به گزارش خبرنگار ایکنا؛ نخستین نشست خبری سی و هفتمین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» پیش از ظهر امروز سهشنبه 9 مرداد با حضور نادر برهانیمرند؛ دبیر این دوره از جشنواره و مدیران بخشهای مختلف بزرگترین رویداد تئاتری کشور در سالن مشاهیر مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
نادر برهانیمرند؛ دبیر سی و هفتمین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» در ابتدای این نشست که اجرای آن را عباس غفاری؛ مدیر روابط عمومی این جشنواره به عهده داشت با تشکر از تلاش ساعی همکارانش در ستاد برگزاری جشنواره گفت: باید به این نکته اشاره کنم که جشنواره در دوره سی و هفتم آن رویکرد متفاوتی ندارد و ما هیچگاه مدعی متفاوت بودن نسبت به سالهای پیشین برگزار این جشنواره نیستیم.
وی ادامه داد: برای اینکه پاسخگوی شرایط فرهنگی و هنری در سال جاری باشیم لذا به برگزاری طبیعی در حد انتظارات جامعه هنری فعال در عرصه تئاتر خواهیم پرداخت و لذا همینجا باید عرض کنم که سی و هفتمین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» در حقیقت تداوم منطقی سی وشش دوره برگزاری پیشین این جشنواره است.
برگزاری جشنواره «تئاتر فجر» پس از ایام فاطمیه
دبیر سی و هفتمین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» با اشاره به اینکه آغاز این جشنواره 22 بهمنماه سال جاری خواهد بود و تا 4 اسفند به کار خود ادامه خواهد داد گفت: ما با 3 فرصت زمانی برای برگزاری این جشنواره مواجه بودیم، دی ماه زمان خوبی برای برگزاری جشنواره نبود و این ترجیح را نیز دادیم که با برگزاری جشنواره فیلم فجر در دهه نخست بهمنماه نیز تداخل نداشته باشیم، از 10 تا 20 بهمن نیز که مصادف با ایام فاطمیه هستیم و لذا مناسب دیدیم که برگزاری جشنواره را به ایام بعد از شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) موکول کنیم که ناگزیر این جشنواره با برگزاری جشنواره بینالمللی «موسیقی فجر» تقارن پیدا کرد.
این نویسنده و کارگردان تئاتر با اشاره به انتشار فراخوان سی و هفتمین جشنواره بینالمللی«تئاتر فجر» تصریح کرد: از جمله ویژگی های فراخوان این دوره از جشنواره نگرشی واقع بینانه به فعالیت های حوزه هنرهای نمایشی متأثر از شرایط حاکم فرهنگی و اقتصادی کشور است.
وی افزود: تدوین و انتشار آئیننامه جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» از سوی معاونت هنری ارشاد در مقطعی بعد از تلاش ما برای طراحی فراخوان این دوره از جشنواره رقم خورد که اگر پیشتر این آئیننامه منتشر میشد شاید در ماهیت فراخوان جشنواره دخل و تصرفهایی نیز صورت میگرفت با این وجود من نه به عنوان یک نویسنده و کارگردان تئاتر بلکه به عنوان دبیر جشنواره «تئاتر فجر» خود را ملزم به تبعیت از راه طی شده دوستان و همکارانم در ادوار پیشین مدیریت و دبیری این جشنواره میدانم.
تغییر در مناسبات تئاتری در پی ظهور پدیدههایی همچون تئاتر خصوصی
برهانیمرند با اشاره به اینکه ورود تئاتر خصوصی، فعالیت بیشمار نسل جوان در عرصه تئاتر و موارد نظیر آن شرایط ویژهای برای مناسبات و امور تئاتری حال حاضر به وجود آورده است گفت: نسل نوی تئاتر نگاهی متفاوت تر به پیرامون خود دارد و لذا با انگیزه بیشتری در این رویداد بزرگ شرکت کند، برای ترغیب و ایجاد انگیزه بیشتر به ویژه در مواجهه با این نسل از هنرهای نمایشی کشور، عرصه رقابت را به شکلی رسمی به «تئاتر فجر» بازگرداندیم تا به این وسیله یکی از آسیبهای سالهای اخیر تئاتر مبنی بر بیانگیزگی و مشارکت کمرنگ اهالی تئاتر در بزرگترین رویداد تئاتر کشور را مرتفع سازیم.
