دلایل پایداری و مانایی جهاددانشگاهی / راه‌اندازی شبکه «شهر دانشجو» و رونمایی از سامانه رویتاب
کد خبر: 3913491
تاریخ انتشار : ۰۸ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۷:۱۵
زجاجی در گردهمایی معاونان فرهنگی جهاددانشگاهی تبیین کرد:

دلایل پایداری و مانایی جهاددانشگاهی / راه‌اندازی شبکه «شهر دانشجو» و رونمایی از سامانه رویتاب

مدیرکل حوزه ریاست جهاددانشگاهی در سومین گردهمایی غیرحضوری معاونان فرهنگی این نهاد با بیان اینکه از جمله­ دلایل پایداری و مانایی جهاددانشگاهی کار انقلابی و خالصانه و نداشتن دید جناحی و سیاسی بوده است، گفت: داشتن عدالت، انصاف و رعایت اصول اخلاقی از خصایص این نهاد بوده و در شرایط فعلی هم توقع این است که خدمت­‌رسانی به مردم اولویت اول جهاددانشگاهی باشد.

شبکه «شهر دانشجو» راه‌اندازی می‌شود

به گزارش ایکنا، سومین گردهمایی غیرحضوری معاونان فرهنگی و رؤسای مراکز و سازمان­‌های فرهنگی جهاددانشگاهی در سراسر کشور امروز چهارشنبه، هشتم مردادماه، با محوریت «بحث، بررسی و هم­اندیشی پیرامون چگونگی برنامه­‌ریزی، اجرا و چالش‌­های فعالیت­‌های فرهنگی در شرایط شیوع کرونا»، به همراه رونمایی از کتاب چهل و سامانه رویتاب (سامانه بازتاب رویدادهای فرهنگی جهاددانشگاهی) و با حضور علیرضا زجاجی، مدیرکل حوزه ریاست جهاددانشگاهی و عیسی علیزاده، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی، برگزار شد.

بر اساس این گزارش، در آغاز این گردهمایی غیرحضوری که با حضور مجازی مدیران و معاونان فرهنگی جهاددانشگاهی در سراسر کشور برگزار شد، عیسی علیزاده، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی، با بیان اینکه این سومین گردهمایی مجازی معاونان فرهنگی این نهاد بوده و تجربه جدیدی است، اظهار کرد: اگر جهاددانشگاهی در چهلمین سال خود توانسته به دستاوردهایی در حوزه­‌هایی مانند آموزش و یا حتی پژوهش دست یابد، متأثر از فرهنگ جهادی بوده و معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی نقش بسزایی در رسیدن به این دستاوردها داشته است. در این ایام، درباره برنامه­‌هایی که مقرر بود از سوی معاونت فرهنگی پیگیری شود، چندین جلسه­ کارشناسی داشته­‌ایم و بر این اساس، برگزاری برخی برنامه­‌ها به دلیل آنکه امکان برگزاری آن‌ها به­‌صورت مجازی وجود نداشت، ملغی شد و اختتامیه تعدادی از برنامه­‌ها مانند جشنواره شعر دانشجویی نیز به­‌صورت مجازی برگزار شد. در عین حال، در رابطه با این موضوع که چه برنامه­‌های فرهنگی را می‌توان در بستر فضای مجازی برگزار کرد، نیازمند هم­‌اندیشی بیش­ از پیش هستیم.

فعالیت‌های فرهنگی دانشجویان در فضای مجازی

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی با بیان اینکه مناسک مهم حج و ایام سوگواری محرم را پیش­ رو داریم که دو مقوله­ مهم در برنامه­‌ریزی­‌های فرهنگی است، ادامه داد: امسال بنا به شرایط پیش­ آمده، حج برگزار نشد، اما نباید از ظرفیت‌­های رسانه‌­ای برای پرداخت به این دو حوزه غافل شد. با درنظر گرفتن شرایط موجود، در تلاش هستیم از جنبه رسانه‌ای و با هم­‌اندیشی با مدیران خبرگزاری­‌های ایکنا و ایسنا حول این محور که در ایام کرونا، چگونه پیرو مناسک باشیم و چگونه عزاداری کنیم، تولید محتواهای مناسبی داشته باشیم. از سوی دیگر، در سال تحصیلی پیش­ رو، حضور درصدی از دانشجویان را نخواهیم داشت و باید به این جمع­‌بندی برسیم که در حوزه­ فرهنگی، چه فعالیت­‌هایی را بر مبنای بستر فضای مجازی می­‌توانیم انجام دهیم.

