به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) حجتالاسلام و المسلمین احمد احمدی قمی، دبیر مجمع عالی تفسیر دیشب 25 تیرماه در نشستی خبری به تشریح برنامههای این مجمع پرداخت و گفت: امسال در ماه مبارک رمضان صد نفر از استادان تفسیر حوزه علمیه قم به سراسر کشور اعزام و به بیان تفسیر و تبلیغ پرداختند. احمدی قمی با اشاره به رئوس فعالیتهای این مجمع و اقدامات پیش رو بیان کرد: شناسایی استادان تفسیر در سراسر کشور و ساماندهی آنان، گسترش جلسات تفسیرگویی و بیان تفسیر برای عموم و برپایی جلسات تخصصی در طول سال حداقل برای استانهای مجاور استان قم، آموزش مهارتهای مورد نیاز برای مفسران و ارایه قالبهای تفسیری همچنین تحول در نظام آموزشی مدرسه تفسیر از جمله رئوس و محورهای برنامه مجمع در روزهای پیش رو است.
احمدی قمی با اشاره به برپایی کارگاهها و نشستهای علمی و رونق آن از سال تحصیلی جدید به اقدامات این مجمع در ایام ماه مبارک رمضان پرداخت و تصریح کرد: بعد از اعزام بیش از یکصد نفر از استادان حوزه به سراسر کشور شاهد بازخوردهای موفق و ارزشمندی از این سفرهای تبلیغی بودیم و اساتید در دو سطح تخصصی و عمومی به اجرای برنامههای تفسیری پرداختند که این تفاسیر نیز ضبط و فیلمبرداری شده است و با توجه به محتوای برخی از این جلسات و سطح بالای آن قابل استفاده در رسانههای عمومی و صدا و سیما نیز هست.
دبیر مجمع عالی تفسیر با بیان اینکه تعدادی از این جلسات در کانالهای تلگرامی از جمله مفسران مصحف بارگذاری شده است عنوان کرد: بسیاری از مردم خواستار این هستند که ارتباط آنان با استادان تفسیر از طریق فضای مجازی ادامه یابد و بتوانند از مباحث استفاده کنند.
استاد تفسیر حوزه آماده نبودن زیرساخت های فیزیکی لازم برای بهرهمندی حداکثری از ظرفیت استادان تفسیر در استانها را یکی از مشکلات برشمرد و عنوان کرد: علاوه بر برپایی جلسات در مجامع عمومی و مساجد جلسات متعددی نیز برای سپاهیان، نیروهای ارتش، نیروی انتظامی، زندان ها، آموزش و پرورش و جهاد سازندگی و ... تشکیل شد.
احمدی قمی با بیان اینکه اعزام استادان تفسیر به مناطق سنینشین کشور نیز در ایام ماه مبارک رمضان وجود داشت اظهار کرد: جلسات تفسیری در این مناطق با حضور اهل سنت و شیعیان در فضایی برادرانه و دوستانه برگزار شد و حتی برخی مباحث به صورت اختصاصی برای اهل سنت در مناطق کردستان، گرگان و سیستان و بلوچستان بیان شد.
احمدی قمی با اشاره به اعزام چند تن از اساتید به عرصه بینالمللی نیز بیان کرد: استادانی به کشورهای ترکیه و چین اعزام شدند و برای مسلمانان این مناطق به بیان مباحث تفسیری پرداختند.
رشد اعزام استادان تفسیر
دبیر مجمع عالی تفسیر حوزه علمیه قم از روند رو به رشد اعزام استادان خبر داد و گفت: در سال نخست اجرای این طرح، 30 نفر، در سال دوم 54 نفر و در سال سوم بیش از صد نفر به نقاط مختلف کشور اعزام شدند و بنا داریم در سالهای آینده نیز در صورت فراهم بودن زیرساختها این تعداد را افزایش دهیم.
احمدی قمی شناسایی استادان تفسیر را گام دیگر مجمع عالی تفسیر برشمرد و بیان کرد: در سطح کشور کسانی هستند که مطالعات تفسیری و آشنایی خوبی با تفاسیر دارند و تعدادی از این جمع توانایی لازم برای تفسیرگویی را دارند که بناست تمامی این افراد، شناسایی و پرونده علمی برای آنان ایجاد و مورد ارزیابی قرار گیرند و در کارهای تفسیری از وجود آنان بهره ببریم.
وی اظهار کرد: این افراد در ارزیابی در چند دسته قرار میگیرند؛ عدهای که سطح قابل قبولی از دانش تفسیری را دارند و این افراد از سوی مجمع به نهادها و مراکز مختلف برای استفاده از ظرفیت آنان معرفی و توصیه میشوند؛ دسته دوم کسانی هستند که نیازمند تامین محتوای تفسیری لازم و دوره آموزشی تکمیلی دارند که برای این افراد نیز منابع تفسیری تامین و آموزشهای لازم ارایه خواهد شد تا توانمندی آنان ارتقاء یابد و دسته سوم کسانی هستند که شاید توانایی چندانی ندارند که طبیعتا مورد تایید این مجمع قرار نخواهند گرفت.
دبیر مجمع عالی تفسیر حوزه علمیه قم تاکید کرد: ما بر این باور هستیم که تنها چیزی که می تواند مسایل و مشکلات بشر را حل کند بازگشت به وحی اعم از وحی قرآنی و بیانی است و تنها تمسک به قرآن و اهل بیت راهگشای زندگی بشر خواهد بود و مشکلات اعتقادی و حتی غیر اعتقادی او در پرتو همین مسئله قابل حل است و قرآن و اهل بیت برای همه این موارد راهکار ارایه داده است.
