به گزارش ایکنا؛ اخیرا یک افکارسنجی درباره مسابقات و برنامههای قرآنی در کشور انجام گرفته است که در این گزارش تنها به بخشهایی از آن که دارای اهمیت بیشتری هست، پرداخته میشود.
گروهی که این افکارسنجی را انجام داده است، نظرات هفت طیف از افراد را جویا شده است که شامل، متسابقان، داوران، بازدیدکنندگان مسابقات، عوامل اجرایی، اساتید و کارشناسان و دو سطح از مردم تهران میشود.
در نظرسنجی مورد اشاره 2159 پرسشنامه تکمیل شده که در آن از 670 بازدیدکننده، 84 عامل اجرایی، 24 داور، 45 متسابق و 71 کارشناس و همچنین 1300 نفر از مردم تهران نظرسنجی شده است.
یکی از بخشهای این نظرسنجی به مردم تهران اختصاص یافته است. این بخش در طی دو مرحله توزیع پرسشنامه انجام شده است. مرحله اول در حین انجام مسابقات و مرحله دوم نیز پس از اتمام مسابقات بوده است.
مردم و توجه به امور قرآنی و دینی
یکی از سوالات این نظرسنجی مقایسهای بین میزان توجه مخاطبان به محافل قرآنی و محافل اهل بیت(ع) بوده است. در این بخش 45 درصد افراد اعلام کردهاند که در طول سال حتی یک بار هم در جلسه قرآنی شرکت نداشتهاند. در مقابل تنها 11 درصد اعلام کردهاند که در طول سال در هیچ محفلی مربوط به اهل بیت(ع) حضور نمییابند. در این بخش 52 درصد اعلام کردهاند که در مجالس اهل بیت(ع) شرکت ویژهای دارند.
میزان اهمیت خانوادهها به قرآن سوال دیگر این نظرسنجی بود که نزدیک به 50 درصد ابراز کردهاند که خانوادهها به قرآن اهمیت میدهند. همچنین میزان حضور در محافل انس با قرآن همراه با خانواده سوال دیگری بود که تنها 9 درصد از افراد اعلام کردهاند به همراه خانواده در محافل حضور مییابند.
64 درصد از مخاطبان این نظرسنجی اعلام کردهاند در شرایط ویژه و سختیها به قرآن و 61 درصد نیز اعلام کردهاند که به اهل بیت(ع) پناه میبرند. با توجه به داشتن تکرار به این خاطر درصد بیشتر از 100 شده است.
مردم و مسابقات قرآن
پرسشنامه دیگر در زمان برگزاری مسابقات تکمیل شده است. در این بخش 30 درصد افراد ابراز کردهاند در جریان مسابقات بوده و برای ساعاتی در آن حضور یافتهاند.
در این بخش میزان رضایت از سطح تلاوت قاریان و حافظان سوال شده است که 66 درصد اعلام رضایت کردهاند. در زمینه استقبال از مسابقات نیز 47 درصد مخاطبان استقبال را مطلوب ارزیابی کردهاند. 62 درصد نیز از نظم حاکم بر مسابقات رضایت داشتهاند.
36 درصد افراد معتقد بودهاند که عملکرد سازمان اوقاف در امور قرآنی در این دوره نسبت به سالهای قبل رشد داشته است.
حاضرانی که از نزدیک در این مسابقات حضور داشته و از آن بازدید داشتهاند نیز طیف دیگری از مخاطبان این نظرسنجی بودهاند. در این بخش 47 درصد از مخاطبان زن و 53 درصد مرد بودهاند. نزدیک به 18 درصد زیر 18 سال، 14 درصد بیش از 50 سال و 69 درصد نیز بین 19 تا 50 سال سن داشتند. دو درصد افراد اهل تسنن، 97 درصد شیعه و یک درصد مذهب خود را اعلام نکردند. 53 درصد افراد دیپلم یا پایینتر از آن بودهاند.
همچنین در زمینه داشتن مهارت تلاوت یا حفظ قرآن کریم، 52 درصد افراد ابراز کردهاند با معارف قرائت آشنایی در حد خیلی زیاد یا زیاد دارند. میزان آشنایی با مهارت حفظ نیز شامل 17 درصد از افراد بوده است. تنها 9 درصد افرادی که در هیچ محفل قرآنی حضور نیافته بودند به بازدید این مسابقات آمدهاند.
نزدیک به 64 درصد افراد اعلام کردهاند با دعوت به این مسابقات آمده و 43 درصد نیز با وسایل نقلیه پیشبینی شده به مسابقات آمدهاند. 36 درصد نیز اعلام کردهاند که از طریق رسانه برای حضور در مسابقات ترغیب شدهاند.
28 درصد افراد اعلام کردهاند که از طریق صداوسیما از مسابقات مطلع شده و تنها 5 درصد افراد از طریق مراکز قرآنی از برگزاری مسابقات مطلع شدهاند.
در مرحله پس از مسابقات، نزدیک به 25 درصد افرادی که در این افکارسنجی حضور داشتهاند از برگزاری مسابقات اطلاع داشته و 75 درصد اطلاعی از آن نداشتهاند.
همچنین نزدیک به 59 درصد افراد از رسانههای تخصصی قرآنی، این مسابقات را رصد کردهاند که از بین این میزان 11 درصد افرادی بودهاند که پیگیری مجدانه داشتهاند. سایر افراد این 59 درصد چندان پیگیر نبودهاند.
نظرات شرکتکنندگان
بخش دیگری از مخاطبان این نظرسنجی شرکت کنندگان در مسابقات بودهاند. در این بخش از نظرسنجی 55 درصد مخاطبان را شرکت کنندگان مرد و 45 درصد را بانوان تشکیل دادهاند. 45 درصد افراد دیپلم و مابقی دارای تحصیلات آکادمیک بودهاند. 30 درصد افراد اعلام کردهاند که نحوه اطلاع آنها از مسابقات از طریق سفیر یا رایزن فرهنگی بوده است، همچنین 30 درصد موسسات دینی، 13 درصد به صورت مستقیم و 27 درصد نیز از طریق اساتید خود با مسابقات آشنا شدهاند.
80 درصد از شرکت کنندگان از اساتید راهنما و ارائه راهنماییها رضایت داشته و 70 درصد نیز از وضعیت داوری راضی بودهاند.
جزئیات کامل این افکارسنجی و تحلیلهای مربوط به آن هفته آینده اعلام میشود.
انتهای پیام