کد خبر: 3469185
تاریخ انتشار : ۰۱ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۱
حجت‌الاسلام اعرافی:

حوزه خود را برای مواجهه معرفتی با غرب بازسازی کند/ در زمینه غرب‌شناسی ضعیف هستیم

گروه حوزه‌های علمیه: عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه حوزه در زمینه غرب‌شناسی ضعف دارد، تاکید کرد: حوزه خود را برای مواجهه معرفتی با غرب بازسازی کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، رئیس جامعه المصطفی(ص) و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی امروز اول بهمن ماه در همایش سخنی با قلب‌های زنده به مناسبت اولین سال ارسال نامه رهبری خطاب به جوانان غربی که در مدرسه امام خمینی(ره) برگزار شد گفت: در چندین قرن اخیر همه اتفاقات جهان اسلام مرتبط با غرب است؛ از آغاز جنگ‌های صلیبی تا رنسانس و در دوره جدید اصل پیروزی انقلاب اسلامی است که تاریخ درازی از مواجهه میان شرق و غرب را شاهد بوده‌ایم و باید حوزه علمیه تحلیل درستی از این رویارویی داشته باشد؛ زیرا رسالت مهمی در مدیریت مواجهه امت اسلامی با تمدن غربی دارد و این مواجهه مهندسی و مدیریت لازم دارد و باید نرم‌افزار آن تهیه شود.
وی ادامه داد: حوزه باید بتواند این رویارویی معرفتی را مهندسی کند و حوزه باید در جایگاهی باشد که از عهده پاسخگویی به این دنیا و مواجهه با تفکر فلسفی غرب براید؛ امروز مهم‌ترین وظیفه ما در عصر ناتوی فرهنگی و شبیخون فرهنگی غرب، این است که این میدان مواجهه تمدنی را بشناسیم و مدیریت کنیم.
اعرافی با بیان اینکه حوزه دائما باید خود را بازسازی و به‌روزسازی کند و نرم‌افزار لازم فکری و معرفتی را فراهم کند، بیان کرد: بارها امت اسلامی از استعمار غرب و تهاجم فرهنگی آنان رنج برده است و یکی از ریشه آن باورهای غلطی است که از اسلام در جهان غرب وجود داشته و به خورد ملت‌های غربی داده شده است و به نسل‌های متمادی منتقل شده و پایه‌ای برای اسلام‌هراسی شده است. 
رئیس جامعه المصطفی(ص) تصریح کرد: مستکبرین و استعمار غرب برای ایجاد جنگ باید این تصویر غلط را ایجاد کنند و نامه رهبری این تصویر غلط را مورد هدف قرار داده است و وظیفه حوزه این است که این تصویر غلط را از ذهن جوانان غربی تصحیح کند.
وی با طرح این سؤال که چه عواملی در قرون اخیر باعث ایجاد تصویر غلط از اسلام شده است افزود: بنیان معرفتی رنسانس دین و اسلام را غلط معرفی می‌کند؛ زیرا مبتنی بر نسبیت معرفت و مادی‌گرایی و حس‌گرایی است و منظومه فکر غربی دین را هدف گرفته است و صدها متفکر در یک مسیر انحرافی هزاران نظریه تولید کرده‌اند تا دین به حاشیه برود و بخشی از این نگاه غلط معطوف به اسلام است.
وی اظهار کرد: در امتداد این جریان استشراق است که تصویری واژگون از اسلام معرفی کرده است، این جریان جریانی چندلایه و پیچیده است و عمدتا دنبال این بودند که با مطالعات خود به تفکر غربی خدمت کنند و در جهت فهم مغرضانه از اسلام بودند و جاده‌سازی برای دستگاه استعماری غرب بوده اگرچه جریانات منصفانه‌ای نیز وجود داشته است و برخی حتی مانند هانری کربن به تشیع پیوستند.
فعالیت جریانات تبشیری
