به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، دومین نشست تخصصی کتابخوان قرآنپژوهی صبح امروز، 6 دیماه در محل دانشکده علوم و فنون قرآن برگزار شد. این نشست با همکاری ادارهکل کتابخانههای عمومی استان تهران و دانشکده علوم و فنون قرآن تهران برگزار خواهد شد.
طاهرهسادات طباطبایی، عضو هیئت علمی دانشکده علوم و فنون قرآن در این نشست به معرفی کتاب «جغرافیای تاریخی مسیر حرکت بنیاسرائیل در قرآن و عهد عتیق» پرداخت و با اشاره به اینکه شش ماه برای نگارش این کتاب زمان صرف کرده است، گفت: اولین مردمی که به جغرافیای تاریخی روی آوردند، یهودیان بودند که برای اثبات حقانیت دین خود تلاش کردند که جغرافیای تاریخی قصص تورات را پیدا کنند.
وی با اشاره به داستان غرق شدن فرعون در رود نیل اشاره کرد و گفت: این موضوع هم در تورات و هم در قرآن آمده است. در تفسیر نمونه با پنج دلیل نقد و تحلیل شده است که مکان غرق شدن فرعون، رود نیل نبوده، بلکه دریای سرخ بوده است.
طباطبایی ادامه داد: محمدعلی احمدیان، دکترای جغرافیا، کاظم قاضیزاده، جواد شمس، مسائل عهد عتیق، حجتالاسلام سیدمحمدعلی ایازی به عنوان مشاور و استاد راهنمای این رساله بودهاند. همچنین از تجربیات حجتالاسلام بیآزار شیرازی در این پایاننامه بهره گرفتم. طبق سخنان استاد شیرازی، مکان غرق شدن فرعون در قسمت شرقی کانال سوئز واقع در دریای سرخ بوده است. این موضوع در هیچ منبعی آورده نشده بود و تنها یک محقق درباره آن سخن گفته بود.
وی با اشاره به پیدا شدن ارابه طلایی فرعون در 70 سال پیش در این مکان، اظهار کرد: این موضوع دلیل دیگری بر این ادعاست که دریای سرخ محل غرق شدن فرعون بوده است. از این رو باید به جغرافیای تاریخی اهمیت بیشتری بدهیم؛ موضوعی که یهود در آغاز آن را مورد توجه قرار داد و این کمتوجهی درباره این موضوع میان مسلمانان نشاندهنده مهجوریت قرآن است.
طباطبایی با اشاره به گفته عبدالکریم سروش مبنی بر اینکه قصههای قرآن نمادین است، تصریح کرد: ما معتقد هستیم که زبان قرآن واقعی است و وجود خارجی داشته است که در زمین به دنبال علائم آن میگردیم. علامه طباطبایی در بخشهای مختلف تفسیر گرانقدر المیزان به بررسی جغرافیای تاریخی پرداختند و با ارائه 5 دلیل درباره مکانهای مختلف امکان وجود غار اصحاب کهف، به اثبات یکی از این مکانها به عنوان نقطه اصلی پرداختند.
این پژوهشگر ادامه داد: جغرافیای تاریخی بسیار مهم است و نشان میدهد که زبان قرآن نمادین نیست و باید این موضوع را از این طریق اثبات کرد. از سوی دیگر اثبات روی دادن قصههای قرآن بر روی زمین نشاندهنده حقانیت قرآن کریم است و در پایان اینکه باید اعجاز علمی جغرافیایی قرآن را با استفاده از این حقایق اثبات کنیم.
وی با اشاره به اینکه به بررسی 30 منبع تفسیری خارجی در این رابطه پرداخته است، گفت: 200 منبع در این حوزه بررسی کردهام و رساله دکترای من که اکنون توسط دانشکده علوم و فنون قرآن در قالب کتاب به چاپ رسیده است مشتمل بر 200 صفحه میشود.
طباطبایی از مجید معارف به عنوان داور جلسه دفاع این رساله یاد و با اشاره به سخنان وی درباره کتابش عنوان کرد: استاد سه امتیاز برای این کار برشمرده است از جمله اینکه این کتاب، میانرشتهای بوده و قرآن و جغرافیا محور آن است. از سوی دیگر چند رشتهای نیز است؛ به این ترتیب که با منابع تاریخی، جغرافیایی، تفسیری و تفسیر عهده عتیقی(تورات) درگیر بوده است. از سویی به گفته استاد معارف، این اثر قلم فشرده علمی دارد به نحوی که نمیتوان صفحهای از آن را حذف کرد و موضوعش نیز بکر بوده است.