نیم قرن فعالیت قرآنی و تربیت 47 شخصیت ممتاز کشوری؛ مدالی بر سینه کانون آموزش قرآن
کد خبر: 3637697
تاریخ انتشار : ۱۳ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۶
با یاوران وحی/11

نیم قرن فعالیت قرآنی و تربیت 47 شخصیت ممتاز کشوری؛ مدالی بر سینه کانون آموزش قرآن

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: مدیر کانون آموزش قرآن با اشاره به فعالیت‌های این کانون و افتخاراتی که تاکنون کسب کرده‌ است، اظهار کرد: تربیت 47 نفر از شخصیت‌های مطرح و ممتاز کشوری و برپایی دوره‌های مختلف قرآنی در 100 واحد آموزشی تنها گوشه‌ای از فعالیت قرآنی این مؤسسه طی این سال‌ها بوده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، اهالی منطقه 12 تهران و به‌ویژه ساکنین محدوده میدان وحدت اسلامی به سمت تقاطع این خیابان با مولوی به خوبی اسم کانون آموزش قرآن را شنیده و با آن آشنایی دارند مکانی که شاید بگوییم سالیان طولانی از فعالیت مستمرش در خانه‌ای وقف حاج ترخانی که مجتبی وزیری، مدیر مؤسسه تا زمانی که در قید حیات است می‌تواند از این مکان برای فعالیت‌های قرآنی و بسط و گسترش فرهنگ قرآنی استفاده کند، می‌گذرد. چیزی که امروزه در میان مردم و در میان وقف‌هایی که از سوی واقفان انجام می‌گیرد کم‌رنگ است «وقف قرآنی»!؟ 
طی برپایی یازدهمین نشست تخصصی این خبرگزاری ایکنا با عنوان «با یاوران وحی» به معرفی فعالیت‌ها و عملکرد 49 ساله کانون آموزش قرآن واقع در خیابان وحدت اسلامی تهران می‌پردازیم.
این مؤسسه با مدیریت مجتبی وزیری اداره می‌شود. وی متولد سال 1331 است که فعالیتش در حوزه قرآن را از کلاس هفتم حدود سال 1347 آغاز کرده و نخستین فعالیت‌هایش را در مسجد حیدری واقع در پل امیربهادر شروع کرده است.
نیم قرن فعالیت قرآنی و تربیت 47 شخصیت ممتاز کشوری؛ مدالی بر سینه کانون آموزش قرآن
وزیری با اشاره به اینکه خاطرم هست طی آن سال‌ها آقایی با عنوان مرحوم مهندس خالدی که با مرحوم بهشتی در آلمان فعالیت‌های قرآنی داشتند، آمدند پیش بنده، اظهار می‌کند: از همان دیدار اول ما بنا را بر این گذاشتیم تا فعالیت قرآنی را گسترش دهیم و همین شد تا کانونی با عنوان آموزش قرآن را تأسیس کردیم.
این کانون که در ابتدا تأسیسش با همراهی خالدی، مجتبی وزیری و حجت‌الاسلام عدالتی‌فر بود، اما مراد از این تأسیس ثبت رسمی است چرا که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی اجازه ثبت برای فعالیت‌های قرآنی نمی‌دادند بلکه هیئت‌ها به صورت خودجوش و خودمحور فعالیت می‌کردند.
مدیر کانون آموزش قرآن ادامه می‌دهد: تا اینکه تا سال 1357 به صورت سیار جلسات قرآن را دور تا دور مساجد امیریه چون حیدری، حاج حسن، پنبه‌چی، المهدی و مسجد اقصی و ... برگزار کردیم. در همین مساجد شاگردان بزرگی را پرورش دادیم. یکی از آنها علیرضا پناهیان بود که به مدت 10 سال در مسجد پنبه‌چی شاگرد من بودند و دیگر حجت‌الاسلام حمید محمدی نیز پیش از انقلاب 10 سال شاگرد من بود و همچنین نائبی که فرماندار اسبق تهران بود.
