کد خبر: 3580595
تاریخ انتشار : ۱۴ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۲
شوهانی عنوان کرد:

تهدید و تطمیع؛ سیاست عربستان برای ایجاد اجماع منطقه‌ای علیه ایران

گروه سیاسی: کارشناس مسائل سیاسی سفر پادشاه عربستان به مالزی و صدور بیانیه مشترک ضد ایران و پیش از آن سفر عادل الجبیر به عراق را در راستای تلاش‌های آل‌سعود برای یارگیری در منطقه برای مقابله با ایران دانست و گفت: در واقع عربستان برای ایجاد یک اجماع منطقه‌ای علیه ایران سیاست تطمیع و تهدید کشورهای اسلامی را در پیش گرفته است.

احمد شوهانی، کارشناس مسائل سیاسی و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره اقدامات اخیر عربستان علیه ایران به ویژه سفر پادشاه عربستان به مالزی و صدور بیانیه مشترک علیه ایران و همچنین سفر چندی پیش عادل الجبیر به عراق گفت: به نظر می‌رسد این اقدامات در راستای یارگیری در سطح منطقه و جهان اسلام علیه ایران است. این در حالی است که رفتار ایران با عربستان در این مدت همراه با صبر و مماشات و تأکید بر توجه به مسئله وحدت اسلامی بوده است.

تهدید و تطمیع؛ سیاست عربستان برای ایجاد اجماع منطقه‌ای علیه ایران

وی با بیان اینکه این اقدام عربستان هم تازگی ندارد، گفت: آنها در مسئله یمن تعداد کشورهای محدودی را با خود همراه کردند تا حمله به یمن را مشروعیت بخشند و بهانه آنها هم دخالت ایران در امور داخلی یمن بود. اکنون پس از برجام که فضای ایران‌هراسی بی‌اثر شده عربستان مجددا به این فکر افتاده‌ است که این فضا را ترویج کند و در این راستا می‌خواهد تعدادی از کشورهای منطقه و جهان اسلام را بخرد.

شوهانی اظهار کرد: البته کشورهای اسلامی از حسن نیت جمهوری اسلامی ایران آگاهند و روابط خوبی با ایران دارند و می‌دانند که ایران در ارتباط با عربستان و رفع مشکلات با این کشور علی‌رغم شیطنت‌های آنها با مماشات رفتار کرده است تا دست از این اقدامات بردارد.

این کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: متأسفانه تعدادی از کشورهای منطقه و جهان اسلام قابل خریدن هستند و برخی نیز با تهدید عربستان مواجه می‌شوند. در واقع عربستان برای ایجاد یک اجماع منطقه‌ای علیه ایران سیاست تطمیع و تهدید را در پیش گرفته است.

وی یادآور شد: با روی کارآمدن دولت ترامپ مواضع عربستان، ترکیه و برخی دیگر از کشورهای عربی نسبت به ایران تندتر شده است و درک آنها از دولت جدید امریکا این است که فضا برای کلید زدن مجدد پروژه ایران‌هراسی فراهم شده است.

ضرورت انتقال تمرکز سیاست خارجی از اروپا به غرب آسیا
 
شوهانی اظهار کرد: لازم است دستگاه دیپلماسی با حضور فعالانه در جهان اسلام و شرق آسیا اقدامات عربستان را خنثی کند. مدتی دولت در سیاست خارجی بر اروپا متمرکز شده بود و حال به نظر می‌رسد فعالیت‌های دستگاه دیپلماسی باید به سمت کشورهای منطقه معطوف شود تا جلوی اقدامات شیطنت‌آمیز عربستان گرفته شود که سفر رئیس‌جمهور به عمان و کویت را می‌توان در این راستا ارزیابی کرد.

عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس نهم افزود: در حقیقت مواضع ضد ایرانی ترامپ به ویژه در زمینه برجام مرتجعین منطقه را امیدوار کرده است و این نشان می‌دهد آنها حساب زیادی روی آمریکا باز کرده‌اند غافل از اینکه سیاست دولت جدید آمریکا این است که با پول و نفت کشورهای عربی حمایت خود را انجام دهد و ترامپ معتقد است که کشورهای عربی باید سهم خود را برای پیشبرد اهدافشان بپردازند.

امیدواری حکام مرتجع منطقه به ترامپ بی‌نتیجه خواهد ماند

وی ابراز کرد: به نظر من امیدواری عرب‌ها به ترامپ به نتیجه نخواهد رسید. البته در این مقطع ما نیز باید دقت و هوشیاری بیشتر در حوزه سیاست خارجی اقدامات ضد ایرانی عربستان را خنثی کنیم.

شوهانی در پایان اظهار کرد: درست است که برخی از این کشورها به پول عربستان احتیاج دارند اما از طرف دیگر روابط مناسبی نیز با ایران دارند و از مراودات اقتصادی و تجاری مناسبی با ایران برخوردارند. لذا باید جلوی شکل‌گرفتن این ائتلاف‌ها و اجماع‌های منطقه‌ای علیه ایران را گرفت.   
captcha