سیدمحسن حاجی بابائیان، معاون سابق فرهنگ عمومی قوه قضاییه و قائم مقام کنونی سرمایه نیروی انسانی سازمان صدا و سیما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در پاسخ به این سؤال که چگونه میتوان فرهنگ عمومی را به سمت رعایت عملی مبانی اسلامی پیش برد؟ گفت: ما معتقد هستیم مهندسی نظام آفرینش بر اساس الگویی صورت گرفته است که در تمام بخشهای عالم، بروز و ظهور داشته، جاری و ساری است.
وی ادامه داد: از نظر منطقی در صورتی که وسیله الکترونیکی بخریم برای استفاده در کنار آن یک کتابچه راهنما هم دریافت میکنیم و اگر این دستگاه نیاز به تعمیر داشت به متخصص آن مراجعه میکنیم در خصوص انسان هم همین واقعیت منطقی وجود دارد. باید کتاب راهنمایی باشد و در صورت بروز مشکل هم باید به متخصص مراجعه کرد.
نویسنده کتاب «روشهای تربیت اخلاقی کاربردی در اسلام» تشریح کرد: اگر انسانها به کانون قرآن و مکتب اهل بیت(ع) رجوع کنند با تمسک به این دو رکن الهی به عنوان بهترین الگو، بهترین درمان برای شفای تمام بیماریهای روحی و روانی جامعه خود را دریافت میکنند.
وی از فاصله گرفتن جامعه از این نگاه و رویکرد نیز سخن گفت و اظهار کرد: به همان نسبتی که جامعه ما از این نگاه فاصله گرفته است به همان مقدار بر مشکلات و فقر معنوی جامعه افزوده شده است و عملاً به همین نسبت از دایره انسانیت عدول کردهایم.
قبل از ورود فضای مجازی باید پیوست فرهنگی تدوین میشد نه مجازات قانونی تخلف از آن
حاجیبابائیان به روشهایی که میتواند به نوجوانان و جوانان جهت بازیابی هویت خود کمک کند نیز اشاره کرد و گفت: با شرایطی که در فضای مجازی داریم نسل جوان دچار از هم گسیختگی شده. قبل از اینکه فضای مجازی در کشور گسترده شود باید یک پیوست فرهنگی برای آن تدوین و مشخص میشد چه باید کرد که این فضا موجب گسست فرهنگی در جامعه و خانوادهها نشود.
وی ادامه داد: اکنون بین دو نسل گسست خاصی ایجاد شده که درمان آن فقط قرآن و سیره اهل بیت(ع) است که این مسئله در فرمایشات مقام معظم رهبری هم به کرات بیان و مورد تأکید قرار گرفته است اما متأسفانه در عمل شاهد فعالیتی نیستیم.
معاون سابق فرهنگ عمومی قوه قضاییه با تأکید بر اینکه برای جذب جوانان به مسائل دینی باید بدون موعظه و با یکسری برنامههای جذاب مباحث دینی تدوین شوند، گفت: برای اینکه منکر را در جامعه کم کنیم باید معروف پر رنگ شود.
کار فرهنگی بدون باور میشود رفع تکلیف یک شغل
وی در پاسخ به این سؤال که همه مسئولان از بایدهای فرهنگی سخن میگویند اما چرا علیرغم دانستن این بایدها برنامههای فرهنگی موفق نیستند؟ گفت: کسانی که میخواهند در این حوزه ورود کنند باید باور داشته باشند و این کار را سِمَت و پست ندانند، چرا که وقتی مسائل فرهنگی به عنوان پست دولتی دیده شود به راحتی میتوان به عنوان رفع تکلیف اموری را انجام داد بدون توجه به اثرگذاری حقیقی آن.
تخدیر فرهنگی به جای تربیت فرهنگی/ مسئولان سواد کار فرهنگی ندارند
حاجیبابائیان در ادامه اظهار کرد: از سوی دیگر مسئولان فرهنگی باید سواد کار را داشته باشند. در مجموعه مدیران حتی مدیران فرهنگی ما این مسئله نهادیه نشده است. متأسفانه در بحث مباحث فرهنگی کارها بیشتر رفع تکلیف است و حتی مفهوم فرهنگ هم به دلیل بیسوادی مسئولان تحریف و به جای فرهنگسازی تخدیر فرهنگی صورت میگیرد نه تربیت فرهنگی.
وی با اشاره به اینکه زمانی که بحث ورود فضای مجازی به جامعه مطرح بود پیشنهاد کردیم که پیوست فرهنگی برای آن تدوین شود اما به جای آن برخی مسئولان به دنبال تصویب این طرح بودند که کسانی که در حوزه فضای مجازی تخلف خواهند کرد توسط قوه قضائیه بازداشت شوند، گفت: نباید مبنای ما این باشد که فضای دادگاهها و زندانها از متخلفان فضای مجازی پر شود، باید به دنبال زندانزدایی باشیم.
قائم مقام کنونی سرمایه نیروی انسانی سازمان صدا و سیما تصریح کرد: بنابراین آنچه مطرح است این است که مسئولان و مدیران ارشد ما معنای فرهنگ را بفهمند و تربیت فرهنگی را دنبال کنند.
وی در پایان گفت: این بحرانها امکان ندارد حل شود مگر اینکه دست به دامن قرآن ببریم و راه آن هم داشتن سواد و اهتمام در مسئولان است. مسئولان فرهنگی پول خوبی میگیرند و فریاد از بیپولی میزنند اما چون سواد و تعلق خاطر ندارند هر روز بدتر از دیروز میشود.