احمد حاجیشریف، معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن سازمان دارالقرآنالکریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ضرورت چاپ قرآنهای نفیس گفت: قرآنهایی که در موزههاست، به ویژه در بعد هنر خوشنویسی منحصر به فرد بوده و از قرون پنجم، ششم به بعد خلق شدهاند و ما باید با انتشار این قرآنها، هنر ایرانی را به دنیا معرفی کنیم تا همگان بدانند ایران از گذشته، نسبت به این مسائل توجه داشته است.
وی افزود: در کتابت قرآن کشورهای ایران و ترکیه در جهان محور بودهاند و از عربها اثری وجود نداشت و در این زمینه حرفی برای گفتن نداشتند و در این راستا خطوط نسخ ایرانی استفاده شده در کتابت قرآن، قابل مقایسه با خطوط نسخ ترکها نیست و کیفیت خطوط ایرانی مطلوبتر است.
ظواهر افزوده شده به قرآن، هدیه آن را بالا میبرد
حاجیشریف ادامه داد: قرآن را باید با صحافی معمولی چاپ کنند، تا ارزان تمام شود و اعتقادم این است که قرآنهای نفیس باید از موزهها خارج شوند تا هنر خوشنویسی ایرانی به سراسر جهان معرفی شود. اما متأسفانه این قرآنها را جلدسازی زیبایی انجام میدهند و جعبهای از پوست طبیعی میزنند که این جلدسازی نزدیک به یک میلیون تومان بر هدیه اصلی قرآن میافزاید و کمتر کسی قادر به خریداری آن است.
وی در ادامه گفت: قرآنهایی با ابعاد نامتعارف نظیر بزرگترین یا کوچکترین قرآنها، اغلب کامل نیستند و یا قرآنهای خطی نفیس که چاپ میشوند، باید تقریباً در همان اندازه نسخه اصلی و براساس استانداردهای لازم باشند تا به راحتی مورد استفاده قرار گیرند.
حاجیشریف در پاسخ به اینکه جلد و ظواهری که به قرآن افزوده میشود، آن را نفیس میکند و یا خطوطی که در آن به کار رفته جزء نفایس به شمار میرود؟ بیان کرد: در این زمینه دو بعد داریم؛ یکی اینکه قرآنهای نفیس گذشته که هم از لحاظ بعد خوشنویسی و هم تذهیب زیبا هستند و به چاپ میرسند و بعد دیگر اینکه، علاوه بر زیبایی خط و تذهیب، این قرآنها بر روی کاغذهای مناسب با صحافی مطلوب انجام و جلد خوبی برای آن ساخته میشود و از این دو بعد جزء قرآنهای نفیس به شمار میروند.
قرآنهای نفیس برای نگهداری در موزههاست
وی با بیان اینکه این قرآنها برای خواندن نیست، تصریح کرد: قرآن نفیس که قیمت آن 4 – 5 میلیون است، قابل خواندن نیست؛ چرا که با چند بار باز و بسته شدن یکی دو میلیون از ارزش آن کاسته میشود و این قرآنها برای نگهداری در موزهها و مجموعههای تاریخی است.
معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن سازمان دارالقرآنالکریم در رابطه با چاپ کتاب مقدس سایر ادیان نظیر انجیل به صورت نفیس و اینکه آیا این کار در کشورهای غربی معمول است یا نه، اظهار کرد: تا به حال ندیدهام که انجیل را به صورت نفیس چاپ کنند، مسیحیان اصولاً این کتاب مقدس را در کاغذهای نازک که معروف به کاغذ بایبِل است چاپ میکنند.
حاجیشریف ادامه داد: علت چاپ این کتاب در کاغذهای یادشده این است که گرماژ آن پایین بوده و باعث سبک شدن کتاب میشود و از سوی دیگر آنها اغلب انجیل را به صورت جیبی و قابل حمل چاپ میکنند، برعکس ما که قرآنهایی چاپ میکنیم که در طاقچهها هستند.