پایههای کشور ما با حکومت اسلامی بنا شده است و نهادهای فرهنگی جامعه در حوزه ترویج و تبیین آموزههای اسلامی وظيفه دارند، قرآن كريم را كه تجلىگاه خداوند و يگانه وسيله ارتباط ميان بندگان و آفريدگار جهان است، به ميان جوانان آورند و آنان را با كتاب خدا آشنا و انديشه و عمل آنان را با قرآن هماهنگ كنند.
یکی از نهادهایی که امروز در تهران با بیش از 30 هزار عضو وظیفه شناخت، تصمیمسازی مدیریت شهری، حمایت و ساماندهی جوانان و جوانپروری را بر عهده گرفته است «خانه شهریاران جوان» است. خانهای که با فراز و نشیبهای بسیاری از تاسیس تا انحلال و از انحلال تا شروع دوباره پیشرفت. خبرگزاری ایکنا نیز در این گزارش قصد دارد فعالیتهایی را که این خانه در حوزههای دینی و قرآنی در سال 94 انجام داده است بررسی کند.
سال 94 اتفاقات و فراز و نشیبهای بسیاری به دنبال خانه شهریاران رخ داد. شورای شهر تهران در بررسی لايحه پيشنهادی مبنی بر الحاق خانه شهرياران جوان به معاونت فرهنگی هنری شهرداری تصميم به انحلال این خانه بعداز 9 سال فعالیت آن گرفت. پس از اين تصميم واكنشیهای زيادی در محافل رسانهای پيرامون موضوع جوانان و انحلال اين مجموعه صورت گرفت.
در خصوص علت انحلال خانه شهریاران، حجت الاسلام میثم امرودی، معاون
فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران گفت: در سال ۸۷ شورای اسلامی شهر تهران مصوبهای
داشت که بر مبنای آن دستور ادغام این موسسات با سازمان فرهنگی صادر شد، اما ادغام
خانه شهریاران به دلیل هیئت امنایی بودن سازمان فرهنگی هنری شهرداری و اینکه این
مسئله باید در آن مسیر طی میشد، انجام نشد.
وی افزود: با توجه به اینکه فعالیت شهریاران جوان بیشتر اجتماعی است، معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری به دلیل انجام نشدن ادغام این خانه با سازمان فرهنگی هنری، لایحهای را تنظیم میکند مبنی بر اینکه خانه شهریاران به معاونت اجتماعی منتقل شود.
امرودی اضافه کرد: پس از طرح این مسئله در شورای اسلامی شهر تهران چون خانه، مصوبه ادغام داشته و این امر صورت نگرفته، رای بر انحلال شهریاران جوان دادند، به بیان دیگر لایحه شهرداری تهران مطرح شد، اما عملا رای گیری نشد.
بعد از این اتفاق فرماندار تهران در نامهای که به شورای اسلامی ارسال کرد، خانه شهرياران جوان را از موسسات فرهنگی وابسته به سازمان فرهنگي و هنري شهرداري تهران دانست كه مطابق ماده 35 اساسنامه سازمان مذكور هرگونه تغيير در اين اساسنامه يا تصميمگيری در خصوص انحلال آن در هيات امنای سازمان مطرح و پس از تصويب بايد به تاييد دفتر رهبر معظم انقلاب برسد. با این نامه خانه شهریاران ابقا شد و روند فعالیتهای آن ادامه پیدا کرد.
بعد از این کشو قوسها گویی خانه شهریاران جوان هم تصمیم گرفت به فعالیتهایش جان تازهای دهد و اقداماتش را فراگیرتر و در سطح وسیعتری انجام دهد. اقداماتی که باید بر مبنای مشارکت جوانان شکل گیرد. اقدامات خانه شهریاران جوان از تولید نرمافزارهای قرآنی و دینی تا برگزاری کارگاهها و برنامههای مذهبی گسترده است.
