کد خبر: 3259413
تاریخ انتشار : ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۷
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور یزد:

آگاهی بخشی به فرزندان بهترین روش برای کاهش آسیب‌های اجتماعی است

کانون خبرنگاران نبأ: دکتر امین نظارات بااشاره به اینکه آگاهی بخشی به فرزندان بهترین روش برای کاهش آسیب‌های اجتماعی است، گفت: فضای فیزیکی فاصله بین ثواب و گناه یک تار مواست،اما در فضای مجازی فاصله بین بهشت و جهنم یک کلیک موس است.

به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، امین نظارات، عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور یزد در نشستی با حضور مهدی‌یاوران و اعضای کادر فرهنگسرای تخصصی امام مهدی(عج) یزد به بررسی آسیب‌های شبکه‌های اجتماعی پرداخت.

نظارات در ابتدا در تبیین ضرورت این بحث گفت: زمانی که از ابزار و تکنولوژی استفاده می‌کنیم باید از چیستی و چگونگی و چرایی آن مطلع باشیم.

وی افزود: امروز نوع ارتباطات به شکلی شده که ما در یک شبکه اجتماعی هستیم و عضو و عنصرِ اصلی اجتماع؛ یعنی خانواده نیستیم. ما با گوشی، تبلت به یک شبکه بزرگ اجتماعی وصل هستیم و ده‌ها و صدها هزار نفر دوست در این شبکه‌ها داریم، مرتب ارتباط داریم و مطلب می‌گذاریم اما در خانواده‌ خودمان نیستیم، در مهمانی‌ها هم به نوعی مشغول این شبکه‌های اجتماعی هستیم.

مسئول اسبق سایت تبیان یزد با اشاره به این‌که اینترنت تار گسترده جهانی است، گفت: این بدین معناست که صاحب تار دیده نمی‌شود و طعمه‌هایی که گیر می‌کنند نمی‌توانند فرار کنند، پس آنها نیش می‌‌زند و از درون تهی و سپس رها می‌کند.

وی ادامه داد: این طعمه‌ها و کسانی که در این گروه‌ها وارد می‌شوند دو گروه هستند: کسانی که برای سرگرمی و وقت‌گذرانی وارد این فضاها می‌شوند و عده‌ای دیگر دانشمندان، محققان و کسانی که برای کار علمی وارد این محیط‌ می‌شوند؛ کار و پژوهش می‌کنند به نتیجه می‌رسند و نتیجه آن به مقاله ISI تبدیل می‌شود که باید برای چاپ به یک ژورنال خارجی برود.

نظارت بیان کرد: یکی از راه‌های شناسایی دانشمندان هسته‌ای و ترور آن‌ها مقالاتشان بود که به عنوان نتیجه کار علمی منتشر کرده بودند. اینترنت مثل تاری است که دورتا دور کره زمین تنیده شده است.

وی ضمن اشاره به  این‌که نظرات رد وبدل شده پیرامون مسائل مختلف در شبکه‌های اجتماعی روی سرورهای آمریکایی نگهداری می‌شود، به بحث داده‌کاوی در دنیای رایانه پرداخت وعنوان کرد: از داده‌های خامِ زیاد، دانش بیرون می‌آید و در پی آن جنجال‌های تبلیغاتی شروع می‌شود.

سخنران این نشست اظهار کرد: در حال حاضر، شبکه‌های اجتماعی را به دو دسته تقسیم می‌کنند، اینترنتی(وبی) مثل فیس‌بوک، تویتر و موبایلی؛ مثل وایبر، واتس‌آپ و تانگو.

نظارت افزود: آمار کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی نسبت به جمعیت بیش از کاربران آمریکایی است؛ یعنی ما بیشترین رشد در حضور در فضاهای مجازی را داریم و بیشترین مشتری واتس‌آپ و وایبر ما هستیم.

وی با اشاره به برخی مشکلات و آسیب‌ها در این زمینه گفت: بهترین کار برای کاهش این آسیب‌ها  این است که فرزندان ما با آسیب‌های این فضا آشنا شوند. در فضای فیزیکی فاصله بین بهشت و جهنم، ثواب و گناه یک تار مو است، اما در فضای مجازی فاصله بین بهشت و جهنم یک کلیک موس است.

نظارت افزود: فیس‌بوک یک شبکه اجتماعی است که به سرعت رشد پیدا کرده است. در حال حاضر جمعیت کاربران فیسبوک 800 میلیون نفر است. تویتر 200 میلیون نفر کاربر دارد. وی با بیان این نکته که 62 درصد کاربران خانم و 38 درصد آقا هستند گفت: آن‌ها این جمله «از دامن زن مرد به معراج می‌رود را متوجه شده‌اند.» امروز دشمن، ما را شناخته است و این به وسیله اطلاعاتی است که ما با کامنت‌ها و مطالبی که در شبکه‌های اجتماعی ردوبدل می‌شود به راحتی در  اختیارشان قرار داده‌ایم.

وی بیان کرد: از لحاظ سنّی نیز عمده کاربرها ابتدا بین سنین 25 تا 34 سال، بعد 35 تا 44 و 45 تا 54 قرار دارند. از لحاظ میزان تحصیلات عمده این‌ها دانشجویان هستند.

نظارات در ادامه به چند نمونه از سایت‌های شبکه‌های اجتماعی داخلی که در مقابل آن شبکه‌ها ایجاد شده اشاره نمود و خاطرنشان کرد که از مزیت‌های شبکه‌های داخلی نگهداری داده‌ها در کشور خودمان و بر روی سِرورهای خودمان است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: جولیان آسانژ؛ مؤسس سایت ویکی‌لیکس که منتشر کننده اسرار مختلف است، می‌گوید: «فیسبوک تنفرآمیزترین ابزار جاسوسی است که تاکنون خلق شده است. به این دلیل که با اسم سرگرمی می‌آید ولی دادهای شما را می‌فروشد».

وی توصیه کرد: پیام‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی واتساپ و وایبر می‌دهید مدیریت شده باشد. انتقال سبک زندگی ساختگی غربی به ما شرقی‌ها یکی از اهداف این شبکه‌های اجتماعی بود که نظارات به آن اشاره کرد.

عضو هیئت علمی دانشاه پیام نور یزد در پایان تصریح کرد: هم در رسانه‌های اینترنتی؛ شبکه‌های اجتماعی وبی و موبایلی هم در رسانه‌های تلوزیونی دیجیتالی با برنامه جلو می‌آیند. از یک طرف از ما اطلاعاتی را می‌گیرند تحلیل می‌کنند و شخصیت و سبک زندگی و تفکرات  ما را برداشت می‌کنند، از سوی دیگر تغذیه فکری برای بچه‌های ما درست می‌کنند.

فاطمه یاوری

captcha