کد خبر: 3920042
تاریخ انتشار : ۱۰ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۸
یادداشت /

راهکارهای ارتقای معرفت دینی عزاداران حسینی(ع)

مجالس عزاداری محرم بیش از این‌که مردم را به گریه و عزا و شور وادارد، باید به آنان معرفت دینی، تیزبینی، دشمن‌شناسی و شعور بیاموزد. در این یادداشت راهکارهایی برای بیشتر شدن معرفت دینی جوانان و درک بیشتر محرم ارائه می‌شود.

به گزارش ایکنا، با نگاهی گذرا از صدر اسلام تاکنون خواهیم دید که خلفای اموی و عباسی بسیار تلاش کردند که شیعه را نابود کنند و نام و یاد اهل بیت(علیهم‌السلام) را از بین ببرند. اما مذهب برحق شیعه تاکنون به حیات خود ادامه داده و هر روز به یاری خدا بر جمعیت آن افزوده شده و افراد بیشتری به این مذهب مشرف می‌شوند.

بدون شک یکی از مهم‌ترین رمزهای پایداری و ادامه حیات شیعه علی‌رغم سخت‌گیری‌ها و کشته‌شدن‌ها و قتل‌عام توسط مزدوران وقت، وجود کربلا و شهادت اباعبدالله الحسین(علیه‌السلام) است. شهادت حضرت تا روز قیامت آتشی در قلب شیعه ایجاد کرده که هرگز سرد نخواهد شد. به همین خاطر شیعیان هر ساله دور هم جمع شده و برای امام خود عزاداری می‌کنند.

پیامبر اکرم(صلی‌الله‌علیه‌وآله) نیز به این موضوع اشاره کرده و فرموده است: «إِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَيْنِ حَرَارَةً فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لَا تَبْرُدُ أَبَدا؛ همانا برای قتل حسین، حرارت و آتشی در قلوب مومنین است که هرگز سرد نخواهد شد»[1] این حرارت و سوزش سبب شده است که همیشه و در طول تاریخ شیعیان در ایام محرم دور هم جمع شده و به عزاداری برای امام خود بپردازند و با این کار احکام دین و سایر اعتقادات و دستورات اسلام را نیز یاد بگیرند.

دشمن نیز به خوبی فهمیده است که نقطه قوت شیعه حضرت اباعبدالله الحسین(علیه‌السلام) و کربلاست، لذا با تمام توان به جنگ با کربلا و تحریف معنوی آن آمده است و در رسانه‌های خود به شدت با برگزاری مراسم عزاداری مخالفت کرده و آن را بی‌عقلی و بی‌شعوری می‌خواند و عده قلیلی نیز تحت تأثیر آن‌ها قرار گرفته و خود را از این فیض عظیم محروم و همان حرف‌ها را تکرار می‌کنند و از این مجالس فاصله می‌گیرند.

بر این اساس مجالس عزاداری محرم، بیش از این‌که مردم را به گریه و عزا و شور وادارد، باید به مردم معرفت دینی و تیزبینی و دشمن‌شناسی و شعور بیاموزد. لذا راه‌کارهای زیر برای بیشتر شدن معرفت دینی جوانان و درک بیشتر محرم ارائه می‌شود:

1. بانیان مجالس حسینی(علیه‌السلام)، به سخنرانی و ارائه مطالب مفید، اهمیت بیشتری بدهند؛ سخنرانی زیبا و مفید، انسان را بیدار و آگاه می‌کند. عزاداران نیز باید به سخنرانی اهمیت داده و سر وقت در مراسم حاضر شوند تا از صحبت‌های خطیب مراسم نیز استفاده کنند، و به گونه‌ای نباشد که تنها برای روضه و سینه‌زنی در مراسم شرکت کنند.

2. دعوت از سخنرانان توانا، عالم و اهل مطالعه و دقت؛ بانیان مجالس حسینی(علیه‌السلام) باید در انتخاب سخنران دقت لازم را داشته باشند و از خطیبی توانا و اهل مطالعه و دقت دعوت کنند تا با سخنان شیوا و دلنشین خود سبب آشنایی نسل جوان و امروزی با اهداف قیام شوند و تیزبینی و دقت مخاطبان را بالا برده و سبب شوند آنان دشمن خود را به خوبی بشناسند.

3. سخنرانان محترم نیز باید اولاً: مطالبی را برای ایراد سخن انتخاب کنند که مقتضای حال بوده و درد جوانان را درمان کند و از مباحث روز باشد و بتواند اطلاعات دینی آنان را بهبود بخشیده و سبب گرایش بیشتر جوانان به دین و مذهب شود و آنان را به عمل به دستورات اسلام ترغیب کند. ثانیا: سخنرانی حتما با مطالعه قبلی بوده و به هیچ وجه مخاطب را کم ارزش تلقی نکنند. ثالثا: لازم است مطالب دینی را با مسائل روز تطبیق داده و به درستی به تبیین مطالب پرداخته شود و از پرداختن به مطالب کم‌ارزش و حاشیه‌ساز و تفرقه‌افکن و سبک، دوری کنند و مطالبی را بیان کنند که بر معرفت دینی و اجتماعی آنان افزوده و سبب شود بصیرت آنان بالا رفته و به درستی دوست و دشمن خود را بشناسند.

4. بانیان مجالس سعی کنند مطالب مختصر و مفیدی در راستای معرفت دینی و سیاسی را آماده کرده و به صورت نوشته در بین عزاداران توزیع کنند.

5. می‌توان هر شب قبل از شروع مراسم با پخش کلیپ‌های مناسب و آموزنده، سبب معرفت افزایی بسیاری از عزاداران شد، چون گاهی تاثیر یک کلیپ زیبا از چند ساعت سخنرانی بیشتر است و در برخی افراد خیلی سریع‌تر و زودتر اثر خواهد کرد.

6. آشنا شدن عزاداران به خصوص نسل جدید با جایگاه امام، صفات و ویژگی‌های امام، شناخت امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، شرایط ظهور، آینده پس از ظهور، جایگاه ولایت فقیه، جایگاه عمل و انجام واجبات در تشیع، اهمیت خواندن نماز، اهمیت حجاب و حیا در اسلام، اهداف قیام اباعبد الله الحسین(علیه‌السلام) و ضرورت جهاد و ایستادگی در برابر ظالم و دشمن، شناخت دقیق دشمن و استکبار از مهم‌ترین مسائلی هستند که باید در مورد آن‌ها سخن گفت و به جوانان آگاهی داد.

نویسنده: محمد فرضی‌پوریان
___________
پی‌نوشت
[1]. نورى، حسين بن محمد تقى، مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل، مؤسسة آل البيت عليهم السلام، قم، چاپ اول، 1408ق، ج‏10، ص 318.

انتهای پیام
captcha