کد خبر: 3313812
تاریخ انتشار : ۲۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۲

موزه ملک در ماه رمضان؛ از برپایی نمایشگاه «آغازنامه» تا نمایش نسخ خطی

گروه ادب: کتابخانه و موزه ملی ملک در آستانه ماه مبارک رمضان اقدام به برپایی نمایشگاه‌هایی از نسخ خطی کرده است که تا پایان تابستان ادامه می‌یابد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، کتابخانه و موزه ملی ملک موقوفه آستان قدس رضوی در آستانه ماه مبارک رمضان نمایشگاه‌هایی را برپا کرده که علاقه‌مندان می‌توانند در ایام ماه مبارک رمضان از آن بازدید کنند.

«براعت استهلال» یا همان آغازنامه یکی از نمایشگاه‌هایی است که در این ایام آماده پذیرش علاقه‌مندان است. این نمایشگاه صنعت فراموش‌شده ادبی در منظومه فرهنگ و ادب ایران است که در نسخ خطی قرآن و ادبیات منظوم و منثور نیز به چشم می‌خورد که در قرآن، سوره حمد به عنوان آغازنامه‌ای است که در «رَبّ العالَمین» و «الرَّحمنِ الرَّحیم» اشارتی است به معرفتِ‌الله و صفات او، و در «مالِکِ یَومِ الدّین» معرفت معاد است و در «اِیّاکَ نَعبُد» معرفت عبادت و در «اِیّاکَ نَستَعین» علم انقیاد است و در «اِهدِنا الصِّراطَ المُستَقیم» علم سلوک و در «اَنعَمتَ عَلَیهِم» آگاهی به اخبار پیشینیان است و به سعادت کسانی که اطاعت کرده‌اند اشاره شده و در آیه «غَیرِ المَغضوُبِ عَلَیهِم» معرفت به کسانی است که مخالفت کرده و شقاوت و عصیان ورزیده‌اند.

در این نمایشگاه برای هر یک از آثار ارائه شده تابلویی طراحی شده که در بخشی از آن متن آغازنامه بازنویسی شده و در بخش دیگر واژه‌هایی که در هر آغازنامه مورد استفاده قرار گرفته شرح داده شده است.

نمایشگاه دیگر «تک اثر قصه بازوبندی» است که نشان می‌دهد این بازوبندها براساس اعتقادات و باورهای آئینی مردم شکل گرفته و گاه بر بازوی شاهی بسته شده تا حافظ او در جنگ باشد و گاه مادری بر بازوی فرزندش بسته تا او را از بلایا به دور بدارد. زمانی دعای طلب عافیت نوشته و بر بالین بیمار برده‌اند و امروز این بازوبندها در کتابخانه و موزه ملی ملک جای گرفته‌اند.

همچنین نمایشگاهی از آثار چاپ سنگی مربوط به آموزش و پرورش کودکان در ابعاد بزرگتر بازنشر شده و در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته و نمایشگاه دیگر با عنوان «سراچه تن» است که نسخ خطی درباره آناتومی بدن انسان ارائه شده است که این نسخ مربوط به 600 سال پیش است.

علاوه بر نمایشگاه‌های یاد شده، نمایشگاه دائمی با عنوان گنجینه اهدایی عزت‌ملک، فرزند ارشد حاج حسین آقا ملک است که مجموعه اهدایی خود را با 47 قطعه اثر نفیس در موزه ملی ملک به نمایش گذاشت. این آثار برگزیده و منحصر به فرد که اغلب از خارج کشور خریداری و به زادگاه اصلی خود باز گردانده شده، از تنوع چشمگیری برخوردار است.

قرآن‌های نفیس، قطعات خوشنویسی، تابلوهای رنگ و روغن و آبرنگ، دو سند وقفنامه و مبایعه‌نامه از جمله آثار برگزیده هنرمندان ایرانی دوره صفویه و قاجار هستند که در این گنجینه نگهداری می‌شوند.

کتابخانه و موزه ملی ملک، نخستین موزه وقفی - خصوصی ایران و یکی از شش کتابخانه بزرگ کشور در حوزه نسخه‌های خطی است که در محوطه تاریخی باغ ملی تهران به نشانی میدان امام خمینی(ره)، سر در میدان مشق، خیابان ملل متحد جای گرفته است.

captcha