کد خبر: 4292435
تاریخ انتشار : ۱۲ تير ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۰
در بارگاه رضوی

همایش «بانوان عاشورایی» با حضور زائرانی از غرب آسیا برگزار شد + عکس

همایش بانوان غرب آسیا با الهام از سیره حضرت زینب(س) با عنوان «بانوان عاشورایی» در حرم مطهر رضوی برگزار شد.

خانم تغرید محمد جونی، استاد حوزه علمیه لبنان

به گزارش خبرنگار ایکنا، خانم تغرید محمد جونی، استاد حوزه علمیه لبنان عصر امروز پنجشنبه ۱۲ تیرماه طی سخنانی در رواق دارالرحمه حرم مطهر رضوی اظهار کرد: نقش‌آفرینی بانوان فرهیخته در نهضت عاشورا انکارناپذیر و دربردارنده برگ‌های زرینی از تاریخ است.

وی که در جمع ده‌ها نفر از بانوان کشور‌های کویت، عراق، لبنان، بحرین، عمان، قطر و... سخن می‌گفت، افزود: واقعه عاشورا یکی از مهم‌ترین وقایعی است که تأثیر بسیار شگرفی در تاریخ داشته است. در این واقعه دردناک، سبط نبی مکرم اسلام(ص)؛ امام حسین(ع) به همراه یاران وفادارش در دشت کربلا به شهادت رسیدند.

استاد حوزه علمیه لبنان خاطرنشان کرد: در سفر امام حسین(ع) از حجاز به کربلا، علاوه بر مردان، زنان بسیاری نیز حضور داشتند که جزء اهل‌بیت امام حسین(ع) یا از خانواده یاران آن حضرت بودند. زنان در واقعه کربلا وظایف متعدد و بسیار مهمی بر عهده داشتند، مهم‌ترین رسالت زنان به ویژه حضرت زینب(س) و اهل‌بیت امام حسین(ع)، پیام‌رسانی قیام عاشورا و جهاد تبیین بود و همین امر باعث شد که قیام عاشورا برای همیشه زنده بماند.

وی ادامه داد: در نهضت عاشورا، نقش‌های برجسته بانوان فرهیخته، چه به‌صورت مستقیم و چه غیرمستقیم، به‌صورت آشکار و پنهان انکارناپذیر و دربردارنده برگ‌های زرینی از تاریخ است. به‌یقین در مقاطع حساس و مهم تاریخی و وقایع ماندگار، این نقش‌ها بیش‌ازپیش ماندگار می‌شود، نقش‌آفرینی زنان در واقعه کربلا را می‌توان به؛ «قبل از وقوع حادثه کربلا»، «در واقعه کربلا»، «بعد از واقعه کربلا» و «اسارت آل الله» تقسیم‌بندی کرد. 

خانم تغرید محمدجونی با اشاره به «نقش بانوان، قبل از وقوع حادثه کربلا» گفت: نقش‌آفرینی زنان قبل از خروج امام حسین(ع) از مدینه به‌ سوی مکه مکرمه شروع می‌شود. بانوان بزرگواری که به علت ولایت‌مداری و عشق به امام‌زمان خویش، حضرت را همراهی کرده و لحظه‌ای، حضرت را تنها نگذاشتند، این ولایت‌مداری نشان از اوج بینش و بصیرت، التزام و صبر و ایثار این بانوان داشت که از آسایش و آرامش شخصی دست برداشتند و مشقت سفر و مسائل پیرامونی آن را پذیرا شدند.

وی بیان کرد: بانوانی، چون حضرت‌ام‌البنین مادر حضرت ابوالفضل(ع) و ۴ شهید کربلا و لیلا مادر حضرت علی‌اکبر(ع) و حضرت زینب(س) و مادران دیگر شهدای کربلا با تربیت صحیح فرزندان و پرورش نسل مهذب، شجاع و ولایت‌مدار، و با تشویق فرزندانشان به همراهی با امام حسین(ع) ایثار و فداکاری خود را نمایان و با صبر بر مصائب و مصیبت‌ها دشمنان را خلع سلاح می‌کنند.

همایش «بانوان عاشورائی» با حضور زائرانی از غرب آسیا در حرم رضوی برگزار شد

استاد حوزه علمیه خواهران ادامه داد: همچنین بانوان رزمنده‌ای، چون‌ ام‌وهب و بانوان شهید و امدادگر در واقعه کربلا نمایانگر پررنگ بودن فعالیت‌های مستقیم و آشکار حضور زنان در عرصه ایثار و فداکاری است. بانوان دیگری نیز با تشجیع همسرانشان آنها را تشویق به همراهی با امام حسین(ع) نمودند که نمونه‌ای دیگر از صبر و ایثار و فداکاری و همچنین امربه‌معروف ایشان است. از جمله ماریه بنت سعد، طوعه، دلهم و بانویی از قبیله بکر بن وائل.

