تحقق وحدت، یک وظیفه دینی است / نقش استکبار جهانی در ترویج افراط‌گرایی باید روشن شود
کد خبر: 4006493
تاریخ انتشار : ۲۷ مهر ۱۴۰۰ - ۲۰:۵۷
در کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی مطرح شد:

تحقق وحدت، یک وظیفه دینی است / نقش استکبار جهانی در ترویج افراط‌گرایی باید روشن شود

مولوی محمدمختار مفلح، رهبر نهضت اسلامی افغانستان تلاش برای ایجاد اتحاد، اتفاق و انسجام مسلمانان را یک وظیفه دینی خواند و از سویی مهندس وحیدالله سباوون، رهبر حزب اسلامی متحد افغانستان نیز تأکید کرد در راستای تقویت و اتحاد بیشتر جهان اسلام، نقش استکبار جهانی در ترویج افراط‌گرایی که با هدف خدشه به اسلام صورت می‌پذیرد، باید روشن و افشا شود.

ایجاد وحدت، یک وظیفه دینی است/ نقش استکبار جهانی در ترویج افراط‌گرایی باید روشن شود

به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، مولوی محمدمختار مفلح، رهبر نهضت اسلامی افغانستان و رئیس شورای فرهنگی حامیان قدس شریف، در سی و پنجمین کنفرانس وحدت اسلامی، وحدت را یک ضرورت و یکی از بنیان‌هایی خواند که قرآن کریم به آن اشارات متعددی کرده است.

وی با بیان اینکه خداوند بزرگ در قرآن کریم، ضرورت وحدت را برای بندگان خود یادآوری کرده است، تصریح کرد: بر این اساس، وحدت پیروان دین اسلام، یک اصل قرآنی و دینی است و یک امر عارضی و فرعی و حتی سیاسی نیست.

مولوی مفلح با اشاره به اینکه هر کس به خدا ایمان دارد و حضرت محمد(ص) را پیام‌آور آسمانی و قرآن را میثاق‌نامه الهی می‌داند، وظیفه دینی دارد که در جاده وحدت گام بگذارد، تصریح کرد: این یک وظیفه دینی است که فرد برای ایجاد اتحاد، اتفاق و انسجام مسلمانان بکوشد.

رهبر نهضت اسلامی افغانستان در بیان معنای وحدت توضیح داد: وحدت یعنی یکتایی و یگانگی و شما می‌دانید کلمه یگانگی در زبان فارسی به معنای اتحاد و همبستگی میان امت به کار برده می‌شود.

وی با بیان این که قرآن کریم مسئله وحدت را یکی از بنیان‌های دین مبین اسلام می‌شمارد، تصریح کرد: علی‌رغم آفرینش انسان از دو جنس مذکر و مؤنث، در اصل، بشر یک امت واحد و یگانه است و تفاوت رنگ‌ها و زبان‌ها مایه امتیاز و نشانه برتری نیست، بلکه این تفاوت‌ها نشانه قدرت الهی است.

رئیس شورای فرهنگی حامیان قدس شریف تفاوت‎ها را راهی برای شناخت بهتر و هماهنگی و همگرایی بشریت عنوان کرد و افزود: امت‌ها و شریعت‌ها به خاطر شرایط زمانی و مقتضیات روحی و روانی انسان‌ها پدید آمدند.

وی با تأکید بر این که دین اسلام یگانه دین توحیدی است که برای تمام جهانیان و دین اسلام یگانه دین توحیدی است که برای تمام جهانیان و بشریت برنامه یکسانی دارد و افزود بر اساس آموزه‌های قرآنی، درنهایت همه انسان‌ها باید در یک جامعه جهانی و توحیدی گرد هم آیند. به این ترتیب، اتحاد جامعه بشری و جهانی‌شدن قرآنی به عنوان یک فرآیند طبیعی مورد تأکید و تائید قرآن و اسلام است.

مولوی محمد مختار مفلح با اشاره به این که قرآن در آیات متعددی از انسان‌ها دعوت می‌کند که با حفظ اصول و در نظر داشتن اختلافات طبیعی و فکری در یک اجتماع کلان و واحد انسانی گرد هم بیایند و به ارزش‌ها و اصول مشترکی پایبند باشند، گفت: بنابراین اسلام، بنیان تشکیل یک جامعه جهانی آرام، امن و همراه با احترام متقابل به فرهنگ‌ها و ملت‌ها را پی‌ریزی کرده است.

