کد خبر: 3469086
تاریخ انتشار : ۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۱
مهمترین رویدادهای سیاسی هفته/

فرجام برجام/ پاسخ رهبر انقلاب به نامه رئیس‌جمهور/ دیدار دست‌اندرکاران برگزاری انتخابات با مقام معظم رهبری

گروه سیاسی: آغاز اجرای برجام، پاسخ رهبر معظم انقلاب به نامه رئیس‌جمهور، دیدار دست‌اندرکاران انتخابات با مقام معظم رهبری و برگزاری نشست خبری رئیس‌جمهور از جمله مهم‎ترین رویدادهای سیاسی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) مهم‎ترین رویدادهای سیاسی هفته جاری به شرح ذیل است: 

آغاز اجرای برجام؛ تأیید اقدامات ایران از سوی آژانس و قرائت بیانیه مشترک

آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، روز شنبه گزارش نتیجه بررسی اقدامات ایران را قرائت و اعلام کرد: امروز من طی گزارشی تائید کردم که ایران گام های مقدماتی لازم برای اجرای برنامه جامع اقدام مشترک را تکمیل کرده است. این گزارش به شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل ارائه شده است.

وی افزود: این گزارش پس از آن منتشر شد که بازرسان میدانی تائید کردند که ایران تمام اقدامات لازم ذیل برجام برای ممکن شدن وقوع روز اجرا را برداشته است.

با تأیید اقدامات ایران از سوی آژانس محمد جواد ظریف و فدریکا موگرینی در بیانیه‌ای مشترک روز 26 دی را به عنوان روز اجرای برجام اعلام کردند.

در بخشی از این بیانیه آمده است: امروز، ما به روز اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) رسیدیم. از زمان روز تصویب، ما مجدانه تلاش کردیم و تعهد مشترک و اراده جمعی خود را به نمایش گذاشتیم تا سرانجام موجبات اجرای برجام را فراهم کنیم. امروز، شش ماه پس از نهایی شدن آن توافق تاریخی، آژانس بین المللی انرژی اتمی تأیید کرد که ایران تعهدات هسته ای ذیربط خود تحت برجام را اجرا نموده است.

این بیانیه می افزاید: از آنجا که ایران به تعهدات خود عمل نموده است، امروز تحریم های مالی و اقتصادی ملی و چندجانبه مربوط به برنامه هسته ای ایران منطبق با برجام برداشته شد. اتحادیه اروپایی، کشورهای1+5، مرکب از جمهوری خلق چین، جمهوری فرانسه، جمهوری فدرال آلمان، فدراسیون روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا و ایران همچنین در زمینه استفاده های صلح آمیز از انرژی هسته ای، در چارچوب برجام، همکاری خواهند کرد.

مبادله زندانیان میان ایران و آمریکا

یک منبع روز شنبه آگاه اعلام کرد که همزمان با آزادی چهار تبعه دو تابعیتی از سوی جمهوری اسلامی ایران، دولت امریکا نیز هفت ایرانی را که در آن کشور زندانی بودند، آزاد کرده است.

همچنین طبق توافق ایران و امریکا برای مبادله تعدادی زندانی در دو کشور، دولت امریکا روز شنبه حکم استرداد 14 ایرانی دیگر را لغو کرد.

لغو تحریم‌های اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا شنبه شب تحریم های اقتصادی و مالی علیه ایران را به طور رسمی لغو کرد.

تصمیم برداشت تحریم ها با انتشار در نشریه رسمی اتحادیه اروپا در کمتر از یک ساعت پس از تصویب رسمی آن توسط 28 عضو این اتحادیه، اجرایی می شود.

بیانیه رئیس جمهور به مناسبت آغاز اجرای برجام

دکتر روحانی روز یکشنبه با صدور بیانیه‌ای باتبریک توافق هسته‌ای و اجرای برجام به ملت قهرمان ایران اعلام کرد: امروز با اعلام رسمی اجرای برجام، از پرونده هسته ای ایران، «امنیت زدایی» شد؛ قطعنامه های ظالمانه علیه ملت ایران، لغو گردید؛ طومار تحریم درهم پیچیده شد، حقوق هسته ای ایران تثبیت گردید و اقتصاد ایران در مدار اقتصاد جهانی قرار گرفت. ما با عنایات حق و نصرت الهی و توجهات حضرت ولی عصر (ارواحنا له الفداء) و به استناد فتوای مقام معظم رهبری درباره حرمت سلاح هسته ای و با اتکاء به رأی ملت شریف ایران در 24 خرداد 1392 و با مهارت دیپلمات ها و توانمندی دانشمندان هسته ای توانستیم در مذاکراتی حرفه ای و پیچیده، با عزت و اقتدار، با جهان به توافق برسیم.

ما اکنون از گردنۀ خطرناک در اقتصاد، عبور کرده ایم و راهبرد ملی ما همچنان راهبرد اقتصاد مقاومتی است، البته اقتصاد مقاومتی در ستیز با اقتصاد جهان نخواهد بود، بلکه در پیوند با آن قرار دارد.

اجرای برجام به ضرر هیچ کشوری نیست؛ دوستان ایران خوشحالند و رقیبان نیز نباید نگران باشند. ما برای هیچ دولت و ملتی، تهدید نیستیم؛ ما ضمن آمادگی کامل برای حفاظت از کیان ایران، پیام آور صلح و ثبات و امنیت در منطقه و جهان هستیم.

پیروزی در مذاکرات هسته ای، پیروزی جناحی نیست، و اجرای برجام به ضرر هیچ جناح و گروهی نخواهد بود. برجام، فرجام و سرانجامِ مقاومت، خردورزی و تدبیر و ارادۀ ملتی است که با جنگ و خشونت مخالف است و منطق و مذاکره و جدال احسن را برگزیده است.

تقدیم لوایح بودجه 95 و برنامه ششم توسعه از سوی رئیس‌جمهور به مجلس

رییس جمهور روز یکشنبه لوایح بودجه سال 1395 کل کشور و برنامه ششم توسعه را تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد.

