کد خبر: 3208965
تاریخ انتشار : ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۴
توحید معصومی:

تولید و اجرای نمایش دینی باید به جریان جاری عرصه هنر تبدیل شود

گروه هنر: نباید به نمایش دینی در مقاطعی خاص از سال پرداخته شود، نمایش هایی که به مناسبت‌های گوناگون تولید می‌شوند و مخاطبان خاص خود را دارند؛ بلکه باید تولید و اجرای نمایش‌های دینی همچون سایر گونه‌های نمایشی فارغ از محتوا و موضوع آنها، در طول سال جاری و ساری باشد.

توحید معصومی، مدیر امور استان‌های مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: پیش از هر چیز باید به این نکته اشاره کنم که صرفاً پروسه تولید نمایش‌های دینی هزینه‌بر نیست که این موضوع عامل بازدارنده‌ای برای کاهش کمّی تولیدات با این موضوع باشد. ممکن است نمایش‌های دیگری با موضوعات غیردینی نیز وجود داشته باشند که هزینه تولید آنها هم‌طراز با نمایش‌های دینی و حتی بیشتر از آنها نیز باشد، اما دیده شده که در روند تولید آنها به نسبت تئاتر دینی مشکلات کمتری وجود دارد.
وی ادامه داد: اینکه تولید برخی از نمایش‌های دینی در بدو امر پرهزینه‌تر از سایر گونه‌های نمایشی به نظر می‌آید به دلیل آن است که متأسفانه تولید و اجرای این نمایش‌ها محدود به زمان خاصی همچون مناسبت‌های دینی و مذهبی شده و اگر پرداختی به این شکل نداشته باشیم و تئاتر دینی نیز در طول سال و مانند سایر گونه‌های نمایشی تولید شود، کمتر این حساسیت در مورد آنها به وجود خواهد آمد.

نگاه به تولید و اجرای تئاتر دینی باید عمومیت بیشتری یابد

معصومی تصریح کرد: اگر به تئاتر دینی صرف‌نظر از موضوع و محتوای خاص آن، به منزله جریان جاری تئاتر نگریسته شود و برنامه‌ای جامع برای تولید این گونه آثار در لابه لای سایر تولیدات تئاتر با موضوعات مختلف داشته باشیم، قطعاً چنین تصور نمی‌شود که این نمایش‌ها حتماً برای مخاطبان خاصی تولید شده‌اند و با اقبال عمومی تماشاگران در طول یک سال کاری مواجه خواهند شد.
این کارگردان تئاتر در ادامه گفت: صرفاً نباید به تئاتر دینی از منظر نمایشی که روایتگر برشی از تاریخ دین است نگاه شود. موضوعات متعددی در دوران معاصر وجود دارند که در آنها موضوعات دینی حتی به نسبت نقل تاریخی نمود بیشتری داشته و می‌توان چنین تعبیر کرد که آنها مصداق یک رویداد و یا مقوله دینی در دنیای معاصر هستند که برای کشف آنها باید نگاه واقع‌بینانه و موشکافانه‌ای نسبت به وقایع پیرامون خود داشته باشیم.
مدیر امور استان‌های مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری افزود: نگرش نادرست دیگری که وجود دارد اینکه همواره در زمینه تولیدات نمایشی حتی نمایش دینی، فعالان چشم به دستان حمایتی دولت، وزارت ارشاد و مرکز هنرهای نمایشی دارند و کافی است که دولت به دلایلی قادر به حمایت از تولیدات نمایشی نباشد، آن گاه همه‌چیز با توجیه عدم حمایت دولت تعطیل می‌شود و همان طور که بعضی مواقع حرکت جهادی در زمینه تولیدات خاص نمایشی همچون تئاتر دینی را شاهد هستیم، به یکباره در برهه‌ای از زمان، چرخه تولید تئاتر دینی متوقف می‌شود و همه رویدادها و جشنواره‌های تئاتر دینی تعطیل می‌شوند؛ به امید آنکه روزی برسد که وزارت ارشاد حمایت مجدد خود را از این عرصه انجام دهد و فعالیت این جریان‌ها از سر گرفته شود.

امکانات دولت برای حمایت از تولیدات نمایشی ناچیز است

معصومی تأکید کرد: نه در مورد تئاتر دینی، بلکه در مورد تمام ژانرهای تئاتری، باید این مسئله را قبول داشته باشیم که امکانات دولت برای حمایت همه‌جانبه از همه تولیدات نمایشی ناچیز است و قادر نیست همه آنها را به شکل تام و تمام در کنف حمایت خود قرار دهد و اگر قرار باشد عدالت را در مورد همه تولیدات نمایشی رعایت کند، لذا تنها درصدی از همه آثار نمایشی و فعالیت گروه‌های تئاتری را تحت پوشش خود قرار می‌دهد.
وی در پایان گفت: اینجاست که نقش سایر نهادها و سازمان‌های فرهنگی در حمایت از آثار نمایشی دینی و غیردینی بیش از پیش احساس می‌شود که در راستای رونق تولیدات نمایشی و فراگیر شدن اجراهای عموم تئاتر که قطعاً طیف وسیع‌تری از مخاطبان را با سلایق گوناگون در برخواهند گرفت باید دولت و وزارت ارشاد را به عنوان متولی اصلی فرهنگ و هنر کشور یاری دهند.

captcha