17 سال برپایی دوره‌های کانون آموزش قرآن در مهدیه تهران
وی با اشاره به اینکه 47 نفر از شخصیت‌های ممتاز کشوری به اذعان خودشان از شاگردان مؤسسه ما بوده‌اند، می‌گوید: پس از انقلاب به واسطه شناختی که حجت‌الاسلام ایروانی، سرپرست جامعه روحانیت غرب تهران داشت مشغول به فعالیت‌های قرآنی و برپایی دوره‌های آموزشی به مدت 17 سال در مهدیه تهران شدم.
وزیری اظهار می‌کند: تا اینکه مقرر شد که مهدیه مکانی مخصوص برای دعای کمیل و دعای ندبه شود. خاطرم هست یکی از اعضای هیئت مدیره مؤسسه محمود لولاچیان به من گفت که جایی برای فعالیت مؤسسه پیدا می‌کند لذا مکان فعلی مؤسسه برای حاج ترخانی است که پدر وی «شاپوری» مسئول مالی آیت‌الله العظمی بروجردی بود. قدمت این خانه به حدود 200 سال پیش می‌رسد و خاطرم هست که وی به من گفت که این مکان را به صورت آزمایشی یکسال در اختیار ما قرار می‌دهد تا اینکه آقای لولاچیان گفت که وی این مکان را وقف کرده است و اسم ما را نیز در موقوفه آورده است بنابر‌این از سال  74 تا کنون دفتر مرکزی مؤسسه در همان جا است.
گذراندن 100 واحد آموزشی
وی در خصوص اینکه آیا مؤسسه دارای شعبی نیز است؟ عنوان می‌کند: در حال حاضر مؤسسه دارای 9 شعبه در تهران و کرج در محله‌های جوادیه، نازی‌آباد و ... است. در حدود دو تا سه سال پیش جمعیت قرآن‌آموزان مؤسسه حدود سه هزار نفر بود اما در حال حاضر به دلیل افت تبلیغات قرآنی در مقابل سایر تبلیغات فرهنگی و ورزشی نتیجه‌ای جز رکود را در پی ندارد. 
مدیر کانون آموزش قران با تأکید بر اینکه شاهد هستیم که برای یک بازی فوتبال با چه میزان تبلیغات روبرو هستیم اما برای قرآن نه، اظهار می‌کند: قرآن را هر که عاشق باشد برای یادگیری‌اش می‌آید.
وی ادامه می‌دهد: فعالیت قرآنی مؤسسه در قسمت آقایان پیش از انقلاب حدود 170 نفر بود که دوره‌های ما نیز در مسجد پنبه‌چی برگزار می‌شد و در حال حاضر جمعیت قرآن‌آموزان آقای مؤسسه به 50 نفر نمی‌رسد و سایر شعب بانوان هستند.
وزیری با اشاره به مدرکی که از سوی مؤسسه به قرآن‌آموزان ارائه می‌شود، می‌گوید: به افرادی که شاگرد مؤسسه هستند پس از گذراندن و طی کردن 100 واحد درسی، دانشنامه اعطا می‌شود که تاکنون بیش از 150 دانشنامه در دفتر ثبت اعطای گواهی‌های مؤسسه به ثبت رسیده است و تلاش‌های بسیاری نیز برای ثبت این دانشنامه کردیم بطوری که با مرحوم خالدی طی سفرهایی به قم تلاش زیادی برای به ثبت رساندن آن انجام دادیم که موفق نشدیم.
نیم قرن فعالیت قرآنی و تربیت 47 شخصیت ممتاز کشوری؛ مدالی بر سینه کانون آموزش قرآن
دریافت مجوز فعالیت پیش‌دبستانی از مکتب‌القرآن
مدیر کانون آموزش قرآن اظهار می‌کند: ضمن اینکه در مقطع پیش‌دبستانی نیز مجوز از مکتب‌القرآن دریافت کردیم و کلاس 40 نفره تشکیل دادیم که موجب شد علاقه‌مندان زیادی را جذب کنیم و در حال حاضر بیش از 80 نفر را ثبت نام می‌کنیم که فعالیت پیش‌دبستانی ما به گفته خود مکتب‌القرآن نمونه است. 
