حجتالاسلام والمسلمین سیدحیدر طباطبایی استادیار جامعه المصطفی و مدیر گروه حدیث مجتمع آموزش عالی امام خمینی المصطفی در گفتوگو با ایکنا ضمن اشاره به دریافت مجوز رشته معارف حدیث با گرایش ادعیه و زیارات در دوره کارشناسی ارشد، گفت: جامعةالمصطفی در پیکره تمدنی و الهامبخش نظام اسلامی، نقش آموزش بینالمللی را بر عهده دارد و مخاطبانی از 120 کشور در این دانشگاه بینالمللی مشغول تحصیل هستند؛ عمده تمرکز در این دانشگاه بینالمللی بر آموزش است گرچه تلاشهای پژوهشی فوقالعاده و بسیار خوبی هم صورت میگیرد.
وی افزود: آنچه تاکنون در جامعةالمصطفی در حوزه حدیث مطرح بوده است، علوم حدیث در مقاطع مختلف کارشناسی تا کارشناسی ارشد بود؛ علوم حدیث نوعا مباحث پیرامونی حدیث را پوشش میدهد، مانند تاریخ حدیث، جوامع حدیثیی فریقین، رجال و درایه و ... این خلاء وجود داشت که باید رشتههایی تاسیس شود که اهتمام و تمرکز ویژه بر معارف حدیثی داشته باشند، لذا رشته ادعیه و زیارات هم طراحی شد.
رئیس مدرسه عالی حدیث مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)، اظهار کرد: البته چیزی که مورد تصویب وزارت علوم قرار گرفت ترکیبی از دو رشته پیشنهادی ما بود، یعنی رشته معارف حدیثی با گرایش ادعیه و زیارات مجوز گرفت و مصوب شد. به دنبال دریافت مجوز، اصلاحاتی در سرفصلها و محتوا انجام شد؛ در این رشته تمرکز بر معارف حدیث و به عبارتی پررنگ دیدن مباحث فقهالحدیثی است؛ لذا 18 واحد به فقهالحدیث اختصاص یافته و مباحث کافی، نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه مورد بحث قرار میگیرد و معارف ادعیه و زیارات هم با رویکرد اعتقادی مانند توحید و نبوت و امامت و مباحث سیاسی و اجتماعی، علمی، طبی و بهداشت و سلامت روان، اخلاقی تربیتی آموزش داده میشود و تاریخ حدیث و مباحث پیرامونی آن به میزان بسیار کمی وجود دارد.
طباطبایی تصریح کرد: این رشتهها سابقه نداشته و از سوی جامعةالمصطفی طراحی شده است به خصوص در زمینه ادعیه و زیارات، کاملا نوآورانه است و فعلا در مقطع ارشد تدریس میشود؛ البته در مقطع دکترا هم 30 رشته مانند؛ صحیفهشناسی، نهجالبلاغهشناسی طراحی شده است که باید فرایند تصویب را در وزارت علوم سپری کند. در رشته ادعیه و زیارات بحثهای سندی و فقه الحدیثی، تمامی دعاها و زیارات انجام میشود، گرچه تمرکز بر متون اصلی مانند صحیفه و زیارات مشهوره، فلسفه دعا، فلسفه زیارات، جایگاه ادعیه و زیارات و ... است.
طباطبایی در پاسخ به این پرسش که با توجه به بعد بینالمللی جامعةالمصطفی آیا رویکرد تقریبی در این دروس لحاظ شده است، بیان کرد: رویکرد المصطفی در کلان، گرایش به سمت مباحث تقریبی است و اساسا به عنوان راهبرد در تمام فعالیتهای آموزشی و پژوهشی دنبال میشود؛ در مقطع سطح چهار تمامی رشتهها از جمله؛ تفسیر تطبیقی، علوم قرآنی و حدیث تطبیقی به صورت تقریبی ارائه میشود. البته در مقطع ارشد رویکرد تقریبی به میزان سطح چهار لحاظ نمیشود ولی روند آموزشی ارائه مفاهیم اهل بیت(ع) برای عموم انسانها فارغ از مذهب و دین آنهاست، زیرا ادعیه صحیفه سجادیه و بسیاری از مباحث نهجالبلاغه، مباحث انسانی و اثرگذار برای عموم انسانها هستند.
طباطبایی افزود: بر اساس مصوبه جامعةالمصطفی 80 درصد مخاطبان آموزشی رشتههای مختلف، دانشپژوهان خارج از کشور و 20 درصد دانشپژوهان داخلی هستند، لذا طلاب ایرانی که علاقه دارند از حوزههای علمیه وارد حوزه معارف حدیثی شوند میتوانند این رشتهها را انتخاب کنند و ما از پذیرش طلاب استقبال میکنیم.
انتهای پیام