به گزارش ایکنا؛ جدیدترین شماره فصلنامه علمی پژوهشی پژوهش در دين و سلامت ویژه زمستان 97 به صاحبامتیازی دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و مدیرمسئولی حجتالاسلام مرتضي عبدالجباري منتشر شد.
عناوین مقالات پژوهشی که در این شماره انتشار یافته بدین قرار است: «مقايسه تنظيم شناختي - هيجاني، منبع كنترل و معناجويي در بين دانشجويان بومي و غيربومي»، «اثربخشي آموزش دعا و نيايش بر استرس ادراك شده زنان سرپرست خانوار تحت پوشش كميته امداد امام خميني»، «تاثير مداخله مذهبي - معنوي بر قدرت دروني زنان مبتلا به سرطان سينه»، «رابطه نگرش مذهبي با علائم روان شناختي در زنان باردار مراجعه كننده به مراكز بهداشتي- درمانی شهر اروميه در سال 1395»، «بررسي مقايسهای سلامت روان در بين حافظان قرآن و غيرحافظان قرآن شهر گرگان»، «نقش ويژگيهاي شخصيت در پيشبيني هوش معنوي دانشآموزان دوره متوسطه دوم شهرستان بستان آباد»، «مقايسه ارتباط تعهد مذهبي با ميزان پايداري ازدواج در دو گروه از زوجين متقاضي طلاق و عادي شهر تهران»، «مقايسه تصور از خدا و نگرش به زندگي افراد داراي اختلال هويت جنسي پس از عمل جراحي تغيير جنسيت با همتايان خود قبل از عمل جراحي»، «بررسي آثار تلاوت قرآن كريم و شنيدن آواي آن بر ابعاد سلامت معنوي در دانشجويان دانشگاه پيام نور».
عناوین مقالات مروری که در این شماره منتشر شدهاند چنین است: «كمال در خلقت از ديدگاه قرآن: لزوم تغيير در خلقت زيستي موجودات»، «تطبيق مراحل رشد انسان در روانشناسي و نهجالبلاغه».
در چکیده مقاله «بررسي مقايسهای سلامت روان در بين حافظان قرآن و غيرحافظان قرآن شهر گرگان» میخوانیم: «با وجود پيشرفتهايي كه انسان در طول زمان داشته، هنوز به آرامش رواني كه از ديدگاه سازمان جهاني بهداشت اساس زندگي سعادتمندانه محسوب ميشود، دست نيافته است. ازاين رو، لزوم توجه به آموزههاي ديني به ويژه قرآن كريم براي تامين سلامت روان مشخص ميشود. هدف اين پژوهش مقايسه سلامت روان در بين حافظان قرآن و غيرحافظان قرآن بوده است.
در اين مطالعه مورد - شاهدي، 101 نفر از حافظان قرآن شهرستان گرگان با 102 نفر از همتايان غيرحافظ قرآن از نظر سلامت روان در سال 1394 مقايسه شدند. نمونهگيري در گروه مورد (حافظان قرآن) به صورت در دسترس؛ و در گروه شاهد (غيرحافظان) نيز به صورت در دسترس و با روش همسانسازي با گروه مورد از نظر جنس و سن صورت گرفت. دادهها با استفاده از پرسش نامه سلامت عمومي 28 سوالي (28GHQ-) گردآوري شد. تحليل آزمونهاي آماري (آزمون كولموگروف اسپيرنوف، من ويتني و تحليل واريانس يك طرفه) نيز در سطح 05/0>P صورت گرفت. در اين پژوهش همه مسائل اخلاقي رعايت شده است و نويسندگان مقاله هيچ گونه تضاد منافعي گزارش نكردهاند.
نتايج نشان ميدهد افرادي كه حافظ قرآن بودند در برخي از مقياسهاي سلامت عمومي نسبت به افراد غيرحافظ از سلامت روان بيشتري برخوردار بودند. همچنين حفظ قرآن ميتواند بر ارتقاي سلامت روان افراد موثر باشد.»