برگزاری نشست خبری رئیس جمهور

نشست خبری حجت‌الاسلام و المسلمین روحانی به مناسبت اجرای برجام روز یکشنبه با حضور خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی در محل سالن اجلاس سران برگزار شد.

رئیس جمهور در این نشست گفت: امروز روزی تاریخی و استثنایی در تاریخ سیاسی و اقتصادی ملت ایران است که بعد از 12 سال ایستادگی، مقاومت،صبر، استقامت، فداکاری و دادن شهیدان بزرگ در این راه، شهدای هسته ای و تلاش بی وقفه دانشمندان هسته ای دیپلماتها و سیاست مداران وحقوقدانان و مسئولان اقتصادی کشور به نقطه عطفی دست یافته ایم.

وی افزود: به جای اینکه برنامه هسته ای بهانه ای برای بدخواهان برای تحریم و فشار و فاصله باشد از امروز برنامه هسته ای به عنوان برنامه ای برای روابط علمی فناوری، تجاری و اقتصادی نیز خواهد بود.

رئیس جمهوری اظهارداشت: به جای آنکه تا امروز از لحاظ حقوقی جمهوری اسلامی ایران تحت فشار 6 قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و 12 قطعنامعه شورای حکام آژانس باشد، امروز در برابر قطعنامه ای هستیم که این قطعنامه برجام را به عنوان مصوبه شورای امنیت سازمان ملل در برابر جهانیان قرار داده است.

روحانی اضافه کرد: از امروز دیگر برنامه هسته ای ایران با بهانه های واهی به عنوان تهدید صلح وامنیت برای جهان وبرای منطقه نیست .بلکه برنامه هسته ای وسیله ای برای فناوری نوین در مسیر توسعه کشور و ثبات وامنیت منطقه خواهد بود.

وی اضافه کرد: از امروز روشن شد که کشور ما دارای یک قدرت بزرگ به نام قدرت دیپلماسی است که این قدرت سیاسی و دیپلماسی را خیلی ها در داخل، منطقه و جهان باور نمی کردند که سیاستمداران و دیپلماتهای ما قادرند با قوی ترین دیپلماتهای کشورهای قدرتمند جهان پای میز مذاکره بنشینند و از حقوق کشور و ملت خود به خوبی دفاع کنند.

رئیس جمهوری اظهار داشت: از امروز روشن شد که سیاست برد-برد درست و صحیح است. آنها که فکر می کردند یا باید کلاه سر دیگران گذاشت وگر نه سرما کلاه خواهند گذاشت ،روشن شد می توان با دنیا حرف زد، مذاکره کرد و به توافقی رسید که به نفع ملت ما منطقه و جهان باشد. این همه موفقیت ملت ما در سایه ایستادگی مقاومت و اتحاد وحدت و پیوند قوا و حمایت همه ارکان کشور حاصل شد.

روحانی همچنین گفت:اگر وحدت ملی و انسجام ملی نبود و اگر مردم در برابر فشارها عقب نشینی کرده بودند،امروز شیرینی پیروزی بزرگ را در ذائقه خود حس نمی کردند و اگر هدایت ها و حمایتهای مقام معظم رهبری نبود و اگر چتر ولایت فقیه بر سر این ملت نبود و اگر چارچوب هایی که ایشان برای این مذاکرات تعیین فرمودند و تذکرات به موقعی که در هر موقع لازم بود، می دادند و اگر حمایت کامل ایشان از مذاکره و مذاکره کنندگان نبود، امروز در این نقطه موفقیت نبودیم.

وی با بیان اینکه ما این موفقیت را در سایه افراد با تجربه و دیپلماتهای توانمند به دست آوردیم، اظهار داشت: اگر علم و فناوری و هنر دیپلماسی نبود، امروز در این نقطه نبودیم. ما بهترین افراد و سرآمد دیپلمات خودمان را به این عرصه فرستادیم و دیدیم که موفقیت را در مقاطع مختلف برای مردم ما به ارمغان آوردند.

رئیس جمهوری یادآور شد: آن گاه که توانستند توافق موقت ژنو را به دست آورند و آن گاه استمرار آن را تا ماههای بعد به دست آوردند، در لوزان برای چارچوبهای توافق نهایی موفق شدند و آنگاه که در 23 تیرماه سال جاری توانستند توافق جامع هسته ای را با طرف مذاکره کننده به دست آورند.

روحانی افزود: آنگاه که قطعنامه سازمان ملل همه قطعنامه های ششگانه قبلی را لغو کرد، آنگاه که مراحل مختلف این راه پیموده شد و بالاخره روز بیست و ششم دی ماه، همان روزی که در سال 57 تحمیل از سر مردم برداشته شد و حاکم تحمیلی از این کشور زدوده شد، تحریم برداشته شد.

وی اضافه کرد:ما امروز در فضایی هستیم که می توانیم با دنیا تعامل سیاسی، اقتصادی و حقوقی به نفع منافع ملی خود داشته باشیم. در همین تجربه چند ساعته امروز هزار ال سی در بانکهای مختلف باز شد و این نشان داد، آنها که می گفتند باور نکنید. اشتباه می کردند ما به قدرت ملی خود باور داریم.

روحانی در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره تعهد دولت‌های آینده آمریکا به برجام گفت: در آمریکا هر گروهی پس از این، دولت را در اختیار داشته باشند؛ تعهدی که امروز دولت در برجام به ما داده است، تعهد دولت آمریکا است نه این دولت و نه آن دولت. این تعهدات استمرار پیدا می کند و فرقی نمی کند هر دولتی بیاید به این چارچوب متعهد است و قعطنامه 2231 برای همین است.

وی اضافه کرد: در عین حال درست است صهیونیست ها و تندروهای داخل آمریکا علیه این حرکت تلاش می کنند اما همه ما بدانیم که دنیا به این نتیجه رسیده است که راه تحریم راه صحیحی نیست و راه باخت - باخت است؛ به ضرر همه است و همه آنها فهمیدند ایران و ملت ایران قابل اعتماد است.

