
ماه آبان دو روز تاریخی مهم را درون خود جای داده است که میتوان به هشتم آبان، شهادت حسین فهمیده، بسیجی 13 ساله و روز نوجوان و بسیج دانشآموزی و 13 آبان، سالروز تسخیر لانه جاسوسی آمریکا، روز ملی مبارزه با استکبار جهانی و روز دانشآموز اشاره کرد.
ایکنا به همین مناسبت گفتوگویی با سردار مجتبی باستان، مسئول بسیج دانشآموزی کشور انجام داده است که در ادامه مشروح این گفتوگو را میخوانید.
ایکنا - به نظر شما بسیج دانشآموزی چه تفاوتهایی با دیگر سازمانهای دانشآموزی دارد؟
بسیج دانشآموزی یک تشکل است که در کلان تفاوتی با سایر تشکلهای دانشآموزی ندارد؛ زیرا همه تشکلها به دنبال هویتبخشی به دانشآموزان و کارهای تربیتی در کمک به آموزش و پرورش هستند و ما نیز در این مسیر تفاوتی با سایر تشکلها نداریم و همه آنها عزیز هستند. همه تشکلها را بسیجی میدانیم چون فرهنگ و تفکر بسیج برای ما مهم است که همه تشکلها در این مسیر حرکت میکنند.
بسیج دانشآموزی از منظر سازمانی با سایر تشکلها تفاوتهایی دارد که طبیعی است و هر تشکل عرق سازمانی و برنامههای بومی خود را دارد. بسیج دانشآموزی دبیر برگزاری اردوهای راهیان نور، اردوهای پیشرفت و امید و لالههای روشن در آموزش و پرورش است که سایر تشکلها چنین امکانی را ندارند.
بسیج دانشآموزی در برخی از کارها نقش پررنگتری دارد مثلاً در دوران کرونا بسیج دانشآموزی کارگاه تولید ماسک ایجاد کرد. آنچه مهم و ملاک است، فرهنگ و تفکر بسیجی است که همه تشکلها را درون این فرهنگ میبینیم. نسبت به سایر تشکلها برجستهتر نیستیم بلکه توفیق خادمی نسبت به همه تشکلها داریم.
ایکنا - چگونه میتوان باورهای غلطی که در برخی از افراد نسبت به بسیج وجود دارد را اصلاح و همه دانشآموزان را نسبت به بسیج علاقهمند کرد؟
در پاسخ به این سؤال دو نکته وجود دارد که این باورهای غلط توسط دشمنان اتفاق افتاده است یا در داخل وجود دارد؟ اگر توسط دشمنان اتفاق میافتد طبیعی است چون دشمن، دشمنی میکند. در زمان و مکان مناسب و متناسب با جهتگیریهایی که وجود دارد پاسخ میدهیم؛ پاسخ ما انفعالی نیست بلکه خلاقانه، فعالانه و مبتکران است. در هیچ زمین بازی که دشمن طراحی کند قرار نمیگیریم.
اگر این باورهای غلط داخلی باشد؛ ما اعتقاد داریم همه دانشآموزان بسیجی هستند اما ممکن است برخی نقدهایی هم داشته باشند که طبیعی است. شاید دانشآموزان و معلمها نقد داشته باشند که اولاً ما حوصله خود را بالا میبریم. ما با دانشآموزانی که مسئله و حرف دارند صحبت میکنیم؛ زیرا دانشآموزان فرزندان ما هستند و قدم همه دانشآموزانی که نقد دارند را بر چشم میگذاریم و با آنها به گفتوگو مینشینیم. هیچ دانشآموزی نباید در مسیر اینگونه سؤالات از فضای بسیج دانشآموزی فاصله گیرد.
اگر فردی نقد، زاویه یا مشکل دارد مشکلی نیست و طبیعی است؛ زیرا نگاه و نظر دانشآموز است. باید هنرمندانه به کنار دانشآموزان برویم. پس اگر این موضوع ریشه در داخل دارد اگر انتقاد هم وجود داشته باشد همه افراد دوست و برادر ما هستند. شاید اگر بنشینیم و با هم صحبت کنیم بسیاری از افرادی که انتقاد دارند جذب شوند. در ذهن بسیاری از افرادی که انتقاد دارند فضاهای انقلابی، هویت ملی و دوست داشتن ایران جایگاه خود را دارد؛ ما باید به کنار آنها برویم و به قول شاعر «دستش بگرفت و پا به پا برد/ تا شیوه راه رفتن آموخت».