وی در ادامه سخنان خود از پاک شمردن طعام اهل کتاب و مجاز شمردن معامله، دادوستد و ازدواج با آن‌ها، نهی از مجادله و پرهیز از درگیری‌های کلامی، حرام دانستن اهانت به مقدسات و فرهنگ اهل کتاب به عنوان گام‌های اساسی اسلام برای وحدت جامعه انسانی نام برد.

رهبر نهضت اسلامی افغانستان در ادامه به بیان گزاره‌های قرآنی در خصوص وحدت امت پرداخت و افزود: برای رسیدن به جامعه‌ای توحیدی و عادلانه از نظر قرآن نخست باید اتحاد و انسجام در میان ملت‌های اسلامی را پدید آوریم.

وی با اشاره به این که امت اسلامی با ملیت‌های مختلف و جغرافیای گوناگون باید با هم متحد و منسجم گردد، تصریح کرد: از این رو، قرآن کریم برای رسیدن به همگرایی دینی طرح‌ها و راهکارهای مختلفی را برای ما ارائه نموده است.

وی بسیاری از گزاره‌های قرآنی را بیان‌کننده عوامل همگرایی اسلامی دانست و تأکید کرد: بسیاری از آموزه‌های دستوری قرآن نیز در این راستا قابل تحلیل و تبیین هستند.

این اندیشمند افغان، در ادامه افزود: قرآن کسانی را که شهادتین بر زبان جاری کرده و اصول اساسی دین اسلام را انکار نکرده باشند مسلمان می‌داند. اسلام، بنیان تشکیل یک جامعه جهانی آرام، امن و همراه با احترام متقابل به فرهنگ‌ها و ملت‌ها را پی‌ریزی کرده است.

اسلام را به حقیقت با جان خود پذیرفته باشند، مؤمن و مشمول حکم انسجام اسلامی می‌داند. یگانگی و انسجامی که در سایه وحدت عقیده، مؤمنان را برادر یکدیگر می‌خواند و بر تعاون، همکاری و همیاری در همه عرصه‌ها و پارسایی و نیکی دعوت می‌کند.

وی با تأکید بر این که قرآن پیوند مؤمنان را پیوند دل‌هایی می‌داند که از استحکام و استواری خاصی برخوردار باشند، خاطرنشان کرد: این ممکن نشود مگر این که خود بشر بتواند آن را ایجاد نماید.

رهبر نهضت اسلامی افغانستان با اشاره به اهمیت موهبت الهی و معجزه خداوند در پیوند دل‌ها، تصریح کرد: خداوند با تصرف دل‌های مؤمنان، محبت و بذر مهربانی را ایجاد کرده است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه خداوند متعال در قرآن به پیامبرش می‌فرماید: اگر تو تمام گنج‌ها و ثروت‌های زمینی را انفاق می‌کردی، نمی‌توانستی انسجام، یگانگی و همرنگی را پدید بیاوری، بلکه همگرایی ایجاد شده در میان مسلمانان، همگرایی روحی و روانی است که با حمایت پروردگار ایجاد شده است، افزود این در صورتی تحقق پیدا می‌کند که ملت‌ها بر دین خدا استوار باشند.

مولوی محمد مختار مفلح با بیان این که آثار عظیمی از تلاش و فعالیت‌های دقیق و عمیق برای هموار ساختن راه وحدت، یکدلی، اتحاد و همبستگی در کارنامه درخشان نبی اکرم صلی‌الله علیه و آله و سلم مشاهده می‌گردد، تأکید کرد: پیامبر بزرگوار اسلام سعی فراوان می‌کرد تا اقوام و اقشار مختلف مسلمانان را به صورت پیکر واحد با هم متحد و منسجم بسازد و از هر گونه تفرقه و تشتت باز بدارد.