وی به «بانوان عاشورایی در واقعه کربلا» اشاره کرد و افزود: مهم‌ترین بانوی تأثیرگذار حضرت زینب(س) است که به‌عنوان اسوه صبر و شکیبایی در تاریخ ماندگار شد. ایشان به‌عنوان یک همراه، همدل و هم‌راز صمیمی در کنار امام حسین(ع) نقش‌آفرینی داشتند و پیوسته با عبارات مختلف حقانیت قیام را متذکر می‌شدند و هرگاه در بخشی از سپاه، تزلزل یا تردید و تحیر ایجاد می‌شد، با پیام‌های وحدت‌آفرین خویش، وحدت را در محیط حاکم می‌کردند. مراقبت از کودکان، ایجاد روحیه مقاومت در برابر شهادت، مدیریت بانوان نگران و محافظت از جان امام سجاد(ع) و دیگر بیماران و جانبازان کربلا و ایجاد آرامش روانی در بین بازماندگان و... از جمله نقش‌های مهم ایشان است.

استاد حوزه علمیه خواهران اظهار کرد: بانوان دیگری نیز بودند که در میدان جنگ شجاعانه با دشمن جنگیدند، همسر مسلم بن عوسجه،‌ ام‌وهب، و مادر عبدالله بن عمر را می‌توان نام برد. همچنین دو بانوی شهید کربلا نیز‌ ام‌وهب و هانیه همسر عبدالله بن عمیرکلبی دو نمونه از نهایت شجاعت و ایثار و فداکاری هستند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود «بانوان عاشورایی در دوران اسارت» را مورد اشاره قرار داد و گفت: سرپرستی و مدیریت کاروان اسرا و خطبه‌های آگاهی‌بخش و ویران‌کننده سردمداران ظلم و جنایت توسط حضرت زینب(س) از نقش‌آفرینی دوچندان ایشان است. مضمون خطبه‌هایی که یادآور خطبه‌ها و سخنان حضرت امیرالمؤمنین(ع) است و افشاگری از جنایت دشمنان دارد.

همایش «بانوان عاشورائی» با حضور زائرانی از غرب آسیا در حرم رضوی برگزار شد

خانم تغرید محدجونی تأکید کرد: افزون بر پیام‌رسانی، افشاگری، پرستاری‌های ایشان از کودکان و بیماران علی‌رغم همه مصیبت‌هایی که بر خود حضرت وارد شده و نیازمند مراقبت و تیمارداری بودند، در فضای اسارت نشان از اوج ایثار و فداکاری حضرت زینب(س) و صبر بر مصائب و مصیبت‌ها است. همچنین وقتی که به تماشاگران کوفه خطاب می‌کنند که شرم نمی‌کنید که اسارت خاندان پیامبر و اهل‌بیت علیهم‌السلام را نظاره می‌کنید به‌نوعی ایشان را نهی‌ از منکر می‌کنند.

وی ادامه داد: فاطمه بنت الحسین‌(ع)، نیز دختر نوجوان و شاعری است که عرفان و قهرمانی کربلاییان را در قالب شعر‌های زیبا و سوزان برای مردم زمان خود و عصر‌های آینده تعریف می‌کرد، از جمله بانوان نقش‌آفرین در کربلا و پس از آن بود.

استاد حوزه علمیه خواهران در بخش پایانی سخنان خود «بانوان عاشورایی، پس از واقعه عاشورا و اسارت» را مورد اشاره قرار داد و گفت: حضرت زینب(س) طلایه‌دار رسالت مهم و پیام رسانی بعد از واقعه عاشورا بودند. به نقل تاریخ در مدت ۳ یا ۵ سال که پس از عاشورا در قید حیات بودند و فاطمه بنت الحسین و‌ ام‌البنین و تک تک بانوانی که در کربلا حضور داشتند چه قبل از واقعه و چه حین و چه بعداز واقعه بسیار چشمگیر است تا جایی که بدون حضور ایشان، کربلا در کربلا می‌ماند و هرگز به آیندگان نمی‌رسید. صبوری ایشان باعث می‌شد که بتوانند از قوه عاقله بهره‌مند باشند و بتوانند علی رغم مصیبت‌ها سخنرانی‌هایی را ارائه نمایند. حتی لحظه‌ای دست از بیدارگری مردم و افشاگری ظلم و ستم دستگاه اموی برنداشتند. نقش بصیرت افزایی سیاسی، فرهنگی و امر به معروف و نهی از منکر در این دوره مشهود است. ایشان با روش‌های مختلفی، چون نوحه‌سرایی، سخنرانی، شعر و تحریک عواطف و احساسات و امر به معروف و نهی از منکر پرداخت.

پس از سخنرانی، برنامه با مدیحه‌سرایی پراحساس خانم رجا‌ ام‌هادی از کشور بحرین، عطرآگین و فضایی سرشار از عشق و ارادت به خاندان عصمت و طهارت(ع) ایجاد شد.

این مراسم، فرصتی ارزشمند برای تبادل فرهنگی، تجمیع قلوب بانوان عاشورایی منطقه غرب آسیا و تأکید بر نقش محوری آنان در حفظ و ترویج معارف ناب اسلامی و تربیت نسل ولایی در سایه‌سار تعالیم عاشورا و اسوه‌های بزرگی، چون حضرت زینب(س) بود.

گزارش از اکبر پوست‌چیان

انتهای پیام
captcha