کد خبر: 3904288
تاریخ انتشار : ۲۲ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۵

گزارش صندوق نوآوری و شکوفایی در ستاد نقشه جامع علمی ارائه شد

گزارش صندوق نوآوری و شکوفایی در ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با حضور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ارایه و بررسی شد.

به گزارش ایکنا به نقل از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۱۳۲ ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با اشاره به گزارش ارائه شده از سوی صندوق نوآورری و شکوفایی گفت: خوشبختانه این گزارش نشان می‌دهد سیر تحولی که مقام معظم رهبری به آن تأکید دارند در این صندوق صورت گرفته است.

وی در ادامه با اشاره به تفکیک انجام شده بین نهاد سیاست‌گذار و نهاد مجری در گزارش صندوق نوآوری بیان کرد: معمولاً دستگاهی که اجراکننده است باید پیشنهاد سیاست را نیز ارائه دهد.
 
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد توزیع عادلانه تسهیلات صندوق نوآوری گفت: مدلی باید طراحی شود که شهر‌های دور از مرکز، از حمایت قوی‌تری برخوردار شوند و حتماً برای سرمایه‌گذاری فناوری‌های نو و حمایت از آن طراحی لازم انجام شود.

وی بر ضرورت ارائه پیشنهاد توسط صندوق نوآوری به ستاد نقشه جامع علمی کشور در این زمینه تأکید کرد و گفت: در واقع ذی‌نفع به نوعی سیاست‌گذار است منتهی باید فرآیند تصویب سیاست مسیر قانونی خود را طی کند.

عاملی در مورد توزیع عادلانه تسهیلات صندوق نوآوری گفت: مدلی باید طراحی شود که شهر‌های دور از مرکز، از حمایت قوی‌تری برخوردار شوند و حتماً برای سرمایه‌گذاری فناوری‌های نو و حمایت از آن، طراحی لازم انجام شود.

رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور عنوان کرد: ما نیازمند برنامه‌ریزی نظام‌مند و البته هوشمند هستیم. بدیهی است هوش مصنوعی توان سیستمی دارد.

در حال حاضر ۵۰۶۲ شرکت دانش‌بنیان فعال هستند

علی وحدت، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ضمن تشکر از اینکه فرصتی برای ارائه گزارش این صندوق فراهم شده است، گفت: فعالیت این صندوق به عنوان یک سرویس‌دهنده مالی است و امور سیاست‌گذاری در حیطه اختیارات آن نیست.

وی با بیان این مطلب که گاهی از صندوق مطالبه می‌شد که صرفاً حمایت مالی نداشته باشد و رویکرد مشاوره‌ای نیز داشته باشد، گفت: همکاری‌هایی با پارک‌های علم و فناوری، وزرات علوم، وزارت بهداشت، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری داشتیم.
 
وحدت در مورد ساختار صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: در سال ۹۱ اساسنامه این صندوق از سوی شورای نگهبان تأیید شد و زیر نظر رئیس شورای عالی علوم تحقیقات و فناوری که رئیس‌جمهور است، فعالیت می‌کند.

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به مأموریت‌های صندوق نوآوری گفت: کمک به تحقق و توسعه اقتصاد دانش‌بنیان، تکمیل زنجیره ایده تا بازار، تجاری‌سازی نوآوری‌ها، دستاورد‌های پژوهشی و اختراعات، کاربردی کردن دانش از طریق ارائه کمک‌ها و خدمات مالی و پشتیبانی به شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان از جمله این مأموریت‌هاست.

مرکز شتاب‌دهنده دانشگاه آزاد برای دانشجویان شهرستانی راه‌اندازی شد

در ادامه جلسه محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: طی جلساتی که با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری داشتیم به این نتیجه رسیدیم که باید توسعه از شهر تهران پیگیری شود.

وی ادامه داد: با مشارکت معاونت علمی ساختمانی از دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان مرکز شتاب‌دهنده راه‌اندازی شد و شرط گذاشتیم که فقط دانشجو‌های شهرستانی با موضوعی در رابطه با شهر خودشان در این مرکز تیمی تشکیل دهند.

رئیس دانشگاه آزاد گفت: هدف از راه‌اندازی این مرکز شتاب‌دهنده ایجاد فضای نوآوری برای دانشجویان شهرستانی در تهران است.
وی ادامه داد: برنامه‌ریزی شده تا دانشجویان شهرستانی از همان بدو ورود به شهر تهران برای تحصیل، در حوزه‌ای که به تخصص شهرستان خود برمی‌گردد، سرویس خدماتی بگیرند.
طهرانچی در پایان افزود: در صورتی که موفق به اجرا کسب و کار در شهرستان خود شدند، ۴۰ درصد از تسهیلات اعطاء شده، بلاعوض خواهد شد.