وی اظهار کرد: در نگاه آسمانی آن حضرت‌(ص)، به همان اندازه که اتحاد و انسجام، عامل قوت و صلابت اسلام و مسلمانان می‌گردد و قلب‌های اهل ایمان را به هم نزدیک و صمیمی می‌سازد و به زندگی اجتماعی آنان نشاط و طراوت می‌بخشد، به همان اندازه تفرقه و پراکندگی عامل ضعف و تزلزل اسلام و مسلمانان می‌شود.

رهبر نهضت اسلامی افغانستان با بیان این که از دیدگاه آثار عظیمی از تلاش و فعالیت‌های دقیق و عمیق برای هموار ساختن راه وحدت، یکدلی، اتحاد و همبستگی در کارنامه درخشان نبی اکرم صلی‌الله علیه و آله و سلم مشاهده می‌شود.

پیامبر بزرگوار اسلام تعصبات نژادی و گرایش‌های نامعقول تند و افراطی نسبت به زبان، قوم و ملیت از بزرگ‌ترین موانع اتحاد مسلمانان به شمار می‌رود، تصریح کرد: چنانچه پیامبر بزرگوار اسلام در حجه‌الوداع فرمود: ای فرزندان آدم، همه شما از آدم آفریده شده‌اید، از آدم هستید، آدم هم از خاک آفریده شده است. عرب‌ها فکر نکنند که بر غیر اعراب برتری دارند. هیچ نژادی بر نژاد دیگری برتری ندارد، مگر بر اساس تقوا.

وی در بخش دیگری از سخنان خود از امام خمینی‌(ره) و مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نام برد که گام‌های ارزشمندی در مسیر تحقق عملی وحدت مسلمانان برداشتند.

این اندیشمند افغان با تأکید بر این که امام خمینی با انقلاب اسلامی خود، وحدت مسلمانان را احیا کرد و گام‌های بزرگی در این راه برداشت، گفت: ایشان می‌فرماید: برای دفاع از اسلام و کشورهای اسلامی و استقلال کشورهای اسلامی مهیا هستیم و پیش می‌رویم. برنامه ما برنامه اسلام است، وحدت کلمه مسلمین است، اتحاد کشورهای اسلامی است، برادری با همه ملت‌های اسلامی است. این فرموده‌های حضرت امام است.

وی با اشاره به کلام امام‌(ره) خطاب به حجاج اهل تشیع مبنی بر حضور آن‌ها در نمازهای جمعه و جماعت اهل تسنن در مکه مکرمه و مدینه منوره، خاطرنشان کرد: ایشان جلسات خانه تقریب را تشکیل داد و به آن‌ها گفت که عضو آن باشند.

رئیس شورای فرهنگی حامیان قدس شریف در ادامه تأکید کرد: همچنین مقام معظم رهبری آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای، وحدت مسلمانان را یک ضرورت عقلی و شرعی می‌داند و بارها در بیانات خود روی این موضوع تأکید کرده است.

وی ادامه داد: ما در هفته وحدت بارها شاهد سخنرانی مقام معظم رهبری بوده‌ایم که همیشه ایشان فرموده‌اند، ما به خاطر یک مسئله کوچک، فرعی و فقهی نباید جدایی بین تشیع و تسنن داشته باشیم. نباید عراقی و افغانستانی و ایرانی و تاجیکستانی و عربستانی بگوییم.

وی در پایان سخنان خود از مقام معظم رهبری و همه‌کسانی که واقعاً در راه تحقق امت مسلمان گام‌های ثمربخشی برداشتند، تشکر کرد.

نقش استکبار جهانی در ترویج افراط‌گرایی تبیین شود

مهندس وحید الله سباوون، رهبر حزب اسلامی متحد افغانستان ضمن آرزوی سلامتی برای حجت‌الاسلام‌والمسلمین شهریاری، دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و تقدیر از دست‌اندرکاران سی و پنجمین کنفرانس وحدت اسلامی تصریح کرد: بر اساس آنچه از آیات قرآن کریم و حدیث رسول‌الله (ص) برداشت می‌شود، ما عالمان اسلامی باید متعهد باشیم تلاش خود را برای اتحاد امت اسلامی مبذول داشته و اختلافات خود را به شکل مسالمت‌آمیز و از طریق مذاکره حل نماییم.

