به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از رایزنی فرهنگی ایران در لبنان، انتشارات «الدار العربیة للعلوم ناشرون» کتابی با عنوان «النموذج الانتفاضی الفلسطینی؛ دراسة فی الحرکة الوطنیة والظاهرة الاسلامیة: الگوی انتفاضه فلسطینی؛ مطالعهای در جنبش ملی و پدیده اسلامگرایی» اثر بشیر سعید ابوالقرایا، استاد دانشگاه ابوظبی را در ۹۳۴ صفحه در بیروت منتشر کرده است.
نویسنده در این کتاب تلاش کرده است که به الگوی انتفاضه فلسطین از دهه هشتاد قرن نوزدهم میلادی تا پایان سال 2007م نگاهی تحلیلی بیندازد؛ زیرا از آن زمان نقشه و طرح صهیونیستها برای طراحی مقابله با انتفاضه فلسطینیها آغاز شد و از سوی دیگر تحولات بزرگی در سطح منطقه و جهان در این دوران به وقوع پیوست که بر انتفاضه تأثیر مستقیم یا غیر مستقیم بر جای گذاشت.
در سطح منطقهای میتوان گفت که با فروپاشی امپراطوری عثمانی، کشورهای عربی مورد تهاجم استعمار اروپا قرار گرفتند و ثروتهای آنان را به غارت برده و نقشه ایجاد رژیم صهیونیستی را از همان زمان ترسیم کردند و بر ویرانههای باقیمانده از دولت عثمانی، رژیمهای ناسیونالیستی و وابسته به غرب را تأسیس کردند؛ حکومت هایی که ناتوان از ایجاد پیشرفت در کشور و حل مشکلات عقبماندگی خود هستند.
اسرائیل با توجه به داشتن سلاح هستهای و حمایت کشورهای بزرگ غربی، از نظر نظامی قدرت اول منطقه به شمار میرود و متأسفانه نظامهای کشورهای عربی در برابر آن ناتوان هستند؛ بنابراین هیچ کدام از سازمانهای فلسطینی نتوانستهاند تاکنون موفقیت قابل توجهی در برابر اسرائیل به دست آورند؛ اما ملت فلسطین با انتفاضه و مقاومت پایدار خود توانست تمام شهرکهای صهیونیستنشین در غزه را برچیند.
کتاب در یک مقدمه و خاتمه و شش فصل و هر فصل در چند مبحث تنظیم شده است و مقدمه به بحثهای نظری پیرامون ایجاد یک ساختار درست برای انتفاضه مردمی اختصاص دارد.
فصل اول با عنوان «پدیده انتفاضه از دیدگاه نظری» به ارائه مفاهیم نظری مختلف انتفاضه و مطالعه پدیده انتفاضه و نیز ارائه الگویی نظری از نظام انتفاضه میپردازد و فصل دوم به موضوع «پیشینه تاریخی انتفاضه در فلسطین» اختصاص یافته که به بررسی ریشههای تاریخی انتفاضه در فلسطین و بستر و محیط انتفاضهها در این کشور و عوامل ایجاد انتفاضه در فلسطین میپردازد.
فصل سوم به «ساختار نظام انتفاضه و وظایف آن در فلسطین» اشاره میکند و تقسیمبندیهای آن و چارچوب و تشکیلات اولیه و دستگاههای فعال در آن را شرح میدهد؛ فصل چهارم پیامهای خروجی انتفاضه و ابزار رساندن آن پیامها به جهان خارج و پیامدهای انتفاضه بر رژیم صهیونیستی و نیز دیگر کشورهای عربی را مورد مطالعه قرار داده است.
فصل پنجم به انواع رفتارهای پیشگیرانه رژیم صهیونیستی در برابر انتفاضههای فلسطینیان و نیز مقابله با آن اشاره کرده و تأثیر متغیرهای منطقهای و بینالمللی مانند حادثه یازدهم سپتامبر را بر این انتفاضهها مورد بررسی قرار داده و دیدگاه آمریکائی صهیونیستی را در خصوص ایجاد برخی اصلاحات در نظام انتفاضه برای جلوگیری از پیامدهای آن را تبیین میکند.
فصل ششم نیز روشهای ارزیابی انتفاضهها و تعامل با آن را با توجه به تجربههای به دست آمده و نیز استفاده از روشهای امروزی معرفی میکند.