ایکنا - چگونه میتوان با ترویج فرهنگ بسیجی در مدارس، جامعهای همدل و با اخلاق تربیت کرد؟
ترویج فرهنگ بسیجی موضوع تزریقی نیست. من اعتقاد دارم هر کس که دل در گرو انقلاب اسلامی و ارزشها داشته باشد، بسیجی است. در بسیج دانشآموزی صرفاً برای دانشآموزان عضو تشکل، برنامهریزی نمیکنیم بلکه تمام برنامههای ما به عنوان یک تشکل برای همه دانشآموزان بوده و فراگیر است.
برنامههای بسیج دانشآموزی متناسب با نگاهها و نیازهای دانشآموزان طراحی میشود. شبکه تربیتی در کنار آموزش و پرورش داریم که شامل مربیان تربیتی، آمادگی دفاعی و حوزهها میشود که همگی درگیر برنامههای فرهنگی و پرورشی هستند.
ایکنا - یک دانشآموز بسیجی از نظر اخلاقی و رفتاری چه تفاوتهایی با دیگران دارد؟
اول اینکه همه دانشآموزان بسیجی هستند. دوم اینکه نخستین ویژگی یک دانشآموز بسیجی خادم بودن اوست. دانشآموز بسیجی به مدرسه و تشکلها از روی اخلاص و تواضع خدمت میکند. دانشآموز بسیجی باید به جهاد تبیین و مسائل روز مسلط باشد.
دانشآموز بسیجی مانند شمعی است که خودش میسوزد و به سایر افراد نور میدهد یعنی در بخشهای بصیرتی و جهاد تبیینی خوب حرکت میکند. نکته سوم اینکه دانشآموز بسیجی به مدیر مدرسه و مربی پرورشی کمک میکند و با تشکلهای دیگر تعامل دارد و نکته چهارم اینکه زمینه اجرای برنامهها را با حضور همه دانشآموزان مدرسه فراهم میکند. یک دانشآموز بسیجی در اجرای برنامهها باید وسعت دید داشته باشد. مهمترین ویژگی یک دانشآموز بسیجی که این چهار ویژگی را به عنوان عطف در کنار هم قرار میدهد ولایتپذیری اوست؛ دانشآموز بسیجی باید نگاهش به نگاه مقام معظم رهبری باشد.
ایکنا - بسیج دانشآموزی چگونه میتواند در حفظ امنیت ملی و اجتماعی مؤثر باشد؟
یک نکته وجود دارد به نام امنیت پایدار؛ دانشآموزی که بتواند خوب درس بخواند و به جامعه خود خدمت کند و در ترازهای علمی، بالاترین رتبه را بیاورد و در اخلاق و معرفت، کمک به خانواده و معلم، کمک به اقتصاد محله با اردوهای جهادی و خدمت به منطقه و محله خود حضور داشته باشد، خود به خود در مسیر امنیت پایدار قدم برداشته است. اگر یک دانشآموز در بسیج محلات، پایگاهها، بسیج دانشآموزی و مساجد فعال باشد و این نقشها را ایفا کند در مسیر امنیت پایدار قدم برداشته است.
ایکنا - نقش بسیج دانشآموزی در بحرانهای ملی مانند جنگ یا بلایای طبیعی چیست؟
کمک به مدرسه برای ما بسیار مهم است و نکته دوم جهاد تبیین است؛ بعضی از سؤالات برای دانشآموزان مطرح میشود که دانشآموزان بسیجی باید به این سؤالات پاسخ دهند؛ مثلاً برای برخی سؤال میشود که «چرا ایران به اسرائیل حمله کرد و حالا هم اسرائیل میخواهد به ایران حمله کند؟» در پاسخ به این سال باید گفت که ما حمله نکردیم بلکه براساس حق دفاع هر کشور این اتفاقات صورت گرفت. انتظار ما از دانشآموزان بسیجی تبیین این موضوعات در شرایط مختلف است.
موضوع بعدی فضای مجازی است که کانالها و گروههای زیادی داریم که در مرکز به ما متصل هستند؛ حدود هفت میلیون دانشآموز در پیامرسان شاد به ما متصل هستند و با آنها ارتباط داریم. بسیاری از تولیدات ما به تبیین و اقناعسازی دانشآموزان کمک میکند. وقتی بسیج دانشآموزی در بستر فضای مجازی به شبهات پاسخ میدهد و به تبیین مسائل روز کمک میکند یعنی در بحرانهای مختلف در حال عمل به وظایف خود است.
انتهای پیام