برای باخبر شدن از جزئیات اقدامات دینی و قرآنی خانه شهریاران جوان در سال 94 با محمد ابویی مهریزی، مدیرعامل خانه شهریاران جوان گفتوگو کردیم. وی با تشریح فعالیتهای خانه شهریاران جوان،گفت: در سال 94، برنامه هایی را شروع کردیم که در برخی موارد هنوز به نتیجه قطعی نرسیدهایم.
وی افزود: مهمترین کار
سال گذشته تبدیل فعالیتهای گروهی و تیمی در میان جوانان به عادت بود که سعی شد
توانایی آنها را در حوزه مدیریت شهری، به عنوان شهریار افزایش یابد. سازماندهی
جوانان برای پرداختن به امور مرتبط با خدمات شهری در بخشهای مختلف دنبال شد تا
جایی که بستر مناسبی برای شناسایی نخبگان و سازماندهی فعالیت اجتماعی جوانان بوجود
آمده است.
ابویی ادامه داد: دومین هدف ماایجاد برندهای هویتی برای برنامهها بود که با برنامههای مذهبی ما مانند «خادم الحسین» و برنامههای خیریه «خوبی بیبهانه» آغاز شد و در حال حاضر با درایت جوانان به خوبی انجام میشود.
وی با اشاره به وجود جوانان خلاق در امور مدیریتی، افزود: ایدهها و پیشنهاد برنامه نباید صرفا از طرف ما باشد و بر همین اساس اتاق فکری تحت عنوان کارگروه خانه شهریاران جوان راهاندازی شده که در آنجا بر اساس نیاز جوانان و ظرفیتهای موجود در حوزه مدیریت شهری، ایدهها جمعآوری و برای اجرا اولویتبندی خواهد شد.
مدیرعامل خانه شهریاران جوان با اشاره به برنامههای دینی و قرآنی صورت گرفته در سال 94 هم، گفت: ما در تمامی مناسبتهای مذهبی و غیر آن، برنامههای گوناگونی را برای جوانان شهر تهران اجرا میکنیم.در حوزه قرآن، جمعخوانی و ختم قرآن کریم را با مشارکت جوانان داریم که این برنامه از طریق فضای مجازی نیز دنبال میشود.
ابویی تصریح کرد: با
توجه به برگزاری کلاسهای قرآنی، بخشی طراحی شد تا جوانان علاقهمند به قرآنآموزی
بتوانند اشکالات خود را از طریق فضای مجازی رفع کنند. جوانان شرکتکننده در طرح
جمعخوانی و ختم قرآن کریم، تلاوت و صوت خود را از طریق سایت ارسال میکنند و
کارشناسان ما به رفع اشکالات آنها پرداخته و نکات آموزشی مورد نظر را بیان میکنند
موکب اکبر پاتوق فرهنگی هیئتهای مذهبی است
وی در ادامه از راهاندازی پاتوقهای فرهنگی در خانه شهریاران جوان گفت و افزود: «موکب اکبر» پاتوق فرهنگی ویژه هیئتهای مذهبی است که نام این هیئت برگرفته از نام حضرت علیاکبر(ع) است و این هیئت به ویژه در ماه محرم و صفر به صورت و در طول سال به تناسب مناسبتها به صورت ماهانه برپا میشود و در این هیئت برنامههای سخنرانی و قرائت قرآن دنبال میشود.
ابویی با اشاره به دیگر برنامههای دینی خانه شهریاران جوان گفت: در کنار برنامههای قرآنی برای جوانان عضو، سلسله آموزشهایی با محوریت معرفی سیره بانوان اسلام برای دختران شهر تهران داریم تا دختران با سیره و شخصیت حضرت فاطمه(س)، حضرت مریم(س)، حضرت آسیه(س) و حضرت خدیجه(س) آشنا و به انجام کارهای پژوهشی در این حوزه بپردازند.
مدیرعامل خانه شهریاران جوان خاطرنشان کرد: در این طرح، بانوان اسلام را به عنوان الگوهای عملی به دختران شهر معرفی میکنیم و دختران با سبک زندگی و سیره این بانوان آشنا میشوند. براساس ثبتنامی که از سوی جوانان عضو انجام میشود هر سال مسابقات سراسری قرآنی و معارف را در سطح محلات برگزار میکنیم که برترینهای این مسابقات به عنوان شهریار جوان برتر در هفته جوان مورد تجلیل قرار میگیرند.