علیزاده اضافه کرد: در آستانه­ چهلمین سالروز تأسیس جهاددانشگاهی قرار داریم و خوب است در فضای رسانه­‌ای، دستاوردهای فرهنگی این نهاد تبیین شود و ساختارهای نوینی که از سوی جهاددانشگاهی به­ وجود آمد و بعداً به­ عنوان الگو از آن­ها استفاده شد، به جامعه معرفی شود. همچنین درباره­ نیروی انسانی دغدغه­‌مند و یا رویدادهای فرهنگی جهاددانشگاهی که هر کدام منشأ اثر بوده­‌اند، اهتمام بیشتری شود و به این موضوعات پرداخته شود.

وی گفت: موضوع التزام به شعائر سوگواری ماه محرم، موضوعی است که بسیار جدی باید بر روی آن متمرکز شویم؛ تبیین چگونگی تعظیم شعائر محرم و با درنظر گرفتن رعایت پروتکل­‌های بهداشتی، از جمله­ موضوعاتی است که از منظر رسانه­‌ای باید به­‌خوبی به آن پرداخته شود. در این زمینه نهادی موفق خواهد بود که سرمایه­‌گذاری خوبی بر بستر فضای مجازی داشته، به نحوی که بعداً و با از بین رفتن این بیماری، این فضا را کنار نگذاشته و رها نکند، لذا اقتضای انجام فعالیت­‌ها و اقدامات فرهنگی جدی در این بستر وجود دارد.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی با تأکید بر اینکه نیازمند انجام کارهای هماهنگ در بستر فضای مجازی هستیم، افزود: فعالیت در چنین بستری، هماهنگی­‌هایی در سطح ملی نیاز دارد و بر همین اساس، برنامه­‌ها باید در سطح ملی برگزار شود. تجربه­ جشنواره­ شعر دانشجویی و برگزاری آن در همین بستر، و مشارکت همزمان حدود 500 دانشجو در زمان برگزاری این جشنواره به صورت مجازی، این موضوع را بیش­ از پیش روشن کرد که می­‌توان برنامه‌های فرهنگی را در این بستر و با مشارکت بیشتر دانشجویان برگزار کرد.

طرح «هر خانه، یک حسینیه» و سامانه رویتاب

علیزاده گفت: در خصوص ­ویژه­‌برنامه­‌های فرهنگی ماه محرم، یکی از مهم‌ترین برنامه‌هایی که در دستور کار داریم، طرح «هر خانه، یک حسینیه» است که مقرر شده با همکاری مجموعه­ خبرگزاری ایکنا این طرح دنبال شود. همچنین در مباحث معرفتی، قرار است کتب مربوط به شعائر محرم و عاشورا و عزاداری حسینی، ترویج شود. برنامه­‌های متعدد و در سطوح مختلف ملی و بین­‌المللی در ایام ماه محرم هر ساله برگزار می­‌شد که در نوع خود باشکوه بودند، از جمله آن‌ها برنامه­‌ای است که هرساله از سوی مجمع جهانی شیرخوارگان حسینی و به صورت بین­‌المللی برگزار می­‌شد، که امسال برنامه­‌هایی در چنین سطح برگزار نخواهند شد. بنابراین خبرگزاری­‌های ما باید به سمت تولید محتوا بروند و نیز در بخش چندرسانه­‌ای پیگیری برای تولیدات خوب صورت بگیرد و تا حد امکان تلاش کنیم، از جنبه­‌های معرفتی عزاداری و شعائر ایام محرم را دنبال کنیم.

