به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست هماهنگی مسئولان مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان امروز 28 مردادماه در سالن همایشهای سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور و با حضور احمد مسجدجامعی، رئیس شورای اسلامی شهر تهران، حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی کشور، رحیم خاکی و احمد ابوالقاسمی، از قاریان بینالمللی کشور، علیاکبر توپچی، رئیس فرهنگسرای قرآن، عیسی علیزاده، معاون برنامهریزی سازمان زیباسازی شهرداری تهران، زند، قائم مقام معاون فرهنگی-اجتماعی مترو تهران، هدایتزاده، معاون ادارهکل معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران و جمع دیگری از مسئولان برگزار شد.
در ابتدای این نشست حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور با اشاره به برگزاری چهار دوره از مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان، گفت: برگزاری این مسابقات افتخار بزرگی است که البته جای فعالیت بسیار بیشتر برای آن وجود دارد و این جلسه به این دلیل برگزار شد تا در بحث شیوههای اجرایی این مسابقات به هماندیشی بپردازیم.
تأکید بر تغییر شکل برگزاری مسابقات
وی افزود: با توجه به بی نظیر بودن این مسابقات باید تلاش کنیم تا شکل اجرای آن نیز بیبدیل باشد. با توجه به اینکه در این دوره شهرداری تهران به عنوان پشتیبان مسابقات حضور خواهد داشت، این جلسه برگزار شده است تا در این زمینه با مسئولان شهرداری در مورد شیوه اجرایی مسابقات بحث و تبادل نظر شود تا شاید بتوان تغییراتی را در نحوه اجرای آن اعمال کرد.
دبیر پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان در ادامه ضمن تقدیر از تلاشهای صورت گرفته توسط رحیم خاکی و همکاران وی به عنوان ایده پردازان این مسابقات، تصریح کرد: باید تلاش کنیم تا با تغییر در شیوه اجرای این مسابقات علاوه بر تأثیرگذاری بر فضای شهری تهران بر خود شرکتکنندگان نیز بیشترین تأثیرگذاری مثبت را داشته باشیم.
دغدغه برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان فراتر از جهاد دانشگاهی
در ادامه این نشست احمد مسجدجامعی، رئیس شورای اسلامی شهر تهران در سخنانی با اشاره به اینکه این مسابقات در حال حاضر جایگاه خود را در پیدا کرده است، گفت: با بالا رفتن جایگاه این مسابقات دغدغه آن از سطح جهاد دانشگاهی فراتر رفته است.
وی افزود: قبل از انقلاب بیشترین فعالیتهای قرآنی توسط نهادهای مردمی صورت میگرفت و حتی میزبانی از قاریان برجسته مصری نیز توسط همین نهادهای مردمی صورت میگرفت. در گذشته تمام جلسات قرآن در خانهها شکل میگرفت و قاریان دعوت شده نیز به نوعی مهمان همین خانهها بودند.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران اظهار کرد: در گذشته که بیش از پیش ایران را متهم به بی توجهی به قرآن و متفاوت بودن قرآنهای شیعی با قرآنهای دیگر میکردند، راهکارهای مقابله با آن نیز توسط نهادهای مردمی صورت میگرفت. به عنوان مثال یکی از افراد فعال در این زمینه شخصی بود به نام «حسن سعید» که قبل از اعزام حاجیان به سرزمین وحی یک قرآن اهدا میکرد تا با خود ببرند و در آنجا همه متوجه شوند که قرآن شیعی همان قرآنی است که غیر شیعیان در دست میگیرند.
مسجدجامعی یادآور شد: بعدها این برنامهها متکی شد به نهادهای دولتی و اکنون بعد از گذشت 30 سال و به دست آوردن این همه تجربه احساس میشود که اینگونه عملکردها کارکرد خود را از دست داده است، باید ساختارهایی که متکی بر مردمی بودن باشد ایجاد کنیم.
مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان نگاهی پیش رو را میطلبد
وی در ادامه با اشاره به مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان، گفت: باید نگاهی پیشرو و دانشجویی به این مسابقات داشته باشیم و در پیشبرد آن از افراد صاحب امکانات استفاده و این افراد را در ثواب انجام دادن خدمات قرآنی شریک گردانیم. باید تلاش کنیم تا گروههای اجتماعی در چنین برنامههایی مشارکت و همکاری داشته باشند، امیدوارم مطالعات چنین طرحی امسال صورت بگیرد تا در صورت امکان در سالهای آینده اجرایی شود.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران افزود: اگر بنابر تغییر باشد میتوان تغییرات خوبی را در نظر گرفت، میتوان بازدیدهای متنوعی که یادآور خاطرات به خصوصی باشد برای متسابقان تعریف کرد، حتی میتوان از لحاظ اسکان متسابقان نیز از ظرفیتهای گروههای اجتماعی غیر دولتی استفاده کرد. یعنی اسکان متسابقان صرفاً نباید بر استفاده از هتلها باشد، به عنوان مثال چون شرکتکنندگان دانشجو هستند میتوان از فضای دانشگاهها استفادههای بیشتری را برد؛ این امر هم فضا را تلطیف میکند و هم روحیه متسابقان را بهتر خواهد کرد.
مسجدجامعی با بیان اینکه برای تغییر در نحوه اجرا میتوان ایدههای متنوعی را در نظر گرفت و پردازش کرد، اظهار کرد: باید تلاش کنیم تا این مسابقات از حالت رسمی خارج شود، در بازدیدی که یک هیئت خارجی از ایران داشتند، بسیار مایل بودند که سفره افطار یکی از مسئولان ایرانی را ببینند، چیدن این سفره در حد زیادی برای این مهمانان تأثیرگذار بود، میخواهم بگویم که با اینکه برای آن سفره هزینه بسیار کمی صورت گرفت اما تأثیر بسیار زیادی گذاشت، قطعاً اگر به هتل میرفتند هزینهای به مراتب بیشتر صرف میشد. باید چنین برنامههایی را جا انداخت تا به وسیله آن حالت رسمی به وجود آمده از بین برود و قطعاً این به صلاح خواهد بود.
وی بیان کرد: در سالهای گذشته قرار بود با همکاری سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور یک پایگاه قرآنی دایر شود، طرحی برای این کار در نظر گرفته شد تا یک پایگاه قرآنی که مرکزیت جهان اسلام باشد را در نجف اشرف ایجاد کنیم. رویکرد این بود که با توجه به متهم شدن ایران در مورد بی توجهی به قرآن، نجف را به پایگاه قرآنی جهان اسلام تبدیل کنیم. همه مطالعات مربوط به این طرح صورت گرفت اما زمان نهایی شدن کار تغییراتی در سازمان به وجود آمد که این طرح ابتر ماند.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران گفت: در آن پروژه قرار بر این شده بود تا پایاننامههای قرآنی جهان اسلام را پایگاهی در نجف اشرف گردآوری و هر سال نیز به بهترین پایاننامههای گردآوری شده جوایزی اهدا کنیم. برای شروع نیز نزدیک به 1000 هزار پایاننامه به عربی ترجمه اما کار نیمه کاره رها شد، دوستان در سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان میتوانند این طرح را دنبال و پیگیری کنند.
مسجدجامعی در ادامه بر لزوم گردشی بودن محل برگزاری مسابقات تأکید کرد و افزود: تجربه برگزاری جشنوارهها به صورت گردشی را ما در جشنواره کتاب سال ولایت داشتهایم که بسیار مفید بود.
برگزاری مسابقات در رشته پایاننامه در پنجمین دوره
در ادامه این نشست حمید صابرفرزام با اشاره به سخنان رئیس شورای اسلامی شهر تهران، گفت: در بحث پایاننامههای قرآنی امسال در حاشیه مسابقات به این حوزه ورود خواهیم داشت، مقدمات این کار تهیه شده است و تبلیغات آن در سطح جهان اسلام و اطلاعرسانیهای برون مرزی صورت گرفته است.
وی افزود: در این دوره تلاش کردهایم تا بحث مطالعات میان رشتههای را مطرح کنیم. با توجه به جریانات تکفیری به وجود آمده و نیز زمان برگزاری مسابقات که در هفته وحدت است، موضوع بخش پایاننامهها و مقالات این جشنواره با عنوان صلح و وحدت از دیدگاه قرآن کریم خواهد بود. در بحث برگزاری گردشی این مسابقات در شهرهای دیگر نیز میتوان در مورد برگزاری مراسم افتتاحیه و اختتامیه تصمیماتی را اتخاذ کرد.
تأکید بر توجه ویژه به مکان برگزاری مسابقات
علیاکبر توپچی، رئیس فرهنگسرای قرآن یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود، با ضمن تشکر از تلاشهای ایکنا در نشر ارزشهای قرآنی و اسلامی، گفت: با توجه به اینکه این مسابقات در سطح دانشجویان از اهمیت بالایی برخوردار است، حتماً باید در محل برگزاری مسابقات بیشترین دقت را داشت و اثراتی که مکان برگزاری مسابقات میتواند بر متسابقان داشته باشد را مد نظر خود قرار دهند.
