و سلامت مواد غذایی خواند و عنوان کرد: در این محور ما به بررسی ایمنی مواد غذایی و سلامت آنها میپردازیم و در هر جای، که نگرانی از تهیدات سلامت غذای باشد به آن ورود میکنیم.
تجهیز 60 میلیاردی آزمایشگاه های مواد غذایی
وی با تأکید بر اینکه موادی مانند سموم، نیتراتها و دیگر آلایندها نباید بیش از حد مجاز باشد، اعلام کرد: تجهیز آزمایشگاههای مواد غذایی وزارت بهداشت با اعتباری بالغ بر 60 میلیارد تومان در سال جاری نهایی میشود.
وی یادآور شد: سازمان غذا و دارو بر روی فرآوردهای پر مصرف متمرکز میشود زیرا یکی از بحثهای اصلی امنیت غذایی بحث سلامت این فرآوردها است.
در ادامه این نشست علی اکبر سیاری، معاونت بهداشت درمان و آموزش پزشکی نیز طی سخنانی به تشریح نگرانیهای عمده این معاونت در رابطه با تهدیدات مواد غذایی که سلامت مردم را تهدید میکند پرداخت.
وی سه عامل غذا، بیتحرکی و استعمال سیگار را سه تهدید عمده سلامت شهروندان جامعه خواند و گفت: اهمیت این سه مورد چنان است که سازمان بهداشت جهانی شعار امسال هفته بهداشت را ایمنی غذا و مبارزه با استعمال دخانیات نامگذاری کرده است.
وی افزود: سالانه بالغ بر دو میلیون نفر در جهان بر اثر این عوامل فوت میکنند، 200 بیماری از طریق آلودگی مواد غذایی ایجاد میشود.
سیاری اظهار کرد: امسال باید روی کیفیت غذا و رژیم غذایی سالم تمرکز کنیم که در این راستا باید استانداردهای تعریف شده برای سلامت غذایی را اجرایی کنیم.
وی اضافه کرد: میزان نمک موجود در غذا باید به سطح پنج گرم و میزان شکر و قند مصرفی در روز به 25 گرم کاهش یابد. متاسفانه در مواد غذایی مانند نوشابهها و عسل کف سقف مورد مجاز در نظر گرفته شده است که ما امیدواریم در سال 94 برای آن سقف تعیین کنیم.
معاون وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی سپس خطرات عمده موجود در روغنهای مصرفی پرداخت و عنوان کرد: روغنهای مصرفی دو اشکال دارد که اسیدها ترانس و اسیدهای اشباع شده آن زیاد است که باید میزان آنها کم باشد. تلاش میکنیم دو استاندارد کاهش این مورد خطرناک را به حداقل ممکن برسانیم.
وی بیان کرد: برای تحقق شعار ایمنی غذا از مزرعه تا سفره نظارت را افزایش داده، سامانه 1490 را فعال کرده و شش هزار بازرسی از اماکن تولیدی و عرضه مواد غذایی ترتیب میدهیم.
وی به تفاهمنامه با آموزش و پرورش در مورد بوفه مدارس، سواد سلامت دانشآموزان و بهداشت دهان و دندان اشاره و خاطر نشان کرد: سعی میکنیم همکاریهای بین بخشی را تقویت کرده و با همکاری ارگانهای مختلف موضوع ایمنی غذا و سلامت آن را بهبود بخشیم.
پس از سخنان سیاری نوبت به مهدی خلج رئیس سازمان دامپزشکی کشور رسید تا به تشریح فعالیتهای این سازمان در رابطه با ایمنی غذایی و سلامت فرآوردهای دامی بپردازند.
وی تصریح کرد: شعار این هفته از طرف سازمان جهانی بهداشت ایمنی غذا از مزرعه تا سفره عنوان شده است که لازمه رسیدن به آن نظارت بر حلقههای زنجیره غذایی از مزرعه تا مصرف است، یکی از موارد مهم در این رابطه سلامت محصولات خام دامی است.
وی سازمان دامپزشکی و فعالیتهای آن را مصداق واقعی عمل به شعار ایمنی غذا از مزرعه تا سفره دانست و گفت: در سال جاری این سازمان تلاش دارد تا دو سامانه یکپارچگی قرنطینه محصولات دامی و سیستم ردیابی فرآوردهای دامی را در حضور وزیران جهاد کشاورزی و وزیر بهداشت به بهره برداری برساند.
رئیس سازمان دامپزشکی عنوان کرد: برای اینکه به غذای سالم برسیم باید در ذیل این موضوع به سلامت و بهداشت خوراک دام نیز توجه کرد، اگر به نظام پایش بیماریها توجه کنیم، میبینیم که بیشترین عامل آن ناشی از غذاهای دامی است که خود خوراک دام نیز در ذیل عوامل بیماری زای دام قراردارد.
وی خاطر نشان کرد: در مورد پایشها اتفاقات خوبی در جریان است در سال جدید برای اینکه بتوانیم کار موثری را انجام دهیم باید با وزارت بهداشت نسبت به پایش محصولات دامی همکاری داشته و به این جریان ورود کند.
در ادامه این نشست دیناروند معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی مبنی بر کنترل سموم در هفت داروی مصرفی عنوان کرد: این کنترل انجام شده است که متاسفانه گزارش آن برای ارائه در سال گذشته آماده نشد آنالیزهای این داروها انجام شده که 8 درصد فرآوردها دارای آلایندگی بیش از حد مجاز بوده است و امیدواریم که بتوان هفته آینده گزارش آن را منتشر کنیم.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر خطرات عمده سموم کشاورزی در محصولات غذایی مصرف مانند برنج، گفت: باید جهاد کشاورزی ساز و کاری را تعیین کرده تا سموم و میزان مجاز آنها را برای استفاده مردم تعیین کند.
آموزش کشاورزان درباره میزان استفاده از سموم
وی به نگرانی وزارت بهداشت در رابطه با مصرف سموم، واردات قاچاق آن و میزان سم مورد استفاده کشاورزان اشاره و بیان کرد: طرحی آزمایشی در وزارت بهداشت وجود دارد که آموزش استفاده از سموم را کشاورزان از طریق خانههای بهداشت پیگیری کند. این طرح به صورت پایلوت در استان قزوین در حال انجام است.
وی همچنین در رابطه با شناسنامه دار کردن فرآوردهای غذایی وارداتی اظهار کرد: در سال 94 فرآیند شناسنامه دار شدن بیشتر محصولات پیگیری میشود.
دیناروند در پاسخ به پرسشی مبنی بر ضوابط تولید مواد ارگانیک عنوان کرد: ضوابط تولید این مواد تصویب شده و به زودی اجرایی میشود.
میزان بالای تقلب در موادغذایی ارگانیک
پس از پاسخ دیناروند سیاری معاونت بهداشت وزارت بهداشت متذکر شد: به علت سود بالای مواد ارگانیک میزان تقلب در آنها بسیار زیاد است.
در پایان این نشست اداره کل سلامت شهرداری تهران و بسیج جامعه پزشکی به ارائه برنامه خود پرداختند که از آن جمله آن میتوان به برپایی غرفههای سلامت و خدمات تست قند خون، فشار خون و ویزیت رایگان نمازگزاران اشاره کرد.