به گزارش خبرنگار ایکنا؛ مراسم رونمایی از سه اثر پژوهشی کتابخانه مجلس شورای اسلامی با عنوان «المختارات من مخطوطات ترکیا»، «مناهج الطالبین فی معارف الصادقین» و «شرح مشکلات کتاب القانون» با حضور نجفقلی حبیبی، زئیس اسبق دانشگاه علامه طباطبایی و حجتالاسلام و المسلمین عماد، رئیس کتابخانه مجلس برگزار شد.
نجفقلی حبیبی، استاد پیشکسوت حوزه ادبیات و فلسفه در این مراسم عنوان کرد: قانون ابنسینا مهمترین کتاب جهان است و این کتاب تا قرن ۱۷ در اروپا تدریس میشد. متن کتاب بسیار دشوار است و اخیراً کتابی توسط ظلّ السلطان درباره قانون ابن سینا و شرحهای این کتاب منتشر شده است.
وی گفت: فخر رازی شرحی بر قانون ابن سینا نوشته و اشکالاتی را بر آن وارد کرده است و درصدد پاسخگویی به آنها برآمده است. این اثر جزء اولین شهرهایی است که در این رابطه نوشته شده. شرح فخر رازی ناقص است، ولی اولین شرح قانون به شمار میرود که در دست چاپ قرار دارد.
حبیبی اظهار کرد: متاسفانه ایرانیان توجه چندانی به کتاب قانون نداشتهاند. شش سال پیش و در دو مرحله، سازمان یونسکو تصمیم گرفت که هزار سال تالیف قانون را جشن بگیرد؛ چرا که این کتاب در تمدن بشری و سلامت انسان نقش مهمی دارد. انتشار اولین شرح کلیات قانون راه را برای محققان طب اسلامی باز میکند. ۱۵ سال است که طب سنتی رایج شده و شرح قانون میتواند برای فهم آن مفید باشد.
در ادامه، حجتالاسلام سیدعلی طباطبایی، گردآورنده یکی از این آثار اظهار کرد: کتاب فهرست منتخب نسخ خطی از نسخی تهیه شده است که در ترکیه موجود است. من خط پدرم را که از دو استاد خود، علامه طباطبایی و شیخ آقا بزرگ تهرانی آموخته بود، ادامه دادم. پدرم در حاشیه الغدیر و ذریعه، آثاری را تالیف کرده است و در کنار الغدیر، کتابشناسی این اثر را نیز نوشته است. بر کرانه غدیر، استدراک راویان از حدیث الغدیر و این واقعه بزرگ است و جلسه اول دوره الغدیر علامه طباطبایی را شرح میدهد. از تابعین نیز بیاناتی را دارد. تصحیح رساله حدیث من کنت مولا فهذا علی مولا، موضوع دیگر در این رابطه است.
طباطبایی اظهار کرد: شیوه یافتن مدارک بسیار مهم است که پدرم در این راستا روشهای متفاوتی را به کار گرفت. فضایل اهل بیت، سیره علما و سنت علمای شیعه از جمله موضوعات مورد توجه در این اثر به شمار میآید. ایشان برای گردآوری مطالب به کتابخانهها رفت و به دیدن نسخه خطی پرداخت.
وی افزود: همگی میدانیم که ترکیه از منظر نسخ خطی، کشور بسیار ممتازی است. پدرم در سفر به ترکیه، مجموعه آثار نادر در آنجا را جمعآوری کرده بود و در دفتری به صورت دستنویس در گنجینه مخطوطات کتابخانه مرعشی نجفی نگهداری میشود.
سیدمحمدحسین حکیم دیگر سخنران این مراسم نیز اظهار کرد: تمدن اسلامی به چند دوره تقسیم میشود که این تقسیمبندی بر اساس نوع خط، کتابت و کتابها انجام شده است. آسیای میانه شامل چین تا شمال خراسان قدیم، شبه قاره هند، ایران و عراق، امپراتوری عثمانی و شمال آفریقا از جمله این تقسیمبندیها هستند.
وی گفت: یکی از تمدنها به چند دلیل امپراتوری عثمانی است که کتابخانههای متعدد خصوصی و وقفی در این کشور ساخته شده است. حتی در میان خانهها و املاک وزرا و ملکهها نیز این موضوع دیده میشود. به دلیل شباهت نسبی با کتابخانههای ایران و هشتصد سال سابقه، کتابخانهها بر جا مانده است.
حکیم عنوان کرد: در بررسی تاریخی و اسلامی، کتابخانههای عثمانی نقش مهمی دارند. این گنجینه ابتدا در اروپا کشف شد و سیدعبدالعزیز طباطبایی، طی ۱۰ تا ۱۵ سال در سفرهای خود به این کشور رفت و از آنها یادداشتبرداری کرد. وی به مطالب ایرانی نیز توجه داشت و حتی اگر یک حدیث را در این باره مشاهده میکرد آن را نیز میآورد.
انتهای پیام