کد خبر: 3497176
تاریخ انتشار : ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۶:۵۷
آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی در درس تفسیر تشریح کرد:

مفهوم طهارت اهل‌بیت(ع) در لسان قرآن

گروه حوزه‌های علمیه: صاحب تفسیر ارزشمند تسنیم در درس امروز خود به تشریح مفهوم مطهر بودن اهل‌بیت(ع) پرداخت.

‌به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی امروز 22 اردیبهشت‌ماه، در درس تفسیر خود در مسجد اعطم گفت: سؤالی که در زمینه آیه 13 سوره محمد(ص)؛ «وَكَأَيِّن مِّن قَرْيَةٍ هِيَ أَشَدُّ قُوَّةً مِّن قَرْيَتِكَ الَّتِي أَخْرَجَتْكَ أَهْلَكْنَاهُمْ فَلَا نَاصِرَ لَهُمْ ﴿۱۳﴾» این است که چرا خداوند مردم مکه به دلیل آزار و اذیت پیامبر(ص) را به عذاب الهی گرفتار نکرد؛ پاسخ این است که مردم یک سرزمین که علیه پیامبرشان بجنگند یا حسن خاتمت ندارند یا در بین اینها افرادی هستند که حسن خاتمت دارند و یا آن سرزمین باید مطاف و قبله مسلمین قرار بگیرد از این رو مردم و آن سرزمین را هلاک و نابود نمی کند.
وی افزود: در آیاتی از سوره فتح رویای صادقه پیامبر(ص) در فتح مکه بیان شده که ایشان به همراه پیروانش مکه را فتح و به دور کعبه طواف خواهند کرد. بنابراین این سرزمین قرار است مطاف مسلمین تا قیامت باشد.
آیت‌الله جوادی آملی در ادامه تصریح کرد: گاهی در قرآن فرموده زنده و مرده و بصیر و عالم و جاهل مساوی نیستند که نفی تساوی آن مشخص است و در قیامت نیز مراتب این دو جدا است؛ فرمود مَثَل بهشت، انهار چهارگانه است و بعد فرمود «کمن هو خالد فی النار»؛ در اینجا بحث چون بر سر بهشت است از این تعبیر استفاده شده است و بهشت را با جهنم مقایسه نفرمود بلکه بهشت را با جهنمی مقایسه کرد.
این مفسر قرآن عنوان کرد: تعابیری که در بخش پایانی سوره واقعه آمده، فرموده کسی که مقرب باشد فروح و یحان و جنت نعیم برای او است و البته خود ایشان هم، روح و ریحان هستند. در جایی دارد «لهم درجات» و در جای دیگر «هُم درجات» که تفاوتی میان این دو نیست. برای عده‌ای روح و ریحان فراهم است و عده‌ای هم خودشان روح و ریحان هستند زیرا تناسب میان بهشت و بهشتیان است.
این استاد حوزه تصریح کرد: در میان انهار چهارگانه، اوصاف سلبی آن را ذکر فرمود که طعم نهر شیر تغییر نمی‌کند و عسل هم موم ندارد اما در نهر خمر، علاوه بر ذکر اوصاف ایجابی، سلبی را هم نفی کرده است؛ در سوره صافات نیز لذة للشاربین را مطرح فرمود که برای همان عباد مخلص خداست.
صاحب تفسیر تسنیم گفت: در «سُرُر متقابل» که در سوره واقعه آمده اگر به معنای این باشد که هر چند نفر در صندلی‌هایی روبروی هم هستند در دنیا نیز این مسئله هست اما ظاهر آیه، این را نمی‌گوید. فرموده همه بهشتیان در قیامت بر تخت‌هایی هستند که همه مقابل یکدیگرند و این مسئله در دنیا فرض ندارد زیرا در مشهد الهی غیبت، فرض ندارد البته اگر سخن از جسم باشد همانند دنیا نسبی است.
وی اظهار کرد: در سوره انسان که بر اهل‌بیت(ع) تطبیق شده آمده اهل‌بیت(ع) از شراب طهور استفاده می‌کنند زیرا این مقربان سیره‌شان در اطعام یتیم هم حب و رضایت الهی است و نه کسب بهشت و ... .
آیت‌الله جوادی آملی بیان کرد: درباره جهنم فرمود خود جهنمی‌ها، حطب و هیزم آن هستند و جهنم بر آنان عرضه می شود که بیانگر این است که در برخی آیات جهنم و جهنمی یکی گرفته شده است که در سوره فجر این مسئله با صراحت آمده است؛ مشابه این مسئله در بهشت است و اگر یقین بود که در بهشت ظرف و مظروفی است چرا نگوییم بهشت و بهشتیان یکی هستند.
خداوند خود در بهشت ساقی ائمه(ع) است
این مفسر قرآن با اشاره به تعبیر «و سقاهم ربهم» در سوره انسان ادامه داد: ساقی ائمه(ع) خود خداوند است، وقتی ساقی، خدا شد، از انهار چهارگانه باید بگوییم کدام مخصوص این بزرگان است؟ خدا فرمود شراب طهور.
وی ادامه داد: البته زبان انسان از به کاربردن این تعابیر حتی در حوزه امروز نیز بسته است، مبادا عده‌ای سوء استفاده کنند و حتی خود ائمه(ع) هم در کاربری این تعابیر احتیاط داشتند. مرحوم طبرسی حرفی را نقل کرده که به صورت روشن الان در مناجات شعبانیه آمده است؛ وی درباره «وسقاهم ربهم» در نقلی آورده این شراب از هر چیزی غیر خدا آنان را پاک می کند زیرا اگر کسی به درس و بحث و مقام و خودش علاقه دارد طاهر نیست اهل‌بیت(ع) که مطهرند چون از غیر خدا طاهر شده‌اند.
این مفسر قرآن با بیان اینکه دل بستن به بهشت و آسمان و زمین شرک رقیق است که فرمود اکثر مومنان، مشرک هستند، تصریح کرد: مرحوم طبرسی بعد فرمود این حرف یک مفسر و دو مفسر نیست بلکه روایات متعدد است البته از این مفسران نام نبرده ولی غیر از اهل‌ بیت(ع) چه کسی این گونه تعابیری به ذهنش می‌رسد؟
استاد برجسته تفسیر حوزه بیان کرد: این حرف با تعبیری از مناجات شعبانیه که فرموده خدایا به من توفیق بده تا از غیر تو منحرف شوم و دل به غیر تو نبندم تطبیق می‌کند؛ خدا امام را رحمت کند که بر این مناجات خیلی تاکید داشتند، زیرا تعابیر بسیار بلندی دارد از جمله اینکه اهل بیت از خدا می‌خواستند که ما غیر تو چیزی را نبینیم زیرا در یک دل دو محبوب نمی‌گنجد.
نماز؛ نور چشم
این مرجع تقلید تصریح کرد: قرة عینی فی الصلوة که در لسان برخی ائمه(ع) دیده شده این است که اشک انسان، دو نوع است؛ سرد و خنک و یا گرم و به اشک سرد، قرة عین گفته می شود، اشک چشم زمانی سرد است که انسان دوستش را ببیند حضرت فرمود نماز برای من قرة عین است و در نمازم چیزی می‌بینم که چشمم با آن روشن می‌شود.
captcha