کد خبر: 4126375
تاریخ انتشار : ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۷
علی ابوترابی تبیین کرد:

پیامد‌های تجرد قطعی و راهکارها

یک استاد حوزه و دانشگاه گفت: آنچه در تصمیم‌سازی جوانان دیده می‌شود، تصمیم به عدم ازدواج است که به نظر می‌رسد مفهوم جدیدی است و اگر کمیت آن‌ها قابل توجه باشد، می‌تواند ما را با فروپاشی خانواده، بحران‌های اخلاقی، اجتماعی و ... مواجه کند.

پیامد‌های تجرد قطعی و راهکارهابه گزارش خبرنگار ایکنا؛ وبینار «تلاقی بحران‌ها، سریع‌ترین و بیشترین نرخ تجرد قطعی و جوانی جمعیت» ظهر امروز ۱۵ اسفند با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین علی ابوترابی، استاد حوزه و دانشگاه ذیل سلسله نشست‌های جوانی جمعیت به همت مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه‌های علمیه برگزار شد.

حجت‌الاسلام ابوترابی در این نشست درباره کاهش جمعیت گفت: با آغاز روند کاهش جمعیت در کشورمان، شاهد تغییر سبک زندگی بودیم و همین اتفاق موجب رشد سریع کاهش جمعیت در جهان شد. به این معنی که مثل سابق نه ازدواج و نه فرزندآوری ارزش تلقی نمی‌شود و جوانان تصمیم به تجرد گرفتند و خانواده‌ها نیز میل به داشتن یک یا دو فرزند دارند.

وی افزود: کاهش جمعیت به قدری سریع اتفاق افتاد که طی دو دهه به کمترین نرخ جمعیتی رسیدیم، این مسئله موجب شد موج بسیار منفی نسبت به فرزندآوری در کشور ایجاد شود و در میان جامعه گسترش زیادی پیدا کند.

وی در ادامه تصریح کرد: در بحث ازدواج آنچه در این دوران، نوظهور تلقی می‌شود و در تصمیم‌سازی‌های جوانان و بحران‌های عاطفی آن‌ها نیز دیده می‌شود، تصمیم به عدم ازدواج است که به نظر می‌رسد مفهوم جدیدی است و اگر کمیت آن‌ها قابل توجه باشد، می‌تواند ما را با فروپاشی خانواده، بحران‌های اخلاقی، اجتماعی و ... مواجه کند.

ابوترابی ادامه داد: تجرد قطعی ۴۰ تا ۵۰ سال را شامل می‌شود و کسانی که از ۴۰ سال فراتر بروند، اغلب موفق به ازدواج نمی‌شوند و در سال‌های اخیر رقم تجرد قطعی نیز فراتر رفته است. البته تجرد قطعی یک مفهوم روانشناختی است و می‌توانید در این زمینه تحقیق کنید و ببینید که تصمیم به عدم ازدواج چقدر سنش کمتر شده است؛ بنابراین نخبگان، فرهنگسازان، نهاد‌های تقنینی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس و ... باید در این زمینه ورود کنند.

این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به فرآیند تحولی شناختی، هیجانی و انگیزشی درباره ازدواج بیان کرد: هیچ تحقیق رسمی و دولتی در این زمینه وجود ندارد که چه تعداد به جرگه عدم ازدواج و تجرد قطعی پیوسته‌اند، البته برخی از پژوهش‌های غیررسمی اعلام می‌کنند ۴۰ درصد از جوانان تصمیم به ازدواج ندارند که برخی از علائم آن را می‌توانید در خانواده خود و پیرامونتان ببینید که وضعیت ازدواج جوانان و میل به ازدواج در آن‌ها چگونه است.

وی با بیان اینکه ما شاهد شتاب روزافزون مجردان قطعی هستیم، بیان کرد: ما امروز با بحران اجتماعی مواجهیم و در سال جاری با کاهش موالید نیز روبرو بودیم؛ بنابراین تعداد جوانانی که اکنون هستند، تعدادشان کم خواهد شد و این طور نیست که وقتی ۲۰۰ هزار جوان از این سن خارج می‌شوند، ۲۰۰ هزار نفر جایگزین شود. این واقعیت علمی، تابعی است از اینکه ما سریعترین کاهش را در جمعیت داریم. در سال‌های نه چندان دور تعدادی از آن‌ها را از دست خواهیم داد و اگر فکری جدی نکنیم، در آینده به نزدیک ۵ میلیون جوان خواهیم رسید.