وی درباره سامانه رویتاب (بازتاب رویدادهای فرهنگی) نیز بیان کرد: یکی از دلایل راه‌اندازی این سامانه، این بود که در جهاددانشگاهی، موضوع مستندسازی فرهنگی چندان قوی نبود و یکی از خصایص این وب­‌سایت و سامانه مربوطه این است که هر برنامه­ فرهنگی که برگزار می­‌شود، ماندگار خواهد بود. راه­‌اندازی رسانه­ تصویری جهاددانشگاهی (IPTV) هم در حال پیگیری است و سامانه رویتاب نیز در راستای دایرشدن همین رسانه امروز رونمایی خواهد شد.

دلایل مانایی جهاددانشگاهی

علیرضا زجاجی، مدیرکل حوزه ریاست جهاددانشگاهی، نیز در این گردهمایی حضور داشت و در سخنانی با بیان اینکه این ایام چهلمین سالگرد تأسیس جهاددانشگاهی را پیش‌رو داریم، گفت: همکاران فرهنگی از چندی قبل در تلاش هستند بازتاب تلاش­‌ها و زحمات چهل ساله این نهاد را به نمایش بگذارند. از جمله­ دلایل پایداری و مانایی جهاددانشگاهی انقلابی و خالصانه کار کردن، نداشتن دید جناحی و سیاسی و برای خدا کار کردن (علی­‌رغم وجود سلیقه­‌های مختلف)، داشتن عدالت و انصاف و رعایت اصول اخلاقی است. در شرایط فعلی هم خدمت­‌رسانی به مردم باید اولویت اول این نهاد باشد.

زجاجی با بیان اینکه طی چند ماه آینده مراحل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شوراها در سراسر کشور را خواهیم داشت، به شکل ورود فعالیت معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی در این حوزه اشاره کرد.

 وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه تقریباً اکثریت اعضا در سایر حوزه­‌های جهاددانشگاهی، از مسیر فعالیت‌های فرهنگی وارد جهاددانشگاهی شده­‌اند و زحمت­‌کش­‌ترین اعضای این نهاد حضور جدی و فعالی در حوزه­ فرهنگی داشته­‌اند، اظهار کرد: کار در این حیطه، به دلیل عقیده و نیت پاک انجام می­‌شود و مباحث سیاسی و نیات مادی مدنظر نبوده و نیست، لذا وظیفه مسئولان ارشد جهاددانشگاهی این است که به دغدغه­‌های فرهنگی اعضای این نهاد توجه کنند.

به گفته مدیرکل حوزه­ ریاست جهاددانشگاهی، شجره­ طیبه­ جهاددانشگاهی، کم مؤونه و پرثمر بوده و امید است با همین خصیصه، مسیر خود را ادامه دهد. انتظار این است حوزه­ فرهنگی جهاددانشگاهی در درجه نخست به دنبال انجام فعالیت­‌های فرهنگی برای قشر دانشگاهی باشد و نیز خدمات فرهنگی در راستای اصول انقلاب به جامعه ارائه کند.

وی گفت: جا دارد از همه زحمات مدیران و مراکز مختلف معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی تشکر کنم که هر کدام از این­‌ها کتاب مفصلی از فعالیت و خدمت دارند و امید است که فعالیت‌ها به صورت کیفی و کمی تداوم پیدا کند.

دستاوردهای مرکز افکارسنجی ایسپا

مهدی رفیعی، رئیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، نیز در این گردهمایی و طی سخنانی به ارائه گزارشی از آخرین دستاوردها و نتایج پیمایش­‌های انجام­ شده از سوی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران پرداخت و اظهار کرد: با توجه به شرایط شیوع کرونا که در آغاز سال جاری با آن مواجه بودیم، امکان نظرسنجی حضوری وجود نداشت، البته در این مدت و طبق استعلام از وضعیت برخی استان­‌ها که در وضعیت سالم قرار داشتند، شرایط برای اجرای طرح­‌های پایلوت حضوری فراهم شد، اما در بعضی استان­‌ها از جمله­ تهران که قرار بود طرح­‌هایی به­‌صورت پایلوت اجرایی شود، امکان انجام مصاحبه و نظرسنجی به­‌صورت حضوری میسر نشد.