این کارشناس، منتقد و مدرس تئاتر با تأکید بر این نکته که باید با مشارکت همه صنوف تئاتر، این جشنواره را به سمت رضایتمندی همه اهالی تئاتر سوق داد گفت: «تئاتر فجر» باید برآیند همه اجراهای عمومی آثار نمایشی باشد و از این نظر به جرئت میتوانم بگویم که جشنواره کاملترین دوره خود را تجربه خواهد کرد چرا که صد در صد مرورمحور خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه نقش ستاد برگزاری در برگزاری این دوره از جشنواره «تئاتر فجر» مشخص شده است و آن اینکه در درجه نسخت باید برگزارکننده خوبی باشیم گفت: در جشنواره دو مکانیزم برای شرکت آثار نمایشی داریم، یکی آثاری که دورخیز جشنوارهای داشتهاند و دیگر آثاری که میهمان جشنواره هستند و در نتیجه یکی از وظایف اصلی و اساسی ما این است که با امانتداری از آثار، انتخابگران خوبی نیز باشیم.
احترام خاصی به میهمانان، هنرمندان و مخاطبان جشنواره قائلیم
کارگردان نمایش «تیغ کهنه» تأکید کرد: از جمله اصول اساسی مورد نظر ما در این دوره از جشنواره احترام به مخاطبان تئاتر و میهمانان و هنرمندان شرکتکننده در آن است، شاید این مهم طی سالهای قبل چندان مورد توجه قرار نگرفته باشد اما ما به عنوان برگزارکنندگان این جشنواره احترام و تکریم مخاطب و هنرمند تئاتر را یکی از آداب لازمالاجرا جشنواره قلمداد کرده که البته به آن کمی تشریفات معمول و متعارف را نیز ضمیمه خواهیم کرد.
دبیر جشنواره «تئاتر فجر» اظهار داشت: از جمله دیگر شاخصههای مورد تأکید در این جشنواره توجه به استانها و تولیدات نمایشی آنهاست که در این دوره برنامه ویژه و جامعی برای آن خواهیم داشت که در ادامه مدیر امور استانهای جشنواره توضیحاتی تکمیلی در این زمینه خواهد داد.
برهانیمرند گفت: ما نسبت به دوره پیشین جشنواره افزایشی در بودجه و اعتبارات آن نداشتهایم اما در بخش بینالملل جشنواره و با توجه به نوسانات و بیثباتی قیمت ارز، تمام تلاش خود را به کار بستهایم تا از ارز دولتی برای مخارج این بخش استفاده کنیم و تمام تلاش خود را به کار خواهیم بست تا کیفیت این بخش از جشنواره را نیز همچون سایر بخشها و براساس انتظارات حفظ نماییم.
وی با گلهمندی از انتقادات غیرمنصفانه و انتظارات بیش از حد تصور از جشنواره «تئاتر فجر» گفت: این جشنواره قرار نیست به همه بحرانها و نواقص جاری تئاتر پاسخ دهد، این جشنواره تنها آوردگاهی است به منظور حضور مجموعهای از اجراهای نمایشی و برنامههای مرتبط با حوزه هنرهای نمایشی و قرار نیست در آن قوانینی پایهگذاری و یا اصلاح شود.
این کارگردان تئاتر با تأکید بر نگاه مدبرانه و مسئولیتپذیری دبیرخانه جشنواره «تئاتر فجر» گفت: همانطور که پیشتر اشاره شد نگاه ما به این دوره از جشنواره واقعبینانه است، مشکلاتی در امور کشور جاری است و از جمله آنها مشکلات مالی و بودجهای است، تمام تلاش ما برای رفع این نقص صرفهجویی در منابع مالی است و به همین دلیل اگر در بندهای و جزئیات فراخوان دقت کرده باشید، این دوره از جشنواره نسبت به دورههای قبل از نظر تعداد بخشها و حجم برنامههای پیشبینی شده موجز و خلاصهتر است.
این گزارش حاکی است در ادامه این نشست مدیران بخش های مختلف این جشنواره به توضیحی مختصر از مختصات و کارگاههای انجام شده در بخش خود پرداختند و در ابتدا سعید اسدی؛ مدیر بخش بینالملل جشنواره گفت: چند اصل در این بخش مورد اهمیت است یکی حضور مؤثر میهمانان خارجی برای برگزاری برنامههایشان و استفاده از برنامههای جشنواره، دیگر فراهم آوردن شرایطی برای انجام ملاقاتهایی میان هنرمندان داخلی و خارجی به منظور تعامل بیشتر که تمام زمینه و مقدمات برای اجرای مفید و هدفمند آن در حال انجام است.
84 اثر متقاضی حضور در بخش بینالملل جشنواره
وی ادامه داد: آمار نهایی آثار رسیده به این بخش که هماکنون در حال بررسی قرار گرفته است 84 اثر است و البته 40 مذاکره نیز با گروه های مهم تئاتری برای ارزیابی و دعوت احتمالی از آنها برای اجرای آثارشان را در دستور کار داریم.