ایجاد وحدت، یک وظیفه دینی است/ نقش استکبار جهانی در ترویج افراط‌گرایی باید روشن شود

وی اظهار کرد: خدمت به اسلام و مسلمین خصوصاً حفظ اتحاد و پرهیز از اختلافات از نیازهای مبرم جوامع اسلامی به شمار می‌رود و اتحاد اسلامی بدون مبارزه و قبول تکلیف تحقق نخواهد یافت؛ جهان اسلام باید از صلح عادلانه برخوردار بوده و حقوق مسلمانان و مجاهدین اسلامی و نظرات کلیه فرق اسلامی در آن محترم شمرده شود.

سباوون اظهار کرد: کشورهای اسلامی باید از دوستی و برادری برخوردار بوده و قرآن و سنت را مرجع این دوستی و برادری قرار دهند؛ اصول اسلامی و قوانین و مقرارت شرعی باید پایه و اساس موضوعات فقهی محسوب شوند؛ همچنین جهان اسلام باید از تجارت بین‌المللی و فن‌آوری‌های نوین در راستای توسعه پایدار استفاده کرده و در عین حال تلاش کند با تهاجم فرهنگی مقابله کند؛ اقدامات حسنه، شعائر دینی و افتخارات جهان اسلام و نیز فرهنگ اسلامی باید مورد محافظت قرار گیرد.

 وی افزود: در صورت جدایی ما کشورهای اسلامی از یکدیگر، توان ایستادگی در مقابل دشمنان اسلام و طاغوت را نخواهیم داشت؛ در کلیه تحولات اسلامی و غیر اسلامی دنیا، انسان مبتکر و متفکر است که در زمینه‌های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی نقش اصلی را ایفا می‌کند؛ لذا ما بدون اتحاد اسلامی و هماهنگی و همراهی و همدلی قادر به پایان دادن جنگ‌های خانمان‌سوز جهان اسلام نخواهیم بود.

رهبر حزب اسلامی متحد افغانستان گفت: تنها در صورت تحقق اتحاد اسلامی بر اساس صلح عادلانه بین مسلمانان و در نتیجه وحدت اسلامی است که مقابله با نیروهای غیر اسلامی امکان‌پذیر خواهد شد، ما باید از طریق جهاد اسلامی و همکاری با یکدیگر برای رهایی کشورهای اسلامی از سیطره خارجی اقدام کنیم؛ همچنین در تقابل با سلاح‌های کشتارجمعی، بمباران‌های کور و اشغال سرزمین‌های اسلامی باید از خود ایستادگی نشان داده و اقدامات مناسبی را اتخاذ نماییم.

وی افزود: اخوت اسلامی و فضایل اخلاقی و نیز همزیستی مسالمت‌آمیز یک سنت در میان مسلمین به شمار می‌رود؛ در همین جهت لازم است که نخبگان علمی و فرهنگی جهان اسلام از این نهضت پایداری کنند؛ ما باید ابزارهایی که هدف آن‌ها از بین بردن حکومت اسلامی است را از کار انداخته و راه‌های ایجاد و تقویت گروه‌های تروریستی را از میان ببریم.

رهبر حزب اسلامی متحد افغانستان خاطرنشان کرد: همچنین باید از طریق معاهدات جهانی رابطه حسنه خود را با دولت‌های جهان حفظ کنیم؛ باید به جریان‌های مؤثر سیاسی جهان اسلام احترام گذاشته و مقام انسانی را خدشه‌دار نکنیم؛ ما وظیفه داریم زمینه رشد این جریان‌ها را فراهم کنیم و نیز باید از طریق پشتیبانی مالی و اطلاعاتی نسبت به خنثی‌سازی اقدامات مربوط به سلاح‌های کشتارجمعی اقدام کنیم.

وی ادامه داد: ضروری است سازمان‌های اسلامی جهان برای جلوگیری از کشتارجمعی اقدامات ضروری را اتخاذ کنند. نظریات ضد دین و کمونیستی جهانی باید در جهان اسلام مورد تقبیح قرار گرفته و اعمالی که به نام اسلام و در شکل اسلام افراطی صورت می‌پذیرند باید در سراسر جهان اسلام متوقف گردند؛ همچنین در راستای تقویت و اتحاد بیشتر جهان اسلام نقش استکبار جهانی در ترویج افراط‌گرایی که باهدف خدشه به اسلام صورت می‌پذیرد باید روشن و افشا شود.

