یاد و خاطر عبدالباسط در کلام قاریان ایرانی
کد خبر: 4017657
تاریخ انتشار : ۱۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۳:۲۶

یاد و خاطر عبدالباسط در کلام قاریان ایرانی

یادبود استاد عبدالباسط محمد عبدالصمد همزمان با سی‌وسومین سالروز وفات این قاری شهیر جهان اسلام، شامگاه گذشته به صورت مجازی برگزار شد.

یادبود استاد عبدالباسط محمد عبدالصمدبه گزارش خبرنگار ایکنا، یادبود استاد عبدالباسط محمد عبدالصمد همزمان با سی‌وسومین سالروز وفات این قاری شهیر جهان اسلام، شامگاه گذشته، به صورت زنده از صفحه مؤسسه احسن‌الحدیث به نشانی ahsanolhadith_ir پخش شد.

این برنامه با حضور سید‌محسن موسوی‌بلده، مدیر و مؤسس مؤسسه و همچنین با دعوت از قراء ملی و بین‌المللی چون سیدحسین موسوی‌بلده، احمد ابوالقاسمی، محمدرضا پورزرگری، مهدی غلام‌نژاد، حمیدرضا احمدی‌وفا و سعید پرویزی همراه بود که حین این برنامه تلاوت‌هایی نیز از برخی از اساتید ارائه و به بیان ویژگی فنی تلاوت شیخ عبدالباسط و ماندگاری صوت ایشان و ... پرداخته شد.

سید‌محسن موسوی‌بلده، مدیر و مؤسس مؤسسه درباره مرحوم عبدالباسط، چهره تاریخ‌ساز قرائت قرآن و در مورد تلاوت‌های ایشان، گفت: بدون اغراق در سپهر قرائت قرآن و بحث هنر تلاوت قرآن، شیخ عبدالباسط، یک ستاره، نه بهتر است بگویم ایشان یک منظومه در آسمان تلاوت است و کهکشانی در میان کهکشان‌ها است. ایشان ودیعه الهی و آسمانی بود که به جهان عرضه شد و به معنای واقعی تاریخ تلاوت قرآن را به دو بخش قبل از خود و پس از خود تقسیم کرد.

وی با اشاره به حضورش در مراسم درگذشت استاد عبدالباسط در سال 67 در مسجد الجواد(ع) تهران، ادامه داد: در آنجا تعبیری را به کار بردم که استاد در میان قراء مصر یکی از معدودترین قاریان و اساتیدی است که تقوای قرائت دارد. در هر چیزی باید تقوا داشت. تقوا این است که شما در پیش روی خودتان در حرکت زندگی در راه‌های مختلف قرار می‌گیرد، اما شما پای خود را در هر راهی نمی‌گذارید، با وسواس انتخاب می‌کنید این تقواست. در هر چیزی بحث تقوا مطرح است چنانکه در تلاوت قرآن نیز می‌توان مغرور شد.

موسوی‌بلده با تأکید بر اینکه نحوه تلفظ حروف و الفاظ کلام وحی توسط علمای علم قرائت و تجوید سینه به سینه منتقل شد تا علم قرائت تدوین شود، بیان کرد: به طور حتم با عبور بیش از 1500 سال از نزول قرآن، لفظ قرآن با اصالت اولیه تلاوت می‌شود و این کاری است که علم تجوید انجام داده است، به طور مثال تلفظ حرف قاف، الان همانطور است که پیامبر(ص) تلفظ می‌کرد و این حفظ و اصالت الفاظ قرآن با اراده الهی و با توجه و تأکید خداوند بر حفظ آن، انجام شد.

مؤسس احسن‌الحدیث اضافه کرد: اگر قاریان به این ویژگی‌ها، مخرج و صفات در هر یک از حروف کم‌اعتنایی می‌کردند تا کنون باید فاتحه فصاحت کلام الله خوانده می‌شد، کما اینکه عرب در محاوره خود لهجه‌های متفاوتی دارد و اگر تجوید نبود هر قومی از قوم عرب با لهجه خود تلاوت می‌کرد. اگر امثال عبدالباسط‌ها نبودند و تلاوت قرآن به دست برخی از قاریان می‌افتاد که به این اصالت بی‌اعتنایی می‌کردند و فن و علم تجوید را فدای صوت و لحن می‌کردند، هیچی باقی نمی‌ماند.

