کد خبر: 3513214
تاریخ انتشار : ۱۸ تير ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
بایدها و نبایدهای نخبه‌گرایی در تولید نمایش قرآنی/5

اتکای خالقان نمایش‌های فاخر قرآنی به ردیف بودجه مصوب اشتباه است

گروه هنر: بودجه مصوب در حوزه فرهنگی و قرآنی محدود است و با توجه به گستردگی فعالیت‌های صورت گرفته در این عرصه نمی‌توان در مواردی همچون تولید آثار فاخر نمایشی تنها به این بودجه متکی بود، بلکه باید بخش قابل توجهی از این بودجه با جذب مشارکت و حمایت مالی سایر دستگاه‌ها تامین شود.

محمدرضا عطایی‌فر، نویسنده و کارگردان تئاتر در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: اتفاقی که این شب‌ها در تالار اصلی تئاتر شهر با آن مواجه هستیم نشان از آن دارد که در صورت پرداخت اصولی و با برنامه در زمینه تئاتر ولو با موضوع و محتوای دینی و قرآنی نیز می‌توان با استقبال چشمگیری از سوی مخاطبان روبرو شد.

وی ادامه داد: وقتی در تولید یک اثر نمایشی دینی از وجود اشخاصی که صاحب سبک و سند هستند و پیشینه هنری قابل توجهی داشته و کارنامه درخشانی تاکنون از خود به جای گذاشته‌اند استفاده می‌شود، این به معنای آن است که توانسته‌ایم در قالب تولید و اجرای یک اثر هنری، پیام مورد نظری که هدف از دین و رسالت نبوی است را به خوبی منتقل کنیم.

عطایی‌فر تصریح کرد: استفاده از چهره‌های نام‌آشنای هنری و فرهنگی در هر زمینه‌ای حتی اجتماعی نیز مثمر ثمر بوده است و تجربه نشان داده هر جا که چندان استقبالی از پدیده‌ای اجتماعی صورت نگرفته است، وقتی یکی از این چهره‌ها متولی امر می‌شوند با توجه به محبوبیتی که دارند، آن اتفاق تبدیل به یکی از شورانگیز و پویاترین رویدادها می‌شود.

این کارگردان تئاتر گفت: در شرایط کنونی که با هجمه‌های گوناگون فرهنگی از سوی دشمنان مواجه هستیم بیش از پیش نیازمند تولید آثار هنری با موضوع دینی در سطوح استاندارد و عرضه به مخاطبانی هستیم که محتاج خوراک فرهنگی هستند و لازمه ارائه چنین آثاری منوط به سپردن آنها به افراد کاربلد و کارکشته است.

عطایی‌فر افزود: به طور قطع چنین رویکردی در عرصه تولید نمایش‌های دینی منجر به برخی سوء‌برداشت‌ها می‌شود مبنی بر اینکه شاید با حضور پیشکسوتان در عرصه تولید نمایش دینی هزینه‌های زیادی متوجه مدیریت فرهنگی و هنری کشور شود که در اغلب مواقع در حد توان آنها نیست.

وی تأکید کرد: نباید از این نکته غفلت کرد که انجام یک کار زیربنایی به ویژه در عرصه فرهنگ و هنر نیازمند پرداخت هزینه است و دوستان مسئول نباید با این توجیه که شاید توان پرداخت هزینه را به سبب برخی کمبودهای مالی ندارند مانع از استمرار این جریان یعنی نخبه‌گرایی در تولید نمایش دینی و نهادینه شدن آن در قالب یک سنت و فرهنگ شوند.

این کارگردان و کارشناس تئاتر در پایان گفت: برای تأمین بودجه به منظور هزینه‌کرد در تولید آثار فاخر نمایشی به ویژه دینی آن هم به شرط مشارکت هنرمندان پیشکسوت و چهره‌های نام‌آشنای هنر تئاتر، حتماً نباید به بودجه‌های فرهنگی مصوب بسنده کرد، بلکه باید تعاملاتی از سوی دستگاه فرهنگی کشور با سایر دستگاه‌های اجرایی در حوزه‌های اجتماعی و یا حتی صنعتی صورت گیرد تا آنها نیز در بسط و گسترش فرهنگ دینی در قالب آثار و محصولات فرهنگی و هنری سهیم باشند. 

captcha