به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، روز گذشته پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث میزبان برگزاری دو جلسه دفاع از پایاننامه بود. اولین جلسه دفاع از پایاننامه کارشناسی ارشد با عنوان «تحلیل سیمای اصحاب کساء در منابع هشتگانه اهل سنت» نوشته حسین نورالهی یکشنبه، ۲۰ دیماه با حضور جمعی از دانشجویان در اتاق جلسات پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث برگزار شد.
حسین نورالهی که در مقطع کارشناسی ارشد رشته «علوم قرآن و حدیث» این مجموعه دانشگاهی تحصیل میکند، توانست با کسب رتبه «خوب» از پایاننامه خود دفاع کند.
این گزارش حاکی است؛ این پایاننامه به راهنمایی مصطفی دلشاد تهرانی و داوری محمد دولتی و حامد شریعتی نیاسر برگزار شد.
در بخش نخست این پایاننامه با استفاده از منابع حدیثی هشتگانه اهل سنت به بررسی حدیث شریف کساء و شأن نزول آیه شریفه ۳۳ سوره مبارکه احزاب بهعنوان آیه تطهیر پرداخته شده است.
حسین نورالهی در ادامه مطالب خود در این پایاننامه به بیان جایگاه و منزلت اصحاب کساء در منابع حدیثی هشتگانه اهل سنت اشاره کرده است.
نگارنده این پایاننامه در بخش دیگر به وجود عوامل تقویت وحدت بین مذاهب پرداخته است که بسیاری از عقاید مذهب تشیع با استناد به منابع روایی اهل سنت قابل استناد و اثبات است و بیانگر وجود اشتراکات متعددی بین دو مذهب تشیع و اهل تسنن است.
یادآور میشود، این پایاننامه با هدف «تحلیل سیمای اصحاب کساء در منابع هشتگانه اهل سنت» تحقیق و ارائه شده است.
حسین نورالهی دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته علوم قرآن و حدیث «موفق به کسب رتبه «خوب» در این پایاننامه شد.
چکیده پایاننامه در ادامه میآید: با بررسی منابع حدیثی هشتگانه اهل سنت درمی یابیم که حدیث شریف کساء وشان نزول آیه «إِنَّما یریدُ اللَّهُ لِیذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیتِ وَ یطَهِّرَکُمْ تَطْهیرا» (سوره احزاب آیه ۳۳) که به آیه تطهیر شهرت دارد، در قرونهای متمادی و با بیانهای تقریباً مشابه به یکدیگر در کتب تاریخی و حدیثی بیان شده است؛ لذا با توجه به اهمیّت شناخت مصادیق اهل بیت (ع) در منابع محدثین اهل سنت و پیدا کردن جواب این سؤال که اصحاب کساء در منابع حدیثی هشتگانه اهل سنت از چه منزلت و جایگاهی برخوردار هستند و چه تصویری از آنان بیان و ترسیم شده است سؤالی بود که بهعنوان یک دغدغه باعث شکلگیری این پژوهش شد.
با توجه به بررسی و اهمیت تحلیل و جمعبندی نهایی درباره موضوع پژوهش، بدیهی است که روش این تحقیق روش اکتشافی است.
از مهمترین دستاوردهای پژوهش این است که مصداق حقیقی اهل بیت در منابع اهل سنت معرفی و تببین شده است، همچنین با وجود دلایل و روایات متعددی که درباره عصمت اصحاب کساء در منابع پژوهش موجود است، اما اثبات شده است که بین محدثین اهل سنت در باب عصمت اتفاق نظر واحدی وجود ندارد و عدهای قائل به عصمت هستند و عدهای هم این موضوع را نپذیرفتهاند.
با مطالعه این پژوهش به راحتی درمییابیم که بسیاری از عقاید مذهب تشیع با استناد به منابع روایی اهل سنت قابل استناد و اثبات است که این خود بیانگر وجود اشتراکات متعددی بین دو مذهب تشیع و اهل تسنن است که از مهمترین عوامل وجود و تقویت وحدت بین مذاهب است.
دفاع از پایاننامه «بررسی تبعید از نظر مذاهب فقهی»بنا بر این گزارش، جلسه بعدی، جلسه دفاع از پایاننامه کارشناسی ارشد با عنوان بررسی تبعید از نظر مذاهب فقهی نوشته اردشیر مظفرپور بود که با حضور جمعی از دانشجویان در اتاق جلسات پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث برگزار شد.
اردشیر مظفرپور که در مقطع کارشناسی ارشد رشته «فقه و مبانی حقوق» این مجموعه دانشگاهی تحصیل میکند، توانست با کسب رتبه «خوب» از پایاننامه خود دفاع کند.
این گزارش حاکی است؛ این پایان نامه به راهنمایی مهدی رهبر و داوری حجتالاسلام و المسلمین مرتضی چیتسازیان و مهدی نظری برگزار شد.
در بخش نخست این پایاننامه به بررسی مفهوم تبعید بهعنوان یک مسئله مهم در فقه و در تمامی مذاهب اسلامی پرداخته شده است.
اردشیر مظفرپور در ادامه مطالب خود در این پایاننامه با استناد به آیات و احادیث از منابع شیعه و سنی و همچنین فقهالحدیث و دیگر احکام فقهی اشاره کرده است که این احکام در برخی موارد با احادیث و سنن سازگار هستند و در برخی موارد و به علل عدیده همسو با آنها نیستند.
نگارنده این پایاننامه در بخش دیگر به تبیین شاخههای مختلف فقهی که در برخی موارد تعداد آن به پنجاه شاخه نیز میرسد، پرداخته است. این پایان نامه با هدف «بررسی تبعید از نظر مذاهب فقهی» تحقیق و ارائه شده است.
چکیده پایاننامه در ادامه میآید: تبعید یکی از مسائل مهمی است که در فقه و در تمامی مذاهب اسلامی بدان پرداخته شده است. به سبب ضرورت کنونی موضوع، بررسی جامع و عمیقی در نه مذهب اسلامی صورت پذیرفته است. در اینجا آیات و احادیث گوناگون از منابع شیعه و سنی گردآوری شده و همین طور به الفقهالحدیث و دیگر احکام فقهی ارجاع شده است. این احکام در برخی موارد با احادیث و سنن سازگار هستند و در برخی موارد و به علل عدیده همسو با آنها نیستند. شاخههای مختلف فقهی که تعداد آن در برخی موارد به پنجاه شاخه نیز میرسد، در تمامی بخشها منظور شده است.