اعرافی اظهار کرد: سومین جریان جریانات تبشیری است؛ که بخش اعظمی از آن جاده صاف‌کن استعمار غربی است و تاریخ طول و درازی از اقدامات اینها وجود دارد و امروز هم در کشور ما و در 30 کشور اسلامی با استفاده از ابزار رسانه فعالیت دارند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اتاق‌های فکر سیاسی را از دیگر عوامل معرفی غلط اسلام در غرب برشمرد و تصریح کرد: از مهمترین ابزار آنها استفاده از فضای مجازی و ابزار هنری به خصوص فیلم و سینما است که اسلام را در ذهن مردم غرب کج و معوج نشان می‌دهند و آشکار و نهان اندیشه اسلامی را هدف‌گیری می‌کنند.
وی افزود: حرکت‌های غلط و بی‌منطقی که با مدیریت غرب در جهان اسلام به‌وجود آمده مانند تکفیر و ترور و عقب ماندگی‌ها در جهان اسلام و خشونت‌هایی که توسط برخی افراطیون و تکفیری‌ها به وجود می‌آید و تصور غلطی را از حوزه و تاریخ و دین و حتی مرجعیت و انقلاب و حوزه و تشیع ما در اذهان غربی ارایه می دهد.
وی افزود: اگر چه ما باید در میدان سیاسی با شجاعت و مقاومت بایستیم باید فکر و فرهنگ خود را تبیین و ذهن جوان غربی را اصلاح کنیم؛ زیرا مبانی فطری بشر واحد است به خصوص جوانان که در این راه باید کارهای زیادی انجام بدهیم که برخی محورها در فرمایش رهبری آمده است.
لزوم غرب شناسی
وی تاکید کرد: یکی از رسالت‌های حوزه غرب‌شناسی است که در این عرصه بسیار عقب هستیم و یک هزارم سرمایه‌هایی که غربی‌ها برای شرق شناسی هزینه کرده‌اند برای شناخت غرب هزینه نکرده‌ایم؛ فضلا، استادان و صاحبان فکر و مبنا باید غرب را بشناسند و از آبشخور فکری آنان تا جریانات سیاسی و اجتماعی آنان آگاه باشند.
اعرافی تصریح کرد: وظیفه مهم دیگر حوزه این است که نظام آموزشی، پژوهشی و تبلیغی باید ظرفیت مواجهه با تفکر غربی را ایجاد کند، باید فضای نخبگانی هدف‌گیری شود و مجموعه فعالیت‌ها به این سمت هدایت شود که یا ابلاغ بیان و یا اتمام حجت است و رهبری نیز پیشگام این ابلاغ پیام به نسل جوان در غرب است و حضور در عرصه ادبیات و هنر و فضای مجازی وظیفه سنگینی است که باید دنبال شود.
وی با اشاره به 20 محور بسیار مهم در دو نامه رهبری تاکید کرد: بخشی زیادی از اینها فرهنگی و متوجه رسالت های حوزه علمیه است و باید به زبان های مختلف کتاب و نرم افزار و ... تولید شود و دستگاه دیپلماسی باید بسیار هوشمندانه و فعالتر از وضع موجود در تبیین این محورها تلاش کند.
اعرافی با بیان اینکه ظاهرگرایی، تحمیل فرهنگی، از جمله نقاط ضعف فرهنگ غرب است گفت: عجیب است که غربیها که اینقدر از نسبیت سخن می گویند حقوق بشر و فرهنگ غربی و آمریکایی را مطلق می دانند و سیاست های متناقض و رفتارهای دوگانه و غفلت از رنج مردمان دیگر و مسلمانان، از دیگر ضعف آن هاست.
وی ادامه داد: نظام سیاسی آل سعود نه انتخابات دارد و نه حقوق بشر ولی زیر سایه غرب و آمریکاست ولی ایران مورد بغض است؛ من در مواجهه با یکی از اندیشندان غربی مطرح کردم که در فلسطین ما معقتد به انتخابات هستیم ولی غرب به دموکراسی تن نمی دهد؛ حر کت‌های داعش را اگر بخواهند ظرف چند ماه می توانند ریشه آن را بخشکانند ولی آل سعود مستقیم و غرب غیرمستقیم از آنها حمیات می کنند و وظیفه ماست که این نقاط ضعف ها را به عنوان باور وارد ذهن جوان غربی کنیم و این رسالت بر دوش حوزه است.

captcha