روحانی یادآور شد: در این برنامه های اخیر به نام پی.ام.دی ثابت شده ایران یک دولت اخلاقی است و راست گفته است و مسیر فعالیت های هسته ای اش منحرف نشده است. بنابراین اعتمادی که امروز دنیا به ما و این ملت دارد به مراتب از اعتماد در سال های گذشته بیشتر است، به دلیل این که چهره واقعی ملت ما در این سالها روز به روز برای جهانیان آشکارتر شده است.

رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که فضای برجام تا چه حد می‌تواند به حل تنش‌های منطقه از جمله تنش میان ایران و عربستان کمک کند، گفت: برجام به این معناست که دوطرفی که اختلافی باهم دارند از طریق منطق ومذاکره می توانند موضوعات خود را حل وفصل کنند وبه مرحله اعتماد سازی برسانند.

روحانی افزود: منطقه با مشکلات فراوانی مواجه است. همانطور که می دانید برخی کشورهای منطقه با معضل تروریسم مواجه هستند و اختلافاتی بین کشورها وجود دارد که در منطقه باید برداشته شود.

وی اضافه کرد: به اعتقاد ما از امروز با اجرای برجام شرایط برای روابط سیاسی و اقتصادی کشورهای منطقه بهتر از گذشته خواهد بود ودر سایه این روابط ما می توانیم مسایلی را که در منطقه داریم حل و فصل کنیم.

رییس دولت تدبیر و امید اظهارداشت: البته ما با همه کشورهای همسایه می خواهیم روابط صمیمانه داشته باشیم و مشکل عربستان از خود آنها نشات گرفته است و رفتار عربستان در مسئله منا و عکس العملش در چارچوب های مسایل اخلاقی و حتی عرف دیپلماسی نمی گنجید.

روحانی گفت: عربستان از ملتهایی که مردمانشان در منا کشته شدند عذرخواهی نکرد و رفتاری که با مردم منطقه دارد رفتار خوبی نیست. مردم یمن را ماهها است تحت بمباران شدید قرار داده و این عمل از دیدگاه هر منصفی محکوم است.

وی افزود: کشتار مردم مسلمان در یک کشور همسایه و فقیر معنا ومفهومش چیست؟ جز ویرانی و بی خانمانی ونابود کردن یک کشور این اقدامات برای چه هدف وبه چه دلیل دنبال می شود .

رییس جمهوری افزود: اگر کسی درداخل عربستان بر مبنای خود برای عدالت اجتماعی سخنی گفته و نقدی را از دولت عربستان کرده است در برابر این اتفاق حتی نقد تند و حتی برفرض اتهام داشته است، پاسخ آن اعدام نیست.

روحانی تصریح کرد:کشتن یک عالم مبلغ دینی و مورد احترام بخش قال توجهی از جامعه عربستان چیزی نیست که قابل قبول باشد، بنابراین عربستان خود مسیر اشتباهی را اغاز کرده است و امیدواریم این مسیر اشتباه را به مسیر درستی بازگرداند که این اقدام به نفع جامعه باشد.

وی افزود: امروز که روز اجرای برجام بود یکی از مقامات سعودی اظهار تاسف کرد از اینکه مشکلات اقتصادی ایران حل و فصل شده است؛ یک همسایه هیچ وقت این کار را نمی کند. یک مسلمان از راحتی مسلمان دیگر ناراحت نمی شود. مسلمانان با هم برادر هستند؛ آن هم کشوری اسلامی که خود را حرم دار حریم امن الهی می داند.

روحانی افزود: ما آنچه می خواهیم، حل و فصل مسایل منطقه از طریق منطق است اما در عین حال، رفتار غیردیپلماتیک و ناصحیح را ، مردم و دولت ما نخواهند پذیرفت و اگر لازم باشد جواب قاطعی به برخی برخوردها خواهد داد ولی امیدواریم تاکنون درس لازم را حکام جدید عربستان گرفته باشند و مسیر و راه را در مسیر قراردهند که به نفع مردم منطقه وخودشان خواهد بود.

رئیس جمهور در پاسخ بخه سؤالی درباره وضعیت ردصلاحیت‌های انتخابات گفت: همین مدل برجام را باید در داخل اجرا کنیم؛ اطلاعات اولیه ای هم که به من دادند خیلی خوشحال کننده نبود.

وی ادامه داد: در دو مرحله ، بسیار شرایط خوبی بود. در مرحله ثبت نام، استقبال خوبی شد، در مرحله ای که هیات های اجرایی صلاحیت ها را بررسی کردند، بسیار امیدوار کنند، در مرحله نظارت ، برخی از افراد احراز صلاحیت نشدند.

رییس جمهور تاکید کرد: ما بسیار امیدواریم شورای نگهبان به این مساله رسیدگی کند و اگر صلاحیتی تایید نشده که قابل تایید هست که به نظرم این موارد، فراوان است شورای نگهبان دخالت کند.

روحانی تصریح کرد: من به عنوان رییس جمهور از همه اختیاراتم در این زمینه استفاده خواهم کرد؛ شورای نگهبان که نهاد بسیار مهمی در کشور ماست و پاسدار قانون است، ما در جایی با شورای نگهبان وظایف مشترکی به یک معنا داریم یعنی هم رییس جمهور پاسدار قانون اساسی و مسوول اجرای قانون اساسی است و شورای نگهبان نیز شورای نگهبان قانون اساسی است و دقت می کند که قانون اساسی در قوانین موضوعه کشور نقض نشود و در انتخابات هم نظارت می کند به انتخابات، که قانون اجرا شود.

رییس جمهوری تاکید کرد: امیدوارم شورای نگهبان با رسالت سنگینی که بر دوش دارد، آنچه که رهبر معظم انقلاب تاکید کردند برای این که انتخابات پرشوری داشته باشیم و حتی ایشان فرمودند آن ها هم که با نظام میانه خوبی ندارند پای صندوق انتخابات بیایند، برای این که این صندوق انتخابات برای کشورشان است، امیدوارم ان شاءالله شورای نگهبان این دغدغه خاطر را حل کند و نگذارد دلواپسی به وجود آید.

