کد خبر: 3447220
تاریخ انتشار : ۲۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۷
در نمایشگاه مطبوعات عنوان شد؛

فضای مجازی مستعد دروغ‌پردازی است/ فعالیت داعش برای تأثیرگذاری بر جوانان

گروه بین‌الملل: خبرنگار تلویزیون قدس ترکیه گفت: در بسیاری از کشورها، رسانه‌های اینترنتی قوانین خاصی ندارند؛ به همین دلیل فضای مجازی بیش از پیش مستعد دروغ‌پردازی و سوءاستفاده شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) رمضان بورسا، خبرنگار و نماینده تلویزیون قدس ترکیه طی نشستی در بیست‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی مطبوعات و خبرگزاری‌‌ها گفت: سیاست ترکیه در قبال سوریه در حال تغییر است و ترکیه راضی به ماندن اسد و تغییر تدریجی سوریه شده است.‌‌‌‌

بورسا در نشست «نقش رسانه در تشویش و انحراف افکار عمومی» گفت: در جهان کانون‌های قدرت متعددی وجود دارد که یکی از آن‌ها رسانه است. ما رسانه را به عنوان پایگاهی می‌بینیم که اخبار و اطلاعات مورد نیاز مردم را منتقل کرده و یک ابزار اجتماعی است.

او که مدرس علوم اسلامی و متون فقهی است و با خبرگزاری‌ها و رسانه‌های بین‌المللی از جمله تسنیم و مهر همکاری دارد، افزود: به خاطر اینکه مردم در سراسر جهان اخبار خود را از طریق رسانه‌ها دریافت می‌کنند، رسانه‌ها به فضای مستعدی برای جعل خبر تبدیل شده‌اند و بسیاری از رسانه‌ها اخبار را دستکاری می‌کنند.

رمضان بورسا ادامه داد: بسیاری از رسانه‌ها از طریق دستکاری اخبار، افکار مردم را مدیریت و طرز فکر خاصی را به آن‌ها القا می‌کنند.

شدت گرفتن جعل و ترویج اخبار جهت‌دار در سال‌های اخیر

او گفت: در قرن بیست‌ویکم به ویژه بعد از بهار عربی، دستکاری و ترویج اخبار جهت‌دار بسیار گسترش یافت.

بورسا افزود: پس از جنگ جهانی اول رسانه‌ها و آژانس‌های خبری به عنوان مراکز اطلاعاتی و امنیتی راه‌اندازی شدند و برخی از آن‌ها همچنان هم فعالیت دارند و به عنوان آژانس خبری کار می‌کنند.

این فعال رسانه‌ای ترکیه گفت: گرچه رسانه‌ها باید در خدمت مردم باشند؛ اما از آن‌ها برای مدیریت افکار عمومی و اخبار کذب استفاده می‌شود که نمونه آن را در سال‌های اخیر در جریان تحولات و خیزش‌های مردمی در کشورهای عربی دیدیم.

‌بورسا افزود: گرچه مردم در کشورهای عربی مطالبات و خواسته‌های به حقی داشتند و نمی‌توان مطالبات به حق مردم را نادیده گرفت؛ اما مردم و خواسته‌های به حق آن‌ها به سرعت استثمار و در جهتی دیگر به کار برده شد.

او ادامه داد: رژیم تحت کنترل زین‌العابدین در تونس، پس از خودسوزی شخصی به نام «محمد» به خاطر مسائل معیشتی و مالی، ظرف یک ماه سقوط کرد. پس از آن، این جریان به مصر رسید.

بورسا گفت: بسیاری از اندیشمندان نیز به این نکته اذعان کرده‌اند که این بحران‌ها در نتیجه مشکلات اجتماعی و نیز تحرکات و دروغ‌پردازی رسانه‌ای صورت گرفت.

نماینده تلویزیون قدس ترکیه گفت: نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که در گذشته رسانه‌ها متمرکز و در اختیار دولت‌ها و یا مؤسسات دولتی بود؛ اما امروز ماهیت رسانه‌ها تغییر کرده و نه‌تنها همه مراکز، تشکلات، احزاب و گروه‌ها برای خود رسانه‌دارند؛ بلکه ابزارهای اجتماعی و رسانه‌های اینترنتی نیز به کانون‌های قدرت قابل توجهی تبدیل شده‌اند.

خطر رسانه‌های اینترنتی

او افزود: در بسیاری از کشورها، رسانه‌های اینترنتی قوانین خاصی ندارند و عده کمی می‌توانند دور هم جمع شوند و خواسته‌های خود را به افکار عمومی منتقل کنند و فضای رسانه‌ای بیش از پیش مستعد دروغ‌پردازی و سوءاستفاده شده است.

رمضان بورسا ادامه داد: مثلاً گروهی مانند داعش که یکی از وحشی‌ترین گروه‌های تروریستی تاریخ است به راحتی در اینترنت خبر منتشر می‌کند، مجله اینترنتی راه‌اندازی می‌کند و با تأثیرگذاری بر افکار جوانان ناآگاه آن‌ها را جذب می‌کند.

شبکه‌های اجتماعی بخشی از دنیای رسانه شده‌اند

بورسا تأکید کرد: دیگر نمی‌توان شبکه‌های اجتماعی را از رسانه جدا کرد و بسیاری از مسئولان و تئوریسن‌ها برای انعکاس گسترده‌تر کلامشان از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند. وقتی فضای مجازی را در زمره رسانه‌ها در نظر می‌گیریم، می‌بینیم که جامعه چقدر در برابر مدیریت افکار عمومی و دروغ‌پردازی‌ها ضعیف و ناتوان می‌شود.

او افزود: موضوع جالب دیگر اینکه در سال‌های اخیر بسیاری از دولت‌ها هم پیام‌ها و خواسته‌های خود را از طریق رسانه‌های اجتماعی منتقل می‌کنند مثلاً ارتباط اردوغان در ترکیه با سیسی در مصر از این طریق انجام می‌شود و این زمینه را برای تبدیل شدن این شبکه‌ها به محل نشر اکاذیب مستعدتر می‌کند.

دروغ‌پردازی رسانه‌ای به روشی دیگر

رمضان بورسا گفت: یک نمونه از دروغ‌پراکنی‌های رسانه‌ها این بود که در سال 2014 یکی از مساجد اهل سنت عراق به صورت انتحاری منفجر و عده زیادی کشته شدند. این خبر ابتدا از طریق گروه‌‌های رادیکال عراق منتشر شد و رسانه‌های پرمخاطب ترکیه هم این اخبار را منتشر کرده و ارتکاب آن را به شیعیان نسبت دادند.

او ادامه داد: اما پس از آنکه حقیقت عیان شد و مردم فهمیدند که داعش به دلیل عدم بیعت اهالی روستای آن مسجد، آن را منفجر کرده، هیچ کدام از رسانه‌ها خبر قبلی را تکذیب نکردند. این هم نوع دیگری از جعل خبری است که افکار عمومی با آن مواجه هستند.

رمضان بورسا در پایان گفت: در چنین وضعیتی وظیفه ما خبرنگاران و اصحاب رسانه این است که به هیچ وجه اخبار دستکاری شده و جعل شده و اخباری که از صحت و ثقم آن اطلاع نداریم، منتشر نکنیم و همه تلاش ما این باشد که اخبار صحیح را در اختیار افکار عمومی قرار دهیم. ما باید در برابر اخبار خود مسئول باشیم تا بتوانیم با دروغ‌پراکنی رسانه‌های غربی مقابله کنیم.

captcha