احمدی قمی با تاکید بر اینکه با این نگاه هرقدر برنامههای قرآنی توسعه داشته باشد مفید است از برپایی نشست جمع بندی اعزام استادان تفسیر در ماه مبارک رمضان سال 96 خبر داد و افزود: با توجه به تعطیلی حوزه و نبود استادان در قم این نشست جمع بندی در سال تحصیلی جدید برگزار می شود.
وی افزود: مطالبه مقام معظم رهبری و مراجع معظم تقلید این است که حوزه علمیه و روحانیت حضوری عالمانه و محققانه در جمع مردم داشته باشند و معارف را به صورت عمیق منتقل کنند که بحمدلله در گزارشات مردمی و بازخوردهایی که داشتیم از این حیث موفقیت های خوبی حاصل شده است و مردم از حضور عالمانه استادان تفسیر ابراز رضایت داشتهاند.
دبیر مجمع عالی تفسیر حوزه علمیه قم با تاکید بر گسترش بحث هجرت روحانیت به عنوان یک سنت مفید در حوزه و رسالت حوزویان اعزام رمضانی را مصداق هجرت موقت دانست و بیان کرد: قبل از انقلاب اسلامی مباحث تفسیری متعددی از سوی افراد برجسته حوزه مانند آیت الله خزعلی، آیت الله مشکینی و دیگران وجود داشت و مجمع عالی تفسیر و دارالقرآن آیت الله گلپایگانی هم با هدف توسعه این نوع مباحث تشکیل شد اما بعد از انقلاب با رکودی در این مسایل مواجه شدیم اما در سالیان اخیر رشد خوبی در این عرصه شاهدیم و هم اکنون بیش از 500 درس تفسیری در حوزه علمیه قم را شاهد هستیم که گاهی در یک روز تا 50 درس تفسیری تشکیل میشود و برخی دروس نیز سه روز در هفته ارایه می شوند.
این استاد تفسیر مدرسه عالی تفسیر حوزه علمیه قم عنوان کرد: یکی از برنامههای مدرسه عالی تفسیر، توسعه مباحث پژوهشی توسط طلاب در کنار آموزشهای علوم قرآنی و تفسیر است تا نیازهای جامعه براساس قرآن و معارف اهل بیت استخراج و در اختیار جامعه قرار گیرد.
وی ادامه داد: یکی از کارهای در دست اقدام مجمع عالی تفسیر برپایی کارگاههای نقش ادبیات در تفسیر است که امسال به صورت جدی تری برگزار خواهد شد تا نقش ادبیات در این مقوله که نقش مهمی است بیشتر برای طلاب تبیین شود.
دبیر مجمع عالی تفسیر حوزه علمیه قم با بیان اینکه جلسات تفسیری از سوی استادان تفسیر در سراسر کشور برپا شده و بناست در طول سال نیز در برخی مناطق برگزار شود ادامه داد: یکی از برنامهها این است که این گفتهها، قلمی و نوشته و ارایه شود که از جمله مباحث ماه مبارک رمضان نوشته و در قالب مجلات علمی _ ترویجی و علمی _ پژوهشی منتشر خواهد شد.
استاد تفسیر حوزه علمیه عنوان کرد: نشریه علمی ترویجی به زودی منتشر می شود و مقالات آن آماده شده است.
دبیر مجمع عالی تفسیر حوزه با بیان اینکه جلسات تفسیر در گوشه و کنار برپا میشود اما مجمع عالی حوزه علمیه باید هویت تفسیری خود داشته باشد بیان کرد: برای تحقق این مسئله جلسات هماندیشی و استفاده از نظرات استادان در اوقات مختلف برپا می شود و استادان ده نفر ده نفر دعوت شده و نظرات خود را بیان میکنند و محتوای برخی از این جلسات نیز مطالب علمی است.
احمدی قمی با بیان اینکه این جلسات نتایج مطلوبی نیز داشته است به برپایی کرسی های نقد و نظر و نظریه پردازی اشاره و اظهار کرد: تلاش ما بر این است که از سال تحصیلی جدید در هر ماه حداقل یک کرسی نظریه پردازی و نشست های علمی و نقد و نظر در مجمع عالی تفسیر داشته باشیم.
دبیر مجمع عالی تفسیر حوزه علمیه قم با اشاره به برپایی 500 کلاس تفسیر عنوان کرد: برای تشکیل این کلاسها نزدیک به 300 استاد تفسیر مشغول فعالیت علمی هستند.
تفسیر در راستای طرح تلاوت نور
احمدی قمی همچنین با اشاره به کارهای تفسیری در دست اقدام استادان تفسیر مجمع بیان کرد: براساس طرح چندین ساله تلاوت نور، روزانه در مساجد کشور، طرح تلاوت یک صفحه انجام می شود که یکی از استادان تفسیر در حال نوشتن تفسیر مختصری برای هر صفحه است تا ائمه جماعات و کسانی که می خواهند چند نکته تفسیری در پایان هر صفحه برای مردم بازگو کنند منبعی را در اختیار داشته باشند.
دبیر مجمع عالی تفسیر حوزه علمیه همچنین از نوشتن تفسیری با تاکید بر مفردات خبر داد و تصریح کرد: این اثر نیز در دست اقدام است.
احمدی قمی با اشاره به ظرفیت های قرآنی حوزه و دانشگاه به اقدام انجمن قرآن پژوهی حوزه اشاره کرد و گفت: این انجمن درصدد است تا جلسات هماهنگی برای این فعالیتها میان حوزه و دانشگاه بیشتر شود تا با تجمیع ظرفیت ها شاهد تاثیرگذاری بیشتر آن باشیم از سوی دیگر از موازی کاریها نیز جلوگیری شود.