کد خبر: 4124571
تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۷

6 محور مهم در سبک زندگی سالم

در نشست خبری اولین کنگره «پزشکی مبتنی بر سبک زندگی سالم»‌ تأکید شد:‌ باید شش کار مهم را انجام دهیم تا سبک زندگی درستی داشته باشیم و آن تغذیه صحیح، فعالیت جسمانی کافی، عدم سوء مصرف مواد، اصلاح روابط بین فردی، دوری از استرس و تنش و بهبود سلامت خواب است.

۷۰ درصد مرگ‌ومیر‌ها ناشی از بیماری‌های غیرواگیر است/ 6 محور تغییر سبک زندگیبه گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری اولین کنگره «پزشکی مبتنی بر سبک زندگی سالم» امروز هفتم اسفندماه با حضور  مسعود حبیبی، رئیس جهاددانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران و رئیس نخستین کنگره، شاهین آخوندزاده، دبیر علمی و مریم صداقت، دبیر اجرایی کنگره برگزار شد.

مسعود حبیبی، رئیس جهاددانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران و رئیس نخستین کنگره در این نشست گفت: ۷۰ درصد از مرگ‌ومیر‌ها به دلیل بیماری‌های غیرواگیردار است. رفتار، سبک زندگی، تغذیه، فعالیت‌های فیزیکی، استرس، روابط اجتماعی و .. تأثیر زیادی در ابتلا به این بیماری‌ها دارند. برای مثال، بیماری‌های قلبی که ۱۹ درصد از بیماری‌ها را شامل می‌شد با اندکی توجه از جمله فعالیت ورزشی مناسب، تغذیه سالم و ... قابل پیشگیری است.

وی افزود: براساس مطالعات پژوهشکده زخم، بار مالی این زخم‌ها بسیار زیاد است؛ از این‌رو، گروه پزشکی مبتنی بر سبک زندگی در علوم پزشکی جهاددانشگاهی یکی از فعالیت‌های خود را در راستای آگاهی‌بخشی به جامعه اختصاص داده است و برگزاری این کنگره یکی از این برنامه‌هاست و امیدواریم در جامعه شاهد سبک زندگی سالم و تغییر نگرش در این زمینه باشیم.

شاهین آخوندزاده، دبیر علمی کنگره، مدیر گروه روانشناسی و رئیس بیمارستان روزبه در ادامه این نشست گفت: افتخار دارم که در مکتب علمی جهاددانشگاهی رشد یافته‌ام و معتقدم این نهاد یک مکتب زندگی برای محققان ایجاد کرده است و خوشحالم که این کنگره از سوی جهاددانشگاهی برگزار می‌شود.

وی افزود: جامعه پزشکان جنبه‌های بیولوژیکی و سایکولوژیکی یک بیماری را مورد توجه دارند و فقط در ایران نیست که به معنویت توجه می‌شود و در این زمینه اقدامات زیادی انجام شده است و از همه مهمتر بحث فرهنگ است و اگر یک پزشک جنبه‌های فرهنگی را مورد توجه قرار ندهد، در حرفه خود موفق نخواهد شد.

آخوندزاده تصریح کرد: ما کشور‌های در حال توسعه، مشکلات خاص خودمان را داریم، نه به طور کامل سبک غربی و نه سبک زندگی ایرانی را داریم، بنابراین سبک زندگی امروز ما، ملغمه‌ای از این دو است و ناگزیریم به مدلی در سبک زندگی برسیم و به این موضوع فکر کنیم و امیدوارم این همایش بتواند جرقه‌ای در این زمینه باشد تا موارد فرهنگی، اجتماعی و علمی را مورد توجه قرار دهد و خدمات درمانی به سمت خروجی بهتر سوق یابد.

دبیر علمی کنگره در ادامه بیان کرد: پس از پاندمی کرونا، هر شش محور سبک زندگی سالم از جمله تغذیه، فعالیت جسمانی کافی، عدم سوء مصرف مواد، اصلاح روابط بین فردی، دوری از استرس و تنش و بهبود سلامت خواب تحت تأثیر قرار گرفته است و متأسفانه یک عقبگرد در دنیا داشتیم و باید تغییر سبک دهیم.

نیمی از مقالات رسیده ارائه می‌شود

مریم صداقت، دبیر اجرایی کنگره «پزشکی مبتنی بر سبک زندگی» در ادامه این نشست خبری گفت: گروه پزشکی مبتنی بر سبک زندگی سالم براساس ضرورتی که در جامعه ایران و نظام سلامت کشورمان وجود دارد و کمک به حل مشکل بیماری‌های واگیر و کاهش بار مالی آن‌ها و ... این کنگره را برگزار می‌کند. البته پزشکی مبتنی بر سبک زندگی سالم، حوزه جدیدی است و اگر در کشور‌های توسعه‌یافته به عنوان یک درگاه جدید برای انجام پژوهش‌های علمی در نظر گرفته می‌شود، در کشور ما یک ضرورت است.