وی با اشاره به مزیت‌های ازدواج گفت: بسیاری از فضیلت‌های اخلاقی با ازدواج رخ می‌دهد و با داشتن فرزندان این فضیلت‌ها رشد می‌کند. از این رو وقوع تجرد قطعی در ایران به معنی نفی فضیلت‌ها، کاهش سلامت روان، تنزل اخلاق اجتماعی، رشد فساد و ... است.

ابوترابی با بیان اینکه نیاز‌های عاطفی و جنسیتی غیر از نیاز جنسی است، تصریح کرد: اگر غریزه جنسی در قالب خانواده ارضا نشود، تبدیل به تومور‌های سرطانی بدخیم عاطفی خواهد شد. امیال جوان تبدیل به امیال و عواطف دیگری خواهد شد و وقتی سن بالاتر می‌رود، ترس از ازدواج بیشتر از میل به ازدواج می‌شود. پیامد دیگر افزایش شروط برای همسرگزینی است. جوان اگر ازدواج نکند، راه‌هایی را برای کاهش این اضطراب به کار خواهد گرفت و آن عادت به سبک زندگی مجردی است.

وی ادامه داد: یکی از نکاتی که در اغلب خانواده‌ها وجود دارد این است که مجردها به تدریج از خانه رانده می‌شوند. یعنی یا خانواده‌ها ناسازگارتر می‌شوند و یا فرزندان، اختلاف زیادی با خانواده‌های خود پیدا می‌کنند. بنابراین منجر به جدایی عاطفی و یا فیزیکی خواهد شد. بالا رفتن سن مجرد‌ها باعث کاهش آستانه تحمل و افزایش ناسازگاری آن‌ها نیز خواهد شد و هوش اجتماعی آن‌ها کاهش خواهد یافت.

ابوترابی به پیامد‌های اجتماعی تجرد قطعی نیز اشاره و بیان کرد: یکی از این پیامد‌ها افت ناگهانی جمعیت جوان است و اگر مسئولان در این زمینه تدبیر نکنند؛ جمعیت آنها تقسیم بر دو و بعد تقسیم بر سه می‌شود و ما چنین شتابی را در طول تاریخ نداشتیم. از سوی دیگر شاهد انقلاب جنسی نیز خواهیم بود. البته این مسئله حدود یک دهه است که آغاز شده است. هر چند انقلاب در این عبارت به معنی تحول اساسی است و انواع جدیدی از خانواده‌ها با وقوع انقلاب جنسی شکل گرفته است که همباشی‌ها یکی از پیامدهای همین مسئله است.

این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه به راهکارهای مسئله تجرد جوان‌ها اشاره کرد و گفت: همانطور که قرآن به نکاح سفارش کرده است، باید به انکاح یعنی ازدواج دادن نیز توجه شود. البته همه مسلمانان مأمور به این امر هستند. آگاه سازی از خطر تجرد قطعی جوان‌ها نیز راهکار دیگری است، چرا که هنوز بسیاری از خانواده‌ها نمی‌دانند که چرا باید جوان خود را به ازدواج تشویق کنند و یا شرایط ازدواج او را فراهم کنند. هر چه زمان بگذرد میل به ازدواج در آنها کم خواهد شد. موانع فکری ازدواج را هم باید برطرف کنیم، یعنی یک دختر دانشجو فکر می‌کند ازدواج و دانشجو بودن را نمی‌توان جمع کرد یا سربازی و ازدواج قابل جمع نیست. همچنین سراغ ازدواج در سنین آغاز جوانی برویم و اگر بخواهیم از این بحران و چالش بیرون بیاییم، نباید محافظه‌کارانه رفتار کنیم. همچنین منتظر طرح‌های دولتی نباشیم.

 

انتهای پیام
captcha