وی با اشاره به اینکه کلاس‌های پیش‌دبستانی چهار تا و هر کلاس 21 قرآن‌آموز دارد، ادامه می‌دهد: قرآن‌آموزان پس از اتمام یکسال تحصیلی‌شان با حروف آشنا می‌شوند و از طریق سرفصل‌های گوناگون می‌توانند احادیث موضوعی و آیات را به صورت موضوعی بگویند که این موجب تبلیغ فعالیت مؤسسه در منطقه و جذب والدین برای ثبت‌ نام نونهالانشان در این مرکز شد.
از دیگر فعالیت‌های مؤسسه نیز می‌توان به راه‌اندازی صندوق قرض‌الحسنه رفاه در خیابان شهید فروزش(مهدی‌خانی سابق) از  سال 1359 اشاره کرد که در صورت نیاز و با همت خیرین این صندوق وام‌هایی را به افراد اعطا می‌کند. 
بازرسی منظم از فعالیت شعب
وزیری با اشاره به بازرسی منظم از فعالیت‌های شعب کانون، اضافه می‌کند: مهم‌ترین هدف مؤسسه پرورش افراد قرآنی است و در نهایت در سال 74 موفق شدیم تا مجوز فعالیت مؤسسه را از ارشاد دریافت کنیم. 
وی که بازنشسته راه‌آهن است و 30 سال در حوزه‌های فرهنگی فعالیت داشته است و سالیان سال است در راه تربیت فرزندان قرآنی تلاش می‌کند، از اردوهایی می‌گوید که کانون برای 160 قرآن‌آموز پسر برگزار کرده است و در قالب این اردو به ماهی‌سرای کرج می‌رفتند و در آنجا نیز حلقه‌های علمی تشکیل می‌دادند از توان کم حال حاضرش در اجرای این برنامه‌ها می‌گوید اما خیالش راحت است که شاگردانی چون محمدرضا عابدی، مدیر بیت‌القرآن تربیت کرده است که راهش را پررنگ ادامه می‌دهند.
وزیری در خصوص تحصیلاتش اینگونه می‌گوید: طی سال 54 پس از موفقیت در آزمون ورودی مدرسه مرحوم آیت‌الله مجتهدی پذیرش شدم و سپس برای تکمیل درسم به مدرسه آیت‌الله گلپایگانی در قم رفتم و قبول شدم اما چون مکانی برای اسکان نداشتم، نتوانستم در آن زمان ادامه تحصیل دهم و سپس به خدمت سربازی در لشکر 16 زرهی قزوین درآمدم و سپس در زمان آیت‌الله مفتح وارد دانشکده الهیات شدم و توانستم مدرک کارشناسی را اخذ کنم.
مدیر کانون آموزش قرآن در خصوص علت نامگذاری این مرکز به کانون آموزش قرآن، می‌افزاید: این عنوان را مرحوم خالدی انتخاب کردند و حتی آرم مؤسسه را نیز وی انتخاب کرده است و نشریات مؤسسه را تا شماره 15 و تا زمانی که در قید حیات بودند، چاپ می‌کرد.
وی درباره اعضای هیئت مدیره کانون، می‌گوید: اعضای هیئت مدیره مؤسسه پنج نفره است و شامل آقایان رهپویان، رهنما، شبستری‌زاده، گل‌آور و وزیری است.
آموزش احکام با فن‌بیانی شیرین
وزیری که سالیان سال است که دوره‌های آموزش احکام را با شیرینی فن‌بیانش ارائه می‌دهد، در خصوص دوره‌های آموزشی کانون اظهار می‌کند: 100 واحد آموزشی مؤسسه شامل احکام در پنج سطح، خودآموز، آموزش حرکات، روخوانی، معنا، تفسیر قرآن، آموزش فن سخنوری و ... است. در ابتدا قرآن‌آموزان تعیین سطح می‌شوند و سپس ادامه این واحدها را می‌گذرانند و برای تکمیل اطلاعاتش در حوزه علوم دینی به صورت تخصصی باید از طرق دیگر چون ورد به حوزه‌ علمیه و یا دانشگاه‌ها و ... اقدام کند.
