کد خبر: 3469001
تاریخ انتشار : ۳۰ دی ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۵
اکبری هشدار داد:

افزایش ابتلا به سرطان در سال‌های آینده/ ضرورت توانمندسازی مردم برای خودمراقبتی

گروه سلامت: رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به افزایش ابتلا به سرطان طی ‌سال‌های آتی، توانمند سازی مردم در خود مراقبتی را برای پیشگیری از این موج مهم خواند.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، اسماعیل اکبری، رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه شهید بهشتی در چهارمین کنگره ملی خود مراقبتی که صبح امروز 30 دی‌ماه، در بیمارستان امام خمینی(ره) برگزار شد با بیان اینکه خود مراقبتی یعنی توانمند کردن مردم برای مراقبت کردن از خود عنوان کرد: هر کسی که بخواهد توانمند باشد و از خودمراقبت کند یا باید خود این کار را کند و یا کسی برای او این کار را انجام دهد لذا در این مورد مانند کودکان باید مادران آنها را توانمند کرد.

وی تصریح‌ کرد: همه خود مراقبتی‌ها شامل توانمندی انتقال علم است شرط اول برای این کار انتقال مفاهیم علمی سلامت به دیگران است. پس از این باید این اعتقاد را به وجود بیاوریم که خود مراقبتی برای فرد مفید بوده و ضرورت دارد.

اکبری ادامه داد: ما همیشه می‌گویم سیگار بد است کسی هم وجود ندارد که بگوید خوب است اما به چه دلیل کماکان مصرف آن در جامعه افزایش پیدا می‌کند باید گفت که ما نتوانسته‌ایم اعتقاد مردم را تغییر داده تا منجر به تغییر رفتار شود.

وی تاکید کرد: برای تغییر اعتقادی مردم باید مبانی علمی به آنها انتقال داده و متخصص این کار باشیم تا بتوانیم اصول اصلی مراقبت را به آنها آموزش دهیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در مورد توانمند کردن مردم برای پیشگیری از سرطان کسی را نداریم که این کار را انجام دهد اظهار کرد: من فوق تخصص سرطان هستم تا حدی این کار را می‌توانم انجام بدهم که آن هم به دلیل علم و تجربه‌ای است که آموخته‌ام نباید انتظار داشته باشیم که یک همکار جراح نیز این کار را انجام دهد.

وی افزود: ما این انتقال علم را باید از جایی شروع کنیم خوشبختانه با کمک وزارت بهداشت دو، سه سال است که این کار را آغاز کرده و به نظر می‌رسد توفیقاتی را نیز داشته باشیم. این موفقیت‌ها هنوز شکوفه بوده و تبدیل به سبد گل نشده است.

اکبری بیان کرد: باید پزشکان و کادر‌ درمانی را در بیمارستان‌ها تشویق کنیم، به آنها آموزش دهیم تا بتوان بیماران را در مراقبت از خود توانمند کرد.

فوق تخصص جراحی سرطان با بیان اینکه در مورد پیشگیری از سرطان همه مواهب وجود دارد، عنوان کرد: می‌توانیم در امر پیشگیری از توانمند سازی بیماران استفاده کنیم. همچنین اگر بیماری مبتلا شد سریع بتوان آن را تشخیص داد و در صورت ابتلا نیز پس از درمان به کمک توانمندی خود مراقبتی سرعت بهبودی را افزایش داد.

وی تاکید کرد: خود مراقبتی می‌تواند سرطان را کاهش داده و امروز علم ثابت کرده کسانی که آگاهی کافی در مورد خود مراقبتی از سرطان دارند چیزی حدود 27 درصد یعنی نزدیک یک سوم طول عمر آنها افزایش پیدا می‌کند. وقتی می‌گویم خود مراقبتی منجر به 27 درصد افزایش طول عمر می‌شود یعنی اینکه این کیفیت را خود مراقبتی به وجود آورده است ما با دارو تنها می‌توانیم 15 درصد این کار را انجام دهیم.

مشاور وزیر بهداشت عنوان کرد: این کار که مبانی علمی را به زبان مردم منتقل کنیم سخت و پیچیده است امیدواریم خداوند به ما توفیق دهد این کار را انجام دهیم.

وی در ادامه با بیان اینکه توانمند سازی بیمار در مراقبت از خود، وظیفه پزشک است اظهار کرد: من پزشک در عرض 10 دقیقه باید همزمان ویزیت، تشخیص، درمان کنم و پس از آن بیمار را توانمند سازم ،طبیعی است که این کار پیچیده یک تیم می‌خواهد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی افزود: اموزش و توانمند سازی بیماران برای خود مراقبتی باید مستمر باشد تا تاثیر گذار بوده و کاهش بیماری را منجر شود.

وی ادامه داد: وقتی می‌گویم این کار یک تیم می‌خواهد برای این است که هر چیزی یک تخصص می‌خواهد مثلا می‌گویم بیمار باید ورزش کند یک نفر باید بداند که یک بیمار دارای سرطان معده چه ورزشی می‌خواهد و یک نوجوان 16 ساله چه ورزش دیگری، خوشبختانه ما این تیم را تشکیل داده و کار را آغاز کرده‌ایم.

اکبری اعلام کرد: جمعه این هفته از کسانی که توانسته‌اند با آموزش‌های خوب و کافی بیماران را توانمند کرده‌اند تقدیر می‌شود.

وی یاد آور شد: رسانه‌ها باید بیایند و با برنامه‌های خبری و تبلیغاتی، توانمند سازی در امر خود مراقبتی را مد روز کنند وقتی مد شد همه به دنبال آن می‌آیند و مقامات هم از این کار حمایت خواهند کرد.

رئیس مرکز تحقیقات سرطان با اشاره به افزایش موج سرطان در سالهای آتی عنوان کرد: اگر مردم در این حوزه آموزش کافی نبینند وضعیت مطلوب نخواهد بود در این راستا کمپین، کار خوبی خواهد بود.

وی افزود: من هفته قبل در قاهره بودم تا برای پیشگیری از سرطان در 22 کشور منطقه برنامه ریزی کنیم بزرگترین حرفی که زده شد آگاهی بخشی عمومی از طریق بسیج همگانی و کمپین‌های رسانه‌ای و اطلاع رسانی بود.

اکبری ادامه داد: این کمپین‌ها اگر دنبال دار نباشند مردم مایوس می‌شوند باید همه چیز را آماده کرده و متخصصان ما در تمامی زمینه‌ها آمادگی لازم را داشته باشند.

وی یاد آور شد: کمپین خالی بدون وجود پشتوانه یک پروپاگاندا بوده و کار خدا پسندانه‌ای نیست، وزارت بهداشت و همه ما باید مسئول باشیم و یاد بگیریم از مردم مراقبت کنیم.

captcha