ضرورت تضمین بازار برای محصولات دانش‌بنیان

حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی نیز با اشاره به اینکه در اکوسیستم تبدیل علم به ثروت یکی از نهاد‌های ضروری، نهاد تضمین مالی است؛ گفت: ضرورت دارد آزمایشگاه‌­های مرجع کیفیت و تضمین محصولات را به منظور اینکه خریدار بهانه­‌ای برای خرید محصول خارجی نداشته باشند، بررسی کنند.

وی بر ضرورت تضمین بازار برای محصولات دانش‌بنیان تأکید کرد و گفت: سازوکاری برای تضمین بازار محقق، نوآور و شرکت­‌های دانش‌بنیان که محصول با کیفیت تولید می‌کنند، فراهم شود.
 
لزوم برنامه‌ریزی شورای عالی انقلاب فرهنگی برای راهبری صندوق نوآوری

در ادامه جلسه علی‌اکبر حق‌دوست، معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی سخنانی در خصوص راهبری صندوق نوآوری گفت: یکی از آسیب‌های بسیار جدی که کشور به آن دچار شده و در آینده نیز تشدید خواهد شد، گرادیان بین شهر‌های بزرگ و به خصوص شهر تهران است.

وی با بیان این مطلب که بیش از ۷۰ درصد بودجه پژوهشی کشور در استان تهران هزینه می‌شود، افزود: تقویت این گرادیان در آینده باعث نابسامانی کشور خواهد شد. این نابسامانی به تدریج باعث می‌­شود که اقتصاد در مناطق کوچک کشور روزبه‌روز کم‌رمق‌­تر شود.

وی به طرح سؤال‌هایی که «آیا برای اصلاح این قضیه باید راهبری خاصی داشته باشیم؟ آیا اولویت خاصی برای توزیع منابع خودمان داریم؟ در چه فیلد‌هایی باید سرمایه‌گذاری کنیم؟ آیا ما به صورت هدفمند در حوزه علوم انسانی و سایر علوم کار می‌­کنیم؟» پرداخت و پیشنهاد داد: شورای عالی انقلاب فرهنگی در راهبری صندوق نوآوری و شکوفایی برنامه­‌ریزی کند.

توزیع متوازن تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان داده شود

در ادامه مخبر دزفولی گفت: پیشنهاد می‌دهم برای فعالیت‌های شرکت دانش‌بنیان فراخوان داده شود و بررسی شود قابلیت دریافت گرنت از صندوق را دارند یا خیر؟

وی بر ضرورت تشخیص موضوعات اولویت‌­دار کشور با همکاری جریان علمی کشور تأکید کرد و پیشنهاد داد: صندوق نوآوری و شکوفایی با وزارتین علوم و بهداشت و همچنین دانشگاه‌­های بزرگ کشور ارتباط تنگاتنگی داشته باشد.

به گفته مخبر دزفولی، تیم‌های داوری صندوق نوآوری افزایش یابد و همچنین در مسیر ۱۵ اولویت نقشه جامع علمی کشور حرکت کنند و گزارش آن به ستاد نقشه جامع ارائه شود.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بر توزیع متوازن تسهیلات تأکید کرد وگفت: راه‌­اندازی شرکت‌­های دانش‌بنیان در استان­‌های کم‌برخوردار از این مسیر اتفاق می‌افتد و مناطقی که منابع مالی و امکانات کافی در اختیار ندارند در این صورت می‌­توانند به رقابت با مجموعه­‌های بزرگ­تر بپردازند.

وی در پایان سخنان خود بر لزوم داوری گزارشات به صورت عادلانه تأکید کرد و پیشنهاد داد: تیم‌های داوری صندوق نوآوری افزایش یابد و همچنین در مسیر ۱۵ اولویت نقشه جامع علمی کشور حرکت کنند و گزارش آن به ستاد نقشه جامع ارائه شود.

صندوق نوآوری یکی از عوامل اصلی توسعه اقتصاد دانش‌بنیان است

حسن قدسی‌پور، معاون نظارت و ارزیابی علم و فناوری ستاد علم و فناوری ضمن تشکر از ارائه گزارش منطقی صندوق نوآوری و شکوفایی و با اشاره به اینکه صندوق خود را حامی مالی و بانکدار می‌داند و اعتقاد دارد که حوزه سیاست‌گذاری را دستگاه‌های مربوطه انجام دهند، گفت: سیاست‌گذار برای اجرای بهتر نیاز به کسب اطلاعاتی در این زمینه دارد.

وی با تأکید بر اینکه یکی از عوامل اصلی توسعه اقتصاد دانش‌بنیان وجود همین صندوق است، افزود: چند جریان اصلی در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان وجود دارد.

قدسی‌پور با بیان این مطلب که یکی از این جریان‌های اصلی برای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان وجود شرکت‌های دانش‌بنیان است، گفت: خوشبختانه تعدادی از این شرکت‌ها مورد حمایت صندوق هستند.