سباوون تأکید کرد: منازعات و درگیری‌های قومی و شخصی و گروهی موجب از بین رفتن اتحاد و همدلی اسلامی و همزیستی بین مسلمانان می‌شود؛ مجاهدان اسلامی باید در این خصوص برنامه مناسبی را طرح‌ریزی نموده و بین خود مصالحه و آشتی برقرار نمایند.

وی افزود: مسلمانان نباید بیش از حد برای فرق و مذاهب خود تعصب نشان داده و متفکرین و نخبگان جهان اسلام باید دلایل اختلافات قومی و مذهبی را ریشه‌یابی نموده و نسبت به رفع آن‌ها اقدام مورد نیاز را صورت دهند؛ دلایل عدم همدلی و نیز وقوع منازعات باید مورد شناسایی قرار گیرد و با توسل به همکاری و تعامل و از طریق صلح‌آمیز تشریح گردند و با توجه به گفته‌های مسئولین مربوط نسبت به رفع آن‌ها اقدام شود.

رهبر حزب اسلامی متحد افغانستان عنوان کرد: موجودیت مسلمانان آسیب‌پذیر که زندگی آن‌ها با بحران روبرو است، باید در کشورهای مختلف جهان بررسی شده و با توجه به دلایل ملی و بین‌المللی و شرایط منطقه‌ای، راه‌حل‌های منطقی برای آن مورد بررسی و تصویب جمعی قرار گرفته و به اجرا گذاشته شوند.

وی خاطرنشان کرد: عدم احترام به مذاهب و توهین و مشاجره و بی‌حرمتی به آن‌ها راه‌حل اختلافات و تحقق اتحاد نبوده و ما باید با توسل به سیرت پیامبر اسلام(ص) و اهل‌بیت(ع) و نیز صحابه گرامی و علمای اسلامی به عنوان مشعل راهمان نسبت به همزیستی و دوستی اسلامی اقدام کنیم؛ همچنین ضروری است ما آداب و اندیشه‌های اسلامی و نیز آزادی بیان اسلامی، آزادی حقوق اسلامی بر اساس عدالت محوری را بدون هتک حرمت و توهین و تهدید ارتقاء دهیم.

سباوون تأکید کرد: ما کشورهای اسلامی و نهضت‌های وحدت اسلامی وظیفه داریم از پخش برنامه‌های توهین‌آمیز در شبکه‌های فتنه‌انگیز و حرمت‌شکن بپرهیزیم؛ لازم است تمام قوای فکری، فرهنگی، فقهی و اخلاقی خود را نه برای مقابله با مسلمانان و بلکه برای مقابله با صهیونیسم بین‌المللی و استکبار جهانی و نیز کسانی که وحدت و یکپارچگی مسلمانان را موردتهاجم خود قرار می‌دهند، استفاده کنیم.

وی در ادامه به طرح مسئله فلسطین پرداخت و گفت: دفاع از مبارزه فلسطینیان برای کلیه مسلمانان یک اصل بوده که در مورد آن اجماع مناسبی وجود دارد؛ همچنین محافظت از مسجدالاقصی وظیفه کلیه کشورهای اسلامی محسوب می‌شود؛ کشورها و نهضت‌های باید وظایف خود را در این خصوص انجام دهند و زمینه برقراری صلح در فلسطین از طریق معاهدات و قوانین بین‌المللی حقوقی را فراهم آورند و برای آزادی مسجدالاقصی که محور همبستگی مسلمانان جهان است، تلاش کنند.

رهبر حزب اسلامی متحد افغانستان در پایان ضمن طلب آمرزش برای آیت‌الله تسخیری گفت: ایشان از بزرگان جهان اسلام بوده و مبارزاتشان قابل‌ستایش است؛ تلاش‌های همیشگی ایشان در زمینه تقریب مذاهب و وحدت هیچ‌گاه فراموش نخواهد شد.

انتهای پیام
captcha