حجتالاسلام والمسلمین عبدالکریم پاکنیا، استاد سطح عالی حوزه علمیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح این مسئله پرداخت که وقتی نه بانوان ما در حد حضرت فاطمه(س) هستند و نه آقایان ما در حد حضرت علی(ع)، چگونه میتوانند از زندگی و ازدواج این دو بزرگوار الگوبرداری کنند و گفت: الگوگیری ما از زندگی حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) به این نیست که ما در همه ابعاد به حد این دو بزرگوار برسیم.
این محقق و مؤلف در زمینه سیره و فضائل اهل بیت(ع) با اشاره به اینکه الگو کاملترین نمونه ممکن است، گفت: حضرت علی(ع) در نهجالبلاغه در نامهای به یکی از استانداران خود عنوان کردهاند که شما نمیتوانید مثل ما باشید و زندگی کنید اما تلاش کنید هر قدر میتوانید گامهایی به سوی ما بردارید. ما میتوانیم با مطالعه و زندگی این دو بزرگوار تا حدی که وسعمان میرسد و میتوانیم خودمان را به زندگی آن دو بزرگوار نزدیک کنیم.
این مؤلف سیره ائمه(ع) ادامه داد: اگر زندگی این دو بزرگوار را مطالعه کنیم میبینیم که در این زندگی نکات زیادی وجود دارد که ما هم میتوانیم در زندگی خودمان آن را عملی کنیم. مثلاً یکی از این نکات «احترام متقابل» است که آن دور بزرگوار در حد فضیلتهای عالی خود این مسئله را رعایت میکردند ما هم در حد خودمان میتوانیم این مسئله را رعایت کنیم و همسران به همدیگر احترام متقابل داشته باشند.
کسی حاضر به مدارا نیست هر کس میخواهد راه خود را برود
وی با اشاره به حدیثی از حضرت علی(ع) که میفرمایند: «در هر حال با همسر خود مدارا کنید و با ایشان به شیوهای نیکو رفتار کنید تا زندگی با صفا و آرامی داشته باشید»، گفت: بسیاری از مشکلاتی که در زندگی زن و شوهرهای امروزی هست، از مدارا نکردن ناشی میشود و هیچ کس حاضر به مدارا نیست و هر کسی میخواهد راه خود را برود.
وقتی حضرت فاطمه(س) خستهتر بود ...
حجتالاسلام پاکنیا به حدیث دیگری از امام باقر(ع) اشاره کرد و گفت: امام باقر(ع) میفرمایند حضرت فاطمه(س) خانهدار بود و به امور خانه میرسید و حضرت علی(ع) هم کارهای بیرون را انجام میداد. روزی پیامبر گرامی اسلام منزل این دو بزرگوار آمدند و مشاهده کردند که زن و شوهر با همدیگر کار خانه را انجام میدهند (با اینکه تقسیم کار هم شده بود). حضرت رسول(ص) فرمود کدامیک خستهتر هستید که حضرت علی(ع) فرمود فاطمه خستهتر است، پیامبر فرمود دخترم برخیز من کار تو را انجام میدهم.
وی ادامه داد: علیرغم اینکه بین همسران تقسیم کار شده است اما مدارا و کمک به همدیگر به خانه صفای خاصی میبخشد و در عین حال میبینیم که ایثار در این بین هم معنی پیدا میکند.
خانه پادگان نیست
این استاد سطح عالی حوزه عنوان کرد: یکی از مشکلاتی که اکنون در خانوادهها وجود دارد این است که برخی فکر میکنند خانه پادگان است و باید دستورات عملی شود بدون اینکه مسائل روحی، عاطفی و اخلاقی در نظر گرفته شود؛ به این روال زندگی ادامه پیدا نمیکند و درگیری پیش میآید.
وی افزود: در حدیثی امام صادق(ع) میفرمایند: هر چه محبت همسر در قلب مرد زیادتر باشد فضیلت ایمانش زیادتر است. یعنی کسی که مومنتر است باید همسرش را بیشتر دوست داشته باشد چه زن باشد و چه مرد و این نشانه ایمان بیشتر است و فرمود که امیرالمومنین و حضرت زهرا(س) اینچنین بودهاند.
پاکنیا با عنوان کرد: با توجه به اینکه مسئله ازدواج در جامعه اکنون به یک مشکل برای جوانان و خانوادههای آنها تبدیل شده است از مومنان و خانوادههای ایمانی انتظار داریم در این زمینه قدمهایی برای جوانان خود و دیگران بردارند. اگر میخواهیم مشکل ازدواج در جامعه حل شود باید از خودمان و دور و برخودمان آغاز کنیم و تلاش کنیم موانع را رفع کنیم.
وی به موانعی که در مقابل جوانان و خانوادهها وجود دارد نیز اشاره کرد و گفت: به خاطر رسم و رسومات سنگین و یا به دلیل بیتفاوتی جوانان زیادی را میبینیم که ازدواج نکردهاند. از سوی دیگر مسائل اقتصادی مشکلات ازدواج را افزایش داده است. ما سنت ازدواج را از اسلام گرفتهایم اما رسم و رسومات ازدواج را از جای دیگر میگیریم لذا این مشکلات به وجود میآید.