معاون نظارت و ارزیابی علم و فناوری ستاد علم و فناوری دیگر جریان اصلی توسعه اقتصاد دانش‌بنیان را وجود شرکت‌های بزرگ بیان کرد و گفت: جریان اصلی اقتصاد کشور به وسیله این شرکت‌هاست که این طور به نظر می‌رسد نقش صندوق در توسعه این شرکت‌ها و توسعه اقتصاد دانش بنیان کمرنگ است.

وی با اشاره به وام اخیر برای صنعت خودروسازی کشور اظهار داشت: در صورتی که این حمایت‌ها از تولید در کشور از مسیر صندوق انجام شود با توجه به نظارت‌های دقیق صندوق قطعاً شاهد بهره‌وری بیشتر این تخصیص‌ها در صنایع خواهیم بود.

قدسی‌پور بر لزوم اهتمام ویژه صندوق به شرکت‌های بزرگ تأکید کرد و گفت: تخصیص اعتبار از طریق صندوق باعث اقتصاد پویا و رونق بیشتر اقتصاد می‌شود.
 
وی افزود: برای ارائه گزارش دقیق از بازگشت سرمایه به کشور، باید گزارش‌ها بر مبنای اولویت‌ها و اینکه شرکت‌های دانش‌بنیان در چه زمینه‌ای فعالیت دارند، تنظیم شود.
قدسی پور با اشاره به اهمیت بحث اشتغال ادامه داد: شرکت‌های اندیکاتوری که در دانشگاه‌ها ایجاد می‌شود به عنوان چرخه اصلی در اشتغال فارغ التحصیلان، مهم هستند.
 
وی با طرح این سؤال که این شرکت‌ها چقدر مورد حمایت صندوق قرار گرفته‌اند، گفت: نیرو‌های نخبه و خوش‌فکر که در این شرکت‌ها مشغول هستند با استفاده از تسهیلات صندوق می‌توانند در چرخه اقتصاد وارد شوند.

مشکلات دانشجویان دارای مدرک معادل

علی خاکی صدیق، معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به مصوبه جلسه ۴۳۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی، در سال ۱۳۷۷ مبنی بر اینکه اعطای مدرک معادل ناشی از گذراندن دوره‌‏های آموزشی مصوب سازمان امور اداری و استخدامی و همچنین دوره‏‌های غیررسمی برگزار شده از سوی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی متوقف شود، گفت: بعضی از مراکز آموزش عالی علی‌رغم ابلاغ این مصوبه به دلیل بی‌اطلاعی که داشتند، دوره‌های تحصیلی را برگزار کردند.

وی ادامه داد: در سال ۱۳۹۴ مصوبه «امکان ادامه تحصیل فرهنگیان دارای مدرک معادل در مقاطع تحصیلی بالاتر» در جلسه ۷۷۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی صرفاً برای حل مشکل دانشگاه فرهنگیان به تصویب رسید.

خاکی صدیق افزود: همین شرایط برای افرادی که در مراکز آموزشی دیگری دوره‌هایی را گذرانده‌اند، اتفاق افتاده که طبق مصوبه جلسه ۴۳۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی معادل‌سازی مدرک برای آن‌ها امکان پذیر نیست.

وی با تأکید بر اینکه در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری این موضوع بررسی شده است، ادامه داد: این افراد از شورای عالی انقلاب فرهنگی درخواست دارند تسری مصوبه «امکان ادامه تحصیل فرهنگیان دارای معادل در مقاطع تحصیلی بالاتر» به کلیه دارندگان مدرک معادل فراهم شود.

در ادامه جلسه پس از بحث و بررسی اعضای جلسه با توجه به اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی بر عدم تغییر مصوبات شورا تأکید دارد، مقرر شد که اطلاعات بیشتری در خصوص مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۷۷ و ۱۳۹۴ و همچنین اطلاعات بیشتری در زمینه آمار دارندگان مدرک معادل در اختیار اعضای جلسه به منظور تصمیم‌گیری نهایی قرار داده شود.

حجت‌الاسلام حمید پارسانیا، رئیس شورای حوزوی به ارائه توضیحاتی در این زمینه پرداخت و گفت: ۳۰ مجموعه آموزشی و پژوهشی خاص که اساسنامه آن‌ها از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است که در چارچوب قوانین و مقررات وزارت علوم فعالیت می‌کنند و مأموریت‌های مختلفی اعم از ناظر ارتباط بین حوزه و دانشگاه و علوم انسانی و ... به آن‌ها واگذار شده است.

وی افزود: این کارگروه چندین سال است که تشکیل شده و با تغییر دولت‌ها و توقفی که در این کارگروه ایجاد می‌شود، دچار مشکل شده است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه ابهامات این کارگروه برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رفع شده است، گفت: این موضوع نیز دو مرتبه در شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی شده است.
انتهای پیام
captcha