حضور وزیر اطلاعات در جلسه غیرعلنی مجلس شورای اسلامی

حجت‌الاسلام و المسلمین علوی روز دوشنبه جهت ارائه گزارش درباره تحرکات گروه‌های تروریستی و تکفیری در جلسه غیرعلنی مجلس حضور پیدا کرد.

سخنگوی هیئت رئیسه مجلس در تشریح کلیات این جلسه گفت: امروز مسئولان وزارت اطلاعات گزارشی جامع به صورت مکتوب و تصویری از اقدامات سربازان گمنام امام زمان(عج) در صدها کیلومتر خارج از مرزهای ایران ارائه کردند که ما توانستیم اقدامات تکفیری‌ها را خنثی کنیم.

مصری خاطرنشان کرد: در سال های گذشته و امسال مواردی در ایران از اقدامات تکفیری ها بوده اما در همان نقطه صفر نابود شده اند.

وی ادامه داد: در این جلسه گزارشی جامع از اقدامات برخی کشورهای مرتجع منطقه مبنی بر کمک های نظامی، مالی و تسلیحاتی به گروه های تکفیری ارائه و بیان شد که اولین هدف آنان ناامن کردن ایران بوده است که البته اینها خنثی شده است.

عضو هیئت رئیسه مجلس تاکید کرد: در این راستا مقادیر زیادی مهمات کشف و افرادی دستگیر شدند.

مصری اضافه کرد: در این جلسه همچنین گزارشی از همکاری علما و بزرگان اهل تسنن منطقه در مقابله با تکفیری ها ارائه شد و نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز از این همه برنامه ریزی هوشمندانه و مقتدرانه عزیزان ما در وزارت اطلاعات تقدیر کردند.

مصری گفت: یکی دیگر از اقدامات خوبی که انجام شده شناسایی همه سمپادهایی است که گروه های تکفیری می خواهند روی آن کار عقیدتی انجام دهند. بانک اطلاعاتی سمپادها در اختیار است تا این گروه ها گول نخورند و در صورت لزوم به آنها تذکرات لازم داده می شود.

نامه رئیس جمهور به محضر رهبر معظم انقلاب

دکتر روحانی روز دوشنبه در نامه ای به رهبر معظم انقلاب اسلامی، با تشریح دستاوردهای یازده گانه ایران اسلامی در حوزه های هسته ای ، سیاسی، حقوقی و اقتصادی، گفت: دولت مصمم است با توجه کامل به رهنمودهای حضرتعالی، اجرای تعهدات طرف مقابل را با دقت و جدیت رصد کرده و هرگونه تلاش دشمنان برای سوء استفاده جهت نفوذ را ناکام گذارد.

در بخشی از این نامه آمده است: اکنون با رفع تحریم های ظالمانه راه برای شکوفایی اقتصادی ایران از طریق اجرای جدی و مؤثر سیاست های اقتصاد مقاومتی باز شده است. دولت اعتقاد راسخ دارد که اگرچه رفع تحریم ها از باب رفع ظلم و احقاق حقوق ملت ایران کاری لازم و ضروری بود که صورت گرفت، لیکن لازمه قطعی گشایش اقتصادی و بهبود معیشت و اشتغال، پیگیری همه جانبة اقتصاد مقاومتی و حضور فعال همه مردم در صحنه سرمایه گذاری و کار و ابتکار است.

دولت مصمم است با توجه کامل به رهنمودهای حضرتعالی، اجرای تعهدات طرف مقابل را با دقت و جدیت رصد نموده و با واقع بینی هوشمندانه و به دور از هر گونه خوش بینی افراطی، در برابر هر خُلف وعده، اقدام متناسب متقابل به عمل آورده و با برنامه ریزی دقیق و اصرار بر خواسته ها، منافع و نیازهای واقعی کشور، ابتکار عمل در روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی پساتحریم را در اختیار گرفته و هر گونه تلاش دشمنان برای سوء استفاده جهت نفوذ را ناکام گذارد.

بیانیه 230 نماینده در حمایت از اقدامات اخیر سپاه پاسداران

230 نماینده مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه در بیانیه‌ای از دو اقدام اخیر سپاه پاسداران در دفاع از مرزهای آبی و ساخت پالایشگاه پارس جنوبی تقدیر، تشکر و حمایت کردند.

تدوین گزارش نهایی مسئله حمله به سفارت عربستان

حسین ذوالفقاری، معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور، گفت: تیم متخصصی موضوع حمله به سفارت عربستان را بررسی کرده و گزارش ما نهایی شده است واحتمالا امروز(دوشنبه) به مقامات عالی کشور ارایه خواهیم داد.

وی افزود: در این گزارش نقاط ضعفی که در مجموع در مورد ماجرای سفارت عربستان وجود داشت و افرادی که وارد سفارت شدند را مشخص کرده ایم.

وی ادامه داد: همچنین در این گزارش عوامل بروز حادثه و اقداماتی که بعد از آن صورت گرفت از جمله شناسایی عناصر اصلی که تعداد قابل توجهی از آنها دستگیر شده اند و عمده افراد اصلی در بازداشت هستند نیز در گزارش ذکر شده است.

معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور گفت: سایر افراد هم شناسایی شده اند و کار تعقیب قانونی آنها هم در دستور کار است و در همین ارتباط نیز دادستانی تهران هم به صورت جدی وارد موضوع شده است و همه مسوولان بر اقدام قاطع و قانونی تاکید دارند.

دیدار آمانو با رئیس جمهور

یوکیو آمانو، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، که بامداد روز دوشنبه وارد تهران شده بود عصر این روز با رزئیس جمهور دیدار و گفت‌وگو کرد.

