آغاز تفسیر سوره «فاطر» در خرم‌آباد/ تلاوت این سوره مایه آرامش است
کد خبر: 3315962
تاریخ انتشار : ۲۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۱

آغاز تفسیر سوره «فاطر» در خرم‌آباد/ تلاوت این سوره مایه آرامش است

گروه فعالیت‌های قرآنی: هم‌زمان با آغاز ماه مبارک رمضان برنامه تفسیر قرآن با محوریت سوره «فاطر» توسط نماینده ولی‌فقیه در لرستان در مسجد بعثت خرم‌آباد آغاز شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از لرستان، حجت‌الاسلام والمسلمین سیداحمد میرعمادی، نماینده ولی‎فقیه در استان و امام جمعه خرم‌آباد، شامگاه پنج‌شنبه، 28 خردادماه مصادف با اولین روز از ماه مبارک رمضان در برنامه تفسیر قرآن با محوریت سوره فاطر در مسجد بعثت خرم‌آباد گفت: در قرآن کریم، پنج سوره با «حمد» آغاز می‌شود که به آن‌ها «حامدات» گویند و یکی از این سوره‌ها «فاطر» است.
وی افزود: فاطر در لغت به‌معنای شکاف و شکاف طولی است اسم دیگر این سوره «ملائکه» است منتهی فاطر به‌ هر نوع شکافی گفته نمی‌شود بلکه در تاریکی و ظلمت شکافی پیدا شود و نوری پدیداز شود یا آب دریا شکاف بردارد.

فاطر؛ اولین آفریننده

این مفسر قرآن‌کریم با بیان این‌که فاطر به‌معنای آفریننده هم آمده است و فاطر آفریننده اول معنا شده است، افزود: ابن‌عباس نقل می‌کند من فکر کردم در قرآن فاطر به چه معناست تا روزی دو عرب با هم اختلاف کردند آمدند پیش من و گفتند ما دو نفر بر سر چاهی اختلاف داریم.
وی در بیان تفاوت‌های بین «فاطر» و «خالق» گفت: فاطر اول آفریننده‌ای است که سابقه دارد از عدم و نیستی چیزی را می‌آفریند اما خالق آفریننده‌ای است که همه چیز را می‌آفریند خواه اول باشد، خواه آخر باشد.
میرعمادی با بیان این‌که فاطر سی و پنجمین سوره قرآن از لحاظ ترتیل است اما از لحاظ نزول چهل و سومین سوره‌ای است که بر پیامبراکرم(ص) نازل شد.
وی محتوای سوره فاطر را از نکات مهم در این سوره دانست و اضافه کرد: سوره فاطر اصولاً از سوره‌های مکی راجع به معاد و قیامت است، این سوره به پنج قسمت تقسیم می‌شود.
وی با بیان این‌که «فاطر از اسماء الحسنی است»، اضافه کرد: بخش اول این سوره شامل نشانه‌های عظمت خداوند در هستی، صفات پروردگار مثل ربوبیت و فاطر است، بخش سوم محتوای سوره فاطر راجع به معاد و روز قیامت و نتایج اعمال انسان در روز قیامت است.
نماینده ولی فقیه در لرستان گفت: بخش چهارم این سوره شامل مبارزات پیامبران با کافران و مشرکان و پیگیری که پیامبران در رابطه با دعوت به عبادت خداوند داشتند، می‌باشد و بخش پنجم نیز شامل مواعظ، پندها، نصایح و مباحث اخلاقی است.
وی در بیان آثار و فواید تلاوت سوره فاطر خاطرنشان کرد: تلاوت این سوره باعث آسایش و آرامش است کسانی‌که اضطراب و نگرانی دارند سوره فاطر را بخوانند خداوند به آن‌ها آرامش می‌دهد.
حجت‌الاسلام والمسلمین سیداحمد میرعمادی ادامه داد: پیامبراکرم(ص) در رابطه با تلاوت این سوره فرموده است: «اگر کسی سوره فاطر را بخواند خداوند سه در از درهای بهشتی به او عطا می‌کند»، امام صادق(ع) نیز فرموده است: «هر کس سوره سبا و فاطر را در شب بخواند خداوند او را در کنف حمایت خود حفظ می‌کند و اگر روز بخواند خداوند به او آرامش عطا می‌کند».
این مفسر قرآن‌کریم با یادآوری این‌که سوره فاطر با حمد و ثنای خداوند آغاز می‌شود، افزود: در این آیه «فاطر السموات و الارض» یعنی خدایی که از ظلمت آسمان و زمین را آفرید آسمان و زمین از عدم شکافته شد.
وی افزود: کلمه دوم «الحمدالله» است، حمد یک واژه قرآنی است ما در مقام ستایش و سپاسگذاری، در این سوره  کلمات حمد، مدح و شکر را داریم، مدح به‌معنای ستایش است، شکر همیشه در برابر نعمت است و مقابل شکر، کفر قرار دارد و به‌عبارت دیگر هر تعریف و تمجیدی را مدح گویند، در برابر مدح، ذم است اما در معنای واژه حمد سه عنصر شامل ستایش، سپاس و پرستش دخالت دارد.
وی در خاتمه گفت: در فارسی چیزی معادل حمد نداریم حمد ستایش سپاسگزارانه پرستشانه است.

captcha