به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، در نشست پژوهشی زیباییشناسی و مردمشناسی حرم امام خمینی (ره) که در سالن سلمان هراتی حوزه هنری برگزار شد، ابراهیم فیاض، جامعهشناس، پژوهشگر و استاد دانشگاه، محمدعلی رجبی دوانی، پژوهشگر حوزه فلسفه و دانشگاه و حجتالاسلام والمسلمین رضا غلامی، رئیس مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا دیدگاههایشان را در این زمینه مطرح کردند.
حجتالاسلام والمسلمین غلامی با بیان این که با ساخت بنایی مناسب به عنوان مرقد امام خمینی (ره) مخالف نیستیم، گفت: میلیونها ایرانی و مسلمان در سراسر جهان قلبشان متوجه اینجاست و در طول سال بارها به مرقد امام بزرگوار میآیند، به ویژه در سالگرد رحلت ایشان؛ بنابراین باید مکانی بزرگ و زیبا و مجهز برای زائران مهیا باشد و اگر این کار صورت نگیرد جای سؤال دارد.
وی ادامه داد: با این حال انتقادی که اکنون به این بنا وارد است آن است که این تجملگرایی با فلسفه و جوهره حرکت امام و شخصیت وی همخوانی ندارد. زیبایی لزوماً مصادف با اشرافیگری نیست و میتوان بنایی ساخت که هم زیبا و مجهز باشد هم اشرافی و تجملی نباشد.
غلامی تاکید کرد: نباید از کنار اهمیت این مسئله به سادگی بگذریم و موضوع سادهزیستی و مبارزه با اشرافیگری را درجه دو بدانیم. این مسئله از مسائل درجه یک است و به ذات انقلاب و اندیشههای امام خمینی باز میگردد. در خاطرات امام میخوانیم که چقدر از اسراف و ریخت و پاش و تجمل به دور بودند و حالا میبینیم که مقبره وی به این شکل تجملی طراحی و ساخته شده است.
رئیس مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا افزود: این کارها بین مخاطبان دوگانگی ایجاد میکند و چنین کاری ظلم به امام، نشانه نشناختن و درک نکردن وی است. این حرکت به ضدانقلاب بهانه داد که بگویند چرا پول بیتالمال این گونه خرج میشود. در این شرایط نباید منفعل بنشینیم، بلکه باید حرفهایمان را بزنیم و مخالفت کنیم تا نسل بعدی بداند که این اتفاق با افکار انقلابی ما همخوانی نداشته و ندارد.
در ادامه این گفتوگو، رجبی نیز نظراتش را درباره نمای جدید مقبره امام خمینی(ره) بیان کرد. وی با اظهار این که در انقلاب قرار شد با قرآن و اسلام علوی تجدید دیدار داشته باشیم، گفت: امام خمینی نشان داد تشیع اصلی چیست و باید به کدام سمت برویم. وی با زندگیاش این موضوع را به ما نشان داد و باید حواسمان باشد که شیوه زندگی وی به نسل بعدی نیز منتقل و به جهانیان هم شناسانده شود.
این مدرس دانشگاه همچنین اظهار کرد: اما تاکنون در این زمینه چه کردهایم؟ بناهایی به نام امام خمینی(ره) ساخته شده که اصلاً مناسبتی با جایگاه و شأن وی ندارد. فرودگاه امام خمینی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی و بسیاری از بناهای دیگر که نام وی را بر خود دارند، چه نشانی از اسلام، انقلاب یا امام دارند؟
وی گفت: مسئله فقط مرقد امام نیست، بلکه موضوع عمیقتر از این حرفهاست. در گذشته وقتی مکانی در ارتباط با خدا یا یک شخص روحانی ساخته میشد به کسانی که در آن مکان میرفتند احساس آرامش دست میداد، اما الان کدام یکی از این بناها به ما معنویت و آرامش میدهند؟
رجبیدوانی در پایان سخنانش تاکید کرد: وقتی در تاریخ اسلام، امام خمینی را شخصی میدانیم که اسلام را احیاء کرد، باید بنایی هم که برای ایشان ساخته میشود با روحیات ایشان تناسب داشته باشد و مانند مساجد به انسان آرامش ببخشد.