رییس جمهور در این دیدار تأکید کرد: آژانس بین المللی انرژی اتمی در کنار وظیفه پایش و نظارت بر فعالیت ها، به سایر وظایف و مسئولیت های حقوقی خود به ویژه در زمینه انتقال فناوری پیشرفته صلح آمیز هسته ای و نیز امنیت فناوری های هسته ای هم فعال باشد و در این بخش ها به گونه ای یکسان با اعضا رفتارکند.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران همکاری های خود را با آژانس بین المللی اتمی ادامه خواهد داد و به تعهدات خود در برجام تا زمانی که طرف مقابل به تعهدات خود پایبند باشد، متعهد خواهد ماند.

رییس جمهوری با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره به صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای اش متعهد بوده و خواهد بود، تصریح کرد: حتی اگر روزی ان پی تی ، پادمان و نظارتی از سوی آژانس بین المللی اتمی نیز وجود نداشته باشد، از لحاظ دینی و اخلاقی خود را متعهد می دانیم که به سمت سلاح کشتار جمعی منحرف نشویم.

وی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضوی متعهد در آژانس بین المللی اتمی انتظار دارد در خصوص فناوری های صلح آمیز و نوین صنعت هسته ای عضوی فعال در عرصه جهانی باشد و آژانس نیز از این حضور حمایت کند .

آمانو نیز در این دیدار برجام را یک رویداد بزرگ دانست و با تبریک این موفقیت بزرگ هسته ای به دکتر روحانی و ملت ایران، اظهار کرد: آژانس و خود بنده متعهد هستیم تا در خصوص اجرای برجام رویکردی حقوقی، بی طرفانه و غیرسیاسی داشته باشیم و علاقه مند هستیم همکاری های خود با تهران را در جهت اعتماد سازی هر چه بیشتر گسترش دهیم.

مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی با تاکید بر موافقت کامل خود با سخنان رییس جمهوری کشورمان در خصوص وظایف و مسئولیت های یکسان آژانس در قبال کشورهای عضو، گفت: مسئولیت آژانس فقط در خصوص صلح نیست، بلکه در زمینه توسعه فناوری های صلح آمیز هسته ای نیز وظایفی برعهده دارد و باید نسبت به انتقال فناوری های جدید از کشورهای توسعه یافته به کشورهای در حال توسعه کمک کند.

وی درباره امنیت فعالیت های هسته ای نیز گفت: در فضای جدیدی که بوجود آمده در این زمینه می توانیم همکاری های گسترده ای با یکدیگر داشته باشیم.

تصویب کلیات طرح جرم سیاسی از سوی مجلس

نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز سه‌شنبه با 120 رأی موافق کلیات طرح جرم سیاسی را تصویب کردند.

در این رای گیری از مجموع 194 نماینده حاضر در جلسه ، 21 نماینده رأی مخالف و 8 نماینده رأی ممتنع دادند. این طرح دارای 6 ماده است.

براساس ماده یک این طرح و درصورت تصویب نهایی آن هر یک از جرایم مصرح در این قانون چنانچه با انگیزه اصلاح امور کشور علیه مدیریت و نهادهای سیاسی یا سیاست های داخلی یا خارجی کشور ارتکاب یابد بدون آن که مرتکب قصد ضربه زدن به اصل نظام را داشته باشد جرم سیاسی محسوب می شود.

در ماده دو طرح جرم سیاسی نیز آمده است: جرایم زیر در صورت انطباق با شرایط مقرر در ماده یک این طرح جرم سیاسی محسوب می شود:

الف) توهین و افترا به روسای سه قوه، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، معاونان رییس جمهور، وزرا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مجلس خبرگان و اعضای شورای نگهبان به واسطه مسوولیت آنان

ب) توهین به رییس یا نماینده سیاسی کشور خارجی که در قلمرو ایران وارد شده است با رعایت مفاد ماده 157 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات

پ) جرایم مندرج در بندهای د و هـ ماده 16 قانون فعالیت احزاب، جمعیت ها، انجمن های سیاسی و صنفی و ا نجمن های اسلامی یا اقلیت های دینی

ت) جرایم مقرر در قوانین انتخابات خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی شوراهای اسلامی شهر و روستا به استثنای مجریان و ناظران انتخابات

ث) نشر اکاذیب

همچنین طبق ماده سه طرح جرم سیاسی و درصورت تصویب نهایی آن مباشرت، مشارکت، معاونت و شروع به جرایم زیر جرم سیاسی محسوب نمی شود:

الف) جرایم مستوجب حدود، قصاص و دیات

ب) سوء قصد به مقامات داخلی و خارجی

پ) آدم ربایی، گروگان گیری و سلب غیرقانونی آزادی افراد

ت) بمب گذاری و تهدید به آن، هواپیما ربایی و راهزنی دریایی

ث) سرقت و غارت اموال، ایجاد حریق و تخریب عمدی

ج) حمل و نگهداری غیرقانونی، قاچاق و خرید و فروش سلاح، مواد مخدر و روان گردان

چ) رشا، ارتشاء، اختلاس، تصرف غیرقانونی در وجوه دولتی، پولشویی، اختفای اموال ناشی از جرم مزبور

ح) جاسوسی و افشای اصرار

خ) تحریک مردم به تجزیه طلبی، جنگ و کشتار و درگیری

د) اختلال در داده ها یا سامانه های رایانه ای یا مخابراتی به کار گرفته شده برای ارائه خدمات ضروری عممی یا حاکمیتی

ذ) کلیه جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی اعم از جرایم ارتکابی به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابرتی یا حامل های داده و یا غیر آن

در ماده 4 این طرح نیز آمده است: نحوه رسیدگی به جرایم سیاسی و مقررات مربوط به هیات منصفه مطابق آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری است.

براساس ماده 5 این طرح تشخیص سیاسی بودن اتهام با دادسرا یا دادگاهی است که پرونده در آن مطرح است متهم می تواند در هر مرحله از رسیدگی در دادسرا و تا پایان جلسه اول دادرسی در دادگاه نسبت به سیاسی بودن اتهام خود ایراد کند. مرجع رسیدگی کنده طی قراری در این مورد اظهارنظر می کند. شیوه صدور و اعتراض به این قرار تابع مقررات آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری است.