در چکیده مقاله «مقايسه تصور از خدا و نگرش به زندگي افراد داراي اختلال هويت جنسي پس از عمل جراحي تغيير جنسيت با همتايان خود قبل از عمل جراحي» میخوانیم: «پژوهشها نشان ميدهد كه نوع نگرش افراد به زندگي و تصورشان از خدا ميتواند در زمينه پيشگيري از آسيبپذيري نسبت به پيامدهاي جسمي و رواني اختلالات رواني موثر باشد. هدف از پژوهش حاضر مقايسه تصور از خدا و نگرش به زندگي افراد داراي اختلال هويت جنسي پس از عمل جراحي تغيير جنسيت با همتايان خود قبل از عمل جراحي است.
اين پژوهش از نوع علي – مقايسهای است. تعداد 65 نفر از افراد مبتلا به اختلال هويت جنسي قبل و بعد از عمل جراحي با استفاده از روش نمونهگيري گلوله برفي از ميان جامعه افراد تراجنسي در ايران انتخاب شدند و مقياس تصور از خدا و شاخص نگرش به زندگي بر روي آنان اجرا شد. دادههاي به دست آمده با استفاده از آزمون تي مستقل و تحليل كوواريانس تجزيه و تحليل شد. در اين پژوهش همه مسائل اخلاقي رعايت شده است و نويسندگان مقاله هيچ گونه تضاد منافعي گزارش نكردهاند.
تحليل دادهها نشان داد افراد ترا جنسي تغييرجنسيت داده نمرههاي بالاتري در مقياس تصور از خدا و شاخص نگرش به زندگي به دست آوردهاند. همچنين بين دو گروه آزمودني، از نظر ميانگين نمرههاي خرده مقياسها تفاوت معناداري وجود داشت؛ اين در حالي است كه نمرههاي دو گروه از نظر جنسيت و سطح تحصيلات تفاوت معناداري نداشت. نتايج نشان ميدهد كار بر روي تصور افراد از خدا و نوع نگرش آنان به زندگي ميتواند بعضي از عوامل نگهدارنده و تشديد كننده اختلالات هويت جنسي را تعديل كند و در درمان آنها موثر باشد.»
در آغاز مقاله «تطبيق مراحل رشد انسان در روانشناسي و نهج البلاغه» میخوانیم: «اين پژوهش از نوع تحليلي – كتابخانهای است كه پس از مطالعه و بررسي كتب مختلف روانشناسي و كتاب نهج البلاغه، مراحل رشد انسان و ويژگيهاي آن بررسي شد. براي جمعآوري دادهها از كتابهاي حوزه علوم اسلامي و ديني به ويژه كتب مرتبط با سخنان امام علي(ع) در نهج البلاغه، كتب حوزه علوم روانشناسي تحولي و رشد و همچنين مقالات مرتبط با حوزه ديني و روانشناسي استفاده شد. در اين پژوهش همه مسائل اخلاقي رعايت شده است و نويسندگان مقاله هيچگونه تضاد منافعي گزارش نكرده اند.
يافتههاي روانشناساني چون پياژه و اريكسون در دورههاي مختلف جنيني، كودكي، نوجواني، جواني و پيري با بيانات حضرت علي(ع) در نهجالبلاغه تطابق بسيار دارد و از ديدگاه ايشان هر كدام از مراحل رشدي داراي حساسيت ويژه ي خود و نيازمند توجه است.
طي بررسي مراحل رشد به عوامل وراثتي، محيط اجتماعي، روان شناختي، جسماني و… پيش و پس از تولد اشاره شد. براي اينكه افراد مراحل رشد را با موفقيت طي كنند علاوه بر تغذيه مناسب و محيط غني، نكات تربيتي و آموزشي بسيار تاثيرگذار است؛ در نهجالبلاغه جز راهكارهای روان شناختی، به مواردی چون روابط والدين با كودك، دوست يابي، ازدواج و ارتباط با كهنسالان نيز اشاره شده است.»
انتهای پیام