حجتالاسلام و المسلمین علی انجمشعاع، پژوهشگر پژوهشکده حدیث حوزه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با تاکید بر بهرهگیری از فرصتهای محدود ماه رمضان گفت: رمضان یکی از مهمترین ماههای قمری هست و در این ماه عبادتهای ویژهای تشریع شده است از جمله روزه، طاعتی است که هر مسلمانی بنابر نص شریفه «يـاَيُّهَا الَّذينَ ءامَنوا كُتِبَ عَلَيكُمُ الصّيامُ كَما كُتِبَ عَلَى الَّذينَ مِن قَبلِكُم لَعَلَّكُم تَتَّقون»(183 بقره)وظیفه دارد در این ماه آن را به جا آورد. وی با اشاره به اهمیت فوقالعاده ماه مبارک رمضان و جایگاه آن در کلام معصومین(ع) افزود: امام سجاد(علیه السلام) چهار دعای صحیفه سجادیه را به موضوع رمضان اختصاص داده است که نشانگر جایگاه بی نظیر این ماه است.
این محقق و پژوهشگر حدیث بیان کرد: دعای رؤیت هلال، دعای ورود، دعای وداع و دعای عید فطر چهار دعایی هستند که به ماه مبارک رمضان مرتبط است و امام سجاد(ع) در این زمینه معارف گرانسنگی را به مسلمین ارایه کردهاند که چنین توجهی در سایر موضوعات صحیفه سجادیه بینظیر است.
انجم شعاع با بیان اینکه این ادعیه، ماه رمضان را بهعنوان ماهی ویژه معرفی کردهاند تصریح کرد: کسی که در این ماه ویژه، اعمال و عبادات خود را انجام داده و سعی بر ترک منهیات الهی داشته باشد میتواند از این فرصت پیش آمده بهخوبی استفاده کند.
پژوهشگر پژوهشکده حدیث حوزه با اشاره به روایات در فضیلت اعمال در این ماه به خصوص تلاوت قرآن تصریح کرد: تلاوت قرآن، تفکر و تدبر در آن نیز از دیگر برنامههایی است که هر فرد میتواند در این ماه داشته باشد و نکته قابل توجه این است که در لسان صحیفه سجادیه کمی عبادت و استفاده نکردن از این ماه موجب شقاوت و بدبختی است.
انجم شعاع اظهار کرد: شاید به نظر بیاید که اعمال انسانها در این ماه فقط با فزونی ثواب و برکت مواجه باشد ولی باید توجه داشت صحیفه سجادیه در پی بیان آن است که کمکاری در عبادت و طاعت در این ماه موجب توقف پیشرفت و بدبختی افراد خواهد بود.
این پژوهشگر با بیان اینکه اهمیت ندادن به این ماه و ترک عبادات آن یکی از موانع پیشرفت انسان است به این فراز از صحیفه در مورد ماه مبارک رمضان اشاره و عنوان کرد: امام فرموده است: اللَّهُمَّ إِنَّا أَهْلُ هَذَا الشَّهْرِ الَّذِي شَرَّفْتَنَا بِهِ، وَ وَفَّقْتَنَا بِمَنِّكَ لَهُ حِينَ جَهِلَ الْأَشْقِيَاءُ وَقْتَهُ، وَ حُرِمُوا لِشَقَائِهِمْ فَضْلَهُ. بار خدايا، ما آشناى اين ماهيم، ماهى كه ما را بدان شرف و منزلت دادى (به بركت نعمت و احسان خويش روزه داشتنش را توفيق دادى)، در حالى كه مردمان شقى قدرش را نشناختند و شوربختی خويش را از فضيلتش محروم ماندند.
انجم شعاع تاکید کرد: ماه رمضان تنها فرصت ویژه انسان در طول یک سال است و به تعبیر امام سجاد(ع) اگر کسی از این فرصت استفاده نکند عامل بدبختی او رقم میخورد از این رو اگر کسانی تاکنون هم آن طور که باید و شاید از فرصت ماه رمضان بهره نبردهاند، فرصت های باقیمانده را از دست ندهند تا در زمره روزهداران قرار بگیرند.
وی با بیان اینکه شب قدر در این ماه مبارک جای گرفته است اظهار کرد: فضیلت این شب به گفته قرآن کریم از هزار ماه دیگر بالاتر است «لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ»(3 قدر)؛ قرآن نیز در این شب بر پیامبر اکرم نازل شده است و باید توجه داشت که یکی از علتهای عظمت و قداست ماه مبارک رمضان، نزول قرآن است لذا در روایات به تلاوت و تدبر قرآن در این ماه مبارک تاکید شده است.
وی ادامه داد: همچنین قرآن کریم در سوره بقره در معرفی این ماه به موضوع قرآن اشاره کرده و فرموده است: «شَهرُ رَمَضانَ الَّذِى اُنزِلَ فيهِ القُرءانُ... .بقره (2) 185 بنابراین قرآن میتواند در همه حالات و حتی تاریکیها انیس و مونس انسان باشد و قرآن میتواند انسان را از افکار و وسوسههای شیطانی رهایی بخشد.
این محقق و پژوهشگر با بیان اینکه بهرهمندی از قرآن اگرچه در ماه رمضان مورد توجه ویژه روایات است ولی انس با قرآن در ماه رمضان مقدمه برای انس با کلام الهی در طول سال است لذا توجه به قرآن در طول سال و به خصوص در ماه مبارک رمضان دارای اهمیت است.
انجم شعاع تصریح کرد: امام(ع) در همین زمینه فرموده است:«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ اجْعَلِ الْقُرْآنَ لَنَا فِي ظُلَمِ اللَّيَالِي مُونِساً، وَ مِنْ نَزَغَاتِ الشَّيْطَانِ وَ خَطَرَاتِ الْوَسَاوِسِ حَارِسا»؛ بار خدايا، بر محمد و خاندانش درود بفرست و قرآن را در تاريكى شب مونس ما گردان و در برابر كششها و گرايشهاى شيطان و خاطرات وسوسهانگيز، نگهبان ما قرار ده.
وی با اشاره به مضامین عالی صحیفه سجادیه به خصوص توجه ویژه امام سجاد(ع) به ماه مبارک رمضان و توصیه اکید به انس با قرآن در این ماه و در سراسر سال ادامه داد: بهتر است همه افراد به کتاب شریف صحیفه سجادیه توجه بیشتری داشته و در این دهه پایانی با قرائت و تدبر در دعاهای ماه مبارک رمضان و بهخصوص دعای وداع، خود را هرچه بیشتر به درگاه الهی نزدیکتر و از این فرصت محدود که سالی یکبار با عنایت الهی در اختیار انسان قرار میگیرد استفاده کنیم.
تشکر از ایکنا.
خیلی آموزنده بود