کد خبر: 3358419
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۷
یادداشت روز/

چرا مجلس نباید از بررسی «برجام» کنار گذاشته شود؟

گروه سیاسی: مصلحت نبودن کنار گذاشتن مجلس از بررسی برجام، ریشه در ملی بودن پرونده هسته‌ای دارد که لازم است در مرحله‌ای که این پرونده می‌خواهد پس از جدالی ۱۲ ساله به پایان برسد، به پشتوانه تمامی ظرفیت‌های موجود کارشناسی و ملی، که مجلس قطعا یکی از آنهاست، صورت گیرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری در بخشی از سخنان خود به مسئله برجام و نحوه بررسی آن اشاره کردند و فرمودند: «درخصوص ابعاد حقوقی و قانونی این موضوع و اقتضائات آن، باید صاحب‌نظران و کارشناسان حقوقی نظر دهند اما از نگاه کلی، من معتقدم و به آقای رئیس‌جمهور هم گفته‌ام که مصلحت نیست، مجلس شورای اسلامی از موضوع بررسی برجام کنار گذاشته شود».

ایشان با تأکید بر لزوم ورود مجلس به موضوع بررسی برجام، در عین حال خاطرنشان کردند: «من در مورد نحوه‌ بررسی و اینکه آن را رد کنند یا تصویب کنند هیچ توصیه‌ای به مجلس ندارم و این، نمایندگان ملت هستند که باید تصمیم بگیرند».

تأکید رهبر انقلاب بر ملی بودن پرونده هسته‌ای از روز آغازین

نگارنده در این یادداشت بنا ندارد به بررسی حقوقی مسئله بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی براساس قانون اساسی و درستی یا نادرستی آن بپردازد بلکه می‌خواهد از دیدگاه خود به بررسی دلایل مصلحت بودن ورود مجلس به بررسی برجام  بپردازد.

از همان آغازین روز مذاکرات هسته‌ای از حدود 12 سال پیش تا به امروز همواره از سوی رهبر انقلاب، مسئولان، رؤسای قوا و مجموعه جریان‌های سیاسی کشور بر این مسئله تأکید شده است که پرونده هسته‌ای موضوعی ملی و فراجناحی است که نباید با نگاه جناحی و سیاسی به آن نگریست و از آن برای اهداف گروهی و انتخاباتی استفاده کرد.

این نوع نگاه کلان مسئولان ارشد کشور به مسئله هسته‌ای تا به امروز سبب شده که از تبدیل شدن این موضوع به وسیله‌ای برای ایجاد دوقطبی‌های سیاسی کاذب در جامعه جلوگیری شود، هر چند که در سیر پیشرفت این پرونده در طی سال‌های اخیر بعضا هر دو جریان سیاسی اصلی کشور، خواسته یا ناخواسته، اقداماتی در جهت سیاسی کردن این پرونده انجام داده‌اند که با مواضع صریح رهبر معظم انقلاب، ملی بودن و ماندن این موضوع حفظ شده است به گونه‌ای که آحاد افراد جامعه نیز با عینک ملی به این مسئله نگریسته و فارغ از اینکه کدام دولت، مسئول و با چه دیدگاه سیاسی مسئولیت این پرونده را بر عهده داشته است بر حفظ حق استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای تأکید کرده‌اند.

حال اگر از منظر ملی بودن، که مورد قبول همگان است، به پرونده هسته‌ای بنگریم و از طرفی نگاهی به 12 سال مذاکرات هسته‌ای داشته باشیم متوجه می‌شویم که رهبر معظم انقلاب از ابتدا بر ضرورت حمایت مردمی از این موضوع تأکید ویژه کرده و در عین حمایت از همه تیم‌های مذاکره‌کننده در دوره‌های مختلف، حفظ و تثبیت این حق را نتیجه مقاومت ملت ایران دانسته‌اند.

مصلحت بررسی «برجام» در مجلس ریشه در نگاه ملی به موضوع هسته‌ای دارد

اکنون که مذاکرات هسته‌ای با تلاش‌های تیم مذاکره‌‌کننده هسته‌ای منجر به «برجام» شده است و دولت و مجلس درباره بررسی این مسئله در مجلس اختلاف دارند صحبت رهبر معظم انقلاب در عین اینکه فصل‌الخطاب است در واقع تأکیدی بر استفاده از تمام توانمندی‌ها و ظرفیت‌های ملی حقوقی و حقیقی برای کارشناسی این پرونده است.

به عبارتی این پرونده از آن جهت که ملی است و برای همه ملت ایران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است لذا لازم است مجلس شورای اسلامی به عنوان نهادی که نماد مردم‌سالاری است در بررسی این پرونده به کار گرفته شود و نظرات کارشناسی نمایندگان ملت مطرح و شنیده شود تا در صورت تصویب یا عدم تصویب برجام بتوان گفت که این تصمیم با استفاده از نظرات مجموعه کارشناسی و مشورتی نظام گرفته شده است و از پشتوانه ملی برخوردار است.

البته این نکته نیز باید مورد توجه مجلس قرار گیرد که بررسی برجام باید در فضایی کاملا کارشناسی و تخصصی و به دور از انگیز‌ه‌ها، اغراض و اهداف سیاسی و جناحی صورت گیرد و ابهامات و سؤالات نمایندگان در جهت رفع اشکالات و نواقص برجام باشد و اینگونه نباشد که طرفین موضوع در دولت و مجلس بخواهند بر نظرات خود پافشاری کرده و به تعبیری قصدی بر قانع شدن در صورت رفع ابهام نداشته باشند.

لذا به عقیده نگارنده مصلحت نبودن کنار گذاشتن مجلس از بررسی برجام، ریشه در ملی بودن پرونده هسته‌ای دارد که لازم است در مرحله‌ای که این پرونده می‌خواهد پس از جدالی 12 ساله به پایان برسد، به پشتوانه تمامی ظرفیت‌های موجود کارشناسی و ملی، که مجلس قطعا یکی از آنهاست، به سرانجام برسد تا پس از آن بتوان نتیجه حاصله را نیز خواست ملت دانست و آن را از پشتوانه حمایت مردمی برخوردار ساخت.

مهدی مخبری

captcha