البته آنچه که ابویی از فعالیتهای دینی و قرآنی خانه شهریاران جوان گفت جدا از ویژهبرنامههای سیاحتی و زیارتی این خانه هنوز جای کار بسیار دارد. زمانیکه صحبت از جوان و جوانی میشود اولین چیزی که به ذهن خطور میکند شور و حرارت و توان جوانی است، لذا فراهمسازی بستر مناسب برای سوق دادن این توان به سمتوسوی دینی و قرآنی میتواند تضمین کننده آینده جوانان و در مراحل بعدی محله، شهر و کشور باشد.
کار برای قرآن موجب پیشرفت فرد و جامعه میشود
حال که خانه شهریاران با این حجم مفید از جوانان فعالیت میکند، جا دارد تا اقدامات دینی و قرآنی را بهگونهای انجام دهد که مستمر، گسترده و چشمگیرتر باشد. چرا که برای جامعه جوان هرقدر کار قرآنی انجام گیرد و برای آن سرمایه گذاری شود باز هم میطلبد تا در این زمینه فعالیت کرد. کار برای قرآن موجب پیشرفت و نورانیت فرد و جامعه میشود .
البته باید گفت اقدامات این موسسه در مراسم اربعین حسینی و جذب خدام افتخاری در پیادهروی اربعین و خدمترسانی به زائران کار شایستهای بود که باید ادامهدار، با برنامهتر و به صورت وسیع صورت گیرد.
یکی از مهمترین موضوعاتی که خانه شهریاران جوان با توجه به رسالتش از آن غافل بود، پرورش و استعدادیابی جوانان در حوزههای قرآنی و تبیین مفاهیم قرآن در میان جوانان بود. پرداختن به این موضوع میتوانست در جذب جوانان به امور قرآنی و فعالیتهای مذهبی شهر موثر باشد و زمینه قرآن محور بودن فعالیتهای شهری را فراهم کند.
از دیگر مواردی که میتوانست خانه شهریاران جوان را به یک الگو در میان سایر نهادهای حوزه جوانان تبدیل کند ورود کارشناسان حوزههای مختلف ازجمله خانواده، ازدواج، سبک زندگی، روانشاسی و استفاده از کارشناسان مسائل دینی و قرآنی بود؛ که متاسفانه در این موضوعات خانه شهریاران اقدامات بسیار کم و فعالیتی ضعیف داشت.
ارتباط ضعیف خانه شهریاران جوان با وزارت ورزش و جوانان، سازمان آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سمنها، انجی اوها و سایر نهادهای حوزه جوانان از دیگر کاستیهای این خانه است که اگر این ارتباط بصورت گسترده انجام میشد میتوانست در تقویت ارزشها، روشمند کردن فرآیندهای مهارت اندوزی، آشنایی و معرفی نیارهای جوانان و همچنین توانمندسازی آنان در حوزههای مختلف موثر باشد.
سرمایههای اصلی کشور ما جوانان هستند که باید در سایه دستورات قرآن شیوههای زندگی اسلامی را با هدف بهبود زیست شهری، نهادینهسازی حقوق و رفتار پایدار شهروندی، پیشرفت کشور در حوزههای گوناگون، الگو شدن و درنهایت ترویج اخلاق و رفتار اجتماعی دنبال کنند. تمامی این موارد نیازمند نیروهای تشکیلاتی و منسجم است که خانه شهریاران جوان هم در این زمینه باید بهدرستی وظیفهاش را انجام دهد.
در نهایت باید گفت خانه
شهریاران جوان باید رویکردیش را بهدرستی روشن کند و از فعالیتهای پراکنده دوری
کند. شهر امروز نیاز دارد تا با توان جوانی به پیشرفت و ترقی دست پیدا کند، پیشرفتی
که لازمه آن اسلامی بودن و توجه به فرامین آن است.