به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) روز جوان و ایام ولادت حضرت علی اکبر(ع) بهانهای شد تا درگفتوگو با تعدادی از شاعران بنام رویکرد شعر جوان امروز به قرآن کریم را بررسی کنیم.
حمیدرضا شکارسری، کارشناس ادبی و منتقد در گفتوگو با ایکنا با بیان اینکه ارجاعات قرآنی در شعر جوانان امروز کمرنگ است، عنوان میکند: نمود ارجاعات قرآنی به لحاظ کمی در شعر شاعران امروز کاهش یافته است.
وی درباره دلیل این امر میگوید: یکی از دلایل اصلی این امر کشف نشدن و بروز ندادن جذابیتهای مفاهیم قرآنی نسبت به جاذبههایی است که جوان امروز با آنها روبهرو است.
شکارسری تأکید میکند: دورباشها و کورباشها و ایجاد محدودیتهای زیاد برای شاعران جوان گاه باعث شده گفتمانهای دیگر جذابیت بیشتری داشته باشند و این از آسیبهای حوزه ادبیات دینی محسوب میشود.
وی میگوید: شعر امروز واقعگرایانه است و باید بتواند مفاهیم دینی و قرآنی را مصور کند. شعر کلاسیک ما ذهنی و معنیگرا بود و شاعر میتوانست با تکیه بر مشخصات صوری و موسیقیایی به خلق اثر بپردازد. بنابراین شاعران قدیم ما چون سنایی، عطار و مولانا میتوانستند به راحتی از مفاهیم قرآنی در اشعارشان استفاده کنند تا جایی که مثنوی مولانا را قرآن منظوم لقب دادهاند. شعر فارسی از سبک هندی به بعد تصویرگراتر شد و دیگر به سختی شاعران میتوانستند از مفاهیم قرآنی معنیگرا استفاده کنند.
همچنین حسین شنوایی(شهاب)، پژوهشگر و شاعر آیینی کشور با بیان اینکه جوانان نسل امروز در سرودن شعر آیینی نسبت به دهههای گذشته ارجاعات دینی کمتری دارند و اگر ارجاعی نیز به آیه و حدیثی دارند اغلب سطحی و بیعمق است، عنوان میکند: برخی نهادها بودجههای هنگفتی را صرف حمایت از تألیف یا سفارش کتابهایی میکنند که سطحی هستند و چندان واقعبینانه نیستند.
شنوایی تأکید میکند: باید در برگزاری کنگرههای ادبی جانب اعتدال را در نظر بگیریم. اینکه شاعران جوان ما کمتر از ارجاعات دینی استفاده میکنند معلول علتهای مختلفی است و پدیدههای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی در آن دخیل هستند.
البته میلاد عرفانپور، شاعر آیینی و مدیر دفتر شعر شهرستان ادب معتقد است در سالهای اخیر شاهد گرایش مطلوب بسیاری از شاعران جوان و مطرح به استفاده از مضمون آیات قرآن کریم در اشعارشان هستیم و توجه شاعران جوان و متعهد معاصر به آیات قرآن تنها به موضوع و مفهوم خلاصه نمیشود، بلکه در ساختار آیات و ویژگیهای فنی خلق اثر نیز شاهد توجه آنها به سبک قرآنی هستیم.
این شاعر آیینی درعین حال بر لزوم سیاستگذاری و برنامهریزی برای گرایش هرچه بیشتر شاعران جوان به قرآن کریم تاکید میکند و اضافه میکند: تشویق شاعران به حفظ تمام یا بخشی از قرآن کریم باعث میشود این کلام الهی با ذهن و دل آنها آمیخته شود و به طور ناخودآگاه از این منبع فیض استفاده کنند.