در ماده 6 این طرح نیز آمده است: موارد زیر نسبت به متهمان و محکومان جرایم سیاسی اعلام می شود:

الف) مجزا بودن محل نگهداری در مدت بازداشت و حبس از مجرمان عادی

ب) ممنوعیت از پوشاندن لباس زندان در طول دوران بازداشت و حبس

پ) ممنوعیت اجرای مقررات ناظر به تکرار جرم

ت) غیرقابل استرداد بودن مجرمان سیاسی

ث) ممنوعیت بازداشت و حبس به صورت انفرادی به جز در مواردی که مقام قضایی بیم تبانی بدهد یا آن را برای تکمیل تحقیقات ضروری بداند لیکن در هر حال مدت آن نباید بیش از 15 روز باشد.

ج) حق ملاقات و مکاتبه با بستگان درجه اول در طول مدت حبس

چ) حق دسترسی به کتب، نشریات، رادیو و تلویزیون در طول مدت حبس

پاسخ رهبر معظم انقلاب به نامه رئیس‌جمهور

رهبر معظم انقلاب اسلامی در پاسخ به نامه رئیس جمهوری درخصوص سرانجام مذاکرات هسته ای، با ابراز خرسندی ازنتیجه دادن مقاومت ملت ایران در برابر تحریمهای ظالمانه و عقب نشینی طرفهای مقابل در اثر تلاش دانشمندان هسته ای و کوششهای همه دست اندرکاران مذاکرات، بر پنج نکته مهم خطاب به رئیس جمهور تأکید کردند.

این پنج نکته به شرح ذیل است:

اولاً: مراقبت شود که طرف مقابل تعهدات خود را به طور کامل انجام دهد. اظهارات برخی از سیاستمداران امریکائی در این دو سه روز کاملاً موجب بدگمانی است.

ثانیاً: به همه ی مسئولان دولتی تذکر داده شود که حلّ مشکلات اقتصادی کشور در گرو تلاش بی وقفه و خردمندانه در همه ی بخش ها در جهت اقتصاد مقاومتی است و رفع تحریم ها به تنهائی برای گشایش در اقتصاد کشور و معیشت مردم کافی نیست.

ثالثاً: در تبلیغات توجه شود که در برابر آنچه در این معامله به دست آمده، هزینه های سنگینی پرداخت شده است. نوشته ها و گفته هائی که سعی می کنند این حقیقت را نادیده گرفته و خود را ممنون طرف غربی وانمود کنند با افکار عمومی ملت، صادقانه رفتار نمی کنند.

رابعاً: همین اندازه دستاورد نیز در برابر جبهه ی استکبار و زورگو، بر اثر مقاومت و ایستادگی به دست آمده است. این را باید همه ی ما درسی بزرگ برای همه ی قضایا و حوادث در جمهوری اسلامی بدانیم.

خامساً: بار دیگر تأکید می کنم که از خدعه و نقض عهد دولت های مستکبر بویژه امریکا در این مسأله و دیگر مسائل غفلت نشود.

دیدار نواز شریف با رئیس جمهور

دکتر روحانی روز سه‌شنبه در دیدار نخست‌وزیر پاکستان با اشاره به روابط دوستانه، عمیق و استراتژیک ایران و پاکستان، بر ضرورت تلاش و حداکثر استفاده از ظرفیت های موجود دو کشور برای توسعه، تقویت و تحکیم مناسبات همه جانبه تهران – اسلام آباد تأکید کرد.

رئیس جمهور تأکید کرد: مذاکرات هسته‌ای و برجام می‌تواند به عنوان الگو و مدلی برای توسعه همکاری ها و یا حل و فصل اختلافات پیچیده و معضلات منطقه ای مورد استفاده قرار گیرد.

روحانی همچنین ایجاد ناامنی های فراوان از سوی تروریسم در منطقه را بسیار نگرا ن کننده دانست و گفت: سیاست دولت تدبیر و امید بر پایه تعامل سازنده با کشورهای جهان بویژه با همسایگان است و به درخواست کشورهایی که در حال مبارزه با تروریسم هستند، پاسخ مثبت خواهد داد.

وی ایجاد شکاف و اختلاف میان مسلمانان را موضوعی غیرقابل قبول توصیف کرد و افزود: ما خواستار افزایش وحدت و انسجام میان همه مسلمانان اعم از شیعه و سنی هستیم و آمادگی داریم در راستای مبارزه با تروریسم، افراطی گری و فرقه گرایی با کشورهای منطقه همکاری کنیم.

رییس جمهوری با اشاره به سخنان نخست وزیر پاکستان در رابطه با مشکلات پیش آمده در روابط ایران و عربستان، اظهار داشت: ما خواهان گسترش روابط هستیم و از تنش استقبال نمی کنیم؛ مشروط بر آنکه به حقوق مردم مسلمان احترام گذاشته شده و ملت های منطقه تکریم شوند و چارچوب های دیپلماتیک و آداب آن نیز رعایت گردد.

روحانی خاطر نشان کرد: معتقدیم امروز شرایط منطقه و دنیای اسلام ایجاب می کند تا ائتلافی برای توسعه در دنیای اسلام و نه برای جنگ بوجود بیاوریم.

نوازشریف نیز در این دیدار با تبریک موفقیت بزرگ ایران در مذاکرات هسته ای، دستیابی به این توافق را ثمره خرد و تدبیری بزرگ در مدیریت و هدایت این مذاکرات از سوی ایران برشمرد و افزود: حرکت ایران در مذاکرات هسته ای بخاطر برخورد مدبرانه با این موضوع قابل تحسین است.

نواز شریف همچنین با اشاره به شرایط کنونی مسلمانان و مشکلات صلح و ثبات منطقه ای خاطر نشان کرد: موج اسلام هراسی که امروز در دنیا به راه افتاده بسیار نگران کننده است و عوامل تروریسم و افراطی گری در منطقه از عدم اتحاد میان کشورهای مسلمان سوء استفاده می کنند.

