به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از رایزنی فرهنگی ایران در بیروت، بهتازگی انتشارات دارالساقی لبنان کتابی با عنوان«از دین تا فرقهگرایی؛ بحثی در ضرورت وجود دولت مدنی» اثر نویسنده لبنانی «خالد غزال» را در ۳۱۹ صفحه در بیروت منتشر کرده است.
با توجه به اینکه کشورهای عربی منطقه حالتهایی از خشونت مذهبی و فرقهای را شاهد هستند، این حوادث پرسشهایی را در اذهان ایجاد میکند که چرا مذاهب چنین حضوری را در میدان از خود نشان می دهند، آیا خشونت و قتلعام ریشه در اعتقادات ادیان مختلف دارد یا اینکه انگیزه تقسیمهای مذهبی در هر دین ریشه این خشونت است؟
با این که میدانیم که دین در جهت خدمت به بشر آمده است و محتوایی از اخلاق و انسانیت و معنویت را در بر دارد و در پی برپایی عدالت و مساوات میان تمام انسانهاست؛ اما کشتارهایی که مذاهب انجام میدهند و کراهیتی که فرزندان یک دین واحد میان خود از خود نشان میدهند با جوهره دینی آنها متفاوت است.
نویسنده در این کتاب سعی کرده است نحوه تحول یک دین و تقسیم آن به مذاهب مختلف و نتایج خونین آن را مورد بررسی قرار دهد.
کتاب شامل یک مقدمه و خاتمه و دو بخش اصلی بوده و هر بخش در چند فصل تنظیم شده است.
بخش نخست به مطالعه تحول ادیان و تبدیل آنها به فرقهها و مذاهب مختلف پرداخته که شامل چهار فصل از جمله معرفی تقسیمبندیهای مذهبی در دین مسیحیت و اسلام، عواملی که باعث شد تقسیم بندیهای مذهبی مسیر خشونت را دنبال کنند، مطالعه نزاع های دینی در مسیحیت نظیر دادگاههای تفتیش عقاید و جنگهای صلیبی و دینی و مطالعه نزاعهای دینی در اسلام مانند جنگهای پیامبر(ص) و جنگهای خوارج است.
بخش دوم نیز به موضوع ضرورت وجود دولت مدنی اختصاص یافته که در پنج فصل مطالبی درباره اسطورههای دولت دینی، مطالعه وجهه دینی دولت اسرائیل، آیا مسیحیان دولت دینی دارند یا خیر، بیان میکند و پس از آن به بررسی دولت دینی مسلمانان میپردازد.
فصل دوم این بخش نیز به ارکان اصلی دولت مدنی مانند حقوق شهروندی، جدایی دین از سیاست و دموکراسی و دیگر موارد اشاره میکند، فصل چهارم نیز به بررسی انتفاضههای عربی و شعارهای دولت مدنی و فصل پنجم به ضرورت تأسیس دولت مدنی و ایجاد اصلاحات دینی اختصاص یافته است.