وی با بیان اینکه این کنگره طی روزهای 10 و 11 اسفند در آمفی تئاتر مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران (واقع در خیابان قدس) برگزار خواهد شد، افزود: پزشکی مبتنی بر سبک زندگی سالم یک حوزه چندرشته‌ای است و امیدوارم با حضور جامعه پزشکان و محققان بتوانیم بستر همفکری را فراهم کنیم.

وی اضافه کرد: در نخستین نشست، سبک زندگی و فعالیت‌های جسمانی با حضور متخصصانی از حوزه‌های پزشکی- ورزشی، تربیت بدنی، فیزیوتراپی و فیزیک پزشکی حضور می‌یابند و پس از آن پنل سبک زندگی و بیماری‌های غیرواگیر برگزار خواهد شد. نشست دوم باموضوع سبک زندگی و فعالیت‌های جسمانی، عصر روز دهم اسفند برگزار می‌شود و محققان به بیان یافته‌های خود در این زمینه می‌پردازند. در نشست سوم، محققانی از امریکا درباره سبک زندگی و فناوری‌های نوین سخنرانی خواهند کرد. در نشست دیگری، موضوع سبک زندگی و تغذیه برگزار خواهد شد و اساتیدی از دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی و انجمن دیابت به سخنرانی خواهند پرداخت. در این بخش همچنین پنلی با عنوان «نقش فرد و محیط غذایی در سبک زندگی و انتخاب‌های سالم» برگزار می‌شود و در عصر روز یازدهم کنگره به پایان می‌رسد.

وی با اشاره به تعداد مقالات رسیده به کنگره بیان کرد: بیش از ۱۵۰ مقاله در شش محور «تغذیه سالم»، «فعالیت جسمانی»، «خواب مناسب»، «عدم استفاده از دخانیات و الکل»، «مدیریت استرس» و «روابط اجتماعی سالم» به دبیرخانه کنگره رسیده است و حدود ۵۰ درصد از آن‌ها را مناسب تشخیص دادیم که در قالب پوستر و سخنرانی ارائه شوند و در مراسم پایانی از مقالات برگزیده قدردانی خواهد شد.

آموزش در سبک زندگی لازم اما کافی نیست

محسن فاتح، معاون پژوهش و فناوری سازمان جهاددانشگاهی علوم پزشکی تهران نیز در ادامه گفت: مجموعه پژوهشکده فناوری ترمیم زخم مجموعه‌ای بود که با هدف ارائه راهکار‌های مناسب برای درمان و پیشگیری از اختلالاتی که منجر به آسیب به بافت می‌شود، تشکیل شد و در این راستا جهاددانشگاهی براساس وظیفه خود تلاش می‌کند در زمینه فرهنگسازی در حوزه‌های مختلف از جمله بهداشتی فعالیت کند؛ بنابراین در این پژوهشکده مطالعات درمان و بالینی فعالیت می‌شود، نیاز بود در زمینه مبانی پیشگیری از ابتلا به اختلالاتی است که ممکن است به آسیب جسمی منجر شود.

وی افزود: در این راستا گروه پزشکی مبتنی بر سبک زندگی تشکیل شد و به دنبال فرهنگسازی در زمینه تغییر در سبک زندگی و ارتقای سلامت افراد جامعه هستیم؛ چراکه برای این امر، نیاز است رفتار‌ها تغییر کند و رفتارها، با آموزش تغییر می‌یابد و آموزش هم به تنهایی کافی نیست؛ چراکه تغییر رفتار زمانی رخ می‌دهد که دانش ما به یک باور تبدیل می‌شود و همین باور پایایی رفتار را به دنبال خواهد داشت. 

غفلت از اصلاح سبک زندگی در پزشکی مدرن

حسین یاری، متخصص طب فیزیک توانبخشی و عضو گروه پزشکی مبتنی بر سبک زندگی سالم در پایان این نشست با تأکید بر اصلاح سبک زندگی سالم گفت: افراد بیشتر به دلیل بیماری‌های غیرواگیر از جمله بیماری‌های قلبی، تنفسی، فشار خون، دیابت و ... زمین‌گیر می‌شوند و یا فوت می‌کنند، از این رو مهمترین کاری که باید در این زمینه انجام دهیم این است که سبک زندگی خود را تغییر دهیم.

حطیه جدیدی در پزشکی دنیا شکل گرفته و آن پزشکی مبتنی بر سبک زندگی سالم است و این حیطه تا ۳۰ سال پیش در ایران شناخته شده نبود. به نظر می‌رسد اصلاح سبک زندگی در پزشکی مدرن مورد غفلت واقع شده است و انجمن‌های علمی دنیا نشان داده‌اند، باید شش کار مهم را انجام دهیم تا سبک زندگی درستی داشته باشیم و آن تغذیه، فعالیت جسمانی کافی، عدم سوء مصرف مواد، اصلاح روابط بین فردی، دوری از استرس و تنش و بهبود سلامت خواب است.

انتهای پیام
captcha