وی در ادامه به بحث گزینش متسابقان اشاره کرد و افزود: این مشکل در مسابقات بینالمللی قرآن که توسط سازمان اوقاف برگزار میشود نیز دیده شده است. باید تلاش کنیم تا بهترین قاریان و حافظان در این مسابقات حضور داشته باشند؛ چرا که اگر سطح شرکت کنندگان پایین باشد بر اقبال عمومی مردم برای حضور در آن اثر خواهد گذاشت. لازم است تا مکانیزم دقیقی برای این مسئله در نظر گرفته شود. متأسفانه انتخابهای ما دقیق نیست و گاهاً دیده شده است که متسابقان ضعیفی در مسابقات حضور یافتهاند. اگر میخواهیم مسابقات جایگاه بینالمللی بودن خود را حفظ کند، باید در انتخاب متسابقان و گزینش آنها دقت بیشتری به خرج داد.
در انعکاس مسابقات تنها به یک رسانه اکتفا نکنیم
رئیس فرهنگسرای قرآن تصریح کرد: برای اینکار باید رایزنهای فرهنگی کشور و نهادهایی که مسئول دعوت از متسابقان هستند به صورت جدی درگیر مسابقات کنیم. علاوه بر آن نباید به انعکاس این رویداد از سیمای قرآن اکتفا کرد بلکه باید تلاش کنیم تا ارتباط بهتری با سیما داشته باشیم و اقبال عمومی را به سمت این مسابقات جذب کنیم.
توپچی در ادامه به بیان مسائلی در مورد ایجاد جذابیتهای بیشتر برای حضور اکثریت مردم در مسابقات، دعوت از دانشجویان نخبه و خصوصاً دانشجویان قرآنی نخبه برای حضور در برنامههای حاشیهای مسابقات و برگزاری کارگاههای آموزش قرآن کریم برای متسابقان پرداخت.
در بخش دیگری از این نشست حمید صابرفرزام، دبیر پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان، با اشاره به اینکه تهران و مرکز همایشهای بینالمللی برج میلاد به عنوان میزبان این مسابقات در نظر گرفته شده است، گفت: به خاطر تسهیلاتی که این مکان دارد و نیز فضاهای جانبی آن قرار بر این شده است تا این مکان به عنوان میزبان در نظر گرفته شود.
وی افزود: در بحث گزینش متسابقان در این دوره سازمان فرهنگ و ارتباطات تنها نخواهد بود و مراکزی همچون وزارت علوم، وزارت خارجه و جامعةالمصطفی(ص) العالمیه برای جذب متسابقان در نظر گرفته شده است. هر شرکتکننده لوح فشردهای از تلاوتهای خود را قبل ازورود به ایران ارسال خواهد داشت، ضمن اینکه آزمون تلفنی از شرکتکنندگان و قبل از مسابقات به عمل خواهد آمد.
معرفی نفرات برگزیده در صوت، تجوید و لحن
در ادامه این نشست احمد ابوالقاسمی، قاری بینالمللی کشور با تأکید بر اینکه نگاهی فنی به این مسابقات دارد، گفت: اگر میخواهیم بیشترین تأثیر را بر متسابقان داشته باشیم باید همه آنها توجیه باشند که چرا یک نفر دوم شد و یک نفر اول، برای اینکه به این هدف دست یابیم باید در زمینه قرائت قرآن در سه بخش: صوت، لحن و تجوید نفرات برتر را معرفی کنیم و یک نفر را نیز به عنوان مجموع و به عنوان نفر اول مسابقات معرفی کنیم.
وی افزود: امسال این مشکل در مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران پیش آمد و برخی مسئولان به دلیل اینکه نماینده فیلیپین از صوت خوبی برخوردار بود و همه مردم نیز او را تشویق کردند، میخواستند وی را به جای نماینده شایسته کشورمان معرفی کنند، که در نهایت جایزه ویژهای برای صدای زیبای او در نظر گرفتند. پیشنهاد میکنم در این مسابقات نیز برای اینکه متسابقان به عدالت اجرا شده پی ببرند این برنامه پیاده شود و در هر بخش یک نفر را به عنوان نفر برتر معرفی کنیم.