نخست وزیر پاکستان با اشاره به ضرورت همبستگی، اتحاد و انسجام بیشتر میان مسلمانان، گفت: پاکستان همواره به دنبال افزایش اتحاد، برادری و دوستی میان برادران مسلمان بوده و در جهت رفع تنش ها و اختلافات تلاش کرده است.

دیدار دست‌اندرکاران برگزاری انتخابات با رهبر معظم انقلاب

دست اندرکاران برگزاری انتخابات صبح روز چهارشنبه با رهبر معظم انقلاب دیدار کردند.

رهبر معظم انقلاب در این دیدار با تشریح آداب و عناصر تضمین‌کننده «رقابت سالم در انتخابات»، ملت و جمهوری اسلامی ایران را برنده پرافتخار برگزاری یک «مسابقه ملی و قوی» در عرصه انتخابات خواندند و با بیان نکات مهمی درباره اجرای برجام خطاب به مسئولان افزودند: امریکا، همان امریکای قدیمی است، مراقب خدعه‌هایش در اجرای همین نتایج مذاکرات هسته‌ای باشید.

رهبر معظم انقلاب اسلامی، دو انتخابات پیش رو را بسیار مهم و بزرگ خواندند و با تأکید بر اینکه انتخابات، یک رقابت و مسابقه ملی است، گفتند: در این رقابت، در واقع برد و باختی برای ملت مفهومی ندارد زیرا در هر صورت، ملت ایران برنده واقعی و نهایی است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: اگر ملت ایران خوب، قوی و مصمم وارد میدان انتخابات شود و صندوق‌های رأی را از رأی و عزم خود پر کند، جمهوری اسلامی ایران به خود خواهد بالید و افتخار خواهد کرد.

رهبر انقلاب اسلامی سپس به تبیین «الزامات رقابت سالم در انتخابات» پرداختند و گفتند: مهم‌ترین شرط یک رقابت سالم، شرکت همه واجدان شرایط رأی دادن و حتی آن کسانی است که نسبت به نظام مسئله دارند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: ممکن است افرادی نسبت به نظام مسئله داشته باشند اما این افراد قاعدتاً نسبت به امنیت، پیشرفت و عزت کشور مسئله‌ای ندارند و بر همین اساس اگر خواهان استمرار امنیت ملی، افزایش عزت ملی و تضمین پیشرفت و حرکت رو به رشد کشور هستند، باید در انتخابات شرکت کنند.

ایشان افزودند: البته کسانی که براساس وظیفه و با نیت الهی در انتخابات شرکت می‌کنند، قطعاً زمینه‌ساز جلب رضایت الهی برای خود خواهند بود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: عده‌ای کمین کرده‌اند که با حضور نیافتن مردم در انتخابات، با تحریم و یا سست‌کردن انتخابات، از نظام جمهوری اسلامی مچ‌گیری کنند، اما ملت در مقابل این کمین کرده‌هایِ نابکار، کارآمدی خود را نشان داده و در این انتخابات هم نشان خواهد داد.

ایشان شرط دوم رقابت سالم در انتخابات را، حضور همراه با بصیرت و با فکرِ مردم و انتخاب افراد صالح دانستند و افزودند: باید افرادی را برگزید که بعد از نشستن بر مسند مسئولیت، خود را سپر بلای مشکلات کشور قرار دهند و فانی در خدمات و مصالح و منافع عمومی مردم باشند و ضمن آنکه کشور را به دشمن نمی‌فروشند، مصالح ملی را به دلیل رودربایستی زیر پا نمی‌گذارند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی بار دیگر با اشاره به این سخنان خود که گفته بودند «حتی کسانی هم که با نظام مسئله دارند در انتخابات شرکت کنند»، خاطرنشان کردند: این سخن به معنای آن نیست که بخواهند کسانی که نظام را قبول ندارند به مجلس بفرستند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تأکید کردند: در هیچ جای دنیا، افرادی را که اصل نظام آن کشور را قبول ندارند، به مراکز تصمیم‌گیری راه نمی‌دهند و حتی در کشوری همچون امریکا که خود را نماد آزادی معرفی می‌کند و عده‌ای ساده‌لوح هم آن را قبول و ترویج می‌کنند، در دوران رقابت بلوک شرق و غرب، افراد را با اندک اتهامِ گرایش سوسیالیستی، کنار می‌گذاشتند.

ایشان افزودند: اینکه مقید باشیم کسانی به مجلس بروند که نظام و مصالح آن و ارزش‌های کشور را قبول داشته باشند، یک حق عمومی است که در سلامت انتخابات مؤثر است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در ادامه به بیان دیگر الزامات سلامت انتخابات پرداختند و گفتند: «تمکین همه دستگاه‌های دست‌اندرکار انتخابات به قانون و رعایت مُرّ قانون»، «اهانت نکردن به نهادهای قانونی»، «مشوش نکردن اذهان عمومی»، «اهانت نکردن نامزدهای انتخاباتی به یکدیگر و حتی پرهیز از غیبت»، «ندادنِ و عده‌های غیرعملی و غیرقانونی»، و «برخورد صادقانه با مردم» از جمله معیارها و آداب لازم برای یک رقابت سالم انتخاباتی است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای درخصوص تشویش اذهان عمومی به برخی رفتارها و سخنان نسنجیده اشاره کردند و افزودند: برخی دائماً کلمه «تندروها» را تکرار می‌کنند که منظور آنها جریان مؤمن و حزب‌اللهی است، در حالیکه نباید جوانان انقلابی و حزب‌اللهی را متهم به تندروی کرد زیرا این جوانان با اخلاصِی تمام و با همه وجود در میدان حاضرند و هرگاه که دفاع از مرزها و دفاع از هویت ملی لازم باشد، وسط میدان هستند.