وی افزود: طی امسال، سه تا چهار طرح پایلوت 10 هزارتایی داریم که می­‌بایست با همکاری معاونت­‌های استانی و پس از بهبود شرایط شیوع کرونا به مرحله اجرا برسند، اما در شرایط حاضر، کماکان پیمایش­‌ها به­‌صورت تلفنی انجام می­‌شود. در طول مدت شیوع کرونا، تعداد 16 طرح کارفرمایی، 5 طرح خویش­‌فرمایی اجرایی شده است که فقط 10 طرح به موضوع کرونا اختصاص داشته است.

رونمایی از نرم­‌افزار نظرسنجی فوق‌پیشرفته

رئیس ایسپا با تأکید بر عدم اعتبار نظرسنجی به صورت اینترنتی، گفت: در مرکز ما، نظرسنجی­‌های اینترنتی مطلقاً فاقد اعتبار است و در این ایام، نظرسنجی به صورت مجازی را جایگزین نظرسنجی­‌های حضوری کرده­‌ایم. امسال همچنین قرار است یک نرم­‌افزار نظرسنجی که با امکانات بسیار پیشرفته و خوب در ایسپا طراحی شده و برنامه­‌ای فوق‌پیشرفته است، رونمایی کنیم. بر این اساس، پس از تهیه­ پکیج آموزشی، این نرم­‌افزار در اختیار شعب ایسپا قرار می­‌گیرد. در بحث سخت‌افزاری نیز تعدادی تبلت در اختیار استان­‌ها قرار گرفته که این امر با توجه به حجم نمونه استان­‌ها صورت گرفته است. تلاش داریم با اتخاذ این رویکرد، در اجرای طرح­‌های پیمایشی کاغذ را به­‌طور رسمی حذف کنیم و به واسطه وسایل الکترونیکی کار انجام شود. آخرین نظرسنجی انجام‌شده توسط ایسپا مربوط به موضوع وضعیت اقتصادی و معیشتی و نگرش­‌های اقتصادی مردم با حجم نمونه یک­‌هزار و 600 نفری در همه استان­‌ها طی هفته اخیر بوده که نتایج و خروجی این پیمایش به­‌زودی منتشر خواهد شد.

در این گردهمایی همچنین مهدی عباسی، رئیس سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی، در سخنانی با ارائه گزارش اقدامات این سازمان اظهار کرد: در شرایط امروز، دانشجویان در فضای فیزیکی دانشگاه حضور ندارند، با مجازی شدن برگزاری کلاس­‌های دانشگاه، فعالیت در این عرصه بیشتر شده و حضور فیزیکی دانشجویان به صورت سنتی و فیزیکی مرسوم وجود ندارد، اما در بحث فعالیت­‌های فرهنگی در فضای دانشگاهی، رویکرد دانشجو حائز اهمیت است، که این رویکرد همدلانه و هماهنگ با فضای فرهنگ رسمی در دانشگاه نیست. در این­‌باره با چند موضوع روبرو هستیم، نخست گذار از نگرش‌های سنتی به مقوله­ فرهنگ به سمت رویکردهای فرهنگی - فناوری­‌محور و گذار از «دانشجوی گاهی در دسترس» به «دانشجوی همیشه در دسترس» است. امروز مخاطب برنامه­‌های فرهنگی ما در بستر مجازی، گسترش پیدا کرده و جهاددانشگاهی به جهان پیشاکرونا باز نخواهد گشت.