تأکید بر تهیه آییننامهای بینالمللی برای مسابقات قرآن
این قاری بینالمللی همچنین به لزوم تهیه آییننامهای بینالمللی برای مسابقات قرآن اشاره و تصریح کرد: باید تلاش کنیم تا آییننامهای بینالمللی برای مسابقات قرآن تهیه شود، اگر این کار در این مسابقات صورت بگیرد بسیار مطلوب خواهد بود و پس از آن هر جا هر مسابقه قرآن برگزار شود، نام ایران نیز در آنجا حضور خواهد داشت. اثرات چنین کاری بسیار بیشتر از برگزاری مسابقات است و با توجه به تجربه 30 سالهای که در برگزاری مسابقات قرآن در ایران دارد زمینه صدور آن به کشورهای اسلامی وجود دارد.
تسهیلات مترو تهران برای مسابقات
زند، قائم مقام معاونت فرهنگی اجتماعی مترو تهران نیز در این نشست به توانمندیهای مترو تهران برای تبلیغ این مسابقات اشاره کرد و افزود: تبلیغاتی که در مترو صورت میگیرد تنها به اطلاعرسانی زمان و مکان برگزاری مسابقات محدود نمیشود بلکه محتواهای بیشتری را در نظر خواهیم داشت. هر تبلیغ در مترو به طور میانگین 20 دقیقه جلوی دید مسافران قرار خواهد داشت. در این دوره امکان برگزاری گالری عکس در مورد این مسابقات نیز فراهم شده است. 10 ایستگاه را برای این کار در نظر گرفتهایم. امکان بازدید متسابقان از مترو و فضاهای آن وجود دارد.
نماینده دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان تهران نیز در بخش دیگری از این مراسم، گفت: ما در استان تهران 1000 مسجد و کانون فرهنگی و هنری داریم که در اختیار این مسابقات قرار خواهد گرفت. ما میتوانیم مساجد را مهیای برگزاری محافل انس با قرآن با حضور قاریان شرکت کننده در این مسابقات کنیم که اگر این امر صورت بگیرد بسیار مؤثر خواهد بود.
در بخش دیگری از این مراسم نیز هدایتزاده، معاون اداره کل معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران، گفت: دستگاههایی که باید در خدمت برگزاری این مسابقات باشند باید از هم اکنون هماهنگیهای لازم را انجام دهند. در مورد تسهیلاتی جهت حضور مردم در محل برگزاری مسابقات تمهیداتی اندیشیده شود . معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران بر اساس وظیفهای که دارد همیشه تلاش داشته است تا در خدمت قرآن باشد و آمادگی خود را برای انجام بیشترین همکاریها اعلام میکند.
در بخش دیگری از این نشست عیسی علیزاده، معاون برنامهریزی سازمان زیباسازی شهر تهران، گفت: این مسابقات گرچه پنجمین دوره خود را برگزار خواهد کرد اما به دلیل دو سالانه بودن آن تجربهای 10 ساله پشت سر خود دارد. بسیاری از نهادها به برگزاری مسابقات اقدام کردهاند اما بعد از برگزاری چند دوره برگزاری آن را رها کردهاند.
وی افزود: ما با نواقص کار آشنایی داریم و به مرور این نواقص را برطرف خواهیم کرد. با توجه به پشتیبانی شهرداری از این مسابقات میتوان شاهد برگزاری مسابقات اثرگذاری بود.
تأکید بر چرخشی بودن میزبان مسابقات
در بخش پایانی این نشست نیز رحیم خاکی، قاری بینالمللی کشور در سخنانی گفت: باید تلاش کنیم تا بعد از برگزاری پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان دبیرخانه دائمی آن را راهاندازی کنیم تا این مسابقات از این پس به صورت چرخشی در کشورهای مختلف برگزار شود. بهانه ما در ابتدا این بود که کانون اتحادیه جهان اسلام به این بهانه شکل بگیرد.
وی افزود: در این دوره کیفیت و تشکیلات مناسب به صورت ویژه رعایت خواهد شد چرا که ضمن نگاه به کیفیت بحثهای فنی مسابقات را نیز مد نظر خواهیم داشت. جا دارد از آقایان شوشتری، علیزاده و حاج آقامسجد جامعی و دکترقالیباف که همیشه حامی این مسابقات بودهاند نیز نهایت قدردانی را داشت.
وی در پایان اظهار کرد: امیدواریم با رعایت همه این نکات و همدلی صمیمانه بتوانیم مسابقات شکوهمندی را برگزار کنیم.