به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) جشنواره حدیث رضوی از اردیبهشت ماه سال 92 با حضور پررنگ نهادهای حوزوی با محوریت موسسه دارالحدیث آغاز شد و همه ساله ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم، دانشگاه قرآن و حدیث، پژوهشکده قرآن و حدیث، جامعة المصطفی العالمیه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور، مرکز تخصصی علوم حدیث و انجمن حدیث حوزه در برگزاری این همایش همکاری داشته اند. امسال در حالی جشنواره امام رضا(ع) و برنامههای دهه کرامت در آستانه آغاز است که این جشنواره بخش حدیثی ندارد و صرفا در شعر و برخی هنرهای دیگر خلاصه خواهد شد.
یکی از دلایلی که برای توقف این جشنواره مطرح میشود نبود ظرفیت برای ادامه این جشنواره است؛ سیدموسی حسینی کاشانی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم که نهاد تحت مدیریت وی یکی از اضلاع برگزاری این جشنواره در سنوات گذشته بوده است امروز در جلسهای خبری که برای تشریح برنامههای دهه کرامت برگزار شد از توقف این جشنواره به همین دلیل خبر داد.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه احادیث امام رضا(ع) مانند بسیاری از معصومین(ع) احادیث زیادی نیست که با تحقیقات و کنکاشهای علمی در این چهار سال استخراج شده است به نظر میرسد ظرفیتی برای ادامه آن وجود ندارد.
اگرچه این استدلال سخن نادرستی نیست اما به نظر میرسد سخن جامعی هم نیست چرا که بعد از استخراج احادیث رضوی در این چند سال و گردآوری مجموعهای ارزشمند از بیانات آن امام میتوان با محورهای متفاوتی حداقل در چند سال آینده نیز از ظرفیت حدیث در جشنواره دهه کرامت بهرهبرداری شود.
برای خلق ظرفیت تداوم این جشنواره از جمله میتوان به گرایشاتی مانند؛ شرح و تبیین احادیث رضوی همچنین جشنواره هنرهای رضوی با محوریت احادیث یا استخراج مولفههای سبک زندگی اسلامی براساس احادیث رضوی و مقولاتی از این دست اشاره و آن را در جشنواره گنجاند تا همچنان از گستره علمی دانشپژوهان علوم دینی به خصوص روحانیت و ظرفیت حوزه بتوانیم بهره لازم را ببریم و جشنهای دهه کرامت همچنان در کنار شور و شعف میلاد امام رضا و حضرت معصومه(س) مزین به معرفت رضوی هم باشد.
از دیگر مقولات قابل ذکر در این زمینه پرداختن مسابقهای به محتوای احادیث و ایجاد بستر و زمینه لازم برای عمل کردن به این احادیث است؛ از جمله یکی از مهمترین احادیث آن امام همام حدیث معروف به سلسلة الذهب است که مهمترین پیام آن پیام توحید و امامت به عنوان دو رکن و ستون دین است و میتواند مرکز ثقلی برای ارایه دهها برنامه هنری و تبلیغی و ... برای عموم مردم باشد.
از طرف دیگر وجود و تداوم چنین جشنوارههایی میتواند تداوم همکاری مجوعههای غیرحوزوی را با حوزه مثمرثمرتر کند لذا گنجاندن گرایشاتی مانند خطابه رضوی یا تبلیغ رضوی و ... هم محورهای جدیدتری را فراروی برگزارکنندگان این جشنواره خواهد گشود و در تعاملات آینده ارشاد و حوزه می تواند محملی برای تداوم همکاری باشد موضوعی که حسینی کاشانی در پاسخ به سؤال ایکنا در این زمینه و اینکه چه استفادهای از ظرفیت حوزه در اجرای برنامههای فرهنگی و هنری صورت میگیرد بر آن تاکید کرده است.
وی در این مورد اظهار کرد: بنده دیداری با آیت الله اعرافی، مدیر حوزههای علمیه داشتم و بر همکاری ها تاکید کردیم و از تداوم همکاری در این جشنواره و جشنوارههای مشابه نیز استقبال میکنیم.
وی معتقد است که زمینههای خوبی مانند نمایشگاه کتاب دین و جشنواره رضوی و ... همچنین همایش فقه هنر که توسط چندتن از فضلا و استادان حوزه در حال برگزاری است و دومین دوره آن نیز فراخوان شده است برای این همکاری ها وجود دارد.
بنابراین با وجود بخش های فرهنگی و هنری در بدنه حوزه علمیه و برپایی همایشات کاربردی مانند فقه هنر یکی از بسترهای مهم برای پرداخت به موضوعات مورد همکاری از جمله در بحث موسیقی با توجه به چالشهای پدید آمده است زیرا تجلی و بازتاب همایشاتی مانند فقه هنر که برپایی آن مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز هست میتواند با محورقراردادن بحث فقه، مشکلات اعمال سلیقه در این مقولات را کاهش دهد و در صورت تنقیح فقهی موضوعات اجتماعی و تعیین تکلیف شرعی برای آن دامنه اعمال نظرات و سلایق کمتر خواهد شد و چالشهای اجتماعی را هم کمتر می کند ضمن اینکه تولید محتوا در هنرهایی مانند فیلم، داستان، تئاتر و ... موضوعاتی راهبردی است که استفاده از ظرفیت مناسب حوزه را برای تعامل بخشهای فرهنگی و هنری کشور با این نهاد در راستای ارایه مقولات دینی و معرفی معارف ناب اهل بیتی(ع) طلب میکند.
به هر حال جشنواره دهه کرامت فرصت مناسبی برای پرداختن به مقولات ذکرشده است و لازمه آن نگرش جامع و چندبعدی و در عین تعاملنگرانه نهادهای مختلف است که به نحوی در تامین زیرساختهای فرهنگی، دینی و هنری مردم نقش دارند.