وی در پاسخ به این سؤال که علت گسترش فعالیت مؤسسات قرآنی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، عنوان می‌کند: پیش از انقلاب اجازه فعالیت‌های مذهبی به مردم کمتر و یا بهتر بگویم اصلا داده نمی‌شد، خاطرم هست که بارها نیز ساواک از من خواسته بود که معنای قرآن را به شاگردانم آموزش ندهم. لذا هنگامی که مردم با این سختگیری‌ها روبرو می‌شدند، کسی جرأت نمی‌کرد در میدان بیاد و بخاطر همین دنبال فساد می‌رفتند اما پس از پیروزی انقلاب این زمینه باز شد.
نیم قرن فعالیت قرآنی و تربیت 47 شخصیت ممتاز کشوری؛ مدالی بر سینه کانون آموزش قرآن
وزیری با اشاره به اجرای تواشیح قرآن‌آموزان مؤسسه طی سال 59 نزد امام خمینی(ره)، اظهار می‌کند: این مؤسسه دارای 30 شهید است و همچنین جزوه‌هایی را مؤسسه دارد که 30 عنوان این جزوه‌ها را من گردآوری کرده‌ام و برخی را به صورت جلد واحد با عنوان «گنجینه معارف اسلامی» درآوردیم که در زمان‌های ابتدای فعالیت کانون آنها را در اختیار قران‌آموزان قرار می‌دادیم.
وی با ابراز گلایه از فقدان حمایت‌های لازم از سوی دولت در زمینه فعالیت‌های قرآنی، درخصوص میزان خود اتکایی مؤسسات و یا میزان اتکای آنها به بودجه‌های دولتی، می‌گوید: دولت چیزی از ما نگیرد، نمی‌خواهیم به ما چیزی بدهد. مؤسسات با شهریه اندکی که دریافت می‌کنند سعی می‌کنند حقوق پرسنل و سایر هزینه‌های جاری مؤسسه را بدهند.
طلبه، طلبه آبگوشتی باشد
مدیر کانون آموزش قرآن در خصوص تخصصی شدن مؤسسات قرآنی به صحبتی از آیت‌الله مجتهدی اشاره می‌کند و می‌گوید: معتقدم همانطور که این عالم وارسته فرموده‌اند که طلبه، باید طلبه آبگوشتی باشد یعنی در آبگوشت همه چیز است لذا طلبه باید تمام ابعاد را بداند، ما هم در کانون آموزش قرآن در تمام ابعاد پیش می‌رویم و 100 واحدی که در کانون تدریس می‌کنیم شامل سرفصل‌های متعدد و متنوع قرآنی، اخلاقی، اصول عقاید، احکام و... است.
وی ادامه می‌دهد: بنابر این در خصوص برخی از رشته‌ها چون طب لزومش تخصصی کار کردن است اما در علوم دین معتقدم باید یک مؤسسه آموزش در تمامی ابعاد و حوزه‌ها ورود پیدا کند و نه تنها در یک بخش رشد کند.
وزیری در زمینه تشکیل اتحادیه مدغم، عنوان می‌کند: این دو اتحادیه در دو نهاد مختلف چون سازمان تبلیغات اسلامی و ارشاد بودند که معتقدم باید جدا باشند و اگر فعالیتشان حالت رقابتی داشته باشد بهتر است. البته هرچند تا کنون نیز مواردی را برای مؤسسات و تشکل‌های قرآنی انجام نداده‌اند. مهم‌ترین کار، بیمه فعالان قرآنی است که هنوز روی زمین است، بیمه هنرمندان درست شد اما هنوز قرآنیان در این زمینه لنگ هستند.
وی در پایان می‌گوید: نمی‌دانیم صدای ما به کجاها می‌رسد، معمولاً صدها به جاهایی می‌رسد که شنونده نیز از گوینده صدا درخواستی داشته باشد. مسئولان چرا نباید به دنبال تکمیل فرآیند بیمه فعالان قرآنی باشند.
گزارش تصویری این نشست را اینجا ببینید.
سمیرا انصاری

captcha