به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از رایزنی فرهنگی ایران در بیروت، انتشارات «دارالساقی» در بیروت کتابی با عنوان«دین و حکومت، قرائتی امروزی از حاکمیت» اثر محمد شحرور، نویسنده سوری را در ۴۸۰ صفحه در بیروت بازچاپ کرده است.
نویسنده در این کتاب با ارائه مفهوم حاکمیت و مراحل تحول این مفهوم با استناد به کتابهای فقهی قدیمی، نگاه اسلام سیاسی معاصر و جنبشهای سلفی جهادی امروزی به رابطه دین با حکومت و سپس به مفهوم معاصر حاکمیت دینی اشاره میکند.
نویسنده بر این باور است که حاکمیت دینی میتواند صلح را در جهان محقق کند؛ چرا که دین اسلام دین جهانی و ابدی بوده و پایبندی به این دین در حقیقت پایبندی به ارزشهای انسانی است و با این دیدگاه میتوان مقابل کسانی که آزادیهای انسان را سلب میکنند، ایستاد و پس از آن به نقد و بررسی اندیشه اسلامی معاصر پرداخته و جهانی و انسانیبودن اسلام را گوشزد میکند.
کتاب دوبخش و هر بخش سه فصل دارد و بخش نخست با عنوان حاکمیت شامل سه فصل است و به بررسی نظریات مختلف برخی اندیشمندان سلفی اسلامی قرن بیستم مانند ابوالاعلی المودودی، سیدقطب و ابوقاسم حاجحمد میپردازد.
در فصل دوم به معرفی ویژگیهای رسالت پیامبر(ص) در مقایسه با ادیان پیش از آن اختصاص یافته و فصل سوم نگاه معاصر را درباره حاکمیت شرح و مورد بررسی قرار می دهد.
بخش دوم کتاب با عنوان دین و حکومت شامل سه فصل است و در فصل اول به نزاع میان دین و حکومت اشاره و سپس به معرفی عوامل سلب آزادی از انسان مانند سلطه والدین، سلطه جامعه بر فرد، سلطه معرفت و آگاهی بر انسان و در پایان سلطه حکومت بر انسان میپردازد.
در فصل دوم به بررسی مسئله سرکشی و طغیان اعتقادی، فکری، معرفتی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و نتایج این سرکشیها بر ملتهای عربی و اسلامی اختصاص یافته و فصل سوم با عنوان دولت مدنی به بررسی مفاهیم دولت مدنی و تفکیک قوای مختلف مقننه، مجریه، قضائیه و نیز قوه جامعه در امر به معروف و نهی از منکر در دولت اسلامی و حقوق شهروندی و التزام دینی و ملی میپردازد.
این کتاب در پایان به میثاق جهانی در اسلام و میثاق شهروندی اشاره میکند.