اسدی در پایان سخنان خود با اشاره به اینکه در بودجه بخش بینالملل جشنواره تنها منابع ریالی مطرح نیست گفت: ما بخشیاز کارگاههای آموزشی جشنواره را به کارگاههایی با حضور مدرسان خارجی اختصاص دادهایم که به این منظور با 5 مدرس و کارشناس تئاتر خارجی در حال رایزنی و مذاکره هستیم.
همچنین اتابک نادری؛ مدیر امور استانهای اداره کل هنرهای نمایشی ارشاد در مورد برگزاری جشنوارههای استانی فجر گفت: نخستین جشنواره استانی«تئاتر فجر» در اردبیل و خراسان شمالی برگزار خواهد شد و این روند در سایر استانها تا 27 شهریور ادامه خواهد یافت.
بازبینی حضوری آثار استانی در صورت تمایل گروههای نمایشی
وی ادامه داد: پس از اتمام برگزاری جشنوارههای استانی، گروهی از کارشناسان ارزیاب از سوی دبیرخانه برای بازبینی حضوری آثار متقاضی و منتخب برای شرکت در جشنواره «تئاتر فجر» اعزام خواهند شد که البته بازبینی به این شکل اختیاری است و شاید گروههایی ترجیح بدهند تا آثارشان از طریق فیلم مورد بازبینی قرار گیرد.
در ادامه این نشست نادر برهانی مرند؛ به پرسش برخی از خبرنگاران حاضر در سالن پاسخ گفت و در ابتدا در پاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا که پرسید در طراحی و انتشار فراخوان تا چه اندازه به آئیننامه جشنواره «تئاتر فجر» که از سوی معاونت هنری ارشاد نزدیک است گفت: این آئیننامه پس از استقرار ما در دبیرخانه جشنواره منتشر شد و لذا شاید چندان تحت تأثیر آن قرار نگرفته باشد. البته معتقدم در تدوین آئیننامه «تئاتر فجر» نیز کمی شتابزده عمل شده است و باید سر فرصت کارشناسان طی چند نشست کارشناسی خیلی مفصلتر و جامعتر به این موضوع بپردازند. اگر اختیار برای طراحی فراخوان جشنواره را داشتم به سراغ فراخوان آرمانی خود میرفتم، فراخوانی که جشنواره را به مثابه یک آئین، یک جشن و یک گردهمایی بزرگ اهالی تئاتر تعریف کند چیزی که در سالهای اخیر کمتر به این وجه از جشنواره توجه شده است.
روح انقلاب در تمامی آثار جشنواره جاری و ساری است
وی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار ایکنا که آیا بهتر نبود به جای طراحی بخشی مستقل تحت عنوان چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی که شکلی شعاری و بعضاً تحمیلی به بدنه جشنواره را دارد، این بخش را گسترده در سایر بخشها مشاهده میکردیم و آثار با ماهیتی انقلابی و ارزشی مورد حمایت قرار می گرفتند، گفت: روح انقلاب در میان همه آثار و در همه بخش های جشنواره جاری و ساری است. مراد از ایجاد بخش چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی در فراخوان جشنواره توجهی جامع و کارشناسی شده به آثار تئاتر انقلاب اسلامی است که مورد توقع طیفی از جامعه نیز محسوب میشود.
برهانیمرند در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگر که در ساختار مدیریتی جشنواره، مدیرکل هنرهای نمایشی ارشاد به عنوان رئیس جشنواره و دبیر جشنواره نیز حکم دبیر هنری را دارد، این رویه تا چه اندازه به معنی کاهش اختیارات دبیر جشنواره است گفت: حداقل تاکنون که کوچکترین نکته ای از سوی مرکز هنرهای نمایشی به من تحمیل نشده است و اساساً شرط من هم برای پذیرش دبیری این جشنواره اختیار تامی است که از سوی مدیرکل هنرهای نمایشی باید به من داده شود.
دبیر سی و هفتمین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگر که پرسید آیا نباید صرفنظر از همایش پژوهشی به ویژه در بخش چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی، دبیرخانه نیز یک پژوه پژوهشی برای بررسی تئاتر انقلاب طی چهل سال گذشته تعریف کند گفت: مگر یک جشنواره با این ساختار و مختصات و با بودجه کمی که در اختیار دارد باید چند مأموریت را به انجام برساند؟ این مسئله را در همان همایش پژوهشی مورد تأکید قرار میدهیم و البته اداره کل هنرهای نمایشی وظیفه اصلی انجام این روند تحقیقاتی را برعهده دارد.
گزارش از امیرسجاد دبیریان
انتهای پیام