مرمت بقعه امامزاده سید اسماعیل (ع) شناط ابهر
کد خبر: 4073729
تاریخ انتشار : ۰۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۹

مرمت بقعه امامزاده سید اسماعیل (ع) شناط ابهر

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ابهر، از مرمت بقعه امام‌زاده اسماعیل (ع) شناط ابهر خبر داد.

مرمت بقعه امام‌زاده سید اسماعیل (ع) شناط ابهر

داوود آبیان، رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ابهر در گفت‌وگو با ایکنا از زنجان، با بیان اینکه امام‌زاده اسماعیل شناط این شهرستان، یکی از مهم‌ترین و با اهمیت‌ترین بناهای تاریخی شهر ابهر است، اظهار کرد: این بنا یکی از ارکان اصلی فرهنگ شهر ابهر بوده که نیازمند مرمت است.

وی با اشاره به اهتمام جدی برای تعمیر این بنا، افزود: عملیات مرمتی مانند خالی کردن بندها، برچیدن کاشی سرامیکی، تراشیدن چسباننده کاشی‌ها، تهیه و نصب کاشی خشتی گنبد با ملات گچ نیم‌کوب در بقعه امام‌زاده سید اسماعیل (ع) شناط انجام خواهد شد.

این مسئول با تاکید بر اینکه این بنا با اعتباری به مبلغ ۳ میلیارد ۳۳۰ میلیون ریال تا پایان تابستان امسال مرمت خواهد شد، ادامه داد: از آنجایی‌ که بناهای تاریخی سالانه نیاز به مرمت دارد، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان در سال‌جاری اقدام به مرمت بسیاری از بناهای ارزشمند تاریخی کرده است.

به گزارش ایکنا از زنجان، امام‌زاده اسماعیل در منطقه شناط ابهر واقع است. این بنای زیبا بر پایه یک هشت ضلعی استوار شده که یک گنبد زیبا بر فراز آن به چشم می‌خورد و بنا بر اقوال تذکره‌نویسان نسب وی به اسماعیل بن ابو محمد جعفر بن اسماعیل بن ابو علی حسن بن ابو علی محمد بن عبدالله بن احمد بن عبدالله علی بن الحسین بن زیدبن الحسن بن علی بن ابی طالب (ع) می‌رسد.

بعضی از تذکره‌ها دفن امام‌زاده اسماعیل را در اوایل قرن ششم هجری ذکر نموده‌اند ولی آنچه مسلم است سبک معماری نشان‌دهنده احداث بنا در قرن نهم هجری بوده و تزئینات الحاقی آن در اواخر دوره صفویه انجام شده است.

از ارزش‌های معنوی و روحانی این مجموعه که بگذریم معماری خاص این بنا و جنبه‌های هنری آن زیبایی خاصی را به بازدیدکنندگان عرضه می‌دارد پلان بنا از بیرون هشت ضلعی است که از درون به مربع تبدیل شده است این بنا کاملاً از آجر بوده و اضلاع هشت‌گانه آن یک در میان به طور قرینه از چهار ایوان با در ورودی به شبستان بقعه به سبک قوس‌های جناغی ساخته شده است.

تزئینات ایوان‌ها، مقرنس وکاربندی‌های گچی و گره‌سازی بوده و در قسمت بالای ورودی‌ها در هر ضلع پنجره چوبی پر کار و زیبایی تعبیه شده که نقش‌های آن گره‌سازی است اضلاع چهارگانه دیگر بنا در نمای بیرونی به صورت طاق نما است و در وسط هر ضلع ذکر مقدس «الله اکبر» و در سه کتیبه دیگر کلمه مقدس «محمد» نوشته شده داخل این بنا که به صورت چهارگوش است گچ‌کاری وآئینه‌کاری بسیار زیبایی متشکل از گل و بوته‌های اسلیمی و تصاویر پرندگان با استعمال رنگ وگره سازی در هم آمیخته و جلوه خاصی را به اندرون بقعه بخشیده است.

در داخل بنا نیز سوره مبارکه جمعه به خط ثلث جلی و با به صورت گچ‌بری نوشته شده و بر فراز این شبستان، گنبد بسیار زیبایی به سبک دو جداره از نوع گنبد پنج و هفت با ساقه بلند نشسته است این گنبد از پائین به بالا کاشی‌کاری شده است و زیبایی خاصی را به آن داده است.

گنبد از نظر تزئینات و نفش‌ها به چهار قسمت تقسیم می‌شود قسمت پایین گنبد با کاشی‌هایی سفید، مشکی، زرد، و سبز اجرا شده و شکل چلیپا شکسته به سبک خفته و راسته دارد بالای این قسمت کتیبه‌‌ای است که با کاشی‌های رنگین محدود که کلمه مقدس علی (ع) به خط کوفی در آنها تکرار شده تزئین شده است قسمت سوم گنبد با بن مایه‌های هندسی که از خط‌های متقاطع لوزی‌های متقارن پدید آمده قسمت پایانی گنبد نیز با کاشی‌های رنگی در خطوط مورب و موازی تزئین شده است.

انتهای پیام
captcha