کد خبر: 3467207
تاریخ انتشار : ۲۳ دی ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۱
رئیس حوزه علمیه تهران:

مراکز تخصصی فقه هنر و هنرهای مضاف در حوزه ایجاد شود

گروه حوزه‌های علمیه: رئیس حوزه علمیه تهران با بیان این‌که دایر کردن کرسی‌های فقه هنر از بایسته‌های این عرصه به شمار می‌رود، گفت: همچنین تاسیس مراکز تخصصی در زمینه هنر و فقه مضاف در حوزه لازم است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد، رئیس حوزه علمیه تهران امروز 23 دی ماه در همایش فقه هنر در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه در سخنانی با اشاره به بایسته‌های فقه هنر گفت: بایسته ها هم مباحث معرفتی و نظری دارد و هم بایسته های سخت افزاری و مدیریتی و محسوس دارد.

وی افزود: اولین کاری که در حوزه باید در زمینه هنر حل شود توجه به این مسئله و اهمیت و حساسیت آن است، اگر اصحاب فقه نسبت به اهمیت آن توجیه شوند اتفاقاتی خواهد افتاد زیرا خصلت حوزه این است که اگر متوجه مسئولیتی بشود به عامل دیگری نیاز ندارد و این اشتیاق باید ایجاد شود.

رشاد عنوان کرد: فقه هنر و هر فقه دیگری مبتنی بر فلسفه آن است و تا در فلسفه هنر کار علمی درخوری انجام نشود و ادبیات علمی آن را تولید نکنیم پرداختن به فقه هنر نتیجه بخش نیست و یکی از مشکلات ما در نکول در عرصه فقه هنر این است که موضوع شناخته شده نیست.

وی اظهار کرد: حکمت عاج‌نشین و عزلت گزین را باید با کاربردی کردن و ریختن در قالب موضوعات مضاف با سطح نیازمندی های انسان معاصر درگیر کنیم و به مقولات روز بپردازد.

رشاد ادامه داد: در حکمت اصولا کمتر به هنر پرداخته شده است و کاری در خور این موضوع با اهمیت ارایه نشده است.

وی افزود: کار دیگر این است که علم اسلامی هنر باید ایجاد شود و دیگر ساختاربندی علم هنر است و این حوزه با اهمیت از خلال ابواب فقهی به باب مستقل توسعه داده شود و به رسمیت شناخته شود به عنوان بابی از ابواب فقه.

رشاد عنوان کرد: تبیین مبانی فقه هنر از دیگر بایسته های این کار است؛ اگر فقه هنر می داشتیم جا داشت از فلسفه فقه هنر سخن بگوییم ولی امروز چیزی از فقه هنر وجود ندارد که بخواهیم از فلسفه آن سخن بگوییم.

رشاد تصریح کرد: تهیه نظام مسایل در هنر از دیگر بایسته‌هاست زیرا هنر اقیانوسی است که همه هستی بشر معاصر را غرق کرده است و مطلب دیگر موضوع‌شناسی هنر است و باید ماهیت شناسی جدی و فنی بشود و کار عرفی نیست همچنین بایسته دیگر روش شناسی هنر است و دیگر مقابله ترمیمی با قواعد فقهی و تاسیس قواعد فقهی جدید .

استاد حوزه علمیه اظهار کرد: دایر کردن کرسی های فقه هنر از دیگر بایسته ها به شمار می رود، و نباید این کار رها شود زیرا غالبا یک همایش برگزار می کنیم و بعد هم ممکن است رها کنیم همچنین تاسیس مراکز تخصصی در زمینه هنر و فقه مضاف لازم است.

رشاد عنوان کرد: اصل اولی در حکم هنر که ارزش ذاتی دارد یا نه، حرمت و حلیت اولیه و ... در گرو آن است که بگوییم هنر چیست؟ ذات هنر آفرینش است ولی آنگاه که این آفرینش به الهام رحمانی اتفاق بیفتد هنر قدسی و متعالی شکل می گیرد ولی اگر این آفرینش با الهام شیطانی باشد هنر نفسی و غیرقدسی و شهوانی شکل خواهد گرفت و این شهودی و شهوانی بودن به علل اربعه این مقوله یعنی علت فاعلی، غایی، مادی و صوری آن باز می گردد و هویت را ایجاد و حکم را تعیین می کند.

captcha