وی با تأکید بر اینکه امثال عبدالباسط‌ها به عنوان منبعی هستند که امروزه به قرآن‌آموزان علاقه‌مند، می‌توان گفت برای فراگیری تجوید از این استاد شروع کنید، افزود: اساتیدی چون خلیل الحصری و عبدالباسط تاریخی هستند. تلاوت‌های استاد حصری از لحاظ علم تجوید، اصولی هستند، اما از لحاظ لحنی نسبتا ساده است، چرا که بیشتر ایشان در ترتیل کار کردند و در تحقیق‌های مجلسی خود نیز با همان حال و هوا می‌خوانند اما مرحوم عبدالباسط این رعایت تجوید را با لحنی بسیار زیبا در قرائت همراه کرد. استاد عبدالباسط از لحن و ادای صحیح در تجویدش استفاده کرده است. چه بهتر است که در تقوای قرائت از این استاد بزرگوار یاد کنیم.

در بخش دیگری از این برنامه سیدحسین موسوی‌بلده به تلاوت آیاتی از قرآن پرداخت. وی از شیخ عبدالباسط به عنوان قله جهان تلاوت یاد کرد که اکثر کشورهای مسلمان او را می‌شناسند، گفت: فکر می‌کنم اینها اتفاقی و اکتسابی نیست، بلکه داستان دیگری دارد. ایشان از نظم در تلاوت و مهندسی در تلاوت بهره برده است.

وی ادامه داد: متأسفانه من به عنوان استعداد صدایی که دارم، نتوانستم از ایشان تقلید کنم. معتقدم شیخ عبدالباسط فرمانده و ژنرال جنگ منظم است. ایشان از لحاظ شأن، شخصیت و مقام و درجه صوت و نفس زبانزد است.

در ادامه این برنامه سعید پرویزی، قاری بین‌المللی کشورمان به این محفل پیوست و آیاتی را تلاوت کرد. وی با تأکید بر اینکه در توفیقات عبدالباسط همین بس که همه قراء یا 95 درصد قراء جهان شروع تلاوتشان و مسبب اصلی دعوت به تلاوت و جذب شدنشان به قرآن از طریق عبدالباسط بوده است، گفت: اما قاریان به این امر توجه داشته باشند که در انتخاب قاریان مصری برای تقلید از ویژگی‌ها و فاکتورهای صدای خود غافل نشوند.

لایو یادبود استاد عبدالباسط

پرویزی ادامه داد: صدای برخی‌ها توانمندی تقلید از استاد را ندارد، بنابر این آنها صرفاً از تلاوت‌های استاد عبدالباسط لذت ببرند و آن را گوش دهند، اما اگر متوجه شوند، این تلاوت با ویژگی صدای ایشان، هماهنگی ندارد از تقلید از ایشان خودداری کنند و این محبت و عشق به عبدالباسط منجر به اشتباه رفتن در مسیری نشود. چرا که با پیروی از عبدالباسط به صدایشان فشار خواهد آمد که بعدا عواقب خواهد داشت.

همچنین محمدرضا پورزرگری، داور و قاری بین‌المللی کشورمان گفت: استاد عبدالباسط از اسطوره‌هایی بودند که فکر می‌کنم، خداوند تبارک و تعالی در قرن اخیر اراده‌اش به این قرار گرفت که مهرش را در دل جهانیان  قرار دهد، گویی کلام الله با حنجره استاد بیشتر از پیش به جهان معرفی شد و بسیاری به واسطه صدای ایشان جذب قرآن شدند و ارادت ایشان به مکتب اهل‌بیت(ع) نیز زیاد بوده است، به طوری که یکی از شواهد تلاوت ایشان در کاظمین بوده است و اینکه ایشان بارها ارادت خود را به سیده زینب(س) بیان کردند.

به گزارش ایکنا، بخش دیگر این برنامه دو ساعته، پیوستن احمد ابوالقاسمی، قاری و پیشکسوت قرآنی کشومان بود. وی به بیان خاطره‌ای از مرحوم استاد احمد الرزیقی و گریه ایشان هر بار که نامی از استاد عبدالباسط می‌آمد، اشاره کرد و تأکید کرد: رابطه عاطفی بین اساتید بزرگ مصر بوده، اما این یکی زبانزد است.

لایو یادبود استاد عبدالباسط

ابوالقاسمی بیان کرد: به خاطر دارم، کیفی مندرس و قدیمی دست استاد رزیقی بود و به شدت از اين كيف مراقبت می‌كرد و می‌گفت «اين يادگار استاد عبدالباسط است».


بیشتر بخوانید:


وی با خاطره‌ای از پسر دوم استاد عبدالباسط، طارق اشاره کرد و گفت: استاد عبدالباسط صوت و لحن نبود، یک شخصیت بود.

حسن ختام این برنامه معنوی تلاوت آیاتی از سوره مبارکه یونس توسط احمد ابوالقاسمی و تلاوت آیاتی از سوره مبارکه شعرا توسط مهدی غلام‌نژاد بود.

انتهای پیام
captcha