ضرورت سیاست‌گذاری و نهادسازی جدید

عباسی با بیان اینکه به­‌زودی تلویزیون اینترنتی هم خواهیم داشت، ادامه داد: بر اساس آن چیزی که موجب طراحی سامانه رویتاب شده است؛ اگر هر کدام از همکاران ما در شعب استانی خود را ملزم کنند که یک برنامه در رویتاب برگزار کنند، معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی هر روز یک برنامه فرهنگی در سطح کشور برای تعداد زیادی از مخاطبان دانشگاهی خواهد داشت. در عین‌­حال، زیرساخت­‌ها باید تقویت شود، ما سیاست‌گذاری و نهادسازی جدید نیازمندیم.

رئیس سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی با اشاره به پیگیری برخی سیاست‌های کلان در سازمان، اظهار کرد: قرار است سازمان دانشجویان و شعب آن در دانشگاه­‌ها به‌عنوان تشکل فراگیر دانشجویی شناخته و تقویت شوند و فعالیت آن­ها گسترش پیدا کند. رایزنی­‌هایی در این زمینه صورت گرفته و به چند دستاورد رسیده­‌ایم، بر اساس هماهنگی با مجموعه­ وزارتین علوم و بهداشت، قرار است دانشجویان عضو فعال در کانون­‌های دانشجویی سازمان دانشجویان از امتیاز برخوردار شوند و این موضوع در انتخاب دانشجویان نمونه مدنظر قرار خواهد گرفت. بر این اساس، با مشارکت کانون­‌های سازمان دانشجویان سراسر کشور جشنواره­‌ای داخلی برگزار می­‌کنیم و برگزیدگان آن به رویداد ملی رویش راه پیدا می­‌کنند.

شبکه «شهر دانشجو» راه‌­اندازی می­‌شود

وی گفت: طبق توافقی هم که انجام شده، قرار است رؤسای شعب سازمان دانشجویان در سراسر کشور، عضو کارگروه فرهنگی و اجتماعی شبکه­ جامعه­ دانشگاهی در سراسر کشور باشند. ظرف هفته­ آینده این مسئله به دانشگاه­‌ها ابلاغ خواهد شد. در راستای بحث شبکه­‌سازی دانشجویی و افزایش عضویت دانشجویان نیز هفته آینده سایت شبکه­ فراگیر «شهر دانشجو» راه­‌اندازی می­‌شود. این سایت امکانات زیادی دارد و هر دانشجو پروفایل اختصاصی دارد و تبدیل وضعیت عضویت آن­ها از این طریق صورت می‌پذیرد. شعب و کانون­‌های مختلف سازمان دانشجویان در این شبکه دارای صفحه مستقل خواهند بود و اعضا با یکدیگر می­‌توانند ارتباط بگیرند. با راه­‌اندازی سامانه شهر دانشجو بستر مطلوبی برای گسترش شبکه دانشجویی فراهم خواهد شد.

عباسی درباره­ اردوهای جهادی نیز گفت: یکی از دغدغه­‌های جدی معاونت فرهنگی و سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی طی سال­‌های اخیر موضوع اردوهای جهادی بوده است. تفاهمی با بسیج دانشجویی در این زمینه خواهیم داشت و به رونق گرفتن اردوهای دانشجویی کمک می­‌کند. بر این اساس، گروه‌­های جهادی می­‌توانند در سامانه­ اطلس جهادی ثبت و شماره ثبت بگیرند و طبیعتاً می­‌توانند شماره حساب بگیرند و کمک‌های مردمی دریافت کنند. این کار یک نظم و هماهنگی به کار اردوهای جهادی می‌دهد که توسط کانون­‌های سازمان دانشجویان برگزار می­‌شود.

وی گفت: هفته­ آینده و همزمان با رونمایی از سایت شهر دانشجو، سامانه «دست در دست» نیز رونمایی خواهد شد که به­‌منظور ثبت­‌نام دانشجویان داوطلب و علاقه­‌مند به شرکت در اردوهای جهادی است و دانشجویان می‌توانند در این سامانه ثبت‌­نام کنند. سیاست جدی دیگر سازمان دانشجویان، تقویت فعالیت­‌های شعب در دانشگاه‌­هاست، اگر لازم است رایزنی­‌هایی صورت بگیرد تا در فضای دانشگاهی قرار بگیرند و از ملزومات دانشگاه استفاده کنند، حتماً یاری­‌رسان آنها خواهیم بود.

