کد خبر: 3185618
تاریخ انتشار : ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۵
استاد حوزه؛

الهام از سیره امام باقر(ع) در تولید علم/ عبادت تنها به ذکر گفتن و دعا کردن نیست

گروه جامعه: حجت‌الاسلام واعظ موسوی با اشاره به سیره شخصیتی و تربیتی امام محمد باقر(ع)، گفت: همچون شکافند‌ه‌‌ای، زمین را می‌شکافت وبه گنج‌های درون آن پی می‌بردند؛ این درس بزرگی است برای کشف علم.

حجت‌الاسلام سیدمهدی واعظ موسوی، استاد حوزه و دانشگاه در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به سیره امام محمد باقر(ع) و زندگی ایشان گفت: در واقع زندگی امام محمد باقر‌(ع) را می‌توان در چند بخش تقسیم کرد. یکی سیره اخلاقی ایشان است که بسیار متخلق به اخلاق دینی و اسلامی بودند چراکه بسیار حلیم بودند و در حلمشان داستان‌های بسیاری نقل شده است.

وی با اشاره به داستانی در مورد شخصیت نورای و بزرگوار امام باقر(ع)، افزود: حضرت روزی با مرد مسیحی مواجه شدند که این فرد کینه حضرت را آنقدر در دل داشت که، الف نام مبارک حضرت باقر(ع) را برداشت و ایشان را بقر تلفظ کرد. بقر هم یکی از چهارپایان محسوب می‌شود. این فرد در واقع به امام توهین و زشت گویی کرد. امام(ع)، بدون اینکه نارحت شوند و عصبانیتی از خود نشان دهند با کمال سادگی فرمودند که من بقر نیستم و من باقر هستم.

این کارشناس دینی ادامه داد: آن فرد مسیحی دوباره کینه خود را نشان داد و به امام(ع) گفت شما فرزند زنی هستید که آشپز بوده و امام نیز در پاسخ فرمودند شغل ایشان این بود. فرد مسیحی دوباره گفت مادر شما، بیشرم، سیاه و بد زبان بود. در جواب امام(ع) به مرد مسیحی می‌گویند اگر این نسبت‌هایی که شما به مادرم می‌دهید راست است خداوند آن را بیامرزد و اگر دروغ است از گناهان تو بگذرد که دروغ و افترا بسته‌ای.

واعظ موسوی افزود: وقتی فرد مسیحی این همه حلم و بردباری را از امام محمد باقر(ع)، مشاهده کرد انقلابی در روحیه و اخلاقش ایجاد شد که مسلمان شود.

امام باقر(ع)، بسیار اهل کار بودند

این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه خاطرنشان کرد: در سیره اخلاقی و تربیتی ایشان می‌خوانیم که ایشان بسیار اهل کار بودند و در گرمای شدید تابستان تلاش می‌کردند و خود را به زحمت و رنج می‌انداختند.

وی تصریح کرد: امام محمد باقر(ع)، می‌فرمودند که عبادت تنها به ذکر گفتن و دعا کردن نیست و باید در طلب روزی رفت تا احتیاجات انسان از دیگران کم شود.

واعظ موسوی گفت: عزت نفس برای امام محمد باقر(ع) بسیار مهم بود و راحت طلب نبودند؛ این درس بزرگی است برای جوانان ما ‌ که راحت طلب نباشند و اهل کار و تلاش باشند و از کار کردن و رنج کشیدن نترسند.

ایشان را شکافنده علم می‌نامیدند

وی در ادامه اشاره‌ای به لقب معرف امام محمد باقر(ع) داشت و گفت: ایشان را شکافنده علم می‌نامیدند و آن به خاطر دانش بسیار عمیق ایشان بود که در واقع شکافنده علوم بودند.

از فراگیری علم، هراسی نداشته باشید

این مبلغ بین‌المللی خاطرنشان کرد: امام همچون شکافند‌ه‌‌ای، زمین را می‌شکافت وبه گنج‌های درون آن پی می‌بردند؛ این درس بزرگی است برای جوامع علی، دانشجویان و طلبه‌ها و خصوصا شیعیان باید به دنبال علم باشند و از فراگیری علم هراسی نداشته باشند.

وی تاکید کرد: ما نباید فقط مصرف کننده علم باشیم و در واقع به تعبیر مقام معظم رهبری، تولید علم کنیم. با الهام از همین سیره‌ها و سیره امام محد باقر(ع)، است که می‌فرمایند باید تولید‌علم داشته باشیم و تولید نرم‌افزاری را شاهد باشیم لذا نباید مصرف کننده علومی باشیم که از غرب ترجمه می‌شود.

علم  یک مسلمان با علم غرب متفاوت است

واعظ موسوی با اشاره به اینکه ما باید خودمان علم تولید کنیم، گفت: در عرصه‌های علوم انسانی باید تولیدکننده باشیم و همچنین در حوزه‌های اقتصاد اسلامی، روانشناسی اسلامی، جامعه‌شناسی اسلامی، علوم سیاسی اسلام، علوم ارتباطات اسلامی و تمامی رشته‌های علوم انسانی و حتی علوم تجربی خودمان تولید کنیم چراکه علم  یک مسلمان با علم غرب متفاوت است. 

وی در پایان بیان کرد: امام محمد باقر(ع) و امام جعفر‌ صادق(ع) مولد علم بودند و تدوین کننده علوم بر اساس آیات و روایات بودند و علم تولید می‌کردند. این دو امام بزرگ علوم مختلف را از دل آیات و روایات و با الهام از قرآن استخراج کردند و در اختیار ما قرار دادند.

captcha