ایشان تأکید کردند: نباید به صرف یک اتفاق بسیار بد و غلط همچون حمله به سفارت عربستان، پای حزب‌اللهی‌ها و جوانان مؤمن و انقلابی را وسط بکشند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی گفتند: عقل و فهم همین جوانان انقلابی و حزب‌اللهی، و تحلیل آنان در مورد مسائل در موارد زیادی، از برخی بزرگ‌ترها بهتر است و نباید این جوانانی که سینه‌چاک انقلاب و اسلام هستند به بهانه حمله به سفارت عربستان و یا قبل‌تر، حمله به سفارت انگلیس که هر دو به ضرر کشور و اسلام است و بنده هم بدم آمد، تضعیف شوند و مورد تهاجم قرار گیرند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در جمع‌بندی سخنان خود در خصوص انتخابات خاطرنشان کردند: انتخابات یک نعمت و فرصت بزرگ است که شکرگزاری این نعمت، برگزاری خوب و سالم انتخابات است بنابراین نباید با برخی سخنان و رفتارها و برخی نسنجیده‌گویی‌ها، این حرکت و افتخار بزرگ را مشوش و مشوه کرد.

ایشان در ادامه سخنان خود به بحث برجام پرداختنهد و فرمودند: عده‌ای می‌خواهند از این فرصت، چهره منحوس استکبار را بزک کنند! که این حرکت، خیلی زشت و خطرناک است.

رهبر معظم انقلاب در تبیین بی‌منطق بودن این حرکت خاطرنشان کردند: اگر قلدرِ محله، خانه و اموال شما را به زور غصب کند و شما نهایتاً با تلاش و زحمت او را مجبور کنید از بخش‌هایی از خانه تان بیرون برود، آیا این، نتیجه لطف آن زورگو بوده یا ثمره قدرت و تلاش شما؟

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تأکید کردند: دستاوردهای هسته‌ای، حاصل تلاش و نبوغ دانشمندان ایران، از جمله چهار شهید ارزشمند هسته‌ای و حمایت و ایستادگی ملت بوده و این واقعیات همراه با تلاش مسئولان، دشمن را وادار به برخی عقب‌نشینی‌ها کرده، بنابراین کمال بی‌انصافی است که برخی، این نتایج را «لطف امریکایی‌ها» تبلیغ کنند!

ایشان با استناد به حرف‌های «اخیراً آشکار امریکایی‌ها» گفتند: هدف دشمن از تحریم‌ها، عصبانی‌کردن مردم و کشاندن آنها به خیابان‌ها بود اما ملت، صبوری و پایداری کرد و همراه با نظام و مسئولان از خود عزت و اقتدار نشان داد.

رهبر معظم انقلاب افزودند: البته معتقدم از این بهتر هم می‌شد کار را انجام داد اما به هر حال توانایی، فرصت و امکانات، همین نتایج را به همراه آورد که کار مهم و قابل توجهی هم هست.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای آمریکا را «بت بزرگ» و دیگر زورگویان غربی را بت‌های حاشیه‌ای استکبار برشمردند و در تشریح اهداف واقعی دشمنان ایران در مسئله هسته‌ای افزودند: می‌توان سوگند یاد کرد که طرف‌های ما می‌دانستند ایران به دنبال بمب هسته‌ای نیست و آنها هدف‌های دیگری را دنبال می‌کردند.

ایشان، متوقف‌کردن حرکت عمومی و رو به پیشرفت ملت ایران و پایان دادن به نفوذ روزافزون جمهوری اسلامی در منطقه و جهان را اهداف اصلی جبهه استکبار در تشدید فشارها در مسئله هسته‌ای دانستند و افزودند: آنها می‌خواستند با تحقق این اهداف، به ملت‌ها بقبولانند که جمهوری اسلامی هم نتوانست یک نظام مبتنی بر دین را اداره کند و ادامه دهد.

رهبر معظم انقلاب تأکید کردند: همه از جمله مسئولان متوجه اهداف اصلی امریکایی‌ها باشند، آنها می‌خواهند با زور و تبلیغات، کار خود را به پیش ببرند و باید در مقابلشان هوشیار بود و مقاومت کرد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، مسئولان دولت و اعضای هیأت نظارت بر برجام را به مراقبت در مقابل خدعه‌های امریکا فراخواندند و خاطرنشان کردند: طرف، اهل خدعه است، به لبخند و ماسک او اعتماد نکنند.

رهبر معظم انقلاب با قدردانی عمیق از حرکت پاسداران عزیز انقلاب، در ماجرای تجاوز تفنگداران امریکایی به آب‌های ایران گفتند: آنها در مقابل تجاوز دشمن، هویت و قدرت ایران را نشان دادند و مسئولان نیز باید در همه عرصه‌ها همین‌گونه عمل کنند و هر جا دشمن از خطوط منافع ملی ایران تجاوز کرد با قدرت جلوی او را بگیرند.

ایشان اقتصاد مقاومتی را راهبرد اصلی حل مشکلات اقتصادی برشمردند و با تأکید بر پیگیری جدی مسئولان برای اجرای برنامه‌های تنظیم شده دستگاه‌ها افزودند: دوختن چشم به دست دشمن، مشکلی را حل نمی‌کند، باید اقتصاد ایران را به به‌گونه‌ای تقویت و مستحکم کنیم که در مقابل تکانه‌های خارجی بایستد و تأثیر نپذیرد.

رهبر معظم انقلاب در نکته مهم دیگری افزودند: رفت و آمدهای کنونی هیأت‌های خارجی و بسته شدن قراردادها، نباید به هیچ‌وجه به صنعت و تولید و کشاورزی داخل لطمه بزند، مسئولان مراقب باشند.

سید احمد خاتمی؛ خطیب جمعه این هفته تهران

نماز عبادی ـ سیاسی جمعه این هفته تهران به امامت حجت‌الاسلام والمسلمین سیداحمد خاتمی، عضو هیئت‌رئیسه مجلس خبرگان، رهبری در مصلای امام خمینی(ره) اقامه می‌شود.

همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین سیدرضا تقوی، رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور، نیز به عنوان سخنران پیش از خطبه، به موضوع «دولت و ملت؛ همدلی و همزبانی» خواهد پرداخت.

captcha