حامد علی اکبرزاده، رئیس سازمان انتشارات جهاددانشگاهی، نیز در این گردهمایی ضمن ارائه بخش­‌هایی از دستاوردها و اقدامات این سازمان در حوزه نشر و پایان­‌نامه، اظهار کرد: فضای مجازی امروز یکی از مسائل مهم است، بسیاری از فعالیت­‌هایمان را در این بستر دنبال می­‌کنیم، البته همچنان معتقدیم در زمینه­ کتاب صوتی عقب هستیم و باید کار در این حوزه را جدی بگیریم. همچنین تلاش داریم مرکز تحقیقات نشر سازمان انتشارات جهاددانشگاهی را که مجلات الکترونیکی چاپ و منتشر می­‌کند، تقویت کنیم.

معضلات برنامه درآمدی برای کار فرهنگی

محمد شریف‌­زاده، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی واحد گلستان، نیز در این گردهمایی غیرحضوری، با بیان اینکه برنامه‌­ریزی فرهنگی در جهاددانشگاهی، با دستورالعمل فاخری انجام شده، اما به دلیل کمبود بودجه و عدم حمایت از فعالیت‌­های فرهنگی و عدم استقبال دانشجویان از طرح­‌های فرهنگی، موفقیت­‌ها کاسته می­‌شود، اظهار کرد: هر دو رویکرد برنامه­ درآمدی برای رسیدن به کار فرهنگی و یا برنامه­ فرهنگی برای رسیدن به درآمد، مشکل‌­زاست و از انجام کار فرهنگی به معنای واقعی ما را دور می­‌کند. از سوی دیگر باید یک تجدیدنظری در گستره مخاطبان برنامه­‌های فرهنگی جهاددانشگاهی صورت بگیرد؛ با توجه به اینکه بخش زیادی از اعضای جامعه، فارغ‌­التحصیل دانشگاه هستند، فعالیت­‌های فرهنگی باید این جمعیت را هم در بر بگیرد. اقدام راه‌­اندازی کانال تلویزیونی می­‌تواند در این امر کمک­‌کننده باشد.

رامین جانی‌­پور، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی استان لرستان نیز در سخنانی با تأکید بر اینکه باید از ظرفیت ایجادشده حاصل سال­‌ها فعالیت­‌های قرآنی جهاددانشگاهی استفاده کرد، گفت: خوب است هر واحد استانی، خود را مکلف به اجرای یک برنامه­ چند دقیقه­‌ای در ایام محرم کند.

علی حسینی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی واحد قم، نیز در این گردهمایی بیان کرد: محور اصلی جشنواره­ مهدویت که از سوی معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی واحد قم دنبال می‌­شود و دومین دوره­ آن برگزار شده است، آماده­‌سازی ظهور و برگرفته از بیانیه­ گام دوم انقلاب است که این جشنواره در بخش­‌های متعددی برگزار شد.

محمدتقی حسین‌­پور، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی واحد چهارمحال و بختیاری، نیز در سخنانی بیان کرد: اگر بخواهیم به گذشته و کارهای نکرده فکر کنیم، دچار رخوت و ناامیدی خواهیم شد، اما اگر به سراغ فضاهای جدیدتری برویم، اقدامات گزینی را به سرانجام خواهیم رساند. اکنون فرصتی برای بازخوانی رویکردهای فرهنگی این نهاد فراهم شده است؛ لذا باید روی تجربیات حاصل شده از اجرای فعالیت­‌های فرهنگی هم­‌اندیشی صورت بگیرد تا آیندگان از این تجربیات استفاده کنند.

در پایان این گردهمایی غیرحضوری از کتاب چهل و سامانه رویتاب (سامانه بازتاب رویدادهای فرهنگی جهاددانشگاهی) رونمایی شد.

گزارش تصویری این مراسم را